Nem mag, hanem egy fűféle gumója, tehát az Autoimmun Protokoll szerint fogyasztható!
„Legismertebb felhasználási módja Spanyolországban és egyben a legnépszerűbb, ez a földi mandulaital, azaz a horchata- Valenciában a neve chufa de Valencia, ami gyakorlatilag a tigrismogyoró „teje”, és nem hiányozhat egy család hűtőszekrényéből sem.
Az ókori Egyiptomban lepényt sütöttek belőle. Ha a gumókat felaprítjuk vagy megőröljük, sütemények tésztájába is nagyon jól használható. Mindig visszaduzzasztva használjuk, mert a kemény gumócskákkal nehéz bánni!
A földi mandula ízletes, tápláló, egészséges rágcsálnivaló, kiváló ital- és sütemény-alapanyag, népszerű csemegévé válhat hazánkban is. Fogyasztható nyersen, pirítva vagy őrölve, lisztként is.
Hatása az emberi szervezetre:
Gluténmentessége és könnyű emészthetősége miatt lisztérzékenyek, roboráló diétán lévők, emésztőszervi és bélműködési zavarokkal küzdők is fogyaszthatják. Zsírszegényített jellege miatt a gyomor- és epebetegek egyik hasznos tápanyagforrása lehet, rosttartalma a cukorbetegek szervezetét is támogathatja. Gazdag B-vitaminokban, biotinban, tartalmaz E-vitamint, sok ásványi anyagot, melyek közül ki kell emelnünk magas vas- magnézium- foszfor és kalciumtartalmát. Fehérjetartalma magas és aminosav-összetétele is kiegyensúlyozott, hasznos kiegészítő fehérjeforrás illetve vegánoknak húspótló élelmiszer lehet. Kiemelkedő rutin tartalma az erek falának rugalmasságát és a szövetek megújulását segíthet támogatni. Magas élelmi rostjai között a cellulózok és pektinek egyaránt előfordulhatnak. A rostbevitel védi a bélflórát, kíméletesen tisztíthatja a bélrendszert, segítheti a gyomorürülést és mozgásra serkentheti a bélrendszeri simaizmokat, növelhetik a béltartalom mennyiségét, a belső nyomást a vastagbélben, ezáltal csökkenthető az ún. tranzitidő és enyhülhetnek a székrekedéses panaszok, melyek az egyik leggyakoribb civilizációs betegséghez tartoznak. A rostok mindemellett megkötik a méreganyagokat és segítenek kiválkasztásukban.
Számos enzimet, fitohormont, flavonoidot, ami az érfalakat stabilizálja és a szöveteket, szerveket, sejteket védi a szabad gyökökkel szemben, úgy, mint az E vitamin.
30 gramm fedi a mindennapi táp és vitál anyag szükségletünket, ezért is hívják a túlélés növényének.
Étvágycsökkentő hatását sok fogyni vágyók értékeli, mivel telt érzést okozva segít az erőszakmentes, de egészséges lefogyásban.
Összefoglalva: regeneráló, energiát adó, teljesítményt növelő, idegerősítő. Kitűnően alkalmas magas teljesítményigénynél, pl. munka, iskola, sport.” Az idézet a vegital.hu oldaláról való.
“A földimandula, más néven mandulapalka vagy tigrisdió neve számos félreértésre ad okot. Semmi köze a valódi mandulához vagy dióhoz, mert nem csonthéjas, nem fán terem. A földben kell keresni gumócskáit, melyeknek az íze – nos, az tényleg édeskésen mandulás.” “Felhasználása: Legismertebb felhasználási módja a mandulatej. Az ókori Egyiptomban inkább kenyeret sütöttek belőle, vagyis hát nyilván lepénykenyeret. Ha a gumókat felaprítjuk vagy megőröljük, sütemények tésztájába is felhasználható, de még jobb, ha előtte karamellizáljuk egy kis cukorral… Mindig visszaduzzasztva használjuk fel, különben nehéz bánni a kemény gumócskákkal! Az egyik legfontosabbat majdnem kihagytuk: az erjesztett gumók kitűnő pontycsaliként szolgálnak.”
A földimandularól megtudhatsz többet a zöld linkre kattintva! Itt elsősorban az előfordulás helyeiről és termesztéséről.
A PaleoCentrum oldalán teljes kínálatot találsz a földimandula lisztből, panírból, a még feldolgozatlan mandulából, melyből tej készülhet; továbbá olvashatsz a más néven Tigernuts beltartalmi tulajdonsárairól, s mint láthatod, nagyon jó tulajdonságai vannak. “Viszonylag alacsony keményítő és szénhidrát tartalom (a keményítő mintegy 10%-a úgynevezett rezisztens keményítő amely az emberi szervezetben nem vesz részt a szénhidrát anyagcserében) szemben a különböző gabona félékkel és rizzsel. …”
A tigernutsinfon további tulajdonságairól olvashatsz!
- Glutén mentes.
- Viszonylag alacsony kalória tartalmú.
- A szénhidrát tartalma nagyon kedvező.
HÉJTALANÍTOTT (KOPTATOTT) FÖLDI MANDULA LISZT: | |
---|---|
Zsír | 25-30 gr. |
Ebből | |
Omega6 zsírsav | 11 – 13% |
Olajsav | 70 – 72% |
Energia | 400 – 500 Kcal. |
Összes szénhidrát | 46 – 48 gr. |
Nyers rosttartalom | 3,7 – 4 gr. |
Összes cukor | 18 – 19 gr. |
Fehérje | 5 – 6 gr. |
Keményítő | 25 – 27 gr. |
FÖLDI MANDULA GUMÓ: | |
---|---|
Zsír | 20-25 gr. |
Ebből | |
Omega6 zsírsav | 11 – 13% |
Olajsav | 70 – 72% |
Energia | 400 – 500 Kcal. |
Összes szénhidrát | 45 – 48 gr. |
Összes cukor | 18 – 19 gr. |
Fehérje | 5 – 5,5 gr. |
Keményítő | 20 – 25 gr. |
Rost | 24 – 32 gr. |
nedvesség | 5 – 7% |
HÉJTALANÍTOTT (KOPTATOTT) FÖLDI MANDULA PANÍR: | |
---|---|
Zsír | 25-30 gr. |
Ebből | |
Omega6 zsírsav | 11 – 13% |
Olajsav | 70 – 72% |
Energia | 400 – 450 Kcal. |
Összes szénhidrát | 44 – 46 gr. |
Nyers rosttartalom | 7 – 10 gr. |
Összes cukor | 17 – 18 gr. |
Fehérje | 5 – 5,5 gr. |
Keményítő | 24 – 26 gr. |