A receptet és a képeket Barbara küldte 2011.09.03-án
…, mint ahogy az alábbi Google images-ről belinkelt képen is látható a zakuszka lehet darabosabb és pürésített is.
Hozzávalók 5 literes és két fél literes adaghoz:
- 2 kg kápia paprika
- 1 kg pritamin
- 3 kg padlizsán
- 3 dl paradicsompüré
- Kb. fél kg hagyma
- Kb. fél liter olívaolaj
- 5 db babérlevél
- Szemes bors
- só
Elkészítés Barbara leírásában – szó szerint:
Padlizsán
- Első lépésben a padlizsánokat jól megmosom, kicsit megszurkálom villával, majd berakom a sütőbe (sütőlapra).
- Közepes-kis lángon megsütöm.
- Egyszer megfordítom.
- Ha már fonnyadt, akkor jó.
- Kiveszem a sütőből és hagyom kicsit kihűlni.
Paprika
- Amíg a padlizsán sül, ledarálom a jól megmosott paprikákat.
- A ledarált paprikát egy lábasba teszem, hozzáadok kb. 3-4 dl olívaolajat, és elkezdem lassú tűzön főzni addig, amíg a leve el nem fő.
A padlizsán és paprika összedolgozása
- Egy másik, nagy edényben, amibe majd az egész kerül, a ledarált hagymát kezdem dinsztelni a maradék olajon.
Ha a padlizsán megsült, fa vagy műanyag késsel szépen lefejtem a héját, leöntöm a levét, majd ledarálom. (Én botmixerrel összeturmixoltam.) - Amikor már az összes alapanyag rendben, ráteszem a paprikát és a darált padlizsánt is a hagymára, beleteszem a fűszereket, hozzáöntöm a 3 dl paradicsompürét, majd kb. 2 órát főzöm.
- Akkor jó, ha már megáll benne a fakanál. Sajnos kavargatni kell folyamatosan.
Tartósítás
- A dunsztos üvegeket nagyon alaposan elmosom – én még óvatosan lobogó forró vízzel is felöntöttem őket!!! – majd konyharuhára téve megszárítom.
- Nagyon fontos, hogy egyáltalán ne kerüljön bele semmi szennyeződés, mert akkor fújhatjuk az egészet.
- Amikor megszáradtak, meleg vízbe állítom őket (egy tepsibe), hogy ne pattanjanak szét majd a forróságtól.
- A még fortyogó zakuszkát, amit nem veszek le a tűzről, elkezdem belekanalazni. Először az aljára egy kanállal, majd várok pár másodpercet, utána mehet a többi. (Nem árt, ha van aki kevergeti addig a még tűzön lévő adagot amíg kanalazzuk, mert pattog, mint a veszedelem.) Ez a művelet kis gyorsaságot igényel.
- Amikor tele van egy üveg, gyorsan celofánt teszek rá, legumizom, majd a fedőt rácsavarom, és azonnal fejre állítom őket.
- Bár nem szükséges, de én azért biztos ami fix száraz dunsztba is tettem.
- A nagymamám csak így teszi el a lekvárokat, nem dunsztolja, és évekig eláll neki.
Sokáig én is így főztem, mígnem idén először a paprikákat is megsütöttem a sütőben- kicsit feketére- majd a bőrét lehúzva összeturmixoltam, mint a padlizsánt.
Nagyon finom lett,és a kemény paprikabőr miatti kellemetlenségeket kiküszöbölve, epebetegek is bátran fogyaszthatják.
Üdv.:M.Judit