Hozzávalók 2-3 személyre:
- 20 db tenyérnyi nagyságú zsenge szőlőlevél – ha kisebbek vannak, akkor kettesével lehet használni, és akkor többet kell szedni
- 3-4 dl forró víz a forrázáshoz
- Kb. 1 l víz a főzéshez
- 0,5 kg darált hús (sertés, csirke – ízlés szerint)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- Legalább 2 nagy gerezd fokhagyma
- Só, őrölt bors, szemes bors, őrölt vagy összevagdosott bazsalikom, 1-2 evőkanálnyi kaporlevél
- 1 egész tojás
- Stevia vagy xukor
- 2-3 citromkarika
- 2 dl kókusztej
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál tökmagolaj vagy 1 evőkanál olívaolaj (elhagyható)
Elkészítés:
- A szőlőleveleket mosd meg, majd lobogó vízzel forrázd le, és emeld ki a leveleket egy papírtörlőre
- A vöröshagymát és a fokhagymát vágd apróra, és keverd össze a sóval, borssal, kaporlevéllel fűszerezett, 1 db tojással elegyített darált hússal
- A szőlőlevelek szárait csipkedd le, és a leveleket töltsd meg a hústöltelékkel
- Egy mély lábasba rakd le a töltelékeket, majd öntsd fel kb. 1 l vízzel
- A citromot alaposan súrold le, mielőtt héjastól a főzéshez használnád; de miután megtisztítottad, vágj citromkarikákat, és tedd a főzőlébe
- A főzőlébe tegyél még egész szem borsot, további kaporlevelet, sót és steviát vagy xukrot (ízlés szerint)
- A töltelékeket kb. 45 perc alatt főzd puhára
- 2 dl kókusztejet keverj ki 1 db tojás sárgájával, és amikor a töltelékek megfőttek, a láng elzárása után – keverd bele a tojásos sűrítést az alapba
- A kész töltike tetejére löttyinthetsz pl. egy evőkanálnyi tökmagolajat vagy olívaolajat – különösen a tökmagolajnak markáns és finom íze van
Szia!
Ez nagyon jól hangzik! Kipróbálom.
üdv, Livi
Szia Livi! A töltike nagyon finom. Más ízkombinációkat is ki lehet hozzá találni. BB
Szia!
Kértem a receptet, megtaláltam, köszönöm.
Üdv Kata
Én szőlőlevél helyett új édes káposztával csináltam meg, nagyon finom lett.
Biztosan finom lehetett édes káposztával is – a különlegessége a nem szokványos fűszerezés. BB