Almás-sütőtökös piskóta

Almás-sütőtökös piskóta

Ahhoz, hogy nagy tepsivel készüljön el ez a paleos finomság, bizony sok tojást kell felhasználni. Ettől függetlenül természetesen vagy a vendégek között oszlik meg a sok benne lévő tojás tartalom, vagy pedig napokig lehet rájárni erre a finom hűtőben tárolt süteményre.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 10 db M-es tojás
  • Tojásonként 2 ek. mandula liszt = 20
  • Csipetnyi só
  • 1 ek. fahéj
  • 1 tk. vanília por
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 1 tk. citromlé

Töltelék:

  • 1 kg alma
  • 0.5 kg sült sütőtök
  • 1 dl kókusztejszín
  • 1 tk. mézecskalács fűszerkeverék
  • 1 tk. fahéj
  • 1 tk. vanília por
  • 1 tk. só
  • 1 ek. citrom
  • Annyi mandula liszt, hogy tömör, de se nem folyós, se nem sziklaszilárd masszát kapjunk!
  • Porxukor, Xukor0 bronz

Elkészítés:

  • A tojásokat egyben pici késhegynyi só hozzáadásával addig verjük, míg nem lesz habos állagú.
  • Óvatosan és lassan tovább verve lassú fordulaton a habot hozzáadjuk a lisztet és a fűszereket; legvégül kerül a keverékbe a szódabikarbóna és a citromlé.
  • Elkészítjük a hámozott, kockázott, majd nyersen reszelt almát és hozzá adagoljuk a már előzőleg megsült sütőtök belét. Robotgéppel érdemes eldolgozni a masszát és munka közben kell a fűszereket a töltelékbe beletenni. Kézi erővel is lehetséges az elkészítés, de eléggé nehéz munka, ezért, ha nincs robotgépünk, akkor javaslom az alma kis lángon – kevés víz hozzáadásával – való főzését és pürésítését.
  • Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral és ráöntjük a piskóta tészta felét, elegyengetjük – nem gond, ha viszonylag vékony.
  • Előmelegített sütőben közepes lángon 10′-ig sütjük, ekkor még nincs kész …,
  • Ezután a piskótára rákenjük a tölteléket, majd a tetejére ráöntjük a maradék piskóta tésztát.
  • Visszarakjuk a sütőbe a sütit, és közepes lángon – 160 fokon – kb. 30 percig sütjük. Ránézhetünk és tűpróbával ellenőrizhetjük a tésztánkat, hogy átsült-e már?!
  • Amikor más langyos, akkor porxukorral vagy xukor0 bronzzal megszórjuk.
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.