Lángos – útifűmaghéjjal

A Paleovital klub egyik posztjában a napokban beszélgettünk arról, hogy milyen jó lángost lehet készíteni útifűmaghéj lisztből; mondták, hogy az ízvilága mennyire hasonlít a régmúltunkban ismert bundás kenyérre. A hozzászólók hivatkoztak Szafira és Motivátorra, és le is írtak az ott olvasottak szellemében egy receptet.  Ez a beszélgetés indított arra, hogy ma reggel elkészítsem a lángost, mely egyébként paleo, sőt létezik tojás nélküli aip-os változata is, de még a ketogén étkezést követők is fogyaszthatják az alacsony szénhidráttartalma miatt.

Kiszámoltam hozzávetőlegesen a lángos paramétereit. Az elkészített hozzávalókból készítsünk 10 db lángost, és így egyszerűen 10-el oszthatunk egy-egy lángos beltartalmára vonatkoztatva.

Útifű lángos 10 db AIP 524cal 3.4fe 35.8zs 1.0ch
Útifű lángos tojással 10 db zsírral sütve 810cal 28.6fe 61.4zs 2.4ch

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • 2 db M-es tojást keverjünk el 2 dl kókusztejjel és 1 dl vízzel, majd ebbe a lébe első nekifutásként tegyünk 3 ek. útifűmaghéj lisztet és 1 kk. sót. Alaposan keverjük össze, majd várjunk néhány percet, míg megduzzad az útifű. (A lángos nem csak lisztből, hanem nem lisztté őrölt útifűmaghéjjal is elkészíthető!)
  • Amennyiben túl híg lenne a massza, akkor tegyünk óvatosan hozzá még kevés lisztet, ismét várjunk duzzadásig.
  • Amennyiben viszont túl kemény lenne a tésztánk, akkor tegyünk hozzá vizet.
  • GALUSKA ÁLLAGÚ LEGYEN A NYERS TÉSZTA!
  • AIP-osoknak semmi mást nem kell csinálniuk, mint elhagyni a tojást és helyette tojásonként plusz 1 dl kókusztejet adni a tésztához!

A fűszerezés milyenségének csak a képzelet szab határt. Pl. a tányéron látható lángosokba Serrano sonkát aprítottam.

Figyelmeztetés: Az úfifűmaghéj rostjai sok vizet igényelnek, azaz fogyasztás után bőségesen igyunk folyadékot.

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.