A szelén szerepe

Mondhatni elég érdekes vagyok a magam számára is, hogy most kezdek el tudatosabban foglalkozni az egyes élelmiszerek alulműködő pajzsmirigy szempontjából hasznos voltával?! …, na persze ez így teljesen nem igaz! Bennem van(volt) egy nagy fokú averzió a táplálékkiegészítőkkel szemben. Az elmúlt hét orvosi látogatása és a tegnapelőtti patikai (Hashimotoban érintett!) gyógyszerésszel folytatott beszélgetés ebben a hozzáállásban is hozott nálam némi változást. Szelént mondjuk korábban is – a magam módján – hektikusan szedtem, de mostantól egészen bizonyosan rendszeresen fogom szedni.

Egy egészséges, tudatosan étkező ember beviszi a megfelelő mennyiségű szelént, ha ketogénes, akkor a belsőségekkel, ha meg nem az, akkor a megfelelő zöldségekkel. A hypothireosisban szenvedőknek azonban ezen nyomelem bevitelére különösen érdemes odafigyelnie, mert az anyagcsere jobb működéséhez, a körmök, a haj jobb állapotának eléréséhez, az olykor előjövő letargikus állapotok uralásához többek között a szelén bevitele is hozzásegít. Arra ügyelni kell azonban, hogy túl lehet adagolni!

A szelén ajánlott mennyisége – Gyógynövénysziget

„A szelén ajánlott napi adagja férfiaknak 70 µg, nőknek 55 µg, de sok táplálkozási szakember szerint az optimális szelénfogyasztásnak hosszú távon napi 100, illetve 200 µg közé kell esnie. Ennél többet, de legfeljebb 600 µg-ot csak rövid ideig, vírusfertőzések kezeléséhez, illetve a rák gyógyításához szabad használni.

A naponta elfogyasztott táplálékkal nehéz túladagolni a szelént, de a táplálékkiegészítő formájában adagolt szelén terápiás mennyisége (naponta legfeljebb 600 µg) és a mérgező mennyiség (900 µg) közötti különbség viszonylag kicsi, ezért alkalmazása körültekintést igényel. Mérgezési tünetek: idegesség, depresszió, émelygés, hányinger, fokhagymaszagú lehelet, izzadtság, hajhullás és a körmök törékenysége.”

A Családinet oldalát is ajánlom részletek olvasására:

https://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/13325/a_szelen_szerepe_a_betegsegek_kezeleseben_es_megelozeseben

Brazildió – 70-90 urg szelén van egy szemben.

A csirkemáj 100 grammjában 54,6 mikrogramm található, míg például a sertésvese 100 grammjában 190 mikrogramm.

100 grammban 44.8 urg szelén van a Tenger gyümölcseiben.

100 gramm, tehát nagyjából két darab tojás 30,7 mikrogramm szelént tartalmaz.

A fokhagyma 100 grammjában 14,2 mikrogramm található.

A képek a Femina oldaláról valók.

A brokkoli, káposzta, hagyma, halak, magvak, gomba, máj – pl. mind-mind ugyancsak szelént tartalmaznak. Kamilla, ginzeng, borsmenta – ugyancsak szelén tartalmúak.

Nem tettem fel olyan ételek képeit, melyek hasznossága egyéb indokok miatt a paleo elvei szerint vitatottak. Ilyenek a sajtok, a búzacsíra, a zabpehely (Szendi már nem régen rehabilitálta, felülbírálta korábban hangoztatott elveit!), a barna rizs -, mely szintén nem szerepel a paleos ételek között.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.