http://limarapeksege.blogspot.com/2010_09_01_archive.html receptjének paleos változatát és a képet
Zsolnai Judit küldte 2011.03.11-én
Hozzávalók:
- 10 dkg étcsokoládé – én a LINDT csokiból a 85%-ost használtam
- 150 g ghee
- 10 dkg nyírfacukor
- 3 egész tojás
- 10 dkg mandulaliszt
- 6 dkg szeletelt mandula
Elkészítés:
- A csokoládét, ghee-t, nyírfacukrot vízgőz felett olvaszd meg
- Hagyd kicsit hűlni, majd keverd bele egyesével a tojásokat
- Ezután forgasd a csokis-tojásos-vajas alapba a lisztet
- A tészta folyós lesz, de ez így jó
- A szeletelt mandulát bele lehet forgatni a masszába, de a tetejére is lehet szórni
- Egy 22 cm-es tortaformát bélelj ki sütőpapírral, és ebbe öntsd bele a tésztát
- Előmelegített sütőben – 180 fok, légkeveréses. kb. 30 perc alatt sül meg a torta (Megjegyzés: nekem régi sütőm van, se a fokot, se légkeverést nem tudok benne beállítani, ezért régi sütőnél javaslom az előmelegítést, majd a lassú tűzön való sütést! -, tapasztalatból mondom, mert ma pórul jártam.)
- A sütemény akkor jó, ha a közepe kicsit ragacsos
Ez a recept Limarától származik, csak kicseréltem az alapanyagokat. Isteni!!!!
Sokáig eláll, ha marad belőle. 🙂
A recept olasz fordítását ballaedi küldte 2011.07.07-én
TORTA FRANCESE AL CIOCCOLATO
VERSIONE PALEO 🙂
Ingredienti:
- 100 grammi di cioccolato amaro al 85-90 % di cacao ( Lindt è perfetto)
- 150 grammi di burro chiarificato
- 100 grammi di xilitolo ( in alternativa va bene il miele)
- 3 uova intere
- 100 grammi di farina di mandorla
- 60 grammi di scaglie di mandorla
Preparazione:
- Sciogliere il burro chiarificato, il cioccolato ed il xilitolo a bagnomaria
- Lasciar raffreddare un po’, poi mescolare le uova a una ad una
- Aggiungere la farina di mandorle mescolando piano il tutto insieme
- L’impasto sarà liquido, ma va bene così ;)!
- Puoi mescolare nell’impasto le scaglie di mandorle, oppure aspetti di aggiungerle quando la torta è pronta, cospargendole sopra
- Imburrare ( con burro paleo!) una forma da 22 cm, o incartarla con la carta forno, e versare l’impasto nella forma
- Cuocere la torta in forno preriscaldato ( per la cottura nel forno ventillato a 180° ci vogliono ca. 30 minuti)
- La torta è perfetta se l’interno rimane un po’ ‘appiccicosa’
családom számára a legkedvesebb sütemény a francia csoki torta!
Szia Judit!
Megsütöttem én is a tortát.Isteni lett!
Egy kicsit változtattam rajta. A gee helyett kókuszzsírt használtam a mandula liszt mellé daráltam még 10 dkg diót is mert nagy a család! Így 1 tojással többet tettem bele. A mandulát külön pirítottam, kisülés után megkentem a tortát mézzel és arra szórtam a mandulát!
Nyamiiiii! Köszi!