Pajzsmirigy alulműködők kezdő lépései…, mert számtalan fórumon találkozom a megriadt tanácstalan betegekkel

Pajzsmirigy betegségek

El kell menni egy tisztességes és teljes körü kivizsgálást biztosító endokrinológushoz, és kérni TSH, t3, t4 reverz t3, Anti TPO, Anti TG vizsgálatot. Az orvosi képzés 6 éves és utána még legalább 1 vagy 2 év a szakvizsga megszerzéséig. Elvileg az orvosoknak kellene a legfelkészültebbeknek lennie ebben a témában. A tapasztalatom általában lehangoló. Van egy-két üditő kivétel, alapos és jól felkészült orvos.

Engem elszomorít, hogy sokan érthető módon vergődtök, mint én is a betegségem súlya alatt. Nekem sikerült a 13 évvel ezelőtt rámtört betegségből egy élhető élet erejéig felépülnöm. Ezt mindenekelőtt állandó tanulással, kutakodással és nem beletörődéssel értem el.

A pajzsmirigybetegségeknek ezer arca van, csak hasonló, de nem egyforma esetek vannak. Ha igazán gyógyulni akarsz, akkor saját magadnak igen sokat kell megtanulnod a betegségedről!

Érintett vagyok, tehát laikusként ugyan, de nagyon sokat foglalkoztam a pajzsmirigy betegségekkel. Hashimotom van, mely a menopauza után robbanásszerűen tört rám, de már kb. 25 éves koromban kezdődhetett, hiszen erre az időre tehető a fokozatos tehetetlenség a hízásommal kapcsolatban.

Mit tanultam meg?!

Az anyagcsere nem működik rendesen, ezért következik be a hízás. A pajzsmirigy betegségek gyökéroka általában egy fertőzés, amely következtében pl. Lyme-kór, Eppstein Barr vírus a szervezet nem tud ezekkel az idegen kórokozókkal megküzdeni, további ok lehet még a lyukas bél szindróma, mely a helytelen táplálkozás miatt alakult ki, s így folyamatosan toxikus anyagok kerülnek a szervezetbe, melyek azt legyengítik és adott esetben az immunrendszer saját maga ellen fordul – ilyen pl. a glutén szerkezetileg egy toxikus fehérjéhez hasonlít, a szervezet ez ellen fordul és elkezdődhet a pajzsmirigy sorvadása. A hízás és a fogyásképtelenség abból adódik, hogy az anyagcsere folyamata – felszívódás, beépülés – lelassul.

Gigászi munkával lehet súlyt is leadni, de egy pajzsmirigy beteg hatványozott energiabefektetéssel ér el eredményt. Ha valaki fiatalon lesz pajzsmirigy beteg, akkor van a legtöbb esélye arra, hogy mérsékelheti a tüneteit, akár olyannyira, hogy gyakorlatilag tünetmentessé válik. Ezért legelső, amit tenni kell az orvosi vizsgálatokon kívül, hogy az érintett étrendet változtat – a megfelelő gyógyító étrendre vannak orvosi-gyógyszerészi kísérletek – pl. Dr. Terry Wahls orvos étkezési ajánlása (Táblázatban egy másik link!) és pl. Dr. Izabella Wentz gyógyszerész – „A legjobb Hashimotos diéta” autoimmun protokolljai, vagy pl. Paul Jaminet paleo diétája, mely Szendi Gáborétól eltérő, mert nem low carb. Antony William (pill. piaci slágerkönyv szerzője) egy látnok, aki ügyesen összeszedett elméleteket gyártott a pajzsmirigy gyógyítására, de számomra pl. nem hiteles, mert bulvár.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.