pajzsmirigy – magas reverz t3 kezelési módjai

https://www.facebook.com/Fall-in-love-Integrative-Health-Nutrition-321880058287639/

Bedecs Judit – Integratív egészség és táplálkozásterapeuta és funkcionális táplálkozási és életmód tanácsadó oldaláról idézem be az alábbi cikket! (Tanulmányait az Institute for Functional Medicine (IFM) által alapított Functional Medicine Coaching Academy (FMCA) intézményben végzi.) – írja az oldal tulajdonosa magáról.  https://fallinloveintegrativehealth.com/hu/


Várom a hozzászólásokat itt a blogon vagy a „Paleovital klub” csoportban, ahol szintén közzé tettem ezt a tudásanyagot!

„Magas Reverz T3 kezelési módjai

A Reverz T3 lehet a hiányzó láncszem, hogy kiderítsd, hogy miért vannak még mindig alulműködéses tüneteid, annak ellenére, hogy pajzsmirigy gyógyszert szedsz.

Vagy miért érzed magad rosszul „normál” labortesztek mellett is.

Az orvosok többsége nem kér Reverz T3 teszteket, és még ha szerepel is az általuk kért teszten, nem biztosak benne, hogy mit kezdjenek az eredménnyel.

A Reverz T3 magas szintje lelassítja a metabolizmust, csökkenti a pajzsmirigy funkciókat sejtszinten, és a pajzsmirigy alulműködés teljes kibontakozását okozza, ezért nagyon fontos, hogy megértsük a Reverz T3 alapjait.

  • Honnan tudhatod, hogy magas a reverzT3 a szervezetedben? 
  • Milyen vértesztekre van szükséged és hogyan tudod kikalkulálni a szabad T3:szabad T4 arányt? 
  • Mik a magas Reverz T3 okai? 
  • Hogyan tudod a magas Reverz T3-at megszüntetni, és a pajzsmirigy hormonokra kialakult rezisztenciát elkerülni?

1. Pajzsmrigy hormonok a Reverz T3 csökkentésére (természetes szárított hormon) 
2. Kiegészítők, melyek a T4 T3 átalakítást segítik
3. A hormonok visszafordítása, melyek magas Reverz T3 konverziót okoznak
4. A szervezet gyulladasszintjének csökkenése
5. Életmódváltó módszerek a hormonok kiegyensúlyozására és a pajzsmrigy funkció támogatására 
6. Mi van, ha alacsony az RT3

Miért van egyáltalán Reverz T3? Mi a szerepe a szerveztben?

Sok- sok információ van, ami elérhető, azonban gyakran konfliktusos, egymásnak ellentmondóak, és jól tudom, hogy kezdőként, de még rutinos olvasóként és a téma iránt érdeklődőként is könnyű elveszni az információk tengerében

A Reverz T3 egy hormonmetabolit, ami a T4 hormon átalakulása során keletkezik.

A szervezet a T4-et aktív T3-má és/vagy inaktív Reverz T3 hormonná alakítja át. 
A szervezeted folyamtosan döntést hoz arról, hogy melyik irányba halad, azaz a T4 nagy részét aktív hormonná vagy inaktív Reverz T3-má alakítja át.

Ha a T4 nagy része aktív T3 termelő út irányába indul, akkor a szövetek megkapják a szükséges működésükhöz szükséges pajzsmirigy hormont, és minden rendben van. 
Azonban ha túl sok megy az inaktív útvonalra, azaz a Reverz T3 útvonalra, akkor az aktív pajzsmirigy hormonok blokkolva vannak, és ekkor tünetek jelentkezhetnek.

A T3 hormon tehát a jó

A reverz T3 pedig a rossz.

  • ​Mik azok a dolgok, amik segítik a szervezetet abban, hogy a T4 hormonból aktív T3 hormon legyen és ne inaktív Reverz T3 metabolit?
  • Hogyan tudjuk kikalkulálni hogy optimális e a szabad T4, szabad T3 és Reverz T3 arány?
  • Miért termelődik a szervezetben egyáltalán Reverz T3?
  • A Reverse T3 egy fékként funkcionál a metabolizmus során extrém mértékű stressz esetén.

Ha a szervezeted például egy betegségből épül fel épp (például tüdőgyulladás vagy valamilyen véráramba jutó fertőzés) van értelme, hogy a szervezet gyorsítsa a metabolizmust és energiát biztosítson az izmoknak? Persze, hogy nincs. Sokkal inkább van értelme annak, hogy tárolja az energiát és lelassítsa a metabolizmust és helyette a létfontosságú szerveknek tartsa fenn az energiát. Ez egy beépített védelmi mechanizmusa a szervezetnek ez az ún. euthyroid syndrome.

A stressz alatt álló páciensek tapasztalják, hogy ez kialakul náluk, emiatt alacsony szabad T3 szint és magas Reverz T3 jellemző, normál T4 és TSH szintek mellett.

Ahhoz, hogy meg tudjuk szüntetni a magas T3 szintet ismernünk kell az okát:

  • Kalória korlátozott étrend csökkentheti a szabad T3 szintet, és megemelhetik a Reverz T3 szintjét, és ezen keresztül megvaltoztatják a pajzsmrigy funkciót.
  • Minél magasabb a Reverz T3 annál lassabb a szervezet metalolizmusa, és ezáltal gyakran jellemző az is, hogy egyre több testsúlyt szed fel az egyén.

A magas Reverz T3-mal küzdő pácienseknel a következő tünetek jellemzőek:

  • Normálisnál lassabb metabolizmus
  • Konstans testsúlyemelkedés az étkezési szokások megváltoztatása nélkül
  • Kimerültség, fáradtság
  • Pajzsmrigy alulműködés tünetei
  • Krónikus fájdalom
  • Depresszió, szorongás, és/vagy bipoláris zavar

Ezek a leggyakoribb tünetek, de minden egyénnél különféle tünetekben jelentkezhet, vagy ezek különböző kombinációjaként.

Ha egy vagy több tüneted van ezek közül nagyon fontos a Reverz T3 letesztelése.

Mi okozza az emelkedett Reverz T3 szintet?

A leggyakoribb okai a magas Reverz T3 szintnek:

  • Erősen korlátozott kalóriabevitel, fogyókúrák
  • A nagyon alacsony kalóriatartalmú étkezések lassítják a metabolizmust és növelik a Reverz T3 szintjét, így a tartós súlycsökkenést lehetetlenné teszik.
  • Krónikus betegségek és fertőzések
  • Ebbe beletartoznak olyan vírusfertőzések, mint a mononucleolosis, a baktérium túlszaporodással járó problémák mint a SIBO, de az olyan krónikus betegségek is, mint a rák, a szívbetegségek, az arthritis, a diabétesz, és önmagában az elhízás is.
  • Krónikus gyulladás
  • A gyulladás minden formája lecsökkenti a T4 T3 konverzió hatékonyságát, és növeli a Reverz T3 termelést. A gyulladásba beletartozik minden fajta autoimmun betegség, a leptin rezisztencia, az inzulin rezisztencia, a béldiszbiózis, a rák stb.
  • Krónikus kezeletlen bélfertőzések, egyensúlytalanságok

Az aktív T3 hormonok 20 százaléka a bélben alakul át a T4-ből, vagyis ha emésztőrendszeri és bélproblémák állnak fenn, akkor az átalakulás hatékonysága legalább 1/5 résszel csökken.

  • A bélben lévő egyensúlytalanságokba beletartozik a SIBO, a diszbiózis, a reflux, a GERD, a gombák elszaporodása, a hosszan tartó antibiotikumos kezelések és a gyulladásos bélbetegségek.
  • Érzelmi és fiziológiai stresszorok
  • Gyógyszerek

A leggyakoribb gyógyszerek, amelyek emelkedett Reverz T3 szintet okoznak: a vérnyomás gyógyszerek, a diabéteszre adott gyógyszerek, az epilepszia elleni gyógyszerek, az antidepresszánsok, az altatók és a béta blokkolók.

Hogyan tesztelhető a Reverz T3?

Egy szérum markerrel egyszerűen leellenőrizhető a Reverz T3 szintje, ami a fenti esetekben lényeges, hiszen ezekben az esetekben fontos tisztában lenni vele, hogy megfelelő-e a pajzsmrigy hormon átalakítás, vagy a szabad T4 hormonok jelentős része kárba veszik.

A legtöbb orvos a normál tartományokat veszi alapul, szemben az optimális értékekkel, így nagyon gyakran nem kérnek részletes pajzsmirigy panelt, mert a normál tartományba esik a TSH.

Lehet magas a Reverz T3 szintje és a legtöbb laborteszt mégsem fog semmit normál referencia tartományon kívül mutatni.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a pajzsmirigy megfelelően működik.

A Reverz T3 szabad T3 aránya fontos mutató!
Ideális esetben a szabad T3 magas, amennyire lehet (a felső 1/3-ában kell, hogy legyen a normál tartománynak) és a Reverz T3 szint pedig minél alacsonyabb kell, hogy legyen. Ez lehetővé teszi, hogy sejtszinten ne alakuljon ki verseny, és a T3 tudja végezni a dolgát.

Ideális esetben a Reverz T3 mindenképpen 15 alatti kell, hogy legyen.

Sajnos előfordul, hogy a szabad T3 normális, azonban a Reverz T3 abnormális szinten van.

A szabad T3:Reverz T3 arány egyszerű hányadosként megkapható, és ennek az aránynak nagyobbnak kell lennie 0.20-nál.

Ha az arány kisebb mint 0.20 az azt jelenti, hogy túl sok a Reverz T3 a szabad T3-hoz képest és ilyenkor a szabad T3 növelésével egyidejűleg a Reverz T3 csökkentésére is kell fókuszálni.

Ha a magas Reverz T3 szint másodlagos a fennálló inulinrezisztenciából vagy diabéteszből adódóan, akkor az étrend megváltoztatása nélkül a magas Reverz T3 kezelés ellenére sem fog lecsökkenni.

Ezért nagyon fontos megtalálni a magas Reverz T3 okát mielőtt bármiféle kezelést elkezdenénk.

3 kategóriára lehet osztani a Reverz T3 csökkentés lehetőségeit:

I. kategória

Pajzsmirigy hormonpótlás bioidentikus T3 hormonnal –Ez a megközelítés azért csökkenti le a Reverz T3 termelődést, mert ha a szervezet T3 hormonhoz jut, akkor az közvetlenül kihat a T4 termelődésre, elnyomja azt, ami pedig csökkenti azoknak a szubsztrátoknak a szintjét, amelyeket a szervezet a Reverz T3 termelésre használ fel. T3 átalakítást serkentő kiegészítők hatása: A T4 szint csökken, a szabad T3 nő és a TSH lecsökken. T3 hormon szedése esetén fontos a Reverz T3 szigorú monitorozása legalább 6-8 hetes periódusokban.

Tipikusan 2 hónapon belül a Reverz T3 lecsökken 10.0 alá. Ez a leggyorsabb módja a Reverz T3 csökkentésének, ugyanakkor nagyon fontos a Reverz T3 okának megkeresése, és annak eltávolítása, egyébként a magas Reverz T3 mindig visszatér a T3 gyógyszer szedésének abbahagyására követően!!!

A természetes szárított pajzsmrigy hormon és a Reverz T3 szintek

A természetes hormonnal kiegészített szárított pajzsmrigy hormont tartalmazó tabletták segítenek a Reverz T3 csökkentésében. Azonban itt nehéz beállítani a helyes arányt, és nem lehet olyan szabadon változtatni, mert 38 mcg T4 és 9 mcg T3 hormont tartalmaz fixen. E mellé sokszor szükség van T3 szedésre. Azonban nagyon fontos, hogy manipulálni a Reverz T3 szintet a gyógyszerek kombinációjának és mennyiségeinek változtatásával, még nem szünteti meg a mögöttes okot.

II. kategória

Kiegészítők, melyek támogatják a T4 T3 konverziót

A pajzsmrigy alulműködés állapota a szervezetben különféle tápanyaghiányokat idéz elő. Ha kezeletlen marad a pajzsmirigy alulműködés, akkor ezek a hiányosságok is fennmaradnak.
A pajzsmrigy alulműködés alacsony gyomorsavval és csökkent tápanyag felszívódással jár együtt, és megemeli a kockázatát a gasztointesztinális egyensúlytalanságok kialakulásának.

A pajzsmrigy hormon átalakítás kapcsán a legfontosabb kiegészítők a cink és a szelén. Mindkét kiegészítő növeli a T4 T3
konverzió hatékonyságát, és potenciálisan csökkenti a Reverz T3 szintjét.

A jód és az L-Thyrosine általában nem az alapprobléma az átalakítási problémák esetén (néhány embernél lehet, de általában nem ez a megoldás kulcsa) A hormonok működése kölcsönhatásban van egymással. Ez azt jelenti, hogy ha egyik rendszer lelassul, akkor az magával húzhat egy másik rendszert is, vagy növelheti egy másik hormon működését a deficit kompenzálása érdekében. Azoknak a hormonoknak a visszaszorítása, melyek a T4 Reverz T3-má való konverzióját támogatják.

III. kategória

A pajzsmirigy hormon és a leptin/inzulin szintek kölcsönhatása

Az e három hormon közötti kapcsolat egyértelmű:

  • A pajzsmirigy alulműködés és leptin rezisztencia közötti kapcsolat és 
  • a pajzsmirigy alulműködés és inzulin rezisztencia közötti kapcsolat.
  • Ez nagyon fontos, mert a pajzsmirigy alulműködés az inzulin rezisztenciát és leptin rezisztencia kialakulását is megkönnyíti.

Miért lényeges ez?

Mert az inzulin illetve a leptin rezisztencia olyan gyulladásos állapotot hoz létre, amelyben a T4 Reverz T3 konverziója jön létre. Nemcsak hogy magas Reverz T3 szintet okoz, de a súlyleadást is nehezíti.

A magas Reverz T3 szinttel rendelkezőknél általában magas az éhomi inzulin és leptin szintje.

Hogyan lehet természetes módon növelni a szabad T3 szintet?

A 25-nél nagyobb Reverz T3 szinttel rendelkező egyéneknek szinte biztosra vehető, hogy az inzulin/leptin szintekkel is problémáik vannak.

​Találkozni gyakran olyan esetekkel, ahol a Reverz T3 és az éhomi inzulin és leptin értékek magasak, és bár ezek az értékek még a „normál” értékbe esnek bele, azonban nem optimálisak, és gyakran vezetnek a pajzsmirigy alulműködés tüneteihez.

Gyakran végeznek az orvosok a HgbA1c értékre vizsgálatot, azonban az éhomi inzulin és leptin szinteket már nem nézik. Vagyis magas Reverz T3 szint esetén érdemes ezeket a hormonszinteket is megnézettetni.

Az inzulin és leptin rezisztencia kezelése és visszafordítása nemcsak a Reverz T3
csökkentése érdekében fontos, hanem a Reverz T3 megfelelő alacsony szinten tartása érdekében is.

Ha tudod, hogy inzulin rezisztenciád van, a táplálkozás és néhány jól megválasztott kiegészítő segítségedre lehet.

A leptin rezisztencia megszüntetésére használt kiegészítők gyakran nem működnek, fontos megfelelően használni ezeket.

Gyulladásszint és gyulladás gyökerének azonosítása, hogy megnyugtathassuk a szervezetet

Mindenki tisztában van vele, hogy a gyulladás rossz hatással van a szervezetre, de csak nagyon kevés ember érti meg, hogy ez egyre rosszabbá válik és hogy mennyire fontos a megfelelő kezelése, ha fennáll. Korábbi gyulladással kapcsolatos írásaim itt találod a honlapomon:

Gyulladás és MTHFR: hogyan épülhetünk fel a gyulladásból természetes úton

https://fallinloveintegrativehealth.com/…/gyulladas-es-mth…/

Mi okozza az oxidatív stresszt a szervezetben és hogyan lehet visszafordítani az oxidatív stressz okozta károsodásokat, és megelőzni az újabb és újabb kialakulását

https://fallinloveintegrativehealth.com/…/mi-okozza-az-oxi…/

A gyulladást jelző markerek csak azt mutatják, hogy van gyulladás, azt nem, hogy specifikusan honnan indul ki.

Hogyan kötődik a gyulladás a nem megfelelő pajzsmirigy funkciókhoz és a magas Reverz T3 szintekhez?

Pajzsmirigy-konverzió leptin-rezisztenciával

Kiderült, hogy a gyulladás közvetlenül elősegíti a Reverz T3 termelődését a T4 szubsztrátból, ami időről időre magas Reverz T3 szintet eredményez.
Tehát, ha magas fordított T3 szintje van, aktívan kell keresnie a gyulladás forrásait, és közvetlenül kezelnie kell az okot.

Hogyan teszteljük a gyulladást?

  • CRP: ez a lehető legalacsonyabb kell legyen, de biztosan <1,0 az optimális pajzsmirigyfunkció érdekében
  • ESR: Egy másik nem specifikus gyulladásjelző, az optimális pajzsmirigy-működéshez elengedhetetlen a 10 alatti érték
  • Ferritin: Mind a vasraktárak markere, mind az akut fázisú reagens, ez a marker bizonyos esetekben használható a nem specifikus gyulladás izolálására a szervezetben.
  • Ezek nem specifikus szérumjelzők, és jelezhetik, hogy gyulladás van valahol a testben.
  • Ha tudod, hogy magas a gyulladásszinted és magas reverz T3 szinted van, akkor biztosan feltételezhető, hogy a gyulladás rontja a pajzsmirigy funkciókat.

A következő lépés az, hogy megtaláljuk, honnan jön a gyulladás 
A pajzsmirigy alulműködő m betegeknél ezen a három helyen kereshetők az okok általában:

  • Hormonhiányok (különösen az inzulin és a leptin rezisztencia)
  • Nem diagnosztizált bél károsodások, mint a SIBO és a SIFO. Mindkettő elősegíti a gyulladás kialakulását a gasztointesztinális traktusban, és fokozza a bél permeabilitását.
  • Nem diagnosztizált élelmiszer-érzékenységek: Ezek az érzékenységek elősegítik a gyulladást, és további táplálkozási érzékenységek kialakulását
  • Mind magas fordított T3, mind emelkedett gyulladást jelző markerek esetén meg kell vizsgálni ezt a három fő okot, és ha szükséges, kezelni azokat.
  • Amíg nem tudod, honnan jön a gyulladás, addig még mindig hasznosak lehetnek a gyulladásszint csökkentését segítő kiegészítők, és a májban lévő méregtelenítés során keletkező bomlástermékek kiürítését segítő kiegészítők használata.

Lényeges együtt dolgozni hozzáértő terapeutával, ha gyanítod, hogy gyulladásos folyamatod van, ami hozzájárul a magas fordított T3 szintedhez.

Életmódváltoztatás a kiegyensúlyozott hormonokhoz és a megfelelő pajzsmirigy funkció előmozdítása érdekében

Gyakran előfordul, hogy a pajzsmirigy működésének javítása a fenti 1. és 2. lépéssel, az életmódra való odafigyelés mellett elegendő ahhoz, hogy egyensúlyt teremtsen a hormonrendszerben, van amikor azonban ennél komolyabb támogatásra van szükség.

Ez azt jelenti, hogy a menstruációs ciklus szabályosabbá válik az ösztrogén és progeszteron egyensúly helyreáll, a felesleges plusz zsírszövetek csökkennek a kortizolszint szabályozásának megfelelővé válásával és az izomtömeg nő (míg a tesztoszteron szintje és az inzulinszint csökken).

Mi van, ha alacsony a Reverz T3?

Az alacsony fordított T3 rossz dolog? Lehet egyáltalán túl alacsony és kell-e kezelni?

E kérdések megválaszolásához figyelembe kell venni a fordított T3 funkcióját, és azt, hogy hogyan működik a szervezetben.
Ha alacsony fordított T3, azt jelenti, hogy a pajzsmirigy-receptorok esetében kevesebb a verseny a sejtek szintjén.
Ez az állapot lehetővé teszi a szabad T3-nak a nukleáris receptorokhoz való kötődését és a genetikai transzkripció bekapcsolását, ami pontosan az, amit szeretnénk.
Tehát az alacsony fordított T3 alapvetően nem okoz problémát 
Rövid ideig nem hiszem, hogy az alacsony fordított T3 szint problémát jelentene, de mint minden jó dolog, ha túlzottan alacsony akkor is probléma lehet.
Ne feledjük, hogy a fordított T3-at a test olyan kompenzációs mechanizmusa hozza létre, amely a pajzsmirigyhormon visszaszorítását jelenti szükség esetén.
Nem akarod teljesen leállítani ezt a rendszert, ha a fordított T3-at „erőszakkal” annyira alacsonyan tartod, amennyire csak tudod, határozatlan ideig.
Ehelyett jobb megközelítés az, hogy a rendszerből segítjük kiürülni, és csökkenteni a fordított T3 szinteket, majd hagyjuk, hogy a test természetesen kiegyenlítse a T3 és a fordított T3 szinteket.
A fordított T3 tartósan alacsony szintje pajzsmirigy túlműködéses tüneteket okozhat, ha hosszabb ideig elnyomják.

A Reverz T3 magas szintje sok pajzsmirigy beteg számára nagyon komoly problémát jelenthet, és segíthet magyarázni, hogy miért nem tudnak például lefogyni a pajzsmirigy gyógyszerek alkalmazása ellenére.


A Reverz T3 és a pajzsmirigy-rezisztencia magas szintjének diagnosztizálásához mind a Reverz T3, mind a szabad T3 szérumszintjét meg kell nézni.
Mérjük meg a hormonok arányát (mivel ez a legérzékenyebb marker a pajzsmirigyhormonok szöveti szintjére). Ha a szabad T3 / Reverz T3 arány <0,2, akkor túl sok Reverz T3 van a szervezetben.

Ezeknek a szinteknek a csökkentésére a legjobb kezelés a tiszta T3 pajzsmirigy-kezelés alkalmazása, kiegészítve a T4 T3 konverziójájak növelését segítő kiegészítőkkel, és a megfelelő életmódváltozások véghezvitelével a test egyéb hormonjainak kiegyensúlyozásához.
Ezek a dolgok segítik a szervezet egyensúlyának helyreállítását és a pajzsmirigy alulműködéses tünetektől való megszabadulást.

Ha pontos, egyéni sajátosságaid maximális figyelembevételével kidolgozott útmutatást szeretnél kapni és/vagy a jövőben, egész életed során használható és igazán hatékony tanácsokra van szükséged, akkor fordulj hozzám bizalommal.”

Véleményem:
Egyértelmű, hogy valamennyi autoimmun betegség hátterében valamilyen gyulladás rejtőzik. A gyökér okot kell megkeresni, miután a gyulladást magát eredendően több tényezőre lehet visszavezetni. Különösen az időben felfedezett autoimmun betegség esetében lehet eredményt elérni. Önképzéssel ma már nagyjából tudom mindazt, amit Bedecs Judit . Aki elmélyedt a pajzsmirigyes kérdésekben, azoknak a rt3 túlzott termelődése sarkallatos kérdésként merül fel. Nekem az általa ajánlott T3-mal (önmagában szedés) az a bajom, hogy erősen megterheli a szívet. Két évig én is szedtem kombinált T4/T3-at, mert igazoltan magasabb a kelleténél a rt3 a szervezetemben. Lett viszont egy bal Tawara szárblokkom (a szív külső burkán az oxigén-ellátásáért felel). Nem régen voltam Dr- Solymosi Tamás citoplazmatológusnál, aki kizárólag pajzsmirigyesekkel foglalkozik, hogy egy éves kontrollt csináltassak. Kiemelkedően jó szakembernek számít. 1 év alatt eltűnt a göböm, ... de azt mondta, hogy nem érti, hogy miért nem a thyroxint szedem a kombinált gyógyszer helyett, aminek feltalálására évtizedekig várt az orvostársadalom?! Miért terhelem feleslegesen a szívemet?! Némileg ismerem a jelenlegi szakirodalmat, de természetesen nem álltam le vele vitatkozni. Így fordultam mostanában a korábbiakhoz képest sokkal határozottabban a gyulladásos gyökér okok "kiirtása" felé. Márciusban van értelme újabb kontrollt csináltatnom. Kíváncsi leszek.

Várom a hozzászólásokat itt a blogon vagy a „Paleovital klub” csoportban, ahol szintén közzé tettem ezt a tudásanyagot!

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.