Zakuszka, ahogy Barbara készíti

A receptet és a képeket Barbara küldte 2011.09.03-án

zakuszka

…, mint ahogy az alábbi Google images-ről belinkelt képen is látható a zakuszka lehet darabosabb és pürésített is.

Hozzávalók 5 literes és két fél literes adaghoz:

  • 2 kg kápia paprika
  • 1 kg pritamin
  • 3 kg padlizsán
  • 3 dl paradicsompüré
  • Kb. fél kg hagyma
  • Kb. fél liter olívaolaj
  • 5 db babérlevél
  • Szemes bors

Elkészítés Barbara leírásában – szó szerint:

Padlizsán

  • Első lépésben a padlizsánokat jól megmosom, kicsit megszurkálom villával, majd berakom a sütőbe (sütőlapra).
  • Közepes-kis lángon megsütöm.
  • Egyszer megfordítom.
  • Ha már fonnyadt, akkor jó.
  • Kiveszem a sütőből és hagyom kicsit kihűlni.

Paprika

  • Amíg a padlizsán sül, ledarálom a jól megmosott paprikákat.
  • A ledarált paprikát egy lábasba teszem, hozzáadok kb. 3-4 dl olívaolajat, és elkezdem lassú tűzön főzni addig, amíg a leve el nem fő.

A padlizsán és paprika összedolgozása

  • Egy másik, nagy edényben, amibe majd az egész kerül, a ledarált hagymát kezdem dinsztelni a maradék olajon.
    Ha a padlizsán megsült,  fa vagy műanyag késsel szépen lefejtem a héját, leöntöm a levét, majd ledarálom. (Én botmixerrel összeturmixoltam.)
  • Amikor már az összes alapanyag rendben, ráteszem a paprikát és a darált padlizsánt is a hagymára, beleteszem a fűszereket, hozzáöntöm a 3 dl paradicsompürét, majd kb.  2 órát főzöm.
  • Akkor jó, ha már megáll benne a fakanál. Sajnos kavargatni kell folyamatosan.

Tartósítás

  • A dunsztos üvegeket nagyon alaposan elmosom – én még óvatosan lobogó forró vízzel is felöntöttem őket!!! – majd konyharuhára téve megszárítom.
  • Nagyon fontos, hogy egyáltalán ne kerüljön bele semmi szennyeződés, mert akkor fújhatjuk az egészet.
  • Amikor megszáradtak, meleg vízbe állítom őket (egy tepsibe), hogy ne pattanjanak szét majd a forróságtól.
  • A még fortyogó zakuszkát, amit nem veszek le a tűzről, elkezdem belekanalazni. Először az aljára egy kanállal, majd várok pár másodpercet, utána mehet a többi. (Nem árt, ha van aki kevergeti addig a még tűzön lévő adagot amíg kanalazzuk, mert pattog, mint a veszedelem.) Ez a művelet kis gyorsaságot igényel.
  • Amikor tele van egy üveg, gyorsan celofánt teszek rá, legumizom, majd a fedőt rácsavarom, és azonnal fejre állítom őket.
  • Bár nem szükséges, de én azért biztos ami fix száraz dunsztba is tettem.
  • A nagymamám csak így teszi el a lekvárokat, nem dunsztolja, és évekig eláll neki.
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Zakuszka, ahogy Barbara készíti”

  1. Sokáig én is így főztem, mígnem idén először a paprikákat is megsütöttem a sütőben- kicsit feketére- majd a bőrét lehúzva összeturmixoltam, mint a padlizsánt.

    Nagyon finom lett,és a kemény paprikabőr miatti kellemetlenségeket kiküszöbölve, epebetegek is bátran fogyaszthatják.

    Üdv.:M.Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.