mi a helyzet a tojásfehérjével

Tojásfehérje
A hisztamin kémiai összetétele

Már jó ideje foglalkoztat annak kérdése, hogy a tojásfehérje kiválthat-e nálam is hisztaminintoleranciát? Mindenesetre több terapeutánál olvastam arról, hogy a hisztaminintolerancia és a tojásfehérje allergia (heves, de elmúló reakciók), intolerancia (állandósuló gyulladásos és egyéb tünetek) kéz a kézben járnak.

Hihetetlenül sok pénzt költök a gyógyulásomra, de éppen most klikkeltem rá egy jelenlegi ételintolerancia teszt árra: 43.000 Ft. Akinek súlyos tünetei vannak, annak megéri ezt is kifizetni. Én mint lehetséges opcióval – inkább most kísérletezek. December 30-a óta nem eszem tojásfehérjét!

Valamennyi Autoimmun Protokollt ajánló terapeuta felhívja a figyelmet arra, hogy a protokoll szigorú szakaszában teljes legyen a tojás elhagyása, majd minimum 1-3 hónap után lehet a tojások sárgáját visszavezetni! – ez is elgondolkodtató szempont, ennek is érdemes utánajárni, hogy miért ajánlják?!

Érdemes elolvasni a hisztamin intolleranciáról szóló rövid népszerű-tudományos cikket: https://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/18173/hisztamin-intolerancia

„Mi váltja ki a tojásallergiát?

A tojásallergia legtöbbször gyermekkorban alakul ki, de ritkán felnőtt korban is megjelenhet. Fontos megjegyezni, hogy a tojásallergia nem egyenlő a tojás intoleranciával! Az átmeneti intolerancia akkor alakul ki, ha hirtelen nagyobb mennyiségben fogyasztunk tojást, amely múló tünetekkel lép fel.

Ha allergiás vagy a tojásra, előfordulhat, hogy esetenként a csirkehús fogyasztása is allergiás tüneteket vált ki, azonban ez nem gyakori. Ennek hátterében a keresztallergia áll, mivel a két anyag kémiai szerkezete hasonló. ….

… Ha a következő tüneteket észleled, kezdj el gyanakodni, hogy valamire allergiás vagy, akár a tojásra is!
– bőrviszketés
– kipirosodás
– hasi fájdalmak
– hányás-hasmenés
– légzési nehézségek
– orrfolyás …

Miért fontos táplálékunk a tojás? 

A tojás fontos táplálékunk, főleg a sportolók körében. Ennek egyik oka, hogy a tojás gazdag fehérjékben, valamint kitűnő esszenciális telítetlen zsírsav forrás. Ezenkívül gazdag egyszeresen telítetlen olajsavakban, vasban, foszforban, A-, B-, D-, E- és K vitaminban. …

A tojás helyettesítésére rengeteg megoldás van! 

• A tojás helyettesítésére használhatóak a forgalomban lévő tojáshelyettesítő porok

• Piskótába, kevert süteményekbe használhatunk tojás helyett pépes banánt vagy cukormentes almapürét. Jó kötőanyagként szolgál, és általa nem lesz száraz a süteményünk. 1 banán (pl. plantain, mely nem édes) vagy ¼ bögre almapüré = 1 tojás

• A darált lenmagot vagy chia magot, ha vízzel összeturmixolod, sütemények készítésénél jó tojáshelyettesítő lehet. Keverjük össze a lenmagot vagy a chia magot a vízzel, és várjuk, meg amíg bezselésedik. 1 evőkanál lenmag vagy chia mag + 3 evőkanál víz = 1 tojás”https://peakshop.hu/girl/tojashelyettesito-etrend/

A szerző ajánlja még a kesudió vajat (ez paleo-kompatibilis) – a részleteket, ha érdekel olvasd el a belinkelt blogon!

Saját tojáshelyettesítőm: 1 ek. zselatin + 1 dl forró csapvíz(ben feloldva) = 1 tojás


Tojás
 
A hisztamin érzékenységben szenvedők többsége jól tolerálja a tojást. Néhányan azonban erőteljes tünetekkel reagálnak a tojásfehérjére. Ez lehet egy nagyon lassan kialakuló krónikus gyulladás, és mivel lassan történik sokaknak fogalmuk sincs, hogy a tojás okozza. A tojássárgája szinte soha nem okoz problémát. (Erről olvashattok a Gaps diéta kapcsán is, bár nekünk ez a diéta kiesik (tapasztalat!) mert, ha négynapos húslevest eszel savanyú káposzta lével valószínűleg feldobod a bocskort.) Ha feltöröd a tojást akkor ügyesen öntögetni kell egyik feléből a másikba, hogy leszedjük róla a fehérjét, ha biztosra akarsz menni és épségben van a sárgája akkor a tenyeredbe borítod és folyó víz alatt óvatosan le is öblítheted. Ha valakinek bizonyított tojásfehérje intoleranciája van, ekkora mennyiségben biztos nem fog gondot okozni a rajta maradt fehérje. Ez azonban nem igaz a  tojásfehérje allergiánál. Ott az allergiás reakciót bármilyen kis mennyiség is kiválthatja, így az allergiásoknak ajánlatos a tojást teljes egészében elhagyni.
 
Hogy a tojásfehérjében melyik anyag az, ami a panaszokat okozza hisztamin intolerancia esetén, ezt még nem tudják. De az már bizonyos, hogy csak a tojásfehérjénél fordul elő, amely hőstabil, tehát hosszas főzés után is előidézi a tüneteket. Valamelyik oldal azt írja, hogy főzés után fogyasztható hisztamin érzékenységben is.
Egy biztos a tojásfehérjében van egy agresszív anyag, amit ovomukoidnak neveznek, ez az anyag hőstabil, hőkezeléssel nem bomlik el. A tojásallergiában szenvedők jelentős hányada is az ovomukoidra allergiás. Még nem tisztázott, hogy ez az anyag magában felelős a tünetekért, vagy a hízósejteket tudja aktiválni. https://hisztaminintolerancia.blog.hu/2015/03/21/mit_miert_ehetunk_vagy_nem_ehetunk_magyarazat_az_elelmiszer_listahoz

Milyen tünetem igazolt a felsoroltakból?

Az orrfolyás egyértelműen. Több évtizede szenvedek ettől. Nem megfázás, mert folyamatosan meglévő tünet – télen-nyáron, éjjel-nappal egyaránt! Az orrfolyás is – jelen olvasmányaim alapján a szervezetemben lévő gyulladás jele. A CRP-m magas a határérték 9-hez képest 230 körüli, de egyharmada a paleo előtti állapotomhoz képest. Ettől persze nem vagyok boldog, de eddig se az orrfolyással, se pedig a CRP-vel többet nem foglalkoztam, minthogy betartottam a paleot …, és 8 és fél év után elkezdtem az Autoimmun Protokollt követni.

Igazolt hisztamin intolerancia esetén érdemes a https://www.allergiakozpont.hu/hisztamin-intolerancia oldalon található tanácsokat figyelembe venni.

Március végén esedékes egy teljes körű labor, melyet ki fogok egészíteni a pajzsmirigyes markerek vizsgálatával. Ez a labor kell, hogy mutasson valami pozitív változást, mely első visszajelzése lesz az AIP-omnak és benne a tojásfehérje (a tojás teljesen) elhagyásának?!

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “mi a helyzet a tojásfehérjével”

  1. Kedves BB!
    Mi lett az eredménye a labornak?
    Nálam nemrég derült ki a tojásallergia, és hisztaminos tüneteim vannak bőségesen.
    Én is autoimmun beteg vagyok (cöliákia), most ismerkedem az autoimmun protokollal.
    Én nagyon komoly pánikrohamok után másfél évig szedtem gyógyszert, ez év januárjában azonban mindent letettem (persze már novemberben kezdtem, fokozatosan).
    Mivel már gluténmentesen vagyok, kevesebb a panaszom, de nem sokkal, most váltottam tejmentesre is, és hát persze tojásmentesre is.

    Grarulálok a blogodhoz, nagyon sok benned a kitartás, és ez fantasztikus dolog! Biztos vagyok benne, hogy nálad is javulni fog még a helyzet, én is messze vagyok még a céltól, de nem adom fel! 🙂 Köszönöm, hogy olvashatlak!

    Jobb egészséget, gyors gyógyulást kívánok!
    Baráti üdvözlettel:

    Beorn

    1. Kedves Beorn! Két napja kaptam meg az új laboromat. Nincsenek benne nagy áttörések. A pszichotikumokról nagy tempóban és különösebb komplikáció nélkül leszokóban vagyok, nagyon ritkán zizegek egy kicsit. A vérnyomásom kiegyensúlyozott. Az ízületi panaszaim szinte teljesen megszűntek. Ez a három tény egyértelműen a Herbafulvo hatása. Nekem az igazán nagy eredményt az jelentené, ha elkezdenék végre fogyni. Tényleg a világon már mindent próbáltam és nem küzdök éhségrohamokkal, meg zabálási kényszerrel, amit az egészségesek nem értenek és mindig a fizikai törvényszerűségekre hivatkoznak. No, mindegy. … A gyógyszerek egy részéről való leszokás hozhat végre áttörést, ebben reménykedem. Miután nem fájnak az ízületeim, végre éppen ma megtört a jég és ismét 10e lépést – kb. 8 km-t gyalogoltam. Köszönöm a gratulációdat és neked is jó egészséget kívánok, Márta

  2. Kedves Márta!
    Szeretnélek megkérdezni, hogy mióta szeded a Herbafulvót?
    Gratulálok az elért eredményeidhez. kitartásod követendő példa sokunk számára.
    Jó egészséget kívánok, Irén

    1. Kedves Irén! Egy üveg Herbafulvo 2 hétig tart ki, ergo havonta rendelek 2 üveggel. Most tartok az 5. üveg felénél. Kedves vagy, hogy a kitartásomat dicséred. Sokszor örülök a részeredményeknek, de aztán néha meg, mint egy „bűnöző” érzem magamat. …, hogy lehet az, hogy az évek során mégis küzdenem kell a cukrommal? …, hogy lehet az, hogy képtelen vagyok a fogyásra, amikor az orvosok mindig „akarat-gyengének” állítanak be?! Mondjuk addig nem nyugszom, ez tény, amíg nem találok egy végleges áttörést a magam számára. A gyógyszerleszokás is többek között a fogyás elérése miatt fontos. …, ha sikerülne végre fogynom, akkor ki tudnék törni a metabolikus szindróma csapdájából. Az étkezésem már hosszú évek óta átgondolt, a mozgás a koromhoz idomult az eltelt években, nem eszem sokat és a pénztárcám lehetőségei szerint minőségi az étkezésem. Magam is rácsodálkoztam, hogy bár maga a blogom 9 éves, de még néhány éve sem volt a köztudatban a gyökér okok kezelésének fontossága. Neked is jó egészséget kívánok, Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.