Willson – nagyon igaz:-D – hozzászólása alapján külön
is felteszem a gyümölcsvelő elkészítésének ötletét:
Hozzávalók és elkészítés egyben:
- Végy bármilyen friss (egy kicsit kár érte!) vagy mélyhűtött gyümölcsöt; a frisset törd össze, a mélyhűtöttet engedd fel, majd maximum 40 C-fokig langyosítsd
- A képen látható epret kivettem a mélyhűtőből, felengedtem, a összetörtem, és xukrot szórtam rá, majd összekevertem, nem kellett langyosítani sem, mert megvártam, míg magától felenged!
- Tegyél hozzá paleolit édesítőt – steviát vagy xukrot
- AIP-ban, ha igényled, akkor tegyél hozzá glicint.
Gitta (a nyersételes:) „élő” lekvárja megfelel paleonak is:
http://gittarawfood.blogspot.com/2010/12/elo-lekvarok-aszalt-gyumolcsokbol.html
-
Az aszalt áfonyát leöblíti, majd beáztatja annyi tiszta vízbe, amennyi ellepi.
-
Ha felpuhult, akkor az áztatóvízzel együtt összeturmixolja, ha túl sűrű, mehet még bele pici víz.
-
Bármelyik aszalt gyümölcs alkalmas, barack, szilva, alma stb.
A gyümölcsvelő, miután nem főzzük, nem válik gyorsan felszívódó szénhidráttá, ezért lesz ennek használata ajánlottabb, mint bármilyen főzött lekvár készítése!
Kedves BB Márta! Nagyon jó ötlet ez. Gondolom, szezonban a friss gyümit lehet így konzerválni majd télre, a hagyományos lekvár helyett. Köszi Willsonnak is!
Üdv.
Jetti
Ha nincs sok helyed a fagyasztóban, akkor profi módon meg is aszalhatod, úgy is eltartható. Az aszalványt felhasználás előtt egy kevés meleg vízzel megáztatod és „friss” gyümölcsvelőt készíthetsz belőle. (aszalás van az oldalamon, ..ha érdekel -figyelni kell a hőmérsékletre.) A mélyhűtött velő íze azért ütősebb! Mi így szoktuk eltenni a húgommal az őszibarackot, kimagozva, lehámozva, leturmixolva, kis műanyag dobozkákban. Fagylalt helyett, édességnek is finom. A gyerekei nagyon szeretik (tejérzékenyek…:-( )
Nagyon örülök, hogy édesszájúságomra van paleo megoldás.
A lekvárt én a nem paleo változatban nagyon kerültem, inkább a csoki ízvilága hoz lázba 🙂 Viszont így érdekelne, mivel született egy kislányom, akinek szeretnék télen is gyümölcsöt adni, amit én tettem el.
A kérdésem az lenne, hogy a fagyasztásos eljárással eltett gyümik a következő szezonig felhasználhatóak? Ha már 40 fokon kezeltem és elkészítettem, akkor a hűtőben meddig áll el? Van olyan gyümi, amelyiknél nem hoz kellemes eredményt? (gondolom dinnyét nem teszek így el?!)
Előre is köszönöm!
Szia Quobizmo! (ez a név mit jelent? – 😀 – alig tudtam leírni:-D) Hosszú évek óta teszek el mélyhűtőbe gyümölcsöt. Semmi bajuk nem lesz -, nekem van 2 éves szilvám:-D A dinnyét azért nem lehet mélyhűteni, mert nagyon sok víz van benne. Persze ki kellene próbálni, hogy mi lesz az eredmény, ha csak a dinnye húsát tesszük el felkockázva, dobozban? Lehet, hogy fagyinak jó lenne?! BB
Rosszul is írtam a „neved” – most látom:-D
A mai uzsonnám a következő: a tegnap este beáztatott aszalt vörösáfonyát reggel összeturmixoltam, tettem bele egy kis kókuszreszeléket és utifűmag-héjat. kész az áfonyapuding. 🙂 pirított dióval fogom megszórni.
Sziasztok!
Örülök, hogy megtaláltam ezt a honlapot! Érdekes információkról és fincsi receptekről olvashattam itt. Különösen tetszett az „alternatív” lekvár ötlet. Gyümölcsvelőről egyébként érdemes kutakodni a http://vita-land.eu/ honlapon is.
Üdv: Kismedve
Köszi Kismedve, Én is örülök, hogy idetaláltál:-) Köszönöm a linket is. BB