A kép a Google images-ről való
Hozzávalók (2-3 főnek):
- 4 tojás
- 4 púpozott evőkanál kókuszliszt
- Stevia (por – vagy inkább semmi!)
- Vaníliás xukor
- Jászvaj (ghee), vagy kókuszzsír a sütéshez – az íze miatt ajánlom ezeket a zsírokat!
- Kókuszchips (elhagyható)
- Nyers gyümölcsvelő – ízlés szerint (elhagyható)
- Xukros kakaó (ha ahhoz van kedved)
Elkészítés:
- A 4 tojás fehérjét verd fel kemény habbá!!!
- Óvatosan keverd bele a 4 sárgáját
- Óvatosan keverj bele 4 púpozott kanál kókuszlisztet
- A tésztába javaslom, hogy steviát tegyél vagy inkább semmit, mert sütés közben könnyen megéghet
- Teflon palacsintasütőben forrósíts fel egy csapott evőkanálnyi jászvajat (gheet), vagy kókuszzsírt
- A „palacsintatésztát” egy arasznyi szélességben óvatosan kend szét a forró vajban-zsírban, majd rövid idő után sütőlapáttal fordítsd meg a tésztát
- Végül kend be vékonyan a „palacsintát” gyümölcsvelővel, és szórj rá vaníliás xukorral elkevert kókuszchipset, vagy eheted xukros kakaóval is
- FONTOS: Arasznyi méretnél a vajba meregetett tészta kisebb lehet, de nagyobb nem, mert különben a vele való műveletek során eltörik!
Megjegyzés:
„Tegyél a tésztába vaníliát vagy vanília aromát, és akkor nem fog a tojás íze átütni!”
Willson, 2010.10.18.
Tudja valaki, hogy a stevia növényt vagy a levelét hogy lehet felhasználni? Nemrég vettem az Auchan-ban, de használati útmutatót nem adtak hozzá. 🙂 Attól félek, hogy a fagyok nem tesznek majd jót neki.
Kedves Évi! Willson kertészmérnök, bizonyára nemsokára fog neked válaszolni a növény gondozásával kapcsolatban. BB:-)))
A levelét kell beáztatni forró vízbe, majd az így kapott vízzel lehet a tésztákat édesíteni.Bár én szárítva vettem a leveleket és a zacskóban nem volt szár.Lehet hogy az is édes ízt enged ki magából.Ki kell próbálni.
Kedves Richárd!
Ezer éve nem használtam stevia levelet:-D A szárított levél helyett ma már vásárolhatsz steviát folyékony, porított és tabletta formában is. A levél is megoldás. Jó az ötlet, mert valóban forró vízben áztass, majd a már édesített folyadékot használd a sütéshez. Arra nagyon ügyelj, hogy a stevia édesítő értéke húsz-szorosa a hagyományos cukorénak, és van egy sokak számára megszokhatatlan mellékíze. A porított formából és a tablettákból már nagyjából kivonták ezt a fémes és kellemetlen ízt. Az áztatott édesítőnél feltétlenül kóstolj, és óvatosan használd fel a folyadékot. BB
A Stevia nálunk cserepes növény, nem kéne kinnt hagyni a fagyban! Úgy neveld, mint a cserepes fűszernövényeket. Pl. konyhaablakban. Szereti a vizet, ne hagyd kiszáradni. Egyébként hamar tönkremegy, akkor se dobd ki, mert a szárítmányt is használhatod. A felhasználást meg már láttad, csatlakozom.
Nekem is van,nyáron kiültettem a kertbe,de nem ment semmire.Próbáltam a teát izesiteni vele.Bizony kellett bele tennem jócskán,hogy ize legyen! Télre bevittem a növényt.
Sziasztok! Javaslom, hogy aki teheti, teflon serpenyő helyett inkább kerámiabevonatosat használjon! 🙂