„IKEA” süti – diós

A receptet VegAdri küldte 2010.12.07-én, eredetileg JéPé receptje – 2014-ben házi sütés okán és többek között egy jó képért aktualizáltam a receptet 😀

Tészta = „nagyon finom diós süti” a paleo fórumról:

  • 20 dkg dió
  • 10 dkg lenmagpehely
  • 10 dkg szezámmag, illetve szezámpehely
  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál xukor vagy a TED szerint méz, tápióka vagy rizs szirup
  • Pici só
  • Egy teáskanál szódabikarbóna
  • Egy-másfél deci víz
  • Citrom lereszelt héja
  • Fél marék mazsola (el is maradhat)
  • A natúr tészta képen azért láttok zöld foltot, mert mandula aromát kevertem a sütibe!

Elkészítés:

  • A diót, a lenmagpelyhet, a szezámmagot külön-külön kávédarálón ledaráljuk, majd összekeverjük őket, és beletesszük az összes többi hozzávalót is
  • A tojásokat külön tálban habosra felverjük és beleöntjük
  • A legvégén tesszük bele a szódabikarbónát és a vizet, és összekeverjük (nem szabad sokáig keverni, mert a szódabika „beindul” és nem jön fel sütéskor, csak éppen annyit kell keverni, hogy kellően összeálljon)
  • Egy laza, nem híg, nem sűrű, de éppen folyó tésztát kell kapni, amit egy sütőpapírral kibélelt kis méretű tepsiben egyenletesen elterítünk; vagy mint én csináltam – A torta 28 cm-es átmérőjű kerek csatos tortaformában került!
  • Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük
  • Kb. másfél cm vastag „tésztát” kapunk, amit ha kihűlt, kiemelünk a sütőpapírral a tepsiből, két egyenlő részre vágjuk, az egyik félnek a tetejét megkenjük a töltelék felével és rátesszük a tészta másik felét, majd bevonjuk a töltelék többi részével
  • Díszíthetjük darált dióval, kókuszreszelékkel, darabolt- vagy szeletelt mandulával

Krém (semmit se mértem, így csak nagyjából írom a mennyiségeket)

Elrontani nem lehet 🙂

  • Másfél tábla vagy 15 dkg min. 75%-os étcsokit felolvasztunk
  • Édesítjük lehetőleg paleokonform édesítőszerrel (stevia, nyírfacukor), esetleg mézzel
  • Adunk hozzá kb. 1-1,5 dl kókusztejet vagy kókuszkrémet, 1-2 evőkanál kávét, pár csepp rumaromát… de lehet fahéjat is szórni bele, vagy vaníliás xilittel, sőt, konyakkal is ízesíthetjük (ami sajnos nem paleo, így az alkoholt főzzük ki belőle)
  • Kihűtjük, végül kikeverjük kb. 15 dkg szobahőmérsékletű tisztított vajjal

Ha a krémhez nincs türelem, simán gyümölcsvelővel is tölthetjük a tésztát.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.