Gyümölcsvelő – gyümölcshús

Gyümölcsvelő – papaya, A kép a Google images-ről való.

Willson – nagyon igaz:-D – hozzászólása alapján külön

is felteszem a gyümölcsvelő elkészítésének ötletét:

Hozzávalók és elkészítés egyben:gyümölcsvelő

  • Végy bármilyen friss (egy kicsit kár érte!) vagy mélyhűtött gyümölcsöt; a frisset törd össze, a mélyhűtöttet engedd fel, majd maximum 40 C-fokig langyosítsd
  • A képen látható epret kivettem a mélyhűtőből, felengedtem, a  összetörtem, és xukrot szórtam rá, majd összekevertem, nem kellett langyosítani sem, mert megvártam, míg magától felenged!
  • Tegyél hozzá paleolit édesítőt – steviát vagy xukrot
  • AIP-ban, ha igényled, akkor tegyél hozzá glicint.

Gitta (a nyersételes:) „élő” lekvárja megfelel paleonak is:

http://gittarawfood.blogspot.com/2010/12/elo-lekvarok-aszalt-gyumolcsokbol.html

  • Az aszalt áfonyát leöblíti, majd beáztatja annyi tiszta vízbe, amennyi ellepi.

  • Ha felpuhult, akkor az áztatóvízzel együtt összeturmixolja, ha túl sűrű, mehet még bele pici víz.

  • Bármelyik aszalt gyümölcs alkalmas, barack, szilva, alma stb.

A gyümölcsvelő, miután nem főzzük, nem válik gyorsan felszívódó szénhidráttá, ezért lesz ennek használata ajánlottabb, mint bármilyen főzött lekvár készítése!

 

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Gyümölcsvelő – gyümölcshús”

  1. Kedves BB Márta! Nagyon jó ötlet ez. Gondolom, szezonban a friss gyümit lehet így konzerválni majd télre, a hagyományos lekvár helyett. Köszi Willsonnak is!

    Üdv.

    Jetti

    1. Ha nincs sok helyed a fagyasztóban, akkor profi módon meg is aszalhatod, úgy is eltartható. Az aszalványt felhasználás előtt egy kevés meleg vízzel megáztatod és „friss” gyümölcsvelőt készíthetsz belőle. (aszalás van az oldalamon, ..ha érdekel -figyelni kell a hőmérsékletre.) A mélyhűtött velő íze azért ütősebb! Mi így szoktuk eltenni a húgommal az őszibarackot, kimagozva, lehámozva, leturmixolva, kis műanyag dobozkákban. Fagylalt helyett, édességnek is finom. A gyerekei nagyon szeretik (tejérzékenyek…:-( )

  2. Nagyon örülök, hogy édesszájúságomra van paleo megoldás.
    A lekvárt én a nem paleo változatban nagyon kerültem, inkább a csoki ízvilága hoz lázba 🙂 Viszont így érdekelne, mivel született egy kislányom, akinek szeretnék télen is gyümölcsöt adni, amit én tettem el.

    A kérdésem az lenne, hogy a fagyasztásos eljárással eltett gyümik a következő szezonig felhasználhatóak? Ha már 40 fokon kezeltem és elkészítettem, akkor a hűtőben meddig áll el? Van olyan gyümi, amelyiknél nem hoz kellemes eredményt? (gondolom dinnyét nem teszek így el?!)

    Előre is köszönöm!

  3. Szia Quobizmo! (ez a név mit jelent? – 😀 – alig tudtam leírni:-D) Hosszú évek óta teszek el mélyhűtőbe gyümölcsöt. Semmi bajuk nem lesz -, nekem van 2 éves szilvám:-D A dinnyét azért nem lehet mélyhűteni, mert nagyon sok víz van benne. Persze ki kellene próbálni, hogy mi lesz az eredmény, ha csak a dinnye húsát tesszük el felkockázva, dobozban? Lehet, hogy fagyinak jó lenne?! BB

  4. A mai uzsonnám a következő: a tegnap este beáztatott aszalt vörösáfonyát reggel összeturmixoltam, tettem bele egy kis kókuszreszeléket és utifűmag-héjat. kész az áfonyapuding. 🙂 pirított dióval fogom megszórni.

  5. Sziasztok!
    Örülök, hogy megtaláltam ezt a honlapot! Érdekes információkról és fincsi receptekről olvashattam itt. Különösen tetszett az „alternatív” lekvár ötlet. Gyümölcsvelőről egyébként érdemes kutakodni a http://vita-land.eu/ honlapon is.
    Üdv: Kismedve

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.