Zselés alma földimandulával

Ez az a süti, ami nekem az AIP-ba cukorbetegség ellenére belefér. Egy szeletet egy almának tekintek és annak a szénhidrátértékével számolok. A földi mandula nem mag, chufa néven ismert Spanyolországban, egy fűféle gluténmentes gumói.

Hasonló recept található az oldalamon Zselés nyers almatorta néven.

Hozzávalók:

  • 1.5 kg savanyú alma
  • 1 nagyobb citrom leve
  • 0.25 dkg földi mandula liszt, mely annyira édes, hogy a süteményt külön nem is kell édesíteni.
  • 1.5 l víz + 15 ek. zselatin (1 dl-hez 1 ek. zselatin port kell számolni!)

Elkészítés:

  • Hámozzuk meg az almákat és vágjuk apró darabokra, majd rögtön locsoljuk meg a citrom levével, forgassuk is meg, hogy ne barnuljanak.
  • 0.25 dkg mandula lisztet állandó keverés mellett pirítsunk meg.
  • Béleljünk ki frissen tartó fóliával egy sütőedényt (az enyém 19×27 cm hosszú és 5 cm mély), melybe öntsük bele a pirított földi mandulát és egyengessük el.
  • A földi mandulára halmozzuk rá az alma darabokat.
  • Forraljunk fel 1 liter vizet, 0.5 liter langyos vízben alaposan keverjünk el 15 ek. zselatin port. A vízzel elkevert zselatint öntsük hozzá a forró vízhez és állandóan keverve főzzük még 1-2 percig. A zselatin alatt a lángot zárjuk el, és hagyjuk langyosra hűlni.
  • Öntsük rá rakott almára a zselatint. Amikor már kellően lehűlt, akkor tegyük be hűtőbe. 3-4 órára szükség lesz, hogy ez a nagy mennyiségű zselatin megdermedjen.
  • A fólia sarkait megfogva nem lesz nehéz a süteményt a formából kiemelni egy tálcára.
  • Ízlés szerinti méretben vághatjuk fel a szeleteket.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.