Gesztenye elkészítése házilag

Forrás: 
http://csakapuffin.blogspot.com/2009/01/tokeletes-sult-gesztenye-titka.html
gesztenye
A kép a Google images-ről való

Sült gesztenye elkészítése házilag:

  1. Sütés előtt kb. 1 nappal érdemes beáztatni a gesztenyét. Borítsd be egy tálba, és engedj rá annyi vizet, hogy ellepje. Áztatásra, jobb híján 1-2 óra is megteszi.
  2. Sütés előtt előmelegítjük a sütőt, egy tepsit kibéleljük sütőpapírral és jó éles késsel, egyesével bevagdossuk a gesztenyéket. Egy jó nagy x-et vágunk mindegyikbe, a tepsire helyezzük. Ha közben olyat látunk, aminek a belseje fekete, penészes, vagy rothadt, akkor azt dobjuk ki.
  3. Ha minden gesztenye tepsibe került, akkor egy alufóliával befedjük, lezárjuk a tepsit és kb. 15-18 percig sütjük. A végén levesszük az alufóliát és még így is sütjük kb 5-8 percig.

TANULSÁG: Szomorú tanulsága a házi gesztenye készítésének, hogy elsősorban azoknak éri meg, akik olyan vidéken élnek, hogy sok szelídgesztenye fa van a környezetükben. Budapesten 900-1000 Ft/kg-ért nem éri meg a vásárlás, hacsak néha néhány szem sült gesztenyére nem vágytok. A Spar-os 125 gr gesztenye 300 Ft, de mégis egy ünnepi leves erejéig 300 Ft gesztenye + 310 Ft kókusztej + vanília + fűszerek = sacc per kábé 700 Ft 4 személyre pénz néha elkölthető?!? – Ezek 2010-es árak!!!, a helyzet azóta még rosszabb 🙁 BB

 

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Gesztenye elkészítése házilag”

  1. Kicsit macerás, de nagyon finom. A főtt gesztenye készítése : a gesztenye külső kemény héját jó éles késsel lehámozom. A vízbe 1 vaniliáscukrot teszek, amikor félig megfőtt, leöntöm a sötét színű levét, forró vizet öntök rá, így főzöm tovább 1 vaniliás cukorral, amig puha nem lesz. Imádom a gesztenyét, de a héjában lévő csersavtól a gyomrom mindig égett. Ezzel az eljárással semmi bajom, és a vékony bőrt könnyebben lehet lehúzni.

    1. Kedves Barbara!
      A sütő előmelegítése 180-200 fokra való melegítést jelent. A régi sütőkön nincs hőmérő, ezért erről a jelzésről el szoktam feledkezni. BB

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.