Csirkezúza pörkölt

https://ketkes.com/a-csirkezuza-csodas-hatasa/

"... a szárított és porrá őrölt csirkezúza nem teszi tönkre a bél mikroflóráját, ugyanakkor ugyanolyan hatékonyan méregteleníti a szervezetet.

A csirkezúza cinket tartalmaz, mely ásványi anyag nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, ezért értékes és egészséges táplálék. A cinkhiány könnyen a szervezet immunrendszerének meggyengüléséhez vezethet, ...
A csirkezúza nélkülözhetetlen a téli, vitaminhiányos időszakban, hiszen gazdag például B9 vitaminban vagy más néven folsavban. A folsav segít a sejtek regenerálódásban és osztódásában, így járulva hozzá a szervezet egészséges működéséhez.

Ezenkívül, a csirkezúza tartalmaz rezet, magnéziumot, foszfort, káliumot, mangánt. Azoknak is ajánlott a fogyasztása, akik vérszegénységben szenvednek, illetve azoknak, akik szervezetében a kelleténél több vas található.
A cink ezenkívül erősíti a körmöket és a hajat is.

A csirkezúza magas fehérjetartalma gyorsítja az anyagcserét, a benne található szelén lassítja az öregedési folyamatokat, és nagyban akadályozza a daganatok kialakulásának kockázatát. A szelén ezenkívül elengedhetetlen több tucat hormon és enzim termeléséhez és arról sem szabad megfeledkezni, hogy a pajzsmirigy egészséges működéséhez a jódon kívül szelénre is szükség van."

Hozzávalók:

  • 0.5 kg csirke zuza
  • 1 nagy fej vörös hagyma
  • 1 ek. zsír
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 ek. édes paprika
  • 1 tk. őrölt bors
  • Víz

AIP-os készítés esetén: 

 Zöldségpüré – AIP-os „pörkölt” ízesítő + hozzáadott céklapor!

Elkészítés:

  • A hagymaféléket apróra vágva egy evőkanál zsíron pirítva és 1 dl vízzel felöntve dinszteljük meg.
  • Adjuk az alaphoz a csirke zuzát, és öntsük fel annyi vízzel, hogy a víz ellepje. Minimum egy óra hosszat kell főznünk a belsőséget, hogy igazán puha legyen. A közben elfövő vizet időnként pótoljuk.
  • Fűszerezzük hagyományosan vagy AIP-osan úgy, hogy a megfőtt zuzához öntünk kb. 3 dl zöldségpürét.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Csirkezúza pörkölt”

  1. „Ezenkívül, a csirkezúza tartalmaz rezet, magnéziumot, foszfort, káliumot, mangánt….”
    De hát ezek nem vitaminok, amelyeket a szervezet képes felépiteni (na jó, bocs: a növényi szervezet), hanem nyomelemek. Ha nincsenek a csirke táplálékában, honnan kerülnek a zúzába?
    Vajon miért tartalmazná a csirkék tápláléka mindezeket?
    —–
    Korábban ugyanilyet a zöldségekről olvastam – rengeteg helyen. Ők képesek pl. a vitaminokat előállitani, de a nyomelemeket csak akkor tartalmazzá, ha földben is ott vannak!

    1. Kedves Árpád! Amikor egy táplálék jó tulajdonságaira hívom fel a figyelmet, akkor egy olyan optimális helyzetet feltételezek, hogy valaki a lehető legjobb forrásból szerzi be az étkeit – jelen esetben pl. szabad tartású szárnyasokat. Tudom, hogy ez idealizált helyzet, de akkor most azt írjam le, hogy ne egyél húst, mert a tartásuk miatt a táplálékuk messze van az ideálistól, hogy stresszes környezetben nevelik a többségüket. Ha és amennyiben háztájit eszel, akkor fennáll, hogy pl. a zuza hasznos nyomelemeket raktároz. Ki mondta, hogy a felsoroltak vitaminok?! Tudjuk, hogy a zöldségek tápanyagtartalma is egyre romlik, erre talán először Lenkei Gábor nagy port kavart könyve világított rá, de hát hasonló a helyzet, mint a húsféléknél. Ideális esetben lehet kíméletes gazdaságból beszerezni zöldséget és gyümölcsöt, mert ez a cél, hogy az emberek figyelmét erre ráirányítsuk, és akkor jobb minőséget tudnak majd fogyasztani. No persze ekkor jön elő, hogy ki bírja ezt pénztárcával?! Vannak olyanok, akik vidéken élve a háztájiban meg tudják maguknak teremteni az ideálishoz közeli gazdálkodást, csak ezek az emberek ma már nagyon kevesen vannak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.