Paleo témájú levél – Miért válj paleossá?!

„Drága Barátném!

http://www.tenyek-tevhitek.hu/vitamin-ajanlasom.htm

A fenti linken el tudod olvasni, hogy mit ajánl Szendi Gábor, illetve ő milyen vitaminokat szed. Az ő vitaminszedése is csak irányadó, és én csak elvekben, de nem teljes mértékben követem az ő ajánlását, mert ahányan vagyunk, annyi félék vagyunk. A magam részéről ötvenszer körül szoktam járni egy témát, amíg döntök arról, hogy nekem jó-e valami, vagy csak felesleges pénzkidobás lenne.

Szerintem, ha már valaki eljut odáig, hogy elkezd tudatosan foglalkozni az egészsége megtartásával, vagy az elvesztett egészsége viszonylagos helyreállításával, az már nagy dolog.

Manapság sokféle út létezik, és mindenki a magáéról állítja, hogy az a legjobb, és az a tuti. Annyi mindent próbáltam már, de elsősorban fogyókúra terén, te tudod a legjobban, hogy az elmondhatatlan. Na, és erre puff, kiderül, hogy a túlsúlyomnak nem a zabálásom az oka, hanem egy alattomos betegség!

Öt évvel ezelőtt oly mértékig összeroppantam, hogy akkor már nekem nem elsősorban a fogyókúra volt a tét, hanem – nagy szavak, de az „élhető élet”. Ellentétben anyuval, aki éppen annyi éves volt, mint én most, amikor meghalt, és aki feladta – én meg folyamatosan harcolok!!!, és amióta megtaláltam a paleo étkezést – bizton állíthatom, hogy nem eredménytelenül. Ő abban volt makacs, hogy nem volt hajlandó orvoshoz menni, én meg abban vagyok makacs, hogy meg akarok gyógyulni!!!

Tehát pl. a vitaminok terén mit csinálok?!
Volt idő, amikor Lenkei alapcsomagot szedtem. Ez sem rossz!!! – Gondold meg!!! – Ha végképp nem akarsz azzal foglalkozni, hogy milyen vitaminokat szerezz be magadnak személyre szabottan, akkor szerintem a Lenkei vitaminból az alap csomag – a napi vitaminadag átlagolva előre ki van osztva – nem rossz megoldás!!! Én azért tértem le erről az útról, mert a külön bejáratú betegségeimet akartam kezelni.

A búzafű kiváló az idegekre, még B17 vitamin is van benne, ami rákellenes. B17 vitamin azonban a sárgabarack magjában is van a ciánon kívül:-D A hunzák (Himaláján élő nép) – rengeteg sárgabarack magot esznek. A búzafű termesztést egy évig csináltam, aztán telítődtem, ezért hagytam abba.

Manapság mit szedek?– viszonylagos rendszerességgel, életszerűen és nem óramű pontossággal:

  • B-komplexet, Magnéziumot szedek az idegeimre
  • C-vitamint – 500, 1000 mg-ot naponta -, ha náthás vagy influenzás vagyok, akkor akár 2-3000-et
  • A B-vitamint mindig ki kell egészíteni C-vitaminnal, mert a túladagolt B-vitamin betegséget okoz
  • Szelént szedek az ízületeimre és az idegeimre – a szelénnek izmokat ellazító tulajdonsága van – Egyébként többek között magokban, különösen a paradióban sok szelén van!
  • Glükozamid-ot (porcépítő és nem vitamin) szedek az ízületeimre
  • A halolaj vagy sok hal!!! (én nem szeretem a halat – sajna) segít a csontozat „zselírozásában”, segít az erek rugalmasságának megóvásában, illetve azok regenerálásában, az érszűkületek tisztításában (A halolajban D és E-vitamin is van)

Leírom neked, hogy mi a paleo táplálkozás lényege:

A paleo neve a paleolit korban élő emberre utal vissza, akinek az étele és életvitele még „természetes” volt. Mintául szolgálhatnak még az étkezés szerint a ma már csak nyomokban – a nyugati civilizációs étkezéstől nem érintett – élő természeti népek. Pl. a hunzák, a kitavaiak (Pápua Új Guineai törzs), néhány afrikai törzs …

hunzák és kitavaiak

A Hunza barackmag segít a rák betegség megelőzésében, a Hunzák népe nem ismeri a rákot, a barackmag tele van B17 vitaminnal …
A Kitava vizsgálat bizonyítja, hogy a szív és érrendszeri megbetegedések gyakorlatilag teljesen ismeretlenek a pápuák körében …

A lényeg, hogy különösen a XX. század elejétől, a nagy fokú iparosodás miatt az élelmiszereink zöme gyárilag készül, a földek oly mértékig kizsákmányoltattak, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben ásványi anyagok, vitaminok a régi korokhoz képest csak nyomokban találhatók, az állatokat nem szabad tartásban nevelik, főleg az asztalra valót nem vadásszák, hanem sokszor stresszes körülmények között tartják őket, és „hihetetlen, manipulált” eledellel táplálják …, na még lehetne sorolni jó néhány riasztó példát a mai élelmiszerekről – adalékanyagok, színezékek, ízfokozók, mindenben nem fermentált szója stb. stb. A rák Amerika felfedezése előtt Európában ismeretlen volt, de az Amerikából behozott – burgonya, kukorica, paradicsom alapjaiban változtatták meg az étkezésünket. A szegény sorban élő kínaiak és a japánok sok rizst esznek, mert a szegényeknek még mindig jobb rizst enni, mint éhezni; a gazdagok étkezésére ott sem a sok rizs fogyasztása a jellemző. Mi a baj a burgonyával, a rizzsel, a kukoricával (a jól érett paradicsommal már nincs semmi gond!) -, az, hogy a szervezetünkben gyulladásos folyamatokat indítanak el. Ezen élelmiszerek fogyasztása olyan fehérjék termelődését segítik elő, melyek növelik a bél áteresztő képességét; ezek a káros fehérjék a véráramba jutva kóros elváltozásokat okoznak: hozzájárulnak a rák, a Sclerosis multiplex, az Alcheimer kór, az autizmus, a Chron-betegség stb., stb. betegségek kialakulásához. Természetesen nem lesz mindenki beteg, ha jók a génjei (lásd a férjem). A búzával az a gond, hogy a benne lévő glutént és cölekáliát nem mindenki tudja feldolgozni. Van, akinél ez már kisgyermekkorban kiderül, de van rejtett glutén-érzékenység, mely tünetmentes – pl. én., …, aztán már csak a pajzsmirigy csonk, mint visszafordíthatatlan tény lesz idővel diagnosztizálva. A tejben lévő kazeinnel is hasonló a gond, mint a gluténnal. Nagyon kevés ember szervezete tudja egészségére (hosszú távon) káros következmények nélkül feldolgozni.

Ez idő szerint kezdek jól állni a szervezetemben lévő gyulladások megfékezésében:-)))))))), és ezért érzem azt, hogy gyógyulok.

Na ilyenkor szokta tőlem mindenki megkérdezni, hogy akkor mit eszel? -, ha nem eszel kenyeret, krumplit, rizst, kukoricát, babféléket (a káros lektinek miatt), nem iszol tejet, és nem eszel cukrot. Ide most beillesztek a blogomról egy nagyon jó összeállítást, melyet egy csajszi egy évvel ezelőtt küldött nekem:

Főzési alapötletek

A Paleolihlet fél éves történetének egyik legsikeresebb összeállítása az alábbi. A blogon mindig a legolvasottabb bejegyzések között szerepelt. Ez nem véletlen, hiszen segít eligazodni abban a kérdésben, hogy milyen paleos ételeket találsz anélkül, hogy teljesen “le kelljen cseréljed az egész konyhádat”.

Mielőtt nekilátnál a két megjelölt hivatkozás olvasásához, millió puszi, barátnéd, M.

ui:

Jaj, jaj, – kifelejtettem a D-vitamint, pedig az nagyon fontos. A D-vitamin immunrendszer erősítő és rákellenes. Manapság a K-vitamin fontosságát is hangsúlyozzák, …, ebben bizonytalan vagyok, ezt még nem szedem.
A bélflóra rendbehozatalára sokan szednek  – pre- és probiotikumokat – most fogom beszerezni – a Protexin nevű gyógyszertárban kapható készítményt, mert ezt ajánlották.

Én lennék a legboldogabb, ha nem szintetikus módon kellene sok mindent pótolni, de nem kell neked mondanom, hogy milyen degenerált világban élünk!!! Ki a franc akar súlyos betegségek terhe alatt nyűglődni?! Persze szemlélet kérdése. Ha azt mondjuk, hogy úgyis valamiben meg kell halni, akkor minden mindegy, …, de ha arra gondolunk, hogy milyen az odáig vezető út? -, akkor már nem mindegy!

Na, a kiselőadásomnak vége:-D pusszantás”

Print Friendly, PDF & Email

25 thoughts on “Paleo témájú levél – Miért válj paleossá?!”

  1. Reggel: alap csomag + halolaj
    Napközben: 3-4000 mg C vitamin elosztva
    Este: Cal-Mag (még nem tudom kinek Lenkeinek vagy a Szendinek higgyek Calcium ügyben), 2000 NE D vitamin, 400 NE E vitamin Ezeket majd 2 éve szedem.
    De van itthon probiotikum, szopogatós cink torokfájásra, B-komplex + B1 fejfájás, idegi kimerültség esetére, Bíborkasvirág télre.
    Holnap (aug. 1-én) ingyen házhoz szállítás a Vitaking-nél!!!

  2. Én eléggé jártas vagyok a vitaminokban, és nem gond hozzászólnék az írásodhoz. Én javaslom napi csomag szedését + ezen felül kilehet szedni még pluszba vitaminokkat. A napi csomag tartalmaz olyan nyomelemeket, ásványi anyagokat amelyek szedése nélkülözhetetlen az emberi szervezetnek. Egy nyomelem, ásványi anyag hiánya is olyan következményeket vonhat maga után mint pl nem tud beépülni egy másik nyomelem. Ízületlén tapasztaltam hogy addig meg valaki nem szedett napi csomagot, de szedett porerősítőt nem vagy, sokkal nehezebben épült be a kondroitin, msn, a porcba.
    Sárgabarack magban, meg bármilyen magban lévő ciántól nem kell félni addig amíg a gyümölcs hússal együtt esszük meg. Ugyan is ezek együtt a „jó irányba terelik” a ciánt, nem lesz mérgezés. Persze nyugodtam megehetünk párszem sárgabarack magot magában is, nem lesz bajunk de ha pl valaki egy pohár alma magot, vagy több száz barackmagot akar megenni attól lehet rosszul lesz. Ilyenkor érdemes megpirítani a magot, de ekkor odavész az értékes tápanyag nagyrésze.

  3. Kedves Attila!
    Nagyon örülök a hozzászólásodnak, mert egy gondolat fonalát továbbviszi:-)))) Teljesen igazad van a nyomelemek és az ásványi anyagok vonatkozásában. Ez most elgondolkodtat -, jó, hogy felvetetted! …, de azok a vitaminok, melyeket felsoroltam az én tárházamból nagyon is tudatos, és célzott választások voltak! …, és segítettek felerősíteni azokat a „lőállásokat”, ahonnan a betegségeimet „támadásba vettem”:-D Az a baj, hogy még mindig egy rahedli gyógyszert is szednem kell, és ez az, ami korlátoz?! Szia, BB

  4. A glücosamint folyamatosan szeded? Nekem a doki azt mondta, hogy évente kétszer negyed évig szedjem. Olyant használsz, amiben van chondroitin?

  5. Kedves Kati!
    Glukozamin Pharma Nord-ot (400 mg) kapszulánként szedek. Összetevői: glükozamin-hemiszulfát-kálium-klorid komplex; segédanyagok: magnézium-sztearát, titán-dioxid (kapszulahéj), zselatin
    Megvallom az őszintét, különösen a rheumatológusok vonatkozásában nagyon szkeptikus vagyok:-( A patikussal beszéltem meg, hogy 3 hónapig szedem, aztán tartok szünetet, mely kb. 1,5 hónap volt; és most kezdtem el megint szedni, de kevesebbet, mint az előírt napi adag. Na, úgy egyébként pedig Willsonnal tárgyaltam ki korábban, hogy a Glukozamin + Halolaj + Szelén mennyire hatékony az ízületi fájdalmakra. Kb. másfél évig sokszor alig tudtam járni, …, egy hónapja pedig fájdalom nélkül „futok”:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))

  6. Kedves Mártika!
    Figyelmedbe ajánlok egy nagyon jó termékcsaládot, ami homeopatikus gyógynövény koncentrátum és tartósítószert nem tartalmaznak. Én 8 éve fogyasztom ezeket és ma már semmilyen gyógyszert nem eszem,mert ki tudtam váltani a gyógyszereket.Ez előtt 7 évvel olyan erős artritiszes fájdalom volt az ujjaimban, hogy még egy gombot sem tudtam felvarrni, mert a tűt nem tudtam megfogni .Ma nem fáj, csak az ízületi csomók emlékeztetnek rá. A többi betegségem ami volt, nem is sorolom, a lényeg az hogy most 62 éves koromra nem szedek semmilyen gyógyszert , egészségesebb vagyok mint 25 évvel ez előtt. A paleó étrendet azért próbálom ki, hogy az augusztusi allergiám kijön -e. Március óta váltottam a paleóra és most várom az eredményt. 10 kg-ot fogytam, de nem szeretnék többet fogyni. Szerinted mit tegyek?

    1. Kedves Zsuzsi! Köszönöm, hogy megosztottad velem a jó tapasztalataidat. Feltétlenül meg fogom nézni az ajánlott oldalt. Szerintem, hogy ne fogyj tovább, hajts rá a magasabb szénhidráttartalmú ételekre: – csoki, magok, banán, magokból sütött sütemények. Más ötletem nincs, …, ennek működnie kell. Szia, BB Márta

    2. Kedves Zsuzsa!

      Írnál konkrétumot a homeopátiás szerről, ami segített az artritisz eredetű fájdalmaidon?
      Köszönöm!
      Üdvözlettel:
      Szatmári Edit

  7. Nem tudom, reklám-e ez a lenkei-csomag, de érdemes szétnézni bodyshopokban. Lenkeinél erősebb csomagos vitamin nincs 4000Ft, ezres C 100 szem 1300Ft… Mindenki keresse meg magának, nem akarok reklámozni!

  8. Sziasztok

    Kezdő vagyok probálkozom a táblálkozás átállásával kérdésem engem érdekelne a Zsuzsi által irt homeopatikus szerek neve ha valaki megtudnáirni nagyon köszönömm.Szilvia

  9. Ezen az oldalon a hozzászólásokban 2011 augusztus 4 itt utalt rá de nincs konkrétum. egyéb: hol lehet kapni gesztemasszát ami natur? Köszönöm a választ Szilvia

    1. Kedves Heni, Személy szerint én mindent tabletta vagy kapszula formában szedem. A biobolt-e-tar.hu-nál is kapsz jó minőségű folyékony halolajat, és az egyéb vitaminkészítményeik is kiváló minőségűek. Van, aki a 2/day vitaminjaira esküszik. Én sokszor megelégszem a sima gyógyszertári készítményekkel, és feliratom a házi orvosommal. Ez egy olyan kérdés, melyre a válasz, hogy „Kinek a pap, kinek a papné.”:-) BB

  10. ” …a rák Amerika felfedezése előtt Európában ismeretlen volt, de az Amerikából behozott – burgonya, kukorica, paradicsom alapjaiban változtatták meg az étkezésünket.”

    Ez azért így, ebben a formában erős csúsztatás. Az időbeli egybeesés nem bizonyít ok-okozati összefüggést. Véleményem szerint a rákjárvány fő oka nem ez, hanem az ipari forradalom utáni induló, nagyüzemi élelmiszeripar, de különösen az utóbbi 50-70 év „vívmányai”, a gabonaalapú táplálkozás és a vegyszerek elterjedése és az ezzel párhuzamos túlfogyasztás.

    Azután van itt egy hangsúly eltolódás megint:
    „Mi a baj a burgonyával, a rizzsel, a kukoricával (a jól érett paradicsommal már nincs semmi gond!) -, az, hogy a szervezetünkben gyulladásos folyamatokat indítanak el. ”
    utána ezt írod:
    „A búzával az a gond, hogy a benne lévő glutént és cölekáliát nem mindenki tudja feldolgozni.”
    Nos, szerintem a búza – és más gluténtartalmú gabonák – sokkal nagyobb galibát okoznak, mint az általad első körben felsorolt – újvilági – növények. A cöliákia csak a jéghegy csúcsa, valójában senki sem tudja igazán feldolgozni, főleg nem ekkora mennyiségben, amekkorában jelen van az élelmiszereinkben (Amerikában persze a kukorica a fő ludas, szinte mindenben kukorica van).

    Bocs, de ezekre a hangsúly eltolódásokra fel kellett hívnom a figyelmet. Egyébként egyet értek:)

    Üdv,
    MW

  11. Kedves MW,
    Köszönöm a hangsúlyokban való helyreigazítást. Ez a levél valóban egy barátnőmnek íródott. Igazad van, ha már feltettem a blogra, akkor legyen pontos. Egyébként a barátnőmet 2 év után tudtam meggyőzni a paeloról, de ezt is kizárólag a naplóm hatása okozta, mert küszködik a túlsúlyával, meg száz nyavalyájával. Nála tehát az érvelés sorrendjének semmi jelentősége nem volt:-( BB

    1. Kedves Gabi, Nem vitás – még ki kell tartani, továbbá meg kellene vizsgáltatni a vizesedés és a gyulladás okát – nem gondolod? Sok sikert. BB

  12. Kitartás Gabi!
    Nekem másfél év után múlt el a parlagfű allergia, de a vérnyomásom már egy félév után rendbe jött. A gyógyulás ideje a szervezeted és a betegség állapotán is múlik. Van akinél ez rövidebb és van akinél hosszabb. Meg fogsz gyógyulni, csak szigorúan tartsd be a paleot.

  13. Csaba, mit jelent, hogy rendbe jött a vérnyomásod? A gyógyszert el tudtad hagyni,
    vagy alacsonyabb lett, vagy mit értesz alatta? Mennyi ideig volt magasvérnyomás
    betegséget? milyen értékeket mértél? Mennyi gyógyszert szedtél?
    Én egy hete kezdtem el ezt az „életmódot”, és az a tipus vagyok, aki türelmetlen,
    és arra kíváncsi, mikor érezhető a paleo hatás?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.