Hozzávalók:
- 1 közepes fej kíméletes gazdaságból való vagy bio karfiol (Lemértem a karfiol rózsáit – 70 dkg volt!)
- Ízlés szerint lehetőleg parajdi só és fokhagyma por vagy zúzott fokhagyma
- 2 újjnyi forró vízben feloldva 2 ek. zselatin por
- 4 ek. földi mandula liszt
- Olíva olaj vagy valamilyen olvasztott zsír a gyenge locsoláshoz!
Elkészítés:
- Szedjük a karfiolt rózsáira és alaposan mossuk meg.
- Reszeljük le a karfiolt. Ezt lehet kézi reszelővel vagy robotgéppel.
- Kihagyhatjuk a sózás és szárazra csavarás műveletét.
- A reszelt karfiollal keverjük ki alaposan a hozzávalókat – fűszerek, lisztek, majd egy zsírpapírral kibélelt tepsibe tetszőleges formában rakjuk le a lepényeket. Én a téglalap formát választottam.
- A formákat bespricceltem előbb az egyik, majd a másik oldalát zsiradékkal, majd leraktam a tepsiben a zsírpapírra a lepényeket.
- Megjegyzés: A karfiollepényt ma együtt sütöttem a sütőtök lepénnyel, így telt meg a nagy méretű tepsi.
- Előmelegítjük a sütőt, majd először a legalsó lángon 25 percig szárítva sütjük a tésztát úgy, hogy egy fakanállal résnyire nyitva hagyjuk a sütő ajtaját; ezután megfordítjuk a zöldség lapokat és 160 fokon tovább sütjük a másik oldalát is – kb. 15 percig. Akinek bőven van türelme, az megpróbálhatja mindkét oldalát szárítva sütni a legalacsonyabb hőfokon, de akkor legalább 25-25 percet érdemes egyik és másik oldalára szánni. Minden sütőnek lelke van, tehát majd ki kell tapasztalnod, hogy nálad a sütés hogyan működik eredményesen.
- A lepényeket tányérra tesszük és köretnek vagy „kenyérnek” használjuk!
A tócsni első körben útifűmaghéj liszttel készült,
de az útifűmaghéj nem igazán AIP!