Ennek a lisztnek a használata csak egy fokozatossági próba. Szinte megjegyezhetetlen, hogy mi mindent nem lehet az Autoimmun Protokoll szerint használni. A köles is goitrogén tartalmú, melyek lokálisan beavatkoznak a jód felvételébe, ilyenek a keresztesvirágúak is …
„… ha valaki pajzsmirigybeteg, érdemes korlátozni a fogyasztásukat, ám jó hír, hogy párolással, főzéssel a goitrogén anyag elillan- javasolja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa.” Jelen esetben sütéssel érhetjük el a goitrogén hatás kiiktatását.
Ha már a kölest bevezettem a Speciális Étrendembe, akkor kipróbáltam nem csak kölesgolyó formájában, hanem vettem Szafi-féle köleslisztet. A köleslisztet adott állományjavítókkal vegyítve – Szafi remek lisztet alkotott.
A kenyér zacskóján le van írva pontosan a recept, ami úgy kezdődik, hogy 140 gr lisztet mérj ki 3 db zsemléhez …
Juj! Nem szeretek mérleget használni. Leírom nektek az én egyszerűsített változatomat:
- 0.5 literes bögrébe mérjünk ki lisztkeveréket.
- Öntsük át egy nagyobb tálba.
- Öntsünk a liszthez 5 dl vizet, fél citrom levét, ízlés szerint sót és 1 lapos ek. kókuszolajat.
- Keverjük ki a tésztát egy csavaros elektromos keverővel, de lehet kézzel gyúrni is.
- Az összeállt tésztát hagyjuk kb. 5 percig állni.
- A tésztából lehet zsömlét formálni, ahogy én tettem; formázhatunk rudakat, melyeket hosszú formába teszünk; lehet belőle bármilyen sütőformában elkészített kenyér is.
- A sütőt 200 fokon melegítsük fel.
- Kókuszolajjal kenjük ki a formát, helyezzük bele a tésztát, majd a tetejét is kenjük meg kókuszolajjal (erre a kenyér külleme – barnulása – miatt van szükség!).
- Vegyük vissza a sütőt hőfokát 160-150 fokra (nekem nincs légkeveréses sütőm), és süssük a kenyeret-zsömléket 40′-ig.
Rendszeresen sütöm a „kenyérkét” négyszeres mennyiségből. Amit nem eszek meg másnap azt lefagyasztom, mert magas víztartalma miatt könnyen penészesedik. Viszont kiolvasztás után olyan mint a friss.
Kedves Virág! Örülök, hogy bevált a kenyér. Márta