Ahhoz, hogy nagy tepsivel készüljön el ez a paleos finomság, bizony sok tojást kell felhasználni. Ettől függetlenül természetesen vagy a vendégek között oszlik meg a sok benne lévő tojás tartalom, vagy pedig napokig lehet rájárni erre a finom hűtőben tárolt süteményre.
Hozzávalók:
Tészta:
- 10 db M-es tojás
- Tojásonként 2 ek. mandula liszt = 20
- Csipetnyi só
- 1 ek. fahéj
- 1 tk. vanília por
- 1 mk. szódabikarbóna
- 1 tk. citromlé
Töltelék:
- 1 kg alma
- 0.5 kg sült sütőtök
- 1 dl kókusztejszín
- 1 tk. mézecskalács fűszerkeverék
- 1 tk. fahéj
- 1 tk. vanília por
- 1 tk. só
- 1 ek. citrom
- Annyi mandula liszt, hogy tömör, de se nem folyós, se nem sziklaszilárd masszát kapjunk!
- Porxukor, Xukor0 bronz
Elkészítés:
- A tojásokat egyben pici késhegynyi só hozzáadásával addig verjük, míg nem lesz habos állagú.
- Óvatosan és lassan tovább verve lassú fordulaton a habot hozzáadjuk a lisztet és a fűszereket; legvégül kerül a keverékbe a szódabikarbóna és a citromlé.
- Elkészítjük a hámozott, kockázott, majd nyersen reszelt almát és hozzá adagoljuk a már előzőleg megsült sütőtök belét. Robotgéppel érdemes eldolgozni a masszát és munka közben kell a fűszereket a töltelékbe beletenni. Kézi erővel is lehetséges az elkészítés, de eléggé nehéz munka, ezért, ha nincs robotgépünk, akkor javaslom az alma kis lángon – kevés víz hozzáadásával – való főzését és pürésítését.
- Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral és ráöntjük a piskóta tészta felét, elegyengetjük – nem gond, ha viszonylag vékony.
- Előmelegített sütőben közepes lángon 10′-ig sütjük, ekkor még nincs kész …,
- Ezután a piskótára rákenjük a tölteléket, majd a tetejére ráöntjük a maradék piskóta tésztát.
- Visszarakjuk a sütőbe a sütit, és közepes lángon – 160 fokon – kb. 30 percig sütjük. Ránézhetünk és tűpróbával ellenőrizhetjük a tésztánkat, hogy átsült-e már?!
- Amikor más langyos, akkor porxukorral vagy xukor0 bronzzal megszórjuk.