A receptet és a képet MW küldte még 2010 szeptemberében
A felső kép a Google images-ről való. A két alsó nem nagyítható.
Hozzávalók:
- 20 dkg mandulaliszt (pellet)
- 10 dkg jászvaj (ghee) a pellethez
- 2-3 dkg jászvaj a mákhoz
- vagy 20 dkg őrölt mandula, ekkor nem kell vaj
- 30 dkg mák
- 2-3 dl kókusztej, vagy valamennyi vízzel hígított kókusztej
- 5 db tojás
- Paleolit édesítő (stevia, xukor)
- Pici só
Elkészítés:
1. művelet
- A mandulalisztet gyúrd össze a jászvajjal és 3 tojás sárgájával, vagy az őrölt mandulát a tojások sárgájával (ha túl száraz lenne, akkor akár üss bele pluszban egy egész tojást)
- Tegyél a tésztába pici sót és édesítést
- Ennek a linzer-tésztának a felét nyomkodd a tepsi aljába
2. művelet
- 30 dkg mákot főzd meg a kókusztejben, tegyél hozzá egy kevés jászvajat
- Ha már langyos, akkor keverd össze 2 db egész tojással + a 3 tojás keményre vert habjával, valamint édesítővel, és borítsd rá és egyengesd el a tészta alapon
3. művelet
- A tészta másik feléből sodorj csíkokat, és rácsként tedd a sütire
- Az egészet előmelegített sütőben süsd meg!
Szia BB!
Megcsináltam ezt a finomságot is, de van, ami nehézséget okozott. Ebben kérem a segítséged.
A máktöltelék nem maradt egyben, nem tudom szeletelni a sütit. Ízre jó, tehát megesszük kanállal :), de azért szeretnék egy szeletelhető változatot is készíteni.
A recept alapján a mákot összekevertem a tojásfehérjével, de nem olyan lett az állaga, mint a képen, hanem mint az enyhén vizes homok. Sajnos ez a sütés után sem változott, és szétesik.
A második képen a mák nem úgy néz ki, mintha száraz lenne mielőtt a fehérjét hozzákevered, biztosan van valami kötőanyag, ami esetleg véletlenül kimaradt a leírásból.
Kérdésem: mit tegyek még a töltelékbe?
A pite tésztája isteni. 🙂 Jászvajam nem volt, helyette kókuszzsírral csináltam, így is működik a recept.
Sziasztok!
Én meg azt szeretném kérdezni, ha magam darálta mandulát használok, akkor is kell ennyi vaj? Vagy ezt érted mandulaliszt alatt?
redi
Szia Redi!
Ha darált mandulát használsz, akkor felesleges a hozzáadott vaj. A mandulaliszthez viszont feltétlenül kell. Mindjárt egy kicsit kipofozom ezt a receptet:-D BB
Szia Fenyőke!
Ez MW receptje, és én még nem sütöttem meg. De tudod mit? -, ki is fogom próbálni. Szerintem a mákba egész tojásokat kellene tenni. Úgy fogom megsütni, hogy teszek a mákba még 2 db egész tojást a felvert fehérje mellé, így nem lehet ráfaragni, mert az egész tojások biztosan egyben tartják a mákot. Na kíváncsi leszek?! Ha MW látja a bejegyzést, akkor biztosan ő is elmondja a tapasztalatai. BB
Fenyőke! Megsütöttem, és teljesen igazad van. Sőt, szerintem olyan nyögve-nyelős lett a süti. Rájöttem, hogy hogyan kell ezt a sütit sütni. Eszembe jutott, hogy a mák tölteléket mindig meg szokták főzni, mielőtt felhasználják. Tehát meg kell főzni 2-3 dl kókusztejben, utána szerintem nem árt beletenni mondjuk 2-3 dkg vajat, nyugodtan mehet bele egészben a tojás is. A felvert tojásfehérje a lazításra szolgált, tehát lehet a mákkal elkeverni 2 tojássárgáját, és a fehérjét habként hozzáadni. Ígérem, hogy ezzel a most leírt módszerrel is megcsinálom, de előbb nekünk is el kell kanalazgatni a most elkészült sütit:D Mindenesetre ráírom a receptre, hogy Kísérleti stádiumban van! szia, BB
Szia BB!
Láttam a diétás blogon, hogy megsütötted, izgatottan kattintottam ide, vajon sikerült-e.
Mi is kanalazzuk még egy pár napig, mert olyan hatalmas adag. 🙂
Szerintem a mák is sok ennyi tésztához, mert nekünk már csak szinte az maradt meg belőle. Talán azt is érdemes csökkenteni.
Írd meg, ha sikerült, figyelem majd a bejegyzést.
Fenyőke
Kedves MW! Ha olvasod a receptet, kérlek, hogy gondold át, hogy mi maradhatott ki belőle, vagy mit rontottam el a kiírásnál??? Köszi, BB
Sziasztok!
Igen, a mákot fel kell főzni – de látom, hogy ez már belekerült a receptbe. A mennyiségekkel mindig bajban vagyok, sosem méricskélek, csak „érzésre”. Nem is tudom, olyan régen csináltam… A töltelék úgy készül, mint a beiglié. Vagyis a kókusztej, vaj, tojás – mind segít. Majd én is kikísérletezem még egyszer.
A liszt nálam darált mandula volt, amibe nem kell külön vaj, zsíradék már.