DR. IZABELLA WENTZ, PHARM D A HASHIMOTO GYÖKÉR OKÁNAK FELTÁRÁSA: KULCSFONTOSSÁGÚ LABORATÓRIUMI TESZTEK


Új év, új tervek a pajzsmirigy egészségének optimalizálására

Vettem magamnak azt a bátorságot, hogy kivonatot készítsek egy amerikai orvos Izabella Wentz oldalán megjelent cikkéből. Miután a cikk publikus és a hivatkozások teljes mértékben utolérhetőek, ezért teljesen legálisan – a cikk kivonatát olvasva – betekintést nyerhetünk abba, hogy milyen körültekintéssel lehet a Hashimoto autoimmun betegség kiváltó okainak utánajárni. Mit ne mondjak rendkívül összetett eljárás a teljes körű vizsgálat, amiről a személyében a betegségben érintett doktornő leír. A cikkben felsorolásra és nagy vonalakban kifejtésre kerülő vizsgálatokkal találkoznak azok, akik felkeresve táplálkozási tanácsadókat, természetgyógyászokat, vagy netán tán orvosokat(?!) szembesülnek. Ha elolvassátok az általam készített kivonatot, akkor ha mást nem, de azt láthatjátok, hogy milyen összetett és nem utolsósorban drága vagy akár „elérhetetlen” útja lenne a teljes körű kivizsgálásnak.

A kivonat készítésére annak okán vettem a bátorságot, hogy amikor a betegségünk gyökér okait szeretnénk kideríteni, akkor tudjuk, hogy mit miért ajánlanak nekünk a „tudorok”.

Azt a konklúziót levontam, hogy anyagilag nem tudom fedezni mindezeket a vizsgálatokat. A 9 év paleo viszont sok javulást hozott, mert összecseng Izabella Wentz további oldalain tett étkezési ajánlásaival, különösen pedig az Autoimmun Protokollal. Legközelebb majd jelentkezem a doktornő által megfogalmazott étkezési ajánlat kivonattal.

Valamennyi zöld színű kiemelésnél el tudtok jutni a doktornő oldalára!

WENTZ IZABELLA /2018. NOVEMBER 1.

a kivonatot készítette: K. Pataki Márta

https://thyroidpharmacist.com/

„ …Ezt a cikket abban a reményben írtam, hogy kiindulópontként szolgál, hogy meghatározzuk, mely laboratóriumi tesztek lesznek a leghasznosabbak a Hashimoto okainak feltárásához.

Ebben a cikkben megvizsgálom azokat a teszteket, amelyek szerintem kritikusak a Hashimoto állapotának oka (i) megtalálásához, beleértve a következőket:

  • Pajzsmirigy tesztelés
  • Táplálkozási vizsgálatok
  • Mellékvese vizsgálat
  • Bél egészségügyi vizsgálat
  • Fertőzések vizsgálata
  • Genetikai tesztelés

Átfogó pajzsmirigy tesztelés

Elsődleges fontosságú lépés az egészség ellenőrzésében és annak megértésében, hogy az esetleges „gyökér ok” megtalálása.

TSH teszt

TSH egy hipofízis hormon, amely az alacsony és nagy mennyiségű keringő pajzsmirigy hormonra reagál. Gyakran előrejelezheti a TSH évtizedekig tartó esetleges emelkedése a Hashimotot, mielőtt az bekövetkezne. Általában a TSH emelkedése előtt emelkedik a pajzsmirigy-peroxidáz antitestek (TPO antitestek) és a tiroglobulin antitestek (TGAb antitestek) szintje. 

A Graves-betegséggel vagy pajzsmirigyrákkal rendelkező betegeknél is megnövekedett pajzsmirigy-antitestek lehetnek, beleértve a TPO, TGAb és TSH receptor antitesteketA TSH kontrollja panaszmentesség esetén is fontos, hiszen előrejelezhet későbbi kialakuló betegséget. A funkcionális gyógyszerészek azt is meghatározták, hogy a normális referencia-tartományoknak 1 és 2 μIU / ml között kell lennie egy egészséges személy számára, aki nem veszi igénybe a pajzsmirigy-gyógyszereket. Anekdotálisan a legtöbb beteg úgy érzi, hogy a TSH 0,5-2 μIU / ml között van .

TSH teszt hasznos lehet a pajzsmirigy működésének optimalizálásában, biztosítva, hogy a TSH szintek az optimális referencia tartományon belül maradjanak – melyet adott esetben az életmód-beavatkozások és a gyógyszeradagolás változásaival lehet biztosítani.

T4 és Free T3 tesztek

A T4 (tiroxin) és a T3 (trijódtironin) a két fő pajzsmirigyhormon. A T4 prohormone néven ismert, és 300 százalékkal kevesebb biológiailag aktív, mint a T3. A T3 a fő biológiailag aktív pajzsmirigyhormon, amely az anyagcserét futtatja, és szép hajat és energiát ad nekünk.

A legtöbb általánosan előírt pajzsmirigy-gyógyszer, mint például a thyroxin készítmények csak T4-et tartalmaznak, és a testben T3-ra fog átalakulni. Elméletileg a T4-től T3-ig terjedő konverzió úgy működik, mint amennyire azt kellene tennie, de a valóságban nem mindig konvertáljuk a T4-et T3-ra. A szabad T4 és a szabad T3 tesztek feltárják a pajzsmirigy-receptorokkal kölcsönhatásban álló, rendelkezésre álló és szabad pajzsmirigyhormonok szintjét.

Egyes klinikusok csak a szabad T4 tesztet végezhetik, de a teszteléshez is fontos a szabad T3, mivel egyesek nem megfelelően alakítják át a T4-et az aktív T3-hormonra. Így előfordul, hogy az embereknek normális a T4 szintje, de alacsony a T3 szintje.

A pajzsmirigy-peroxidáz (TPO) és a tiroglobulin (Tg) antitestek vizsgálata

TPOAb és TgAb vizsgálat, amelyek az autoimmunitás markerei, tudatja velünk, hogy az immunrendszer támadást indított-e a pajzsmirigy ellen. Minél magasabb a pajzsmirigy-peroxidáz és a tiroglobulin antitestek száma, annál agresszívabb az autoimmun támadás a pajzsmirigyben. Néhány ember nem rendelkezik antitestekkel, ez az eset külön kifejtést igényel! Nyomon követve az antitesteket, láthatjuk, hogy a választott életmód változtatásunk működik-e? A pajzsmirigy antitestek csökkentése általában azt jelzi, hogy az életmód változásunk segít.

Pajzsmirigy ultrahang

Az ultrahang feltárja, mi történik a pajzsmirigyeddel. Megmutatja, hogy a Hashimoto-val összhangban vannak-e változások, amelyekre jellemző, hogy a pajzsmirigyben a véráramlás megváltozik, zsugorodott vagy megnagyobbodott pajzsmirigy, vagy akár egy „gumós” pajzsmirigy keletkezik. Ha csomók vannak jelen, akkor figyelnünk kell, és egy ultrahang képes a biopsziás vagy vizsgálandó tumorokat észlelni. (További információt a pajzsmirigyrák diagnosztizálásáról  itt olvashat.)

Javaslom, hogy az életed során legalább egyszer csinálj egy ultrahangot, s ha göbjeid lennének, akkor évente egyszer érdemes megnézetni!  Ha aktívan próbálod regenerálni a pajzsmirigyszövetet, és pajzsmirigy-regenerációs protokollokat követsz (az alacsony szintű lézerterápia ígéretes megközelítés), akkor háromhavonta elegendő. (Még soha nem hallottam lézerterápiáról! – saját megjegyzés)

Top 10 pajzsmirigy teszt és ezek értelmezése témát majd megnézem és ha érteni fogom, akkor közzé teszem!

Táplálkozási tesztelés

 

A Hashimoto és pajzsmirigy-betegségben szenvedő betegség kialakulásában nagy szerepet játszik bizonyos tápanyagok szervezetből való kimerülésére.

Tápanyaghiányt jelezhet pl. az abnormális ferritinszint, mely hozzájárulhat a pajzsmirigy tüneteihez, és akár pajzsmirigy-betegséget is kiválthatnak vagy súlyosbíthatnak, és az ebből következő pajzsmirigy rendellenességek tápanyagcsökkenést okozhatnak. A pajzsmirigy hormon meghatározza az anyagcserét az egész testben. Mint ilyen, az emésztőrendszert nem kíméli, különösen a beleket. A pajzsmirigyhormonok elégtelen mennyisége megnehezíti a tápanyagok kivonását, és ez önmagában tápanyaghiányhoz vezethet.

A legtöbb pajzsmirigybetegségben szenvedő ember alacsony gyomorsavval (sósavval) rendelkezik, amely a fehérje lebontásához szükséges. Ez aminosavak, B-vitaminok, vas, cink és más, fehérjéből nyert tápanyagok kimerüléséhez vezethet. A pajzsmirigy-egészség szempontjából létfontosságú a tápanyag vizsgálat.

Táplálkozási panel a gyökér okok feltárása után

A gyökér okok feltárása:

1. tesztek B12, ferritin, D-vitamin, CMP és CBC szintek esetében:

  • A B12 gyakran hiányzik a Hashimoto-ból, és kiegészítésre van szükség, mert neuropátiát, fáradtságot vagy emésztési problémákat okozhat. Az optimális B12 szinteknek 700-900 pg / ml között kell lenniük.
  • A ferritin fontos fehérje, mert vasat tárol. Ha hiányzik, akkor valószínűleg olyan tünetei vannak, mint a hajhullás, a fáradtság és a rossz pajzsmirigy-funkció. A pajzsmirigyfunkció optimális ferritinszintje 90-110 ng / ml.
  • A D- vitamin  az immunrendszer egyensúlyának egyik fő szereplője. A Hashimoto betegei gyakran nagyon alacsony D-vitamin-tartományban vannak. A D-vitamin szintje 60 és 80 ng / l között kell, hogy legyen az optimális pajzsmirigy-receptor és az immunrendszer működéséhez.
  • CMP (teljes metabolikus panel) és a CBC  (teljes vérszám) feltárja az egyén elektrolitszintjét, valamint a sejtek működésének módját, a máj és a vesék működését, valamint azt, hogy fennáll-e az anaemia kockázata. Az eredmények általában „normálisak” a legtöbb hashimotosnál. Ennek vizsgálata azért fontos, hogy kizárják a súlyos helyzeteket, amelyek sürgős orvosi beavatkozást igényelhetnek.

Mellékvese vizsgálat

 

Tapasztalatom szerint a Hashimoto-val rendelkező 10-ből 9-et a mellékvese diszfunkciója érinti. A hypothyreosis kezelése a mellékvesék kezelése nélkül az egyik legnagyobb ok, ami miatt az emberek továbbra is kimerültek, annak ellenére, hogy pajzsmirigyhormonokkal kezeltek.

A mellékvesék felszabadítják a kortizol és adneralin hormonokat. Ezek a „stresszhormonok” számos fontos funkciót érintenek a szervezetben. Segítséget nyújtanak a stressz toleranciájának, a szelíd gyulladásnak, a vércukorszint és a testzsír szabályozásának, a kálium- és nátriumszintek szabályozásának (ami befolyásolja a vércukorszintet ), és befolyásolják a szexuális életet és az öregedés elleni küzdelmet.

Javaslom, hogy mindenki, aki Hashimotos, végeztessen el egy mellékvese-nyáltesztet.

A hypothyreosis sok tünete valójában átfedi a rossz mellékvesekéreg-funkciót, ezért fontos megvizsgálni, hogy a mellékvesék milyen jól működnek, amikor a saját bajaink gyökerét keressük. Itt olvashat Bővebben a mellékvese-diszfunkció kezeléséről majd, ha lesz időm, akkor csinálok kivonatot! (saját megjegyzés!)

Bélvizsgálat

Élelmiszer-érzékenységvizsgálat

Az étkezés után észlelheti az élelmiszerek érzékenységét. Amikor olyan ételeket fogyasztunk, amelyekre érzékenyek vagyunk, testünk energiaszintje lemerül. A reaktív élelmiszerek gyulladásos reakciót váltanak ki a gyomor-béltraktusban, ami a tápanyagok felszívódásához vezet, és a bél permeabilitását is előidézheti, amikor ön káros dolgokat eszik.

A testünk néha gyorsan reagál a táplálkozási érzékenységünkre, és savas reflux, puffadás, irritábilis bél szindróma, szívdobogás, ízületi fájdalom, szorongás, bizsergés vagy fejfájás tapasztalható.

Fontos megjegyezni, hogy az élelmiszer-érzékenysége különböző típusú reakciókat okoznak, míg az élelmiszer-allergiák heves azonnali és gyakran életveszélyes tüneteket produkálnak – pl. dió allergia, mogyoró allergia stb. fellépő nehéz légzés, fulldás. Az IgG – IgGE I. típusú ágának nevezik ezt az allergiát.

Az élelmiszer-érzékenységet az immunrendszer IgG ága által szabályozott IV. Típusú késleltetett túlérzékenységi reakcióknak tekintik – amint azt a név is jelzi, nem aktiválódnak azonnal. Valójában akár négy napig is eltarthat, hogy megnyilvánulhasson, és ez az egyik oka annak, hogy a legtöbb ember számára olyan nehéz a korreláció az élelmiszer-érzékenységek és a tünetek között. Például, hétfőn eszik a kukoricát, és szerdán ez pánikrohamot okozhat!

Az élelmiszer-érzékenység leggyakoribb tünetei közé tartozik az orr-csepp, a torlódás, a köhögés, az asztma, a székrekedés, a hasmenés, a görcsök, a puffadás, a hányinger, a gáz, a savas reflux, az égés, a fokozott pulzus, az akne, az ekcéma, a viszketés, az ízületi fájdalom, duzzanat, bizsergés, zsibbadás, fejfájás, szédülés, agyi köd, szorongás, depresszió, fáradtság és álmatlanság.

Tapasztalataim szerint, amikor az IgG-rendszerünket irritáló ételeket fogyasztunk, ez úgy tűnik, hogy a pajzsmirigy antitesteket is aktivizálja.

A legtöbb ember drámai csökkenést fog tapasztalni a bélrendszeri tünetek, az agyi tünetek, a bőrkiütések és a fájdalom csökkenése terén azáltal, hogy kiiktatja azokat az ételeket, amelyekre érzékeny. Néhányan a pajzsmirigy antitestek jelentős csökkenését is tapasztalni fogják.

Az élelmiszerek néhány napra (néha hétre) történő felszámolása fokozza az általános egészséget. Amikor egy reaktív ételt visszahelyezünk, észre kell vennünk a korábbi tünetek visszatérését, ami lehetővé teszi számunkra, hogy észrevegyük, mely élelmiszerek okozzák a reakciókat. Ezt a megszüntetési étrendnek nevezik.

A késleltetett élelmiszerérzékenység azonosításának egyik legjobb módja a vérvizsgálat, amely azonosítja személyes érzékenységét.

Kis bélbaktériumok túltermelésének vizsgálata

A tünetek egy másik lehetséges oka a kis bélbaktérium-túltermelés (SIBO) lehet . Tanulmányok kimutatták, hogy a hypothyreosisban szenvedők mintegy 54 százaléka rendelkezik SIBO-val, ami a bél permeabilitásához (áteresztő bélszindróma) vezethet, és hozzájárul az emésztési tünetek hosszú listájához, beleértve a savas refluxot, a hasmenést, a puffadást és az irritábilis bél szindrómát.

A vékonybél-túlszaporodást (SIBO) tesztelhetjük a kis bél bakteriális túltermeléssel (SIBO) 2-Hr Lactulose-BioHealth Kit segítségével . A SIBO kezelése kulcsfontosságú eleme a gyógyító útnak. Bizonyos esetekben a Hashimoto remisszióba kerülhet, és segít a cukor emésztő enzimek regenerálásában, lehetővé téve a szénhidrátok jobb megemésztését és jelentősen javítja az emésztési funkciót.

A kezelési lehetőségek különbözőek lehetnek. Elkezdhetjük pl. a tejtermékek eltávolítását, mivel a SIBO-val vékonybél-diszbakteriózisos, diszbiózisos, vak tasak szindrómás, és az betegek többsége a laktóz-intoleráns. A kezelési lehetőségekről majd később készítek egy kivonatot! (saját megjegyzés!)

Átfogó bélvizsgálat

Különböző bélfertőzések és paraziták érintettek az autoimmun pajzsmirigy-gyulladás kialakulásában, beleértve a Helicobacter pylori-t , a Blastocystis hominis -t és a Yersinia enterocolitica-t. A betegek általában egy vagy több bélfertőzésben szenvednek, ami súlyosbítja állapotukat. Ezeknek a fertőzéseknek a megtalálása és kezelése gyakran a tünetek jelentős csökkenéséhez vezet, és akár remisszióhoz is vezethet.

Ezen túlmenően a Hashimoto-val rendelkező emberek többsége bizonyos fokú intestinalis dysbiosis lesz (a bél mikrobióma egyensúlyhiánya). Az élelmiszer-érzékenységekhez és a SIBO-hoz hasonlóan a dysbiosis intesztinális permeabilitást okozhat, és hozzájárulhat az autoimmun folyamathoz és a tünetekhez.

Ezen tényezők azonosításához javaslom, hogy végezzünk egy átfogó székletelemzést, mint a GI MAP (GI Microbial Assay Plus) – Diagnostic Solutions Kit . Ez a vizsgálat ellenőrzi a bélben a baktériumokat, gombákat, parazitákat és vírusokat. 

Fertőzésvizsgálat

 

A fertőzések gyakoriak a Hashimoto-val rendelkező betegekben. Néha a fertőzés tüneteit tapasztalja, és máskor nem is tudja, hogy van. Saját magam gyógyítása során, felfedeztem, hogy négy fertőzésem van! Amint meggyógyítottam őket, hatalmas különbséget észleltem a helyreállítási folyamatomban.

A lehetséges fertőzések közé tartozik a Lyme-kór , az Epstein-Barr-vírus és a citomegalovírus. A fertőzések gyakran a legkevésbé figyelemre méltóak, de azt találtam, hogy a fertőzés megtalálása és kezelése a Hashimoto-ban való teljes remisszióhoz vezethet.

Tudtad? A fertőzések gyakran Hashimoto-t indítanak molekuláris mimikriával. A molekuláris mimikri egy kicsit olyan, mint amilyennek hangzik. A bakteriális vagy vírusos sejtek nagyon hasonlítanak az önantigéneknek nevezett sejtekhez (antigének, amelyek testünk sejtjeiből származnak). Bizonyos értelemben utánozzák a „jó srácokat”. Immunrendszerünk „fix” módba kerül, és elkezdi leölni a fertőzést, de a folyamatban elkezdi megölni azokat a sejteket, amelyek nagyon hasonlítanak a fertőzésre. Ez az ajtó az autoimmunitás számára, hogy bejusson. Pacienseimnek javasolni szoktam, hogy teszteljék panellel a fertőzéseket, a fertőzésekkel kapcsolatban, mert a fertőzések kezelése enyhíthet egy csomó tünetet, és néha a Hashimoto-t remisszióba tereli azzal, hogy azonosítani tudjuk, majd gyógyítani. A kezelési lehetőségek az antibiotikumok és a gyógynövény-protokollok között találhatóak.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.