Hozzávalók:
- 0.5 kg darált pulyka comb
- 3 nagyobb vörös hagyma apróra vágva
- Paleolaj vagy zsír
- Szafi -ch liszt – annyi, hogy felszívja a hús nedvességtartalmát és még jól formázható legyen; Szafi liszt használatakor még a tojás is elhagyható!
- Lehet lisztkeveréket önállóan is készíteni a Kevert lisztes cipó receptem alapján; 1 db tojás sárgáját használtam!
- AIP-kompatibilis fűszerek: curry por, só, fokhagyma; Természetesen más fűszerezéssel is elkészíthető az étel! pl. só, bors, paprika, köménymag, fokhagyma, hagyma
- Tápióka keményítő – kizárólag és csak opcionálisan a formázáshoz
Elkészítés:
- Az apróra vágott hagymát kevés olajon vagy zsíron, pici víz hozzáadásával – állandó keverés mellett dinszteljük meg, majd húzzuk félre kihülni.
- A darált húst fűszerezzük egyéni ízlés szerint. Őszintén szólva én egy pötty nyers húst kóstolni is szoktam, hogy tudjam, hogy nekem megfelel-e a fűszerek mennyisége.
- A fűszeres darált húst keverjük el annyi lisztkeverékkel, amennyi megszünteti a hús nedvességét, de még jól formázható. Alapból először 2.5 dl lisztet (1 pohár) öntöttem a húshoz; alaposan kézzel összedolgoztam és egy maroknyi tápióka már pluszban elég volt, miközben a fa lapot, melyre a húsos rolók kerültek beszórtam a keményítővel.
- Az adagolásnál választani kell egy azonos egységet adó eszközt – én fagyikanalat -, hogy a pirogok nagyjából egyforma méretűek legyenek.
- Tápiókás vagy kenyérlisztes kézzel érdemes a rolókat hengerelni!
- Sütés: Történhet kevés forró zsírban, a pirogokat forgatva, vagy tepsiben sütve úgy, hogy a sütőlapot és a pirogokat kevés olajjal vagy zsírral meglocsoljuk.
- Az AIP-nak megfelelően én kígyóuborkával tálaltam.