Főtt metélt tészta – tojásos

Hozzávalók 1 személyre:

  • 1 db tojás
  • 5 ek. gesztenyeliszt – pellet
  • 1.5 ek. kókuszliszt – pellet – feltétlenül átszitálva! a tésztába
  • 0.5 ek. kókuszliszt az asztali munkafolyamathoz
  • Kb. 1-1,5 liter víz
  • Pici só – a tésztába és a főzővízbe
  • Pici zsiradék a főzővízbe

Elkészítés:

  • 1 tojást üss fel egy tálban
  • Csipetnyi sót keverj a tojásba
  • A gesztenyelisztet folyamatosan evőkanállal adagold úgy, hogy közben újból és újból elkevered a lisztet a tojással; ezt folytasd mindaddig, míg a tészta masszája össze nem áll.
  • A kókuszlisztet érdemes átszitálni, mert a liszt szemcséi a tészta főzése közben rontják az élvezeti értéket
  • Kókuszliszttel szórd meg bőségesen a tésztagombócot úgy, hogy az ne ragadjon a kezedhez
  • Egy kókuszliszttel beszórt deszkán vagy zsírpapíron belisztezett nyújtófával leheletvékonyra nyújtsd ki a tészta felét, de akár először csak harmadát
  • Éles késsel vágj maximum 5 cm hosszú és milliméterekben mérhető szélességű tésztaszálakat; azért van szükség ilyen leheletvékony vágásra, mert a tészta főzéskor a duplájára duzzad
  • A főzővizet forrald fel, és tegyél bele pici sót és késhegynyi zsiradékot
  • Amikor a víz már forr, akkor dobd bele a metélteket
  • Kb. 2 perc alatt fő ki -, ezt látni fogod, mert a tészta feljön a víz tetejére
  • Szűrőkanállal kanalazd a már megfőtt metélt tésztát, és tálald

Ahány személyre készíted a tésztát annyi tojást használj, és értelemszerűen annyi hozzáadott lisztet!

Főtt metélt tészta tojás nélkül – II. kísérlet

Print Friendly, PDF & Email

30 thoughts on “Főtt metélt tészta – tojásos”

    1. Szia Anna! Szerintem kókuszliszttel működnie kell. Ami tuti, hogy nem jó, az a szezámliszt(pellet). Jó kísérletezést. Ha megcsináltad, jelentkezz. Felrakjuk, mint II. kísérlet:-D BB

  1. Én ilyen pelleteket/liszteket még nem tudtam szerezni. Egyedül lenmagom van amit kávédarálón liszt állagúra daráltam. Azzal is meg lehet csinálni? Nem tudom, lehet mondjuk hogy nem lenne annyira tészta izű, de egyébként elképzelhető, hogy működne vele ennek a receptnek az alapján?

    1. Kedves Pisti! Sokszor használok lenmagot más ételekhez, így eléggé jól ismerem. Nem nagyon hiszem, hogy főtt tésztához jó lenne:-( Maga a főtt tészta eddig egy megoldatlan paleos kihívás volt. Egy hete kezdtem úgy istenigazából használni önmagában a pelleteket. Ma reggel jött egy ötletem, hogy mi lenne, ha …? Óvatosan először csak csipetnyi tésztát használtam, …, aztán felbátorodtam. Gondoltam, ha nem jön össze, akkor a lisztből paleocsinták lesznek. Egyszóval főzött tésztához muszáj lesz pelletet beszerezned. BB

      1. Pisti! Egyébként rendelj lisztet a biobolt-e-tar.hu-n. Kapsz 10% kedvezményt is, ha az oldalamon lévő kódot beírod. Ha Pesten laksz, akkor lisztet lehet venni a Mediline-ban a 13. kerületben, és az Ecseri úti metró megállónál lévő diétás boltban. BB

    1. Szia, ezt pontosan hogyan csináltad? Értem én, hogy a lenmag kicsit nyúlós-ragadós lesz, ha pl víz éri, de pontos arányokat (esetleg egy receptet) írnál?
      És általában arról, hogy a tojást ki lehet-e váltani pl. lenmagliszttel esetleg pehellyel, ilyesmi, tud valaki valamit?

      1. Kedves Marcsi! Ezt a receptet nem merném megcsinálni lenmaggal. Nem tudom, hogy a lenmag főzésre hogyan reagál?! A lenmag a tojás kiváltására sült tésztába kiváló. Az a jellemzője a lenmagnak, hogy megszívja magát, és van benne egy „ragasztóanyag” is, mely a süteményt összetartja. A receptben lévő metélt tésztát is először nagyon kis mennyiségben csináltam, s miután láttam, hogy működik, ezután tettem fel a blogra. Próbálkozz, kísérletezz, és én nagyon szívesen felteszem a receptedet. De mondom, sajnos a lenmag főzése nálam nagyon kérdéses?! BB

  2. Szia BB. Megtudnad mondani hogy mi az hogy pellet ? Nekem csak gesztenye lisztem van es palacsintat mar keszitettem belöle a recepted szerint es isteni lett ! Köszi.

    1. Nahát Nate, most benne vagy a kérdések feltevésében:-)) – Sebaj. Keresd ki a Paleo alapanyagok posztot, és ott részletesen írok a használható paleos alapanyagokról. No, de azért leírom röviden neked:-) A különféle magokból olajat préselnek ki, amikor is a préselés során szárazanyag marad fenn. Ezt a szárazanyagot nevezzük pelletnek. A paleoban a pelleteket jó zsírokkal tudjuk kiegészíteni, melyekben jó az 03:06 arány. A magok használata sem rossz, de használatukat és evésüket ne vigyük túlzásba. Pl. a halolaj szedése kiegyenlítő hatással bír az elfogyasztott zsírok vonatkozásában. Az a bizonyos gesztenyeliszt pl., melyet a következő hozzászólásban dicsérsz – pellet:-)) BB

  3. Szia BB!

    Most csináltam meg a tésztát…Tökéletes lett:o) Húsleveshez csináltam magamnak, de végül mákos tésztaként végezte a hasamban:o) Úgyhogy állok neki még egy adagot készíteni!

    Köszönöm szépen a receptet!

    Mónika

  4. Nagyon finom, bár én kókusz liszt nélkül csináltam, picit jobban dukált a gesztenye, de nagyon jól sikerült, köszönöm a receptet 🙂

  5. Kedves nate.b és mindenki!

    Megkaphatnám annak a Gesztenyés palacsintának a receptjét. A szezámmagot meg lehet enni natúr. A szezámmaglisztet meg lehet enni natúr? Illetve mit kell minimálisan csinálni vele, hogy enni lehessen?

  6. Én már főztem lenmag liszt és őrleményéből nagyon finom tésztát, igaz adtam hozzá egy ea.kanál napraforgó lisztet is. Nokedlinek is nagyon jó, bár én adtam hozzá egy kis tápiókát, nem tudom mennyire paleo a tápióka…..
    Kérdeznék valamit, van a fagyasztóba egész gesztenye, vajon feltudnám használni lisztként?
    Gondoltam kikaparom a belsejét, megszárítom és ledarálom?

  7. Sziasztok!
    Tegnap elkészítettem a tésztát, és igen jól sikerült. A kicsit édeskés gesztenye ízt elfedte a jól fűszerezett gombaszósz. Szerintem, akik az édes tésztát kedvelik, (mákos, diós) tökéletes hozzá ez a recept. Lehet, hogy megszeretem én is az édes tésztákat? Köszönöm a receptet. Nagyon sokat tanulok tőletek, még a kezdő paleos vagyok, de nagyon élvezem az újdonságokat.

    1. Kedves Gabi, Teljesen igazad van. A recept nem volt pontos, azaz az elkészítésnél csak a gesztenyeliszt mennyiségéről tettem említést. A receptet pontosítottam. A kókuszliszt erősen megdagad a víztől, ezért azzal mindig csínján kell bánni. Köszönöm, hogy szóltál. Márta

Hozzászólás a(z) Imre bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.