Zuza pogácsa

Zuza pogácsa – Google

Miután elkészültem a hosszan főtt szárnyas húslevessel, kivettem a porhanyos húsokat – 1 db tanyasi csirke, 3 db pulykalábról némi hús, 0.5 kg csirkezuza -, továbbá 1 kg sárgarépa, 0.5 kg fehérrépa, 2 nagy fej hagyma, néhány gerezd fokhagyma, 2 db kisebb karalábé, petrezselyem, úgy döntöttem, hogy a leves betétjeiből pogácsákat fogok sütni.

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • A bevezetőben felsorolt hús és zöldség főve, alaposan megtisztítva az esetlegesen benne lévő apró csontoktól – hozzávalót akár kézzel pépesíthetjük, avagy turmixgéppel. Tehát: hús és zöldségpép!
  • 4 db tojást megkíván ez a mennyiségű hús, amihez természetesen még hozzá lesz keverve szárazanyag is.
  • Szárazanyagok: Akár maradékokat is használhatunk, mint pl. én – kb. 20 dkg zablisztet, 10 dkg tápióka gyöngyöt (ez volt itthon maradék!). Használhatunk útifűmaghéjat, bambuszrostot is, de én mostanában kerülöm az utifűmaghéjat, mert utóbbi időben túl sokat ettem. A lényeg, hogy annyi szárazanyag kerüljön a hús-zöldség masszához, hogy jól formázható gombócokat lehessen belőle készíteni. AIP-ban tápióka keményítőt ajánlok!
  • Fűszerezés: Most lehet módjával és ízlés szerint, hiszen a hús-zöldség pépnek már alapból intenzív íze van. Egy kevés só és egy kevés piros parika, továbbá őrölt fekete bors nem árthat. Az egész leves eredetileg készülhet AIP-os fűszerezéssel, és akkor temészetesen a kurkuma, a gyömbér és a fahéj lesznek az ízesítők.
  • Várjunk kb. 15 percet, míg a massza összeáll. A legkényelmesebb nekem fagyikanállal kiporciózni a zsírpapíros sütőlapra a pogácsákat.
  • Valamennyi pogácsára tegyünk csipetnyi zsírt.
  • Előmelegített sütőben 180-ról160 fokra visszavéve a hőt kb. 30 perc lesz a sütési idő.
  • A pogácsák finom ropogósak lettek!
  • Ajánlok hozzá majonézes salátát készíteni!
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Zuza pogácsa”

  1. Kedves Márti!

    Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok. De mindenek előtt jó egészséget és kitartást a kutató munkádhoz, melyből mi is sokat nyerünk.
    Szeretettel:

    Gömöri Olivér

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.