A képek a Google images-ről valók
Engem még nem sikerült 6 év alatt meggyőzni a chia mag nem paleo voltáról. Mert csak olyan érvet hallottam, hogy nem paleo, és punktum. Általában a keserűfű féléket nem tekintjük paleonak, melyeket csak áztatás után lehet fogyasztani - pl. köles, hajdina. Én úgy gondolom, hogyha az aztékoknak jó volt, talán mi sem halunk bele. Egyébként is egy olyan sűrítésre alkalmas lehetőséget rejt magában a chia, melyet nem használunk minden nap, és ha igen - még rosszat nem olvastam róla.
Egy kicsit konkrétabb ellenérv Lorain Cordain-nél olvasható: http://thepaleodiet.com/seed-fatty-acid-composition/#.Vs65VVvhBD9
„Based upon animal and human studies, it is likely that other antinutrients together with this gel may promote a leaky gut, chronic systemic inflammation and food allergies.” Hát igen, szabadon fordítva a lényeget – Cordain szerint áteresztő bélszindrómát, krónikus gyulladást és ételallergiát okozhat. Viszont az is benne van a cikkben, hogy 12 hétig vizsgáltak olyan személyeket, akik naponta 50 gr-ot fogyasztottak, és azoknál volt kimutatható probléma. Na már most, én chia magot kábé szökőévenként használok. Jaaaaaa, most éppen – 2016-ban szökőév van 😀
http://www.fittnok.hu/chia-mag
„A chia magot szuperélelmiszerként, superfoodként is
emlegetik, mert nagyon sok pozitív tulajdonsága van.
A Chia mag Omega 3 zsírsavak, antioxidánsok, fehérjék, élelmi rostok, vitaminok és ásványi anyagok természetes forrása.
Azték (vagy spanyol) zsályaként is emlegetik, mivel a zsályafélék családjába tartozik.
Apró, fekete-fehér magról van szó, mely eredetileg az inkák, maják és aztékok, valamint a dél-nyugat amerikai bennszülöttek alapvető élelmiszere volt. A chia maláj szó, jelentése “erő”. “Indián futóételnek”, futók eledelének is nevezték hosszan tartó energiaszint növelő hatása miatt. Sportolóknak, testépítőknek kiváló táplálékkiegészítője. Növeli az állóképességet.
A Chia mag nagyon fontos forrása a többszörösen telítetlen zsírsavaknak amilyenek az omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavak. Ezen kívül gazdagon található benne természetes rost, fehérje és ásványi anyag, mint például kálcium és magnézium.
A chia mag nem tartalmaz glutént, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
A chia mag teljes értékű fehérjeforrás, azaz mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható benne. Ezért vegetáriánusoknak különösen ajánlható.
Antioxidáns tartalma igen magas, ezért segít a szabadgyökök lekötésében.
Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek szuper kombinációja. Nagy mennyiségben és jól hasznosuló formában tartalmaz kálciumot, magnéziumot, vasat, foszfort és káliumot.
Kiváló rost forrás, támogatja az emésztőrendszer működését.
Felhasználása:
A chia mag tulajdonképpen íztelen, nem változtatja meg az ételek ízét. Folyadékban a magokon zselé szerű anyag képződik, ezért kitűnő ételek sűrítésére. A magok képesek nagy mennyiségű folyadék megkötésére. Használható turmix italokba, gyümölcspépekbe, gyümölcspudingokba, joghurtokhoz, kenyerekbe, nyers krékerekbe, levesekbe, szószokba, süteményekbe, szórható salátákra stb.
Fogyókúrázóknak is ajánlható:
Az étel tömegét megnöveli, viszont kalóriatartalmát nem, így kevesebb kalóriával is beéri a fogyókúrázó. Rost tartalma további teltségérzetet ad. A fogyókúrák alatt kieső tápanyaghiányt pótolhatja.
A vízzel érintkezett chia magból lett chia gél lassítja a szénhidrátok cukorrá történő átalakítását, ezért cukorbetegek számára is hatásos lehet.”