Pajzsmirigy alulműködés és alvási problémák

Alvészavar – stressz
Felrakom - természetesen idézve - Kulcsár Angéla cikkét az oldalamra, ő is erre biztat mindenkit, hogy terjesszük az ismereteket. Most találkoztam először egy terepauta oldalán azzal a tényfeltárással, mely a pajzsmirigy alulműködést köti a hajnali ébredés jelenségéhez. Ez a felriadás már évek óta kíséri az életemet, de annyi más problémám mellett nyilvánosan eddig nem beszéltem róla. Természetesen kardiológusnak - nem is egynek - elmondtam ezt a gondomat. A legutóbbi kardiológus-belgyógyász végre meghallgatott és gyógyszeresen segített nekem ezen a problémámon, mintegy vérnyomás problémát kezelve a helyzetet. Tulajdonképpen neki igaza is van, meg nem is, és évek után végre az éjszakák 80%-át végig tudom hirtelen felébredés nélkül aludni. Arra már én magam jöttem rá, hogy a Magnerot (szívbetegeknek adják ezt a orarát kötésű magnéziumot!) csak biztosabbá teszi az alvás folyamatosságát. A Mg-hoz ebben az esetben nem kapcsolnak B-vitamint, tehát tiszta magnéziumot veszünk magunkhoz.
A magnézium típusának váltásán még gondolkodom, mert pl. éppen ma olvastam a cikk kapcsán kutatva, hogy a Magnerot hosszabb távon megemelheti a húgysav szintet.
A lényeg, ami lényeg, hogy végre tudomásomra jutott egy újabb ok-okozati összefüggés! Ha nem is örülök ennek, "de már nem fogok hülyén meghalni"! :-) Levonhatom tehát a konklúziót, miszerint idegi alapon történik velem ez a hajnali jelenség, mert az pajzsmirigy működés zavara kikezdte az idegrendszeremet. Már a betegségem kezdetén is az idegi problémáim voltak a legsúlyosabbak!

„Mi a kapcsolat a pajzsmirigy alulműködése és az alvási problémák között és hogyan tudjuk ezt megszüntetni?

2018. november 18.

|Angela Kulcsar (A névre kattintva eljutsz Kulcsár Angéla oldalára!)J

Frissen reggel mosolygósan ébredni, ez nagyszerű dolog lenne és a kipattanni az ágyból és fitten, energikusan kezdeni.

Azt hiszem ez egy pajzsmirigy alulműködőknek sokszor csak álom.

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy milyen fontos az alvás. Létező dolog és nem csekély összefonódás van az inzulinrezisztenciával és más betegségekkel.

Pajzsmirigy problémával küzdő klienseim 50% -a beszámolt arról, hogy éjszaka általában 2-3 óra tájékán felriad.

A pajzsmirigy alulműködés zavarja az alvási folyamatban, pedig jó minőségű alvásra lenne szüksége ahhoz,  hogy a pajzsmirigy működése javuljon.

Tehát mi megoldás? 



Összegyűjtöttem azokat a szempontokat, melyek megmutatják, hogy mi okozza az alvási zavart, és hogyan lehet kiküszöbölni a problémát.

Az elalvás és az alvás minőségét nagyban befolyásolja a máj állapota. Mikor a pajzsmirigy alulműködővé válik, a máj ebben szerepet játszik. A glikogén a glükóz poliszacharidja; funkciója sejtekben történő  rövid távú energiaraktározás. Főleg a máj és az izmok raktározzák a glikogént. Különösen éjszaka fontos a glikogén szerepe. A glikogén megakadályozza, hogy összeomoljon a vércukorszint.  A vércukorszint változása az, amely felébreszt és megakadályozza a visszaalvást. A telihold alacsony vércukorral kombinálva nagyon erős tüneteket produkálhat. Előfordulhat hirtelelen légszomj, pánikroham, erős szívdobogás, apnoe.

Nézd meg tudjuk kompenzálni:



1. Cukor-só  


Mind a cukor, mind a só segít a test stresszválaszának elnyomásában és szabályozásában.

A  cukor és só hatása összefügg az adrenalin megemelkedésével és az adrenalin csökkentésévelEgyrészt hosszabb és jobb minőségű tudunk aludni, másrészt éjszakai felébredésnél van mód a visszaalvásra.

Forrás: h ttp: //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11578533

A recept: 1 dl narancslébe keverjünk 1/8 teáskanál sót. 
Lefekvés előtt idd meg a felét, majd tedd az ágyad mellé, és ha éjszaka felébredsz, ne kelj ki az ágyból (az adrenalin szint megemelkedik) csak idd meg a maradékot.

Az éjszakai adrenalincsúcs minimalizálása végett napközben a vércukor szintet lassú felszívódása szénhidrátokkal biztosítani.

2. Endotoxinok

Az endotoxinok a bélben a baktériumok által termelt toxinok. A bélbaktériumok éjszaka aktívak. Az endotoxin nemcsak a stresszhormonok szintjét növeli, hanem az

• Ösztrogén

• Szerotonin

• Hisztamin szintjét is.

A bélben lévő baktériumok szintjét székletteszttel itt tudjuk megvizsgáltatni.

SIBO és bélszakértőként szívesen segítek, a problémákat megoldani.

Konzultációra itt lehet bejelentkezni:

https://www.angelakulcsar.com/services/blügyek-konzultáció

3. Stresszcsökkentés glicinnel

A fehérjék hatással vannak alvásunk minőségére. A glicin aminosav, amely  nyugtató és alvásjavító hatással rendelkezik. Külön kiemelkedő tulajdonsága a növekedési hormon fokozása. Képes eltávolítani a toxikus anyagokat, nyugtató hatással van az agyra, a sejtminőség javítására.

Glicin megvásárolható  itt  10% kuponkód Gal (Gál Bence) webáruházba: ANGELAKULCSAR

4. Szerotonin szint visszaszorítása CO2 légzéssel

 A pazsmirigy alulműködése az, amely megakadályozza az alvás mély állapotát. Mindennek megvan a maga anyagcseréje.

Ha egy pajzsmirigy alulműködik, az oxidatív anyagcsere károsodik és megakadályozható a szervezet számára, hogy az esszenciális széndioxidot előállítsa.

A széndioxid szintje, és a szerotonin termelése nő. A szerotonin nemcsak „boldogsághormon”, hanem stressz-aktivátorként is működik. A szerotonin szintek megtartása az energiafogyasztás és a szervezetnek a megengedett értékekre való törekvése megakadályozza a regeneráló mély alvást. Többek között alacsonyabb a testhőmérséklet is a pajzsmirigy és mellékvese alulműködőknél. 
 A mély alvás hiánya sajnos bőrünkön is meglátszik.

Ha ez a nyugtalan állapot a széndioxid hiánya , a széndioxid szintjének növelésére kell törekedni.

Legegyszerűbb módja a papírzsákos légzés. 
Papírzsákba való be- és kilégzéssel CO2-bevitelt érhetünk el. Néhány percig papírzacskóba a be- és kilégzéssel egy széndioxid terápiás hatást érhetünk el
.  Figyelem, ez a gyakorlat csak pár percig tartható! Ez csak időleges hatás, így napközben többször is el lehet végezni a gyakorlatot, de lefekvés előtt mindenképpen javaslom. Éjszakára törekedni kell a hasznos szerotonin szint visszaszorítására.

Az alvási apnoe kiküszöbölése is fontos szempont.

5. Pihentető alvás T3 hormont szedőknek

Pajzsmirigy alulműködés az állapotban a sejtek nem jutnak elegendő T3 hormonhoz, így nem jut elegendő energia sem. Ha a sejtek nem kellő energiával rendelkeznek, maguk sem tudnak kellő energiát termelni. Ha egy kicsit sem tudnak pihenni a sejtek, ez károsítja az alvás minőségét.

Ha csak lehet nem javaslom külön T3 hormon szedését, helyesebb ha T4 hormonból termelődik. Vannak, olyan helyzetek, hogy pl. pajzsmirigy eltávolító műtét után szükséges T3-t szedni.

Mivel a T3 felezési ideje rövidebb (ERROL bővebben  ITT írtam), rövidebb ideig Marad Aktív egy szervezetben, egy napi hormonadagot Érdemes Két részletben bevenni: 
Egyik felét reggel ébredéskor, Másik felét lefekvéskor. Ha csak naponta egyszer jutnak a sejtek T3-as hormonhoz, akkor a sejtek energiahiányosak lesznek, így az alvás minősége romlik.

6. Magnézium

A pajzsmirigy alulműködés, a stresszhormonok túltermelése, az ösztrogéndominancia a magnézium szintek miatt is kialakulhat. A pajzsmirigy alulműködők krónikusan magnéziumhiányosak. A magnézium elengedhetetlen elem a pajzsmirigy funkcióhoz és a sejtenergia termeléshez. Javítani kell az alvást, javítani az energiatermelést.

30 percen belül 20-50% hasznosul a szájon át bevett magnéziumból. Pajzsmirigy alulműködéskor eleve károsodik a szájon át bevett magnézium felszívódása. 

Magnézium pótlására leginkább a bőrön keresztül felszívódó magnéziumot ajánlom, katt ide.

Lefekvés előtti Epsom sós fürdő relaxáló hatású.

7. Fényterápia

Érdekes dolog, de az alvás arra való, hogy a megvédjen minket a sötétség stresszhatásaitól. A pajzsmirigy alulműködése tovább növeli a stresszt. Magnézium adagolásával, fényterápiával a stessz elleni hatást növelhetjük. A fényterápia segít egy lényeges metabolikus enzim aktiválásában, amit citokróm-oxidáznak neveznek, ami elengedhetetlen az energiatermeléshez és a relaxációhoz. A napfénytől a lefekvésig terjedő fényérzékelésre is hat.

A természetben való séta, napfény, fényterápiás lámpák sokat segítenek.

Ha tetszett írásom, tanításom oszd meg, hogy másokhoz az eljusson.

Angela Kulcsar”

www.angelakulcsar.com

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.