“Tejszínhab” – tojásfehérje és kókusztejszín

Hozzávalók:

  • Annyi tojásfehérje, ahány személynek készül a hab
  • Kevés citromlé
  • Paleolit édesítő – stevia vagy nyírfacukor
  • Annyiszor fél evőkanál kókusztejszín – Cocomas, vagy bármelyik kókusztej krémes része, ahány személynek készül a tejszínhab
  • Tápióka keményítő (lowcarb) vagy nyílgyökér – 1 kávéskanállal – elhagyható!

Paleo “tejszínhab” készítése

  • A tojások fehérjét kevés citrommal verj fel kemény habbá, és édesítsd
  • A felvert habba keverj egy kávéskanálnyi keményítőt
  • Keverj a habhoz kókuszkrémet

Eddig kétszer készítettem paleo tejszínhabot. Elérhető, mint a mellékelt képen is látható, hogy a hab kemény maradjon, csak arra kell vigyázni, hogy ne önts túl sok kókusztejszínt az alaphabhoz! (pl. én a Somlói-nál “elrontottam”!)

Érdemes a habot csak fogyasztáskor készíteni,

bár már kipróbáltam és 1 napig biztosan eláll!

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on ““Tejszínhab” – tojásfehérje és kókusztejszín”

  1. Ilyen tojáshabos variációban lehet, hogy valami paleobarát tejföl helyettesítőt is össze lehetne kutyulni? Mondjuk ha a tojástfehérjét citrommal v. ecettel felverjük?

    1. Szia Pisti!
      Lehet, hogy jó ötlet?! Nem tudom, hogy a tojás mit szól az ecethez? A tojásfehérjéből kőkemény habot lehet verni citrommal. Úgy rémlik, hogy Willson egyszer azt írta, hogy ők a sárgáját szokták kikeverni egy kevés mustárral, és azzal vonják be az egyébként tejfölös egytálételt. Én már dolgoztam kesudió tejföllel. Fenn van a receptje. Csak hát meredeken drága:-( Nekem leginkább a kókusztej, -tejszín vált be, amit sárgájával sűrítek. Kísérletezz, és számolj be, hogy mire jutottál? BB

      1. Én is nagyon gondolkodtam, hogy mivel lehetne a tejfölt helyettesíteni (a kesudió tejfölön kivül).
        Szerintem is működne esetleg több citrommal felverve a tojáshab, eset talán nem annyira, már-már savanyú lenne a felvert hab, és kókuszkrémet belekeverve talán jó lenne.
        Ha megcsinálom beszámolok róla.

    2. Rakott zöldségeknél tojássárgáját szoktam kikeverni kókuszzsírral, pici sóval, olyan állaga lesz, mint a majonéznek, ezt öntöm a tetejére és ezzel sütöm át. Kép:
      (http://willson-prezervatum.blogspot.com/search/label/RAKOTT%20%20KARFIOL) Ha savanyítani akarod, akkor a citrom, esetenként a mustár is jól használható. De én ezeket elhagyom, mert nem szeretem. ( a só is savanyít rajta egy kicsit!) Az un. tejes főzelékeket pici vízzel elkevert sárgájával habarom be, amikor megfőtt és ezzel már nem főzöm tovább. Tejtermékek helyett egyébként mindig tojássárgáját használok, mert az is ugyanolyan finom fehérje, mint a tej lenne, csak éppen paleo. .. 🙂

    1. Kedves Pisti! Zsóka majd elmondja az érveit, én sem tudok róla, hogy az ecet miért ne lenne paleo?! Zsóka is azt írja, hogy “nem igazán”, tehát jobb a citrom. BB

  2. Kedves Pisti és BB.A Szendi blogon folytattunk régebben eszmecserét erről.A végén az volt a konkulzió,ha lehet inkább citrom.Az természetes,míg az ecet egy gyártási folyamat része.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.