Alulműködsz?! – Pajzsmirigy – Hashimotod van?! – laikus véleményem

Számtalan esetben fordulnak hozzám laikusok laikustól tanácsot kérni. Annak alapján tudok bármit is mondani, hogy 12 év – saját betegségem tanulása – áll mögöttem. Semmilyen orvosi, tanácsadói képzettségem nincs, tehát semmiféle felelősséget nem vállalok a tanácsaimért, csak a közös gondolkodás szintjén vagyok hajlandó megosztani a gondolataimat.

Jelenlegi tudásom szerint a következőket tanácsolom újonnan felfedezett pajzsmirigy alulműködés vagy autoimmun Hashimoto betegség esetén:

Indulásként orvosi beavatkozás annyi kell, hogy a pm. státuszát megállapítsák. Tsh, t3, t4, antiTPO, antiTG, reverz t3. Ezt állami rendszerben orvos nem fogja előírni, mert nincs rá keret. (Ez a sejtésem!) Nyaki ultrahang, esetleg göb vizsgálat, mely kideríti, hogy hideg vagy meleg göböd van. A standard kezelés a T4 hormon adása, ami nem baj, sőt, de az oki vizsgálódás helyett egy fennálló állapotot kezelnek és fednek el.  Van, aki a Letrox-ot, van aki pedig az Euthyroxot bírja jobban. Az adagolás mértékét az orvossal meg kell beszélni! Mindkét szintetikus hormonkészítmény alapanyaga a Thyroxin, csak más a gyártó és a vivő anyagokban lehet eltérés.

Keresgélném a betegség kiváltó okát?! Ez lehet a bél valamilyen gyulladása, étel intolerancia, stressz – kortizol szint, mellékvese állapota? … Belekezdenék a Terry Wahls-féle protokollba – Autoimmun Protokoll – szigorú megszorítások a gyulladások megszüntetése érdekében, majd a javulás függvényében lazítanék paleo felé. Kb. fél év után kontroll. Az antiTPO vagy az antiTG fogja megmutatni a gyulladás szintjét.

Pár százezer forintra azért szükséged lesz, akármelyik táplálkozási tanácsadót választod!

Van egy-két sztár orvos is, de csak privátban van lehetőségünk a Thyroxinon kívül mást felíratni. Pl. jómagam Combithyrexet szedek, mert laborral igazolva rádöbbentem, hogy valószínűleg nem termelődik – a T4 tartalmú Euthyrox szedése kapcsán – elég T3 hormon, amire a megfelelő anyagcseréhez szükségem lenne. …, s igazam lett. Létezik külön T3 hormon is, de a szedése szigorú orvosi felügyeletet igényel.  A következő vizsgálódásom tárgya a reverzT3-ra fog irányulni, mely vizsgálat kapcsán megtudom, hogy a T3-ból valójából mennyi hasznosul, avagy „dolgozik”, s mennyi viselkedik reverz módon, azaz hatástalanul?!

Orvos nélkül – paleoval épült vissza 75%-ban a pm-em, ezt nyaki ultrahang igazolta. Van egy apró göböm, de majd az éves kontrollon kívül mást nem csinálok vele.

A jódszedés sokat segíthet az autoimmun betegségek gyógyításában, de ezt csak rendkívül körültekintő módon szabad csinálni. Hashimotoban és meleg göb esetén nem lesz egy orvos sem, aki ezt az utat támogatná. Én nem merem szedni, de a téma érdekel. Aki bővebben szeretne erről olvasni, az jelentkezzen a Jódpótlás tudományos alapokon csoportba.  „A gyógyító jód” c. könyv nem régen jelent meg, mely tartalmazza a teljes jódpótlás protokollt.

Az alulműködéssel járó számtalan kísérő tünet közül kiemelem az idegállapot kérdését. Nálam komoly depresszióval, állandó sírással, pánikrohamokkal és iszonyatos elhízással kezdődött, majd teljesedett ki a betegség. Ennek folyományaként mi sem tűnt akkoriban kézenfekvőbbnek, mint pszichiáterhez fordulni? A pszichiáter nem az okot akarja megfejteni, hanem a tünetet kezeli, …, ezért ad azonnal nyugtatókat és antidepresszánst. Ez a két gyógyszerféleség még külön „segít” abban, hogy be legyél zárva hosszú távon a hájadba. 🙁 Amikor nagy a baj, akkor az ember nem gondolkodik hosszú távú negatív következményeken, hanem menti, ami menthető, …, jelen esetben az életét! Ha módod van alternatív módszerekre, akkor próbálkozz azzal, pl. pszichoterápiával, melatoninnal, azonnali étrendi változtatással … Annyit tudok, hogy 12 évvel ezelőtt a sarkából fordult ki velem a világ. 🙁 , tehát nem könnyű bármit is megoldásként javasolni. Én magamtól ösztönösen elkezdtem rajzolni és komoly zenét hallgatni – álló nap, és kétszer egy héten eljártam rajzkörbe, hogy ne szakadjak el teljesen az emberektől …

Most éppen a nyugtatókról vagyok – mikrogrammonként – leszokóban, mert olvasmányaim során döbbentem rá, hogy a betegség kezdetén előjövő depresszió, pánik talán már a múlté?! B12 kúrát kértem a házi orvostól és Chen A-D3-K2, Eskimo 03-at szedek + Magnerotot (Magnézium kelát kötésben). Sajnos az anyagi lehetőségeim korlátozottak, így IHerbes vásárlás vagy a jelzett gyártónál igényesebb beszerzésre nincsenek kereteim. Mellesleg Chenéket megbízható személytől csak dicsérni hallottam. A Magnéziumból a hazai legjobbat veszem. Az Eskimo halolaj is az északi tengereken fogott apró halakból préselt, az egyik legjobb itthon kapható minőség! A szelén szedése még javasolt, hiszen szelénhiányos környezetben élünk. Jómagam szelén ideig-óráig szedtem, mert nem tapasztaltam különös változást.

Nálam a kísérőtünetekből – az idegbajon kívül – a körmök húsig való törése és a lábon a száraz bőr jutott. Vannak olyanok, akiknek csomódban hullik a haja, kikopik a fan szőrzete, reszel a torka, vagy gombócot érez a torkában. A körmök törését MSM-mel és kollagénnel remekül meg tudom akadályozni. Nem régen történt volt, hogy géllakkoztam a körmeimet és nem szedtem MSM-et. Két óriási bűnt követtem el! Szó szerint húsig törtek a körmeim és még fájt is kegyetlenül. Kb. 2 hét alatt MSM szedéssel helyrejött. Nem mellesleg mindkét kiegészítő – a kollagén akár a hosszan főtt leves fogyasztásával pótolva – az ízületi fájdalmakat is jelentősen orvosolja.

Pénzt úgy tudsz spórolni, ha olvasol, olvasol, olvasol és kísérletezel! A tanácsadók ugyanabból az irodalomból tanulnak, amit te is megtalálhatsz a neten.

Sok pajzsmirigyes csoport van a face-en – magyar és angol nyelvű csoportok egyaránt, és aip-pal foglalkozó (Wahls) csoport is. Angolul érteni nem árt, de ott van a fordító program is, mely a semminél több.

Az étkezésed milyen legyen? …, nem könnyű kérdés. A klasszikus paleo és az Autoimmun Protokoll nem kerüli a szénhidrátokat. Évekig low carb paleoztam. Az elmúlt két évben ketogéneztem és pajzsmirigy szempontból nem tapasztaltam semmiféle negatívumot, …, bár ez nagyon személyes meglátás, …, mondom, hogy nem vagyok tanácsadó.

Nekem az alapbetegség Hashimoto miatt kialakult metabolikus szindrómával is foglalkoznom kell – főőőőleg a cukorbetegségemmel, mely miatt kirándultam a ketogén felé …, most éppen visszakanyarodtam a low carb paleohoz és a szakaszos böjthöz (16/8).

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Alulműködsz?! – Pajzsmirigy – Hashimotod van?! – laikus véleményem”

    1. Kedves Ibolya! Köszönöm kérdésedet (tegezz!!!). A paleo évekig megoldotta a cukorproblémáimat, bár mindig nagyon oda kellett figyelnem rá. Ahogy öregszem, azt veszem észre, hogy romlik az inzulinérzékenységem. 2 évig ketogéneztem, de utólag belegondolva egyáltalán nem biztos, hogy az volt az én utam, mert a gyógyszereim miatt nem fogyok, és a cukorbaj átka a kövérség. Azt vettem észre, hogy nem szereti a testem a sok fehérjét sem, de a magas szénhidráttartalmú ételeket ugyancsak nem. A kör bezárult – maradnak a föld feletti zöldek, a bogyós gyümölcsök és kevés fehérje, valamint kevés magasabb ch-tartalmú étel. Pillanatnyilag, mint betegen töltött életemben oly sokszor, ismét egy kísérletet teszek az étkezésem megváltoztatására, de posztban majd csak akkor beszélek róla részletesen, ha akár pozitív, akár negatív tapasztalataim lesznek. Három hónap kísérletet tervezek. Köszönöm az érdeklődésedet. Márta

  1. Kedves Márta! Nagyon köszönöm a válaszod és a tegeződés felajánlását. Nagyon ügyes és kitartó vagy, minden elismerésem, le a kalappal előtted, és majd természetesen kíváncsian várom az új étkezésed eredményéről szóló beszámolót. Biztos vagyok benne, hogy sikert fogsz elérni.
    Hát, megmondom őszintén, most elkeseredtem: 30 éves vagyok és sajnos nálam is cukorbetegséget állapítottak meg néhány hónapja, bíztam benne, hogy a paleo megoldás lehet rá hosszú távon is, hiszen Szendi oldalán számtalan helyen olvastam, hogy a kettes típusú gyakorlatilag gyógyítható. Én naiv elhittem, hogy talán meggyógyulhatok. 🙁

    1. Kedves Barbara! Köszönöm kedves szavaidat. 30 évesen pláne 😀 – ki kell gyógyulnod a cukorbetegségből. Olvasd el a Keto saved me csoport rögzített bejegyzését https://paleovital.hu/?p=31504 -, amit lefordítottam magyarra. Lehet, hogy neked a ketogén be fog válni. A másik lehetőség a jól kitalált, egyénre szabott makrokkal folytatott paleo és sok mozgás. Szerintem menni fog.

  2. Szia Márta! Nagyon köszönöm én is a bátorítást és a biztató szavakat, nagyon jól estek, visszaadtad a hitemet abban, hogy sikerülhet meggyógyulnom. 🙂 Szóval tényleg nagyon köszönöm. Vigyázz magadra, ha nem nagyon gond, időnként azért jelentkezni fogok. Kitartást és sok sikert! Üdvözlettel: Horváth Barbara Ibolya

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.