Zablepény sósan

A mai napon elkészítettem a tegnapi édes lepény fokhagymás-sós változatát.

A zabot, úgy döntöttem, hogy visszaveszem az étrendembe, hiszen gluténmentes. A zabban lévő avenin okozhat gyerekeknek keresztreakciót.

2018-ban Szendi Gábor website-ján megjelent cikk: https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_zab_gyogyito_ereje_a_tudomany_fenyeben.htm

Hozzávalók:

  • 20 lapos ek. különleges tisztaságú zabpehely (DM)
  • 10 lapos ek. bio arany len liszt (a nem arany színű is megfelelő; lehet pehely is!)
  • 2.5 dl langyos víz
  • Parajdi só
  • Fokhagyma por vagy pépesített fokhagyma
  • Kevés zsiradék

Elkészítés:

  • A hozzávalókat keverjük össze 1 tk.-nyi só és a víz hozzáadásával.
  • A masszából formáljunk diónyi golyókat.
  • A teflon serpenyőt forrósítsuk fel és kevés zsíron süssük meg a lepénnyé lapított tésztát az egyik, majd a másik oldalán.
  • Tálaláskor szórjuk meg fokhagyma porral vagy kenjünk a korongokra zúzott fokhagymát és sózzunk.
  • Kínáljunk az ételhez salátát.

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Zablepény sósan”

  1. Szia !

    Tudom, hogy rengetegen mondják, de én is a rengeteg része szeretnék lenni, szuper az oldalad !

    Amit külön csodálok, hogy nem hagytad még abba, hosszú évek óta írsz és ezzel rengeteg embernek segítesz. Köszönet érte.
    ( Sajnos sok nagyon jó blog abbamarad, mert a gazdáinak nincs elég ideje, rosszul mérték fel az íráshoz szükséges idejüket, de végül is csalódást okoznak az olvasóiknak. )

    Én is sok mindenféle diétát, étkezési módszert kipróbáltam és nekem legjobban TED jött be, némi módosítással. Azt tapasztaltam , hogy a szénhidrát nélküli diéta, a számomra nem megfelelő, meg hosszú távon nem is tunám tartani, ebben pedig lehet céklát, borsót, édesebb gyökérzöldséget is fogyasztani, ami nagyon betarthatóvá teszik a diétát amellett hogy a bennük levő tápanyagok miatt ajánlatos fogyasztani. Az aráyokon múlik minden. Én valahogy mindig is ódzkodtamm attól a gondolattól, hogy egy természetes táplálékról azt mondjuk, hogy ártalmas , hogy félni kelljen a fogyasztásától. Persze mindig vannak speciális esetek, amikor igaz lehet, ezt nem vitatom.
    Én eszem kölest és zabot is, szóval ez a recept nagyon jónak tűnik, főleg reggelire, akkor is sósat eszem általában.

    Kiváncsi lennék, hogy vagy, elég-e neked az 1000 kcal körüli étkezés, fogysz-e ? Remélem eléred a céljaidat , nem csak azok akik profitálnak a munkádból. 🙂

    1. Kedves Baga! Rendkívül jólesőek a szavaid, és örülök, ha tudok segíteni. Nekem a blogolás hobbymmá vált és bár elsősorban virtuális formában, de a hivatásomnak élhetek, hiszen a blogon keresztül is „tanítok”. …, ha valaki, én hivatásomnak vallom a tanítást. A blogom már 7 és fél éves és nagyon sok nem csak virtuális, hanem személyes barátságot is köszönhetek neki. Kitágította ez a jelenlét az ismeretségi körömet, hiszen nem csak pedagógusok a barátaim, hanem az élet legkülönfélébb területeiről adódnak. Soha nem tagadtam, hogy a naptár szerint nem vagyok fiatal, de véleményem szerint addig maradunk fiatalok, ameddig marad bennünk érdeklődés a világ dolgai iránt és ameddig tevőlegesen is hozzá tudunk járulni a saját és mások életének jobbításához. Természetesen az érdeklődésem nem korlátozódik a táplálkozástudomány megismerésére. 😀

      1.000 ccal-át simán tudok tartani, hiszen egész életemben alacsony kalórián léteztem, ez nekem semmiféle gondot nem okoz. A ketogénnek az az előnye megvan, hogy hatványozottan érvényesül a nulla éhség érzete, hiszen a húsok, belsőségek emésztéséhez sokkal több idő kell. 2 év után abbahagytam a ketogént, mert ez sem hozott eredményt a súlyomban. Idővel írok majd egy posztot ezekről a tapasztalataimról, de még nagyon friss a váltás, tehát még igazán nem lehet véleményem arról az étrendről, amire váltottam.

      Sajnos nekem a TED kifejezett hízást eredményezett, amit így utólag visszagondolva talán a makrók helytelen összetétele – szénhidrát zsírral, szénhidrát fehérjével – okozott???

      Az én példámból soha nem szabad általánosítani, hiszen speciális betegséghalmazzal kell együtt élnem. Másokkal csak hasonlóságok vannak, de 100% egyezőség soha, és ez természetes!

      Az étkezésemmel, akármelyik irányzatot is nézem azt elértem, hogy a gyulladásfaktorok 11 év előtti szintje (ebből paleo 8 év) jelentősen javult – pl. CRP, Anti-TPO, teljesen tiszták az ereim, a tryglicerid szintem tökéletes; a 2. típusú cukorbetegségemet jól karban tartom; a nem létező pajzsmirigyem jelentősen visszaépült. Ezek az eredmények is nagyon sokat jelentenek. A vérképemen mindig vannak határeset csillagok, nos ezeket biztosan egy sikeres fogyással végre lehetne rendezni, de hát az anyagcserém több okból is lassú: nőként a korom miatt, a szedett béta blokkoló, antidepresszáns, nyugtató miatt. A gyógyszerek nélkül sajnos nem tudok létezni – kipróbáltam!!! -, elég veszedelmes helyzetbe sodortam magamat.

      A remény hal meg utoljára, előre a … úton. 😀 😀 😀

      Szeretettel üdvözöllek, Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.