Mákos tészta-ihlet főzve vagy nyersen

MW küldött nekem egy ihletet, melyet most szó szerint idézek:

„Ma egy ihlet hatására csináltam ezt. És a homlokomra csaptam: „Hogy ez nekem eddig nem jutott eszembe!”  Pedig annyira magától értetődő…:) Annyira, hogy lehet, nincs is helye egy recept blogon, hiszen igazából nem is egy recept. De hátha másnak sem jut eszébe… így rád bízom, mit csinálsz vele.
A lényeg, hogy annyira szeretem a mákos tésztát, de sosem vettem rá magam, hogy tésztát bütyköljek.
És mivel ma bolognai spagetti volt (répából), desszertnek megpróbáltam ezt: a répaspagettire rászórtam egy kis darált mákot és xukrot. Ennyi volt az egész:) Az eredmény? Nem lehet megkülönböztetni az igazi mákos tésztától!:) Illetve annyiban, hogy nem fekszi meg a gyomrot. De ugyanolyan finom, sőt…”


„Répatészta” főve:

  • Vágj vékony metéltekre tisztított sárgarépát
  • Sós vízben főzd puhára
  • Öntsd le a vizet a „tésztáról”
  • Ezután a puha sárgarépát felhasználhatod mákos, vagy akár diós tésztának, és ahogy MW írta darált húsból készült pörkölttel akár bolognai spagettit is készíthetsz belőle – lásd a „Bolognai spagetti paleo módra” receptjét

„Répatészta” nyersen (BB):

  • Reszelj le kívánság szerinti mennyiségben – mondjuk 2-3 db nagyobb répát
  • Locsold meg citromlével
  • Végül szórd meg mákkal és xukorral, a TED irányelve szerint mézet használj az édesítésre!
Print Friendly, PDF & Email

32 thoughts on “Mákos tészta-ihlet főzve vagy nyersen”

  1. Kedves BB!
    Szeretném ha a répa tészta receptjét elküldenéd vagy leírnád hol találom a receptek közül.

    Köszönettel: Edit

  2. Még párolni is lehet: a répacsíkokat kis jászvajon vagy kókuszolajon, pár csepp vízzel, fedő alatt, pár percig. Én sót, borsot és gyömbérport szoktam bele tenni párolás közben (eredetileg Botao receptje).

  3. Gyanakodtam, hogy ehető-e, vagy csak nagyon hiányzott már nektek valamilyen mákos étel, de mivel volt még bekevert mákom, kipróbáltam…
    ZSENIÁLIS!!! Nem gondoltam volna, hogy ilyen finom! Kár, hogy a répa sárga és nem fehér, már csak a látvány miatt is, mert a petr. gyökér hiába fehér, nagyon domináns az íze , nem megy a mákhoz… (Ellenben nagyon jó a pörkölthöz!).

  4. Ne nézzetek hülyének a kérdésért: mivel a leggyorsabb csíkokra metélni a répát? Nem tudom, van-e olyan szerkentyűm, amivel gyorsan elvégezhető. Késsel nem igazán tűnik hatékonynak. Felcsigázott a recept…

  5. Szia Bermar!
    Személy szerint nekem van egy olyan robotgépem, mely metélteket vág, de láttam egy főzős műsorban csíkokat vágni KRUMPLIHÁMOZÓVAL:-D Jó hámozást kívánok, BB

  6. Szia Marica! Az én gépem egy kb. 10 éves őskori lelet. Megnéztem, még a márka név is lekopott róla. Szerintem nézz körül a jelenlegi kínálatból. Olyan gépet válassz, ami nem túl bonyolult szerkezet, és sokféle kés van benne. Az enyémben van lapos pl. uborka szeletelő, káposzta reszelő méret, aztán sárgarépa csíkozó, aprító kés, továbbá egy habverő lap.

    10 perce hívtam az Uránia kávézót. Tudnak bennünket fogadni augusztus 14-én kora délután. Még ma ezt az időpontot meghirdetem. Meglátjuk, hogy hányan tudnak eljönni?! Ha igény lesz rá, akkor szervezünk egyet szeptember elejére is?!

  7. Kedves BB!
    Mákos- és dióstésztát készítettem a répából és ezek után milánóival is kipróbáltam.
    Imádtuk! 🙂
    A répát kevés kókuszzsíron pároltam fedő alatt, isteni lett úgy is.

  8. Üdvözlök Mindenkit!
    Szeretném megosztani egy „mákostészta” ötletemet. Egy hirtelen ötlettől vezérelve banánt szeleteltem fel egy éles szeletelővel amihez van 3 kés, az egyik olyan csíkokra vág mindent, de szerintem egy késsel is fel lehet szeletelni személyenként kb. 2 banánt, majd megszórni darált mákkal. Nekem nagyon ízlett.
    Tehát így készül a mákos banán, akarom mondani mákos tészta”! 🙂

  9. Eddig soha nem írtam megjegyzést egy recepthez sem a neten. Most kivételt kell tegyek: ez a mákostészta recept valami fantasztikus. Mióta elkezdtem a paleót mindig csorgott a nyálam a mákostészta után. Ennek most vége! Hála ennek a frappáns, gyors, és olcsó receptnek.

    Gratulálok és köszönöm!
    Körte

  10. Sziasztok!

    Nagyon finom édes sütőtököt kaptam. Nyersen lereszeltem, szórtam rá „cukros” mákot. Ez a variáció is nagyon bejött, próbáljátok ki. 🙂

    1. Szerintem káposztásan is jó lehet:-D -, már aki régen a káposztás cvekedlit cukorral ette?! -, és van ilyen. Aki sóval és borssal eszi a káposztát, …, hát, annak is érdemes kipróbálni. Kérlek, hogy próbáld már ki, és számolj be róla, hogy milyen?! Köszi előre is, BB

  11. Sziasztok!
    Kipróbáltam a káposztás verziót, én a cukros-borsosat hoztam a gyerekkorból.. 😀 A bors maradt, a cukorból eritritol lett. 🙂
    Állati finom, mindenkinek ajánlom :).
    És köszi a tippet. 🙂

    1. Kedves Tésztaimádók!
      Sajnos, már nem tudom megmondani, kinek a blogjában olvastam a Hamis káposztás tésztáról, amit azóta többször is elkészítettem. Lényeg, hogy nagyon vékonyra szeletelt, majd kockára vágott zellert kell olajon dinsztelni-pirítani. Ha még finomabbra akarjuk, legyen közte reszelt zeller is, az adja a tölteléket, a kockára vágott pedig a tésztát. De sietősen készítve enélkül is finom! (Köszönet érte az ötletadónak, ha ráakadok, igérem visszajövök, és közzéteszem!)
      És nagyon köszönöm a sárgarépa-mákostészta receptet, már megyek is, elkészítem… 🙂
      Üdv.
      Janka

  12. Sziasztok!
    Azért, hogy a színe és az íze is hasonlítson a „valódi” mákos tésztára, azt javaslom, hogy hámozott, vagy hámozatlan érett, édes almát reszeljetek le almareszelőn és arra szórjátok a darált mákot! Isteni finom!
    Egyébként a reszelt almára kókuszreszeléket is szoktam rakni, megbolondítva egy kis fahéjjal.
    A lehetőségek tárháza határtalan!
    Sok sikert!

  13. Sziasztok!

    A paleonak köszönhetően rátaláltam kedvenc ételemre! Gondoltam veletek is megosztom.
    Kezdő paleós vagyok (kb. 1 hónapja kezdtem el) és azóta rendszeres blog olvasó.
    A tésztás ételeket imádtam, de mivel nagyon megülte a gyomrom már régóta lemondtam róluk. Rátaláltam erre a receptre és azóta „répatészta” mániákus vagyok. Édes vagy sós, egyszerűen nem tudok betelni vele, mindig kísérletezem és új hozzávalókkal készítem.
    Tegnap megtaláltam az igazit!
    Párolva elkészítem a répát ( már reszelve veszem), majd jön a szósz! <3 <3
    Kókuszvajon megpírítok egy kis garnélarákot (lehet még lazac, tonhal, csirke… vagy bármilyen zöldség), izlés szerint fűszerezem, majd felöntöm kesudió tejszínnel, friss petrezselyem hozzá, összerottyantom és már tálalhatom is. A tetejére szórok egy kis parmezánt is.
    Mennyei!!! És a gyomromat sem terheli.
    Köszönöm!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.