Hosszan főtt csirkeleves zöldborsóval és répával

Hosszan főtt csirkeleves zöldborsóval és répával

Mindenekelőtt le kell szögeznem, hogy a zöldborsó, mint hüvelyes – klasszikus értelemben (Cordain, Szendi stb.) nem paleo!!!;

de az egyik legegészségesebb zöldségféle http://www.mindmegette.hu/legegeszsegesebb-zoldseg-spenot-brokkoli-articsoka-50522/

„… 4. BORSÓ

A már emlegetett Popeye új diétába kezdhet: gyakran megfeledkezünk róla, de egy bögre borsó nyolcszor annyi proteint tartalmaz, mint ugyanennyi spenót! Ez a mennyiség fedezi a napi C-vitamin szükségleted is, ezzel immunrendszered legfőbb támasza lehet.” 

Megjegyezni kívánom, hogy görgess vissza, vagy itt kattints! Dr. Izabella Wentz Autoimmun Paleo (Hashimotos) ajánlásaihoz és nem fogod ezt a zöldséget tiltólistán találni. Jelenleg úgy döntöttem, hogy beépítem a Speciális étrendembe, mint ahogy majd el fogtok ájulni, de az ugyancsak Wentz által engedélyezett zöldbabot is visszaveszem; a kölest már láttátok. Mindemellett pl. már hosszú hetek óta nem eszem tojást, nem eszem sertéshúst, egy körömpiszoknyi tejterméket sem, melyeket mind-mind ettem paleozásom alatt. A hivatkozott doktornő arra biztat mindenkit, hogy kísérletezzen! Nekem soha nem volt semmiféle puffadásos, kiütéses vagy egyéb allergiás tünetem, …, hasmenésem is csak az útifűmaghéjra jelentkezik és gyógyszer mellékhatásként volt korábban! Márciusban jön majd az ítélet napja, amikor új teljes labor készül a három hónap leteltével. Engem nagyon zavar a leletemben a határértéken lévő csillagokkal dekorált látvány! Ha bármiféle javulás lesz, akkor már „új győzelmet arattam”.

Akinek nem fér bele a kísérletezés, akinek az a jó, ha pl. a Szendi Gábor által képviselt paleot engedmény nélkül 100%-ig követi, neki is igaza van! …, de engedtessék meg nekem, hogy ne tekintsek a paleora, mint vallásra. Úgy érzem, hogy ez a Wentz-féle protokoll bőven egy szigorított paleo, még akkor is, ha döntögetek néhány paleos tabut!

A recept pedig a következő:

  • 1 kg csirke felső csombot főzzél kis lángon legalább 2 órán keresztül (max. 3)
  • Karikázz a levesbe vörös hagymát vagy póré hagyma karikákat, sózd meg és tegyél a lébe gyömbér port (lehet reszelni is!); kurkumám nem volt itthon, de a színe miatt azt is tehetsz a levesbe – annyit, hogy kóstolásra ízletes legyen. Egyénileg kell arról döntened, hogy neked mi az, ami ízletes!
  • A leves tetején keletkező habot kanalazd le, majd télvíz idején, mint mostanság – 0.5 kg zöldborsó-sárgarépa karika mélyhűtött keveréket tegyél a levesbe.
  • 15 percnél nem igényel hosszabb főzést már a levesünk, hiszen a készen vett mélyhűtött zöldségek előfőzöttek.
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.