Steak-zöldségek

Banán chips – Főzőbanánból sütve kruplis ízű köretet kapunk. A kép a Google images-ről való, bár én is sütöttem már. Nagyon finom, de húzós az ára!
A legkülönfélébb zöldségekből lehet házilag chipseket készíteni. A kép a Google images-ről való.
A receptet VegAdri küldte 2010.10.11-én
 

Ezt a manapság divatos steak-krumpli mintájára készíthetjük, nagyon pikáns köret. Semlegesebb ízű főétel mellé ajánlom!

Hozzávalók és elkészítés egyben:

    • Fehér zöldségek akár vegyesen is (petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, pasztinák (paszternák), esetleg karfiol), vaj – AIP-ban kókuszzsír vagy olíva olaj, só, törött bors, fűszerpaprika, kakukkfű, rozmaring, fokhagyma; gomba (a felső képen látható!) Az AIP-ban megengedett fűszerek: só, kakukkfű, rozmaring, fokhagyma, gomba és a táblázat szerinti továbbiak egyéni ízlés szerint!
    • A zöldségeket párolóbetéten félig megpároljuk (ez a lépés ki is maradhat, de akkor a sütésnél többször rá kell nézni, és vajjal/vízzel locsolgatni a tepsi tartalmát).
    • Egy félmagas jénai tálat vagy tepsit kivajazunk, beleborítjuk a nagyobbacska darabokra vagdalt zöldségeket (a méretezésnél induljunk ki a tavaszi kis szemű újkrumpliból, szóval nem kel túl kicsire darabolni!), majd bőségesen fűszerezzük.
    • Végül vajdarabkákat/kókuszzsír/olívaolajat és negyedbe vágott fokhagymagerezdeket és fűszereket teszünk közé, és az egészet jó átforgatjuk, hogy a zöldségeket mindenütt érjék a fűszerek.
    • Betoljuk a sütőbe, és 40-60 percig sütjük, attól függően, hogy nyersen vagy előpárolt zöldségekkel kezdtünk-e.
    • Mindkét esetben többször érdemes ránézni és jól átkeverni az egészet.
    • Ha nyers zöldségekből készítjük, akkor egy kis vizet is önthetünk alá, amivel közben locsolgathatjuk.
A kész köretnek az íze és az illata is mennyei lesz. Külön jó, hogy a semleges krumplival ellentétben, miután kettéharapod a kívül fűszeres zöldségdarabot, megérzed annak jellemző ízét – ez különösen akkor élvezetes, ha többféle zöldséget vegyítesz a köretben!
 
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Steak-zöldségek”

  1. Ezt én is készítem, de tepsibe rakom nyersen. A zellert , fehér répát, karalábét szeletekre vágom nem túl vékonyra. Mikor mi van otthon, padlizsán, cukkini, sütőtök. A tetejére jöhet brokkoli, karfiol, de ezeket megáztatom előbb fővő vízben. Gogosar, negyedbe vágott hagyma, fokhagyma hajastól. Nagy tepsibe teszem hogy alig takarják egymást. Nem paleos vendégeknél is nagy sikere van. Nagyon durva tengeri sót tettem rá mikor betettem a forró sütőbe (200 fok). Fűszerezem bátran fantázia szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.