-Ch-s Szafi cipó sütése kendermaggal – hozzávalók és elkészítés egyben:
- 26 db fagyikanállal mért cipóhoz két fél literes bögre lisztet öntünk egy mély tálba.
- Ezt – ugyanazt a bögrét használva, de csak egyszer – csordultig megtöltjük (a tapasztalatom az, hogy csordultig kell, mert éppen egy picit több folyadék kell, mint fél liter!), majd ráöntjük a lisztre, amibe egy ek. sót tettünk. Tegyünk a keverékbe 1 tk. citromot vagy almaecetet, 1 ek. zsíradékot – pl. kókuszzsírt, kacsa-, liba- vagy sertészsírt. Szafi utasításától eltérően egy hangyányi tojást sem teszek a tésztához. Tökéletesen működik így is.
- Amikor a massza összeállt – Ügyeljünk arra, hogy inkább „száraz” legyen, mint nedves – mindkét állagot lehet korrigálni! -, akkor öntünk 3 ek. kendermagot a tésztához, és ismét kézzel átgyúrjuk.
- Hagyjuk a tésztát pihenni 10 percig.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük, mialatt a tésztával dolgozunk, majd sütésnél a legeslegkisebb fokozatra – 150 fok visszavesszük a sütési hőmérsékletet.
- Fagyi kanállal kiadagoljuk a cipókat (nem kötelező!), egy tepsire helyezzük és libatollal zsiradékkal vékonyan átkenjük a cipók tetejét.
- 40 perc a sütési idő – se több, se kevesebb!
- Étkezéskor még ízletesebbé teszi a cipót, ha a szeleteket megpirítjuk!
Tőkehalmáj Miért egyél tőkehalmájat?
A legértékesebb májféle. Ajánlom legalább heti egy alkalommal a fogyasztását!