Kókuszlisztes – amerikai paleocsinta – Colene

Az alábbi receptet Colene küldte 2010.08.01-jén

Tészta:

  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál langyos víz
  • Kb. 4-5 evőkanál kókuszliszt
  • 1 csipet só
  • 3 teáskanál nyírfacukor, vagy eritrit; természetes cukornak használhatsz szirupokat is – pl. rizs, tápióka, agave
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 evőkanál olívaolaj a kisütéshez

Elkészítés:

  • 4 egész tojást a habverővel kicsit verd fel, majd adj hozzá  4 evőkanál langyos vizet, ezt jó habosra keverd
  • Ezután habverővel a tésztába keverd bele a többi alapanyagot
  • Forró teflon palacsintasütőben süsd ki
Nagyon finom lett! Nem égett le (bár nekem teflon palacsinta sütőm van)

Print Friendly, PDF & Email

23 thoughts on “Kókuszlisztes – amerikai paleocsinta – Colene”

  1. Köszi a receptet. Megcsináltam, nagyon finom lett. Viszont én tettem hozzá szódát, mert így alapból nagyon sűrű lett.

  2. Szia! Nekem sajnos elszakadt, végül „császármorzsaként” ettük meg… 🙁 Lehet, hogy picivel több szódabikarbóna kellett volna? Egy csipettel tettem! Köszi a választ! Szilvi

  3. Kedves Szilvi! A paleocsintáknak általában a méretével szokott gondom lenni. Látod, a képen is egy viszonylag kis méretű paleocsinta van. Nem hiszem, hogy a szóda hiánya lenne a gond, inkább a méret és az, ha a sütőlap nem tűzforró. Próbálkozz kisebb méretet sütni, és fokozatosan növelni, és meglátod, hogy a mérettel hogyan boldogulsz?! BB

  4. Sikerült!!! 🙂 és nagyon finom is, egy bajom csak, hogy szétrepedt, de majd orvoslom legközelebb, vagy kevesebb lisztet rakok bele, vagy szénsavas vizet, de végre egy sikerélmény, és még párimnak is izlett!!! 🙂 Köszönöm!:)

  5. Sziasztok!

    Elkészítettem, ízlett is. Nekem is elég sűrű lett ugyan (pedig 8 kanál langyos vízzel hígítottam)- legközelebb ezért én is teszek majd bele szódát.
    De nagyon klassz hétvégi reggeli volt – régóta vágytam valami „tartalmasra”, amiben liszt is van 🙂

  6. Ma végre sikerült az első palecsintám. Már többször próbálkoztam mandula és gesztenyeliszttel is, de eddig soha nem sikerült. Én is tettem bele szódát és kerámia bevonatos serpenyőben sütöttem. Csak az első előtt kentem ki a serpenyőt, különben a tésztába kevertam 1 evőkanál kókuszzsírt.
    Isteni lett.

  7. Kedves BB!

    Nagyon finom lett, de valóban kellett méghozzá némi szóda, mert sűrű lett a tészta, illetve én is kókuszzsírban sütöttem ki. Köszönöm szépen a receptet.

  8. Kedves BB!

    Ez egy nagyon jó és nagyon jól leírt recept, köszönöm szépen! Nagy sikert arattam vele és még sokszor el fogom készíteni. A többi hozzászólónak igazat kell adnom azonban abban, hogy a megadott hozzávalók alapján túl sűrű lett a tészta és kellett hozzá lazításként egy kis szódavíz.
    Mégegyszer köszönöm!
    K.

  9. Kedves BB!

    Szuper a recept! 🙂 Az imént készítettem el ebédre ezt a fantasztikus palacsintát! A tölteték reszelt alma, citromlé, mazsola és egy kevés kis méz volt (nyírfacukor hiányában). A tetejére csoki öntet került ( kevés kókusztejben felfőztem a natúr kakaóport, kevés mézzel)
    Isteni lett! 🙂 Köszönöm a receptet! 🙂

  10. Nekem is birizgálta a fantáziámat a kókuszlisztből készülő palacsinta :)…és el is készítettem. Nagyon finom lett!!!
    …és csatlakozom az előttem szólóhoz, hogy itt valóban nem a „nagyméret” a nyerő, annál inkább a kisméret:)), így nem törik el!!!

  11. Én gesztenyelisztből próbáltam elsőre, víz helyett saját kókusztejjel, kicsi ásványvízzel, és nagyon finom lett! Köszönöm a receptet. 🙂

    1. Azt hittem, hogy nem csináltam még meg, de látom, hogy a kép az enyém. Valamikor régen már megsütöttem. Talán a tojás mérete nagy volt, és ahhoz kevés ez a mennyiségű kókuszliszt. Ma már ritkán sütök kókuszlisztből. Feltétlenül tegyél vaníliát a tésztába, és a mennyiségekkel „játszadozzál” -, ha azt látod, hogy a tészta túl híg, akkor óvatosan tegyél hozzá még lisztet, ha meg azt látod, hogy túlságosan megszívta magát a liszt (erre kókuszliszt különösen hajlamos), akkor pedig tégy hozzá egy kis további folyadékot. BB Márta

  12. Nekem is császármorzsás lett sajnos!
    Ott a massza a hűtőben, mi legyen vele?
    Még banánt is tettem bele. Nyersen megenni nagyon gáz? 🙂

    1. Kedves Eszter – Nagyon sajnálom. Ennek a paleocsintának a képe tőlem származik, tehát a recept működik. A kókuszlisztnek van egy fránya tulajdonsága, miszerint issza a nedves anyagot. A tojások mérete pl. befolyásolhatja a darabszámot, vagy ha látod, hogy túl sűrű a massza, akkor további vizet kell hozzáadni. Muszáj konyhai tapasztalatokat gyűjteni. Még az is lehet, hogy a kókuszliszt gyártója más tulajdonságú lisztet forgalmaz?! Van egy remek ötletem a morzsalék felhasználásához. Ízlés szerint – 1-2 egész citrommal locsold meg a maradékot és tegyél hozzá még édesítést – a végeredmény „túróra” emlékeztető íz lesz. Ha a masszához még teszel kókuszzsírt is, akkor meg golyókat is formázhatsz belőle. BB Márta

  13. Kedves BB!
    Egy olyan kérdésem lenne, hogy ennek a palacsintának olyannak „kell” lennie, mint egy kókuszos tojásrántottának ízre, amibe került egy kis fűrészpor?:-)
    Kezdő paleo-s vagyok, nagyon lelkesen készítettem el ezt a palacsintát, és nem lett finom, sőt… Szokni kell még ezt az állagot, vagy valamit nagyon elrontottam?…:-(
    Köszönöm szépen előre is a választ, üdv.: Kata

    1. Kedves Kata, Az az igazság, hogy el kell lassan fogadnod, hogy régi ízek némelykor nem köszönnek vissza. Meggyőződésem, hogy rendkívül finom ételeket lehet készíteni paleosan. Paleocsintának a gesztenyelisztes majdnem olyan, mint a régi, csak a tésztája édesebb. Kókusszal a tojás fog dominálni, és neked kell majd rutinnal kitalálnod, hogy a tészta fűszerezésével – pl. sok vanília, esetleg mézeskalács fűszerkeverék, hogyan tudod számodra ízletessé tenni ezt a paleocsintát. 2010-es recept, ami nem azt jelenti, hogy nem jó, de azóta – sok-sok kísérletezéssel tapasztalat is született. Ez vezessen, amikor főzöl vagy sütsz, hogy tedd hozzá a saját elképzelésedet. Emlékszem, hogy nekem pl. Horváth Rozi híres szakácskönyvéből való főzéskor az volt a tapasztalatom, hogy ízben minden el van túlozva. Természetesen ez csak az egyéni ízlésem miatt volt így. Jó konyhatündérkedést kívánok és bátorságot, …, ha ez biztatás: … a jó szakács is ront. BB Márta

  14. Nagyon szépen köszönöm a válaszodat, és a biztatást!!! NEM ADOM FEL!:-) Beszámolok majd, a továbbiakban hogyan sikerültek a receptjeid:-) Nagyon örülök, hogy „Rád” találtam, a lelkesedésem továbbra is kitart:-)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.