Hogy vagyok 2018. március 7-én?!

Megosztom veletek Dr. Mercola táplálkozáspiramisát, mert úgy döntöttem, hogy ezt fogom követni.

Van, aki a Szendi-féle paleot követi, van, aki Jaminet Tökéletes Egészség Diétáját, van, aki ketogénezik – paleosan vagy Dr. Fung elvei alapján az LCHF-et követi, olyan ismerősöm is van, aki kizárólag húsevő – zero carb étkezést folytat. Megismerkedtem a Terry Wahls-féle autoimmun protokollal is, és sok receptemet kombatibilissé tettem az AIP követők számára.

Szűkebb baráti körben – jelentős túlsúllyal küzdő sorstársak – felhívták a figyelmemet arra, hogy ne hanyagoljam a zöldségek fogyasztását, a szénhidrátokat, mert nem biztos, hogy Hashimotosként a jó utat választottam?! Ezt támasztják alá a Zsoldos Bence oldalán olvasottak is,

MI DERÜL KI EBBŐL A HOSSZÚ CIKKBŐL, MELYNEK CSAK EGY RÉSZÉT IDÉZEM BE? … AZ ALACSONY CH-BEVITEL AKADÁLYOZZA AZ ELEGENDŐ T3 TERMELŐDÉST!!!

"Pajzsmirigyhormonok és a táplálkozás http://nelegybeteg.hu/tanulmany-szelen-kekjod.php Zsoldos Bence oldaláról

Teljes böjt alatt a szérum T3 24 órán belül elkezdett csökkenni, 4-6 napon belül elér egy platót kb. a kontroll szint alatt 50%-kal, a T4 szinte semmi változást nem mutatott.

Az éhezés után a zsír és fehérje visszapótlásának nincs számottevő hatása a lecsökkent T3 szintre, a szénhidrát újra fogyasztásának hatására a T3 szint megnövekedett. A növekedés mértéke a szénhidrát mennyiségétől függ, Az 50 g glükóz csak részben, a 160 g glükóz teljesen visszaállította az eredeti T3 szinteket

Szénhidrátok fogyasztása előnyt vagy hátrányt jelent a pajzsmirigy ellátottság szempontjából?

A nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrend jelentősen csökkenti a T3-at. Egy napi 20, illetve 30 g szénhidrátot tartalmazó étrendben a T3 szint 50%-kal csökkent, és négy hétig, illetve több hónapig úgy maradt, amíg újra meg nem emelték a szénhidrát szintet, mert akkor ismét növekedni kezdett

A csökkent T3 ellenére, a TSH szint normális, vagy enyhén csökken. A normál vagy enyhén csökkent TSH szint azt jelzi, hogy a csökkent szénhidrát bevitel miatt. a szervezet nem szenved hiányt pajzsmirigy hormonokban

A T3 termelés megnövekszik, amikor szénhidrátot adnak egy alacsony szénhidráttartalmú étrendhez, ami azt jelzi, hogy az étkezési szénhidrát egy pajzsmirigy hormont igénylő folyamat.

Az alacsony szénhidrát bevitel miatt a T3 szint nagymértékben lecsökken, de nem okozza az alulműködés tüneteit. A nagymértékű szénhidrát bevitel a pajzsmirigyhormon termelődését elősegíti, és emiatt megnövekszik a jód igény.

A magas szénhidráttartalmú étrendek összefüggést mutatnak a jelentősen magasabb szérum T3 szinttel, összehasonlítva a nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrendekkel A magas keményítő- és cukortartalmú ételek fogyasztása óta a T3 szint 1,5-szeresére nőtt
Kopp W. Nutrition, evolution and thyroid hormone levels - a link to iodine deficiency disorders? Med Hypotheses. 2004;62(6):871-5.

A sorstársaim indítottak el azon az úton, hogy visszakanyarodjak a ketogéntől a paleohoz. …, és nagyon okosan tették, hogy efelé irányították.

Januárban beiktattam 14 olyan napot az étrendembe, amikor csak zöldféléket és gyümölcsöket ettem, majd visszatértem a paleohoz, mert egyszerűen a vegyes táplálkozásban hiszek a mai napig.

Meglepő módon a “vegán” időszakban a cukorértékeim lényegesen javultak – az éhomi végre ismét!!! Minden részem tiltakozik a vegánság ellen, tehát 100%, hogy nem fogom követni, de az a két hét azt bebizonyította számomra, hogy a testzsírom olvadni kezdett és ezzel egyenes arányban a cukorértékeim ismét az átlag 6.6 felé tendáltak. Ahogy visszatértem a paleohoz – a paleos szokásaim szerint a low carb paleohoz, az éhomi cukraim megint kúsznak felfelé. IF (Szakaszos böjt) szerint 6/18-ban étkezem.

Tapasztalati megfontolásból gondoltam arra, hogy Dr. Mercola piramisa talán visszahozza a jó cukorértékeimet?!

Azt is észrevettem, hogy a sertéshús nem a legjobb választás számomra, igyekszem teljesen kiiktatni. Sajnos a zsíros szalonnák sem nyerők.

Halat, csirkét és marhahúst eszem, továbbá sok föld feletti zöldséget. Leadtam azt a 10 kg-ot, melyet a ketogén mellett szedtem fel. Ameddig mások ketogénnel fogynak, én miért ne reagálnék pont fordítva?!

Lehetséges, hogy koromnál fogva az inzulin receptorok kimerülőben vannak? Merkformin XR 500 – 500-at szedek reggel és este. Csak, ha nagyon muszáj, csak akkor megyek el orvoshoz, mert a padlás tele van velük, a bukszám meg üres.

Arra gondoltam, hogy mindaddig folytatom a ch-bázísú (Mercola) étkezést, amíg legalább nem érem el a korábbi – nem alacsony -, de kisebb súlyomat. Valójában már messze nem esztétikai kérdés a túlsúlyom, hanem se megvakulni nem szeretnék, se vesedializisre nem kívánok majdan járni, se pedig nem szeretném, ha nem gyógyuló sebeim lennének.

Egy szó mint száz – probléma nélkül unalmas lenne az élet. 😀

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Hogy vagyok 2018. március 7-én?!”

 1. Szia Márta!
  Paleoval csökkentettem a súlyomat, cukorértékeimet, de a low-carb paleoval nekem is emelkedni kezdtek az értékeim. Másfél év vega élet után a cukor értékeim ismét megnőttek , kiderült Hashimotó betegségem van. A fenti cikked nagyon hasznos volt számomra. A kérdésem az lenne, hogy szerinted mennyi az a szénhidrát mennyiség, ami megfelelő lenne a pajzsmirigy hormonok és a cukorbetegség szempontjából is?

  1. Kedves Irén!
   Nehéz megmondani, hogy mennyi az annyi?! Nem viccelődöm, hanem én is kísérletezem. Más megoldás nincs, mint ki kell tárázni önmegfigyeléssel, napló vezetésével, hogy milyen arányú ch mellett marad jó tartományban a cukrod. Sajnos én a Hashimoto “áldásos” hatása miatt nem fogytam eleget ahhoz, hogy ne legyek cukorbeteg. Egy korszak volt kivétel, amikor a betegségem csúcspontján meglévő 145 kg-ból 27-et leadtam. Abban az időben még saroktüske nélkül minden nap tudtam minimum 10e lépést gyalogolni. Ebben a korszakban annyira jó volt a cukrom, hogy gyógyszert sem kellett szednem. A leírtakból is látszik, hogy sok szempontot kell mérlegelni. Pillanatnyilag napi 100-1200 ccal-án élek, a makrók: 40% fehérje, 20% zsír, 40% ch – ez grammban 120, 27, 120. Mindenképpen leviszem a 120 gr szénhidrátot 60-80-körülire, mert elégedetlen vagyok a cukrommal, …, s majd meglátjuk?! Remélem, hogy tudtam segíteni. Márta

 2. Kedves Márta!
  Nemrég végignéztem egy amerikai videósorozatot (iThrive) a cukorbetegség természetes gyógyításáról. A 40% fehérjéhez szeretnék egyetlen gondolatot hozzátenni a sorozatból tanultak alapján. A húsok és halak inzulinindexe a glikémiás indexük 2,5-szöröse. Úgy fogalmaztak: Hatalmas mennyiségű inzulin termelésére kényszeríti a szervezetet a hús emésztése. Ági

  1. Kedves Ági! Bárcsak tudnám igazán a választ. Sokszor az merül fel bennem, hogy a mai napig megjelenő könyvek és filmek jó része a hivatalos dietetikát és piacot védik. A ketogén táplálkozás pl. teljesen fehérje és zsír alapú, alig van benne szénhidrát, mely esetben a szervezet egy “vészüzemmódra” kapcsol és kialakul a ketozis. Sokan ezt az étkezést eredményesen alkalmazzák éppen a cukorbetegség kezelésére. Jó néhány ketogénező barátom van, és azt tapasztaltam, hogy azok a ketosok, akik semmilyen súlyfelesleggel nem rendelkeznek azok – ennek ellenére böjtökkel és kifejezetten éhezéses időszakokkal + ketogénnel – érnek el jó cukoreredményeket. Nem gondolom a fehérjéket bűnösnek, miután a vegetáriánusoknak és vegánoknak is pótolniuk kell, csak más forrásból, mint a vegyes táplálkozásuaknak – pl. babfélékből, magokból. A makrókkal egyénileg kell kísérletezni. A 40%-ot nem tartom magasnak, de bármikor lehet egyéni szempontokat figyelembe véve csökkenteni. Nálam is más hatott 10 évvel ezelőtt és más módszert kell a mai állapotomhoz igazítani. Amit írsz, azt magamra nézve igaznak érzem, mert ha megnézed az általam beidézett Mercola piramist, ott sem szerepel az első helyen a fehérje, hanem a föld feletti zöldségek és néhány gumós növény. Nekem most át kell váltanom ketogénről, melynek keretén belül is mindenféle makro arányt próbáltam, de rá kellett jönnöm, hogy nem az én utam. Köszönöm, hogy a látottakra-hallottakra felhívtad a figyelmemet. Elgondolkodtató.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.