Paleocsinta gesztenyelisztből

A gesztenyeliszt glikémiás indexe 65, tehát magas, mert  55 felett van, de alacsonyabb ez az érték valamennyi nem paleo lisztnél.

Energia 344 Kcal, Fehérje 6,3 g,

Szénhidrát 71,4 g, Zsír 3,7 g, Rost 10,6 g

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  •  1 tojáshoz 3 evőkanál gesztenyelisztet keverj hozzá
  • Az összekeverés után annyi szódavizet kell hozzáadni, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk
  • Tegyél még a masszába olvasztott kókuszzsírt, de más zsiradékkal is – pl. sertészsírral is jó lesz
  • Kis serpenyőben tökéletesen lehet forgatni – nem szakad, szép vékonyak lesznek

Bár szerintem Jamineték az életben nem használtak gesztenyelisztet, de el tudom képzelni, hogyha ismernék, akkor ez a liszt lenne a földi mandula liszt mellett az, melyet használnának. Úgy gondolom, hogy a gesztenye fatermése, amit az olasz Alpokban a régi időkben – búza nem lévén – sokat használtak, megengedett lenne!

Print Friendly, PDF & Email

40 thoughts on “Paleocsinta gesztenyelisztből”

    1. Gesztenyelisztet elsősorban Németországban lehet kapni. Ha jól emlékszem, akkor a Szendi-féle blogon szerveztek behozatalt. A biobolt-e-tar.hu-t – Bruce-t kérdezd meg, mert ő is akar forgalmazni. A receptet kaptam. Én magam még soha nem dolgoztam gesztenyeliszttel. Érdemes még megkérdezni Joe-t magliszt@gmail.com-on, mert ő is akar behozni Magyarországra. BB

  1. Sziasztok,
    Gesztenyelisztet olasz boltban lehet kapni. Azt hiszem, hogy Budapesten a Mammutban van egy ilyen, illetve én az Ecseri útnál lévő ételallergiás boltban vettem két hete.
    Szép napot!
    Judit

  2. Sziasztok!
    Kipróbáltam tegnap este a receptet, nagyon-nagyon finom lett, és könnyű volt elkészíteni. Meggydzsemmel ettük (xilites), laktató is, nem csak finom!
    Kár, hogy képet nem tudok feltenni, teljesen, mint a hagyományos palacsinta.
    Én a biobolt.e-tar.hu-n rendeltem gesztenyelisztet.

  3. Sziasztok!

    A gesztenyelisztből készült palacsinta isteni, semleges ízű és az állaga mint a hagyományos lisztből készült palacsintáé.
    És felmerül bennem a kérdés, hogy tud-e valaki kenyeret is sütni gesztenye lisztből? Ha már van recept, hol találom?

    1. Nate kedves! Ismét itt vagyok:)) Gesztenyelisztből még nem csináltam kenyeret. A gesztenyeliszt egy kicsit édeskés, ezért inkább kalács készítésére használnám. Keresd ki a receptek közül a „Kalácsom” receptjét és süsd meg gesztenyelisztből. Figyeld az alaptészta állagát, és szerintem működni fog. Kérlek, hogy számolj be az eredményről. Szia-mia, BB

  4. Szia BB.

    Elkészítettem egy saját receptből gesztenye kenyeret és igazad volt, édeskés lett, nagyon finom és szaftos, de inkább piskótára emlékeztet. Szóval reggeli kávéhoz illik! Ha kell a recept megírom, de még egyszer kipróbálom másképpen is! A könyvrendelést hamarosan közlöm veled, a tesómat még nem értem el, mert sokat dolgozik. Jelentkezem!

    1. Kedves Levelező nate.b!
      Paleolit étrendet folytatok. Rá is akadtam hazai kiszerelésű gesztenye lisztre, de receptek hiányában vagyok. Főleg az ebből készült kenyér vagy kalács érdekelne, amit gyermekeimnek is tudnék adni búzakenyér helyett. Amenyiben lehetséges, számomra elküldeni szíveskedjen!
      Köszönettel, Bonecz Tamás

      1. Kedves Tamás!

        A gesztenyelisztet leginkább más lisztekkel, vagy magok őrleményeivel keverve ajánlom használni. Az alábbi kenyérajánlatom lenne, melyeket nyugodtan megsütheted hagyományosan sütőben is.
        http://paleovital.hu/?p=9907 Kenyérsütős paleo kenyér I. – mandula, len, gesztenye
        http://paleovital.hu/?p=9917 Kenyérsütős paleo kenyér II. – dió, len, gesztenye

        A blogon találsz 40 db kenyérreceptet. Ezeket, ha áttanulmányozod, akkor a leírtakból már némi tapasztalatot lehet szerezni.

        Ha úgy döntesz, hogy kizárólag „lisztből”, azaz nem magok őrleményéből dolgozol, ezt is megpróbálhatod, de akkor ne felejtsél el a liszthez elegendő, monduk 10 dekánként legalább 5 dkg zsiradékot hozzátenni.
        http://paleovital.hu/?p=5493 Paleo lisztek – Pelletek – Magok őrleményei –> Feltétlenül olvasd el, a hivatkozás alatt található bejegyzést! Ez fontos!

        A kísérletezést, a tapasztalatszerzést nem lehet kihagyni. Eredményes konyhatündérkedést kívánok, paleovitalitással:-))) BB

        1. Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Közben megkaptam a gesztenyeliszt szállítmányt, úgyhogy jöhet a kísérletezés.
          A kalács már dagad a kelesztőtálban. Nem 100% paleo mert van benne egy kis vaj is, de talán nem lesz rossz. Beszámolok, ha sikeres lesz.
          Üdvözlettel, Tamás

  5. Tanács: Ma reggel bekevertem a palacsintát. Alapvetően gesztenyelisztből, de tettem 1-2 kanál paleolisztet, kókuszlisztet hozzá. Délig pihent a hűtőben, majd még hígítani kellett buborékos vízzel. Normális palacsintasütőben. normális méretű és vastagságú palacsinták készültek. Megfordíthatóak! Eddig soha nem pihentettem és törékenyek voltak, kicsit kellett belőlük készíteni.

    1. Èn is kipróbáltam a gestenyelisztből a palacsintát, de leragadt, törött, nem tudtam megfordítani. Mennyi víz és zsiradék kell hozzá. Köszi.

      1. Kedves Márta, Miután a tojások mérete más és más, ezért nem tudom dkg-ra, dl-re kiadagolni ezt a receptet – sajnos:-( Mondjuk – 1 nagyobb méretű tojás, 1 evőkanál sertészsír, 2 dl szódavíz -, de neked kell látnod a paleocsinta sűrűségét. Ha túl sűrű a tészta, tegyél bele még tojást vagy vizet, ha meg túl híg, akkor keverj bele még lisztet. A tészta a kanállal nehezen csorog le – kb. ez a palacsinta tésztájának megfelelő sűrűsége. Jellemzően az első palacsinta szakadni szokott, mert még ekkor nem elég forró a serpenyő. Palacsintánként egy késhegynyi zsírt szoktam még a serpenyőbe tenni. A magam részéről előszeretettel használok teflon palacsintasütőt. BB

  6. Sziasztok!
    Mindenféle magliszt – köztük gesztenyeliszt is – kapható Szentendrén a Vitaminsarokban is. A HÉV végállomásánál.

  7. Sziasztok!
    A paleohoz sok alapanyagot lehet beszerezni Budapesten a Herbaházban és a Mediline-ban jó áron.

  8. Kedves BB! Most először készítettem el a gesztenye paleocsintát,zöldséges ,darálthúsos töltelékkel,nagyon finom lett!!Nem ragadt le sütéskor!

  9. Ahogy elolvastam a receptet, el is készítettem. Sima vízzel, mert nem tartok itthon szénsavasat, ezért késhegynyi szódabikarbónát tettem bele. Isteni lett! Köszi a receptet.

  10. Sziasztok!
    Mindezt hogyan lehetne tojásmentesen is, vagy legalább fehérjementesen??
    Mi tojáspótlóval próbálkoztunk, de kudarcba fulladt, 25 dkg, gesztenyeliszthez 3 tojásnyit tettünk, pici kókusztej, olaj, bubivíz..kezdők vagyunk, glutén-tej-tojásmentes diétába kell illesszük!!!!!
    köszi előre is!!!

    1. Kedves Andrea, Sok ötletem nincs a tojás nélküli palacsintához, csupán egy: Próbálkozz lenmagpehellyel. A lenmagnak az a tulajdonsága megvan, hogy vízzel való érintkezéskor egy síkos, ragasztó anyag keletkezik. Ha sikeres volt a kísérlet, kérlek, hogy számolj be. Fel is teszem nagyon szívesen a receptet a blogra, mint különlegesség. BB

  11. Szakács Andrea
    Gesztenyelisztből víz hozzáadásával keverj palacsinta sűrűségű masszát. Pont mint régen. Ezt süsd ki, zsírozott palacsintasütőben. Nem kell hozzá cukor sem, mert elég édes a liszt. Ha nem megy a hagyományos nagyságú palacsinta, süsd kisebb gofri méretűre. Én összetört gyümölccsel szoktam tölteni. Ehhez sem kell cukor.

  12. Ez igen bevált. 🙂
    A recept alapján tökéletes palacsintát lehet sütni.

    Csakhogy én gondoltam egyet és újítok: reszeltem bele almát, és csak úgy találomra tettem a kókusz és a gesztenyelisztet. Gondoltam okos vagyok.
    A francokat. 🙂 Tört az egész, nem lehetett megfordítani. Ételt ki nem dobunk, főként ha „fenedrágalisztes”. Elkezdtem összetördelni, átsütni, és megszületett a tökéletes császármorzsa. Nyammiii!

    1. Írd be a keresőbe, hogy paleocsinta, és ki fog neked adni egy kétlisztes paleocsintát és kókuszlisztes paleocsinta receptet a blog. BB

  13. Imádom a palacsintát, csak az a problémám, hogy a gesztenyeliszt nagyon drága. Ezért bőszen keresgéltem, végül találtam egy webshopot, ahol 500 gr Molino Spadoni Farina gesztenyeliszt 1.290,- Ft. Ennél barátibb árral még nem találkoztam. Remélem egy darabig nem emelik fel. Van három üzletük, ahol személyesen is lehet vásárolni:
    1055 Budapest, Balassi Bálint u. 7.
    1036 Budapest, Perc u. 8.
    1067 Budapest, Hunyadi tér 3.
    A Hunyadi téren minden pénteken és szombaton délelőtt termelői piac van. A vegyes mézet 1.300 Ft-ért vettem egy méhésztől. A zöldség-gyümölcs árakat nem néztem.

    1. Nagyon köszönöm az információt 😀 Felteszem piaci híreknek 😀 Gyanús nekem, hogy nem a Culinaris üzletről van szó, mert a Culinarisnak van üzlete a Ballasi utcában és a Hunyadi téren is. BB Márta

  14. Kedves BB,
    Én is kezdő paleos vagyok még..kislányom miatt kezdtem el leginkább, de én is eszem vele természetesen. Nálunk plusz még egyéni érzékenységek is fennállnak sajnos, ezért sem tojásfehérjét, sem lenmagot nem ehet a lánykám…A zsírokat, húsokat, zöldségeket nagyon szereti, ezzel nincs gond..viszont a sütéssel gondban vagyok…paleos tojásnélküli zsemlét már sikerült összehozni, de szükségem lenne egy tojásmentes és lenmagmentes muffin és palacsintareceptre. Mivel az óvodába is én viszem az ennivalóját, ezért muszáj valamit tízóraira és uzsonnára is csomagolnom.Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Szeretettel, Zsu

    1. Kedves Zsu, http://paleovital.hu/?p=23582 Parve, lepénykenyér receptje – ez a lepény tölthető akár sósan, akár édesen, sőt még próbáld palacsintának is esetleg több zsírral a tésztájában?! Muffinnál próbálkozz utifűmag héjjal, mert ez a víztől megduzzad és ragasztó anyag is. Keveset – egy kávéskanálnyit is elég mondjuk 20 dkg liszthez hozzáadni. Ezek jutottak most nagy hirtelen eszembe. Szia, Márta

  15. Olvastam bőszen, de azt nem írja senki hogy ebből hány pala lesz. Kedves BB, dupla adaghoz sem tettem 2 dl szódát, mert nagyon híg lett. Gesztenyeliszt és gesztenyeliszt között lehet minőségi különbség? Amúgy nature cookta van itthon, ebből próbálkoztam. Sikerült végül is, csak kevés. 7 db a 2 tojásból, de még lisztet is pótoltam mert híg lett. Üdv.

    1. Kedves Évi, Azért nincs sok értelme darabszámot írni, mert még az sem mindegy, hogy milyen méretű tojásokat használunk. A lisztek között lehet különbség, ezt mostanában tapasztaltam, mert két különböző helyen szereztem be a lisztet, és éppen a gesztenyelisztet. A NaturCookta termékekkel jók a tapasztalataim. Ha a tészta nagyon híg, tegyél bele még lisztet, ha túl sűrű, akkor pedig tojást, de még a híg tészta is adott esetben elbír egy plusz tojást. A plusz tojásból soha nem lesz baj, hiszen az tartja össze a paleocsintát. Sajnos az egyéni tapasztalatot nem lehet megúszni 🙂 Sok sikert, BB Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.