Chia mag – azték zsálya

A képek a Google images-ről valók

blackchia Engem még nem sikerült 6 év alatt meggyőzni a chia mag nem paleo voltáról. Mert csak olyan érvet hallottam, hogy nem paleo, és punktum. Általában a keserűfű féléket nem tekintjük paleonak, melyeket csak áztatás után lehet fogyasztani - pl. köles, hajdina. Én úgy gondolom, hogyha az aztékoknak jó volt, talán mi sem halunk bele. Egyébként is egy olyan sűrítésre alkalmas lehetőséget rejt magában a chia, melyet nem használunk minden nap, és ha igen - még rosszat nem olvastam róla.

Egy kicsit konkrétabb ellenérv Lorain Cordain-nél olvasható: http://thepaleodiet.com/seed-fatty-acid-composition/#.Vs65VVvhBD9

„Based upon animal and human studies, it is likely that other antinutrients together with this gel may promote a leaky gut, chronic systemic inflammation and food allergies.” Hát igen, szabadon fordítva a lényeget – Cordain szerint áteresztő bélszindrómát, krónikus gyulladást és ételallergiát okozhat. Viszont az is benne van a cikkben, hogy 12 hétig vizsgáltak olyan személyeket, akik naponta 50 gr-ot fogyasztottak, és azoknál volt kimutatható probléma. Na már most, én chia magot kábé szökőévenként használok. Jaaaaaa, most éppen – 2016-ban szökőév van 😀

http://www.fittnok.hu/chia-mag

„A chia magot szuperélelmiszerként, superfoodként is

emlegetik, mert nagyon sok pozitív tulajdonsága van.

A Chia mag Omega 3 zsírsavak, antioxidánsok, fehérjék, élelmi rostok, vitaminok és ásványi anyagok természetes forrása.

Azték (vagy spanyol) zsályaként is emlegetik, mivel a zsályafélék családjába tartozik.

Apró, fekete-fehér magról van szó, mely  eredetileg az inkák, maják és aztékok, valamint a dél-nyugat amerikai bennszülöttek alapvető élelmiszere volt. A chia maláj szó,  jelentése “erő”.  “Indián futóételnek”, futók eledelének is nevezték hosszan tartó energiaszint növelő hatása miatt. Sportolóknak, testépítőknek kiváló táplálékkiegészítője. Növeli az állóképességet.

A Chia mag nagyon fontos forrása a többszörösen telítetlen zsírsavaknak amilyenek az omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavak. Ezen kívül gazdagon található benne természetes rost, fehérje és ásványi anyag, mint például kálcium és magnézium.

A chia mag nem tartalmaz glutént, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

A chia mag teljes értékű fehérjeforrás, azaz mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható benne. Ezért vegetáriánusoknak különösen ajánlható.

Antioxidáns tartalma igen magas, ezért segít a szabadgyökök lekötésében.

Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek szuper kombinációja. Nagy mennyiségben és jól hasznosuló formában tartalmaz kálciumot, magnéziumot, vasat, foszfort és káliumot.

Kiváló rost forrás, támogatja az emésztőrendszer működését.

Felhasználása:

A chia mag tulajdonképpen íztelen, nem változtatja meg az ételek ízét. Folyadékban a magokon zselé szerű anyag képződik, ezért kitűnő ételek sűrítésére. A magok képesek nagy mennyiségű folyadék megkötésére. Használható turmix italokba, gyümölcspépekbe, gyümölcspudingokba, joghurtokhoz, kenyerekbe, nyers krékerekbe, levesekbe, szószokba, süteményekbe, szórható salátákra stb.

Fogyókúrázóknak is ajánlható:

Az étel tömegét megnöveli, viszont kalóriatartalmát nem, így kevesebb kalóriával is beéri a fogyókúrázó. Rost tartalma további teltségérzetet ad. A fogyókúrák alatt kieső tápanyaghiányt pótolhatja.

A vízzel érintkezett chia magból lett chia gél lassítja a szénhidrátok cukorrá történő átalakítását, ezért cukorbetegek számára is hatásos lehet.”

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.