Majonéz és tartármártás

… s így néz ki a majonéz kókuszolaj hozzáadásával (2014 júliusa)

Egy 2010 augusztusi bejegyzést kibővítve a tartármártás receptjével ismét közzéteszem.

Hozzávalók:

  • 4 tojás sárgája
  • Paleolit édesítő (stevia, xukor, xilit …) vagy a TED szerint szirup, méz
  • Só, őrölt bors
  • Mustár
  • 1,5 – 2 dl olívaolaj; ha majonézt készítesz, akkor használj kókuszolajat, s olyan lesz, mint az igazi
  • 1-2 dl kókusztej, vagy a TED szerint használhatsz élőflórás jó minőségű fermentált joghurtot vagy tejszínt

Elkészítés:

  • Kezd el a tojások sárgáját keverni – a legjobb gépi habverővel; Lényeges, hogy az olajat cseppenként öntsd a sárgájához, és csak utólag fűszerezd, mert csak így fog a majonéz igazán összeállni
  • Tegyél a keverékbe lapos evőkannál mustárt, és kavard tovább
  • A tojások sárgáját keverd tovább egy pici sóval, édesítővel – steviával vagy xukorral, kevés őrölt borssal
  • Legvégül a kapott majonéz alapot keverd el 2 dl kókusztejjel, így lesz belőle tartármártás

„Ha kezdéskor a tojássárgájához kevered a mustárt, akkor akár zúdíthatod is az olajat, akkor sem csapódik ki, gyönyörű, kemény majonézt kapsz. Próbáld ki!! Nekem mindig mükszik… Kókuszolajjal meg még frankóbb!!” Willson

„És tegyünk bele 1 citrom levét, még az olaj előtt!” Zsóka

  • Főtt és kockára vágott répafélékből készíts francia saláta alapot, ezt öntsd nyakon a tartármártással, és egy kiváló köretet fogsz kapni, mely melegen és hidegen egyaránt finom! A majonéz felhasználására javaslom pl. a hamburgert vagy a hamis hamburgert! Húsokhoz is kiválóan használható!
Print Friendly, PDF & Email

34 thoughts on “Majonéz és tartármártás”

  1. Tanultam szakácstól: Ha kezdéskor a tojássárgájához kevered a mustárt, akkor akár zúdíthatod is az olajat, akkor sem csapódik ki, gyönyörű, kemény majonézt kapsz. Próbáld ki!! Nekem mindig mükszik… Kókuszolajjal meg még frankóbb!!

    1. Sziasztok!

      Nem vagyok nagy szakács…a Norbi majonéz használható?
      Ez van a honlapján:
      „Az Update1 majonéz hozzáadott cukortól mentes, édesítőszerrel készült.”

      Köszi: Éva

      1. Már látom a bejegyzésed, ezt ma délután írtad, én meg csak most ültem a géphez. A blog mögött egy személy szerkesztő és alkotó, továbbá egy informatikus barát áll, csak a receptek gyűjtő blogjává is váltam, azért gondolhattad, hogy azonnal választ kapsz:-))) BB

  2. A lényeg, hogy az olaj és a tojássárgája mellett legyen valami, ami megteremti a savas közeget, ami segíti a két alapanyag emulzióját. Ez lehet egy kanál mustár, citromlé, vagy akár ecet is. Így tuti nem csapódik ki a majonéz, és az olajat is lehet bátrabban adagolni.

  3. Az én majonézem: Tojássárgáját habosra keverem cukorral,bele só,bors,mustár,citromlé és folyamatos csurgatással az olaj.Nagyon sokat fel tud venni.Ugyanezet elkészíthetjük főtt tojás sárgájából is./annak aki idenkedik a nyers tojástól/

    1. Én is idegenkedek a nyers tojástól, de gondokat a fehérje részében lévő egy aminosav okozza. Sárgájában más aminók vannak, persze a szalmonella benne lehet mindkettőben, de az emészthetetlenség a fehérje részére jellemző.

      1. Megértelek! …, ezért is jó, hogy Zsóka a kommentjében leírta, hogy főtt tojásból is lehet majonézt készíteni. Nekem soha semmilyen problémát nem okozott a nyers tojás, és van olyan ismerősöm, aki tudatosan, az egészsége megőrzése érdekében fogyasztja. Ebből is látszik, hogy mennyire különbözőek vagyunk! BB

      2. Khm…Csak szólnék, hogy a szalmonella a tojás HÉJÁN telepszik meg, nem a belsejében. Oda csak akkor jut, amikor nem mosod/fertőtleníted le a tojás héját feltörés előtt.

    2. Zsókám, köszi a variációt. Godolom, hogy a cukornál – xukorra gondoltál. az összegyűlt javaslatokat majd a receptben összedolgozom. BB

    3. Szia Zsóka! Azt írod főtt tojássárgájával is elkészíthető. Nem értem hogy tudom majd habosra keverni a cukrot a főtt tojással. Valamit rosszul értelmeztem? Semmiképp nem szeretném nyers sárgájával készíteni, hogy kezdjek hozzá? Válaszodat előre is köszönöm, Ági.

  4. Xukor 0 használok.Mire a cukor felolvad a sárgája habos,világos lesz.Azért készítem főtt sárgából,mert a párom nem eszik nyerset.

  5. Nem jelent meg a kérdésem…talán mert nevet írtam bele, és az reklám?

    Akkor hogyan kellene megkérdeznem?

    A mindenkit lefogyasztó tornáztatós pasinak van cukormentes majonéze…azt lehet használni?

    Köszönöm!

    1. Kedves Évi, Nyugodtan le lehet írni Norbi nevét:-) Az én oldalamon nem számít a reklám, mert nem „sajtó” vagyok:-)
      Valahol elveszett a hozzászólásod?! -, mert mindig szoktam válaszolni, és elég hamar.
      Azt javaslom, hogy körültekintően olvasd el Norbi majonézén mi szerepel?! Mondjuk nem használ cukrot, de nézd meg, hogy szacharint használ-e édesítésre??? -, mert a paleoban csak ez az egy cukorpótló tabletta elfogadott. Nézd meg továbbá, hogy van-e benne kukoricakeményítő vagy burgonyakeményítő, meg NaGlutamát.
      Egyébként tudom, hogy az ember szeret kész dolgokat venni, …, én is sokszor lennék így, de végül is nem egy nagy hókusz-pókusz paleo majonézt készíteni. Írd be a keresőbe, és megtalálod a receptjét. BB

      1. Köszönöm, nem voltam tisztában a dolgok menetével:)

        A neten nem találom az összetételt, így el kell majd mennem érte…megnézem, és leírom, hátha mást is érdekel.

  6. Könyörgöm, árulja már el valaki, miért kéne a majonézbe cukor vagy bármilyen édesítő???? Nem kell az amerikai minta, sem tortába nem használjuk. Felnőttem úgy, hogy nem is hallottam erről.

    1. Kedves Annamária, Az én ismeretségi körömben a majonézt mindig cukorral is ízesítettük. Egyébként a cukor és a sós ízek erősítik egymást. Ez nem amerikai szokás, …, abszolút magyar. Az életben nem jártam Amerikában:-) A legegyszerűbb ételeket is sokféleképpen lehet elkészíteni. Ezt el kell, hogy fogadd. Te csináld úgy, ahogy te szereted. Én még soha az életben nem hallottam, hogy ne tennénk egy kevés cukrot a majonézbe vagy a tartárba. BB

  7. Sziasztok!
    Neki álltam a majonéznek Wilson javaslatát követve (sárgája elkeverve mustárral és utána a kókuszolaj), gyönyörű, sűrű majonézt kaptam, fűszereztem, tovább kevertem robotgéppel. Tartármártást szerettem volna, ezért 2 dl kókusztejet (kissé felhígítottam vízzel, mert tejszín állagú lett a hűtőben) belekevertem még és tönkrement az egész. Robotgéppel kavartam tovább, hogy jól elvegyüljön, de ehelyett szétesett – összeállt csomókba és leveses lett. :/ Mit rontottam el?? :S 🙁
    Köszönöm a választ!!

  8. Szervusz Dia!
    A hűtőben tárolt kókuszkrém nem olyan sűrű, hogy vizezni kellett volna… az én véleményem is az, hogy a víz tette tönkre a krémet…

    Azon elgondolkodtam, és talán Wilson választ ad arra, hogy a kókuszolaj
    hogy viselkedik a hűtőben, ha tároljuk a majonézt vagy tartárt?
    A kókuszolaj nagyon hamar megdermed és üvegszerűvé keményedik, ha hideg éri.
    Pl. a hűtőből kivett tojás sárgához öntöttem a kókuszolajat, sütihez akartam kikeverni
    xukorral és darabos lett… persze visszamelegedett, hogy vártam,
    de azért kérdezem Wilsont, hogy mi a helyzet? …vagy az a megoldást, hogy
    csak annyit készítsünk, amennyi el is fogy?

  9. Szia!

    Én hiába teszem a sárgájához a mustárt és keverem habosra robotgéppel ezt a kettőt, az olaj egyszerűen nem sűrűsíti be híg marad az egész (az elsőnél kézzel kevertem el az olajat hozzá, második alkalommal géppel de nem jártam sikerrel). Olívaolajat használok, ha ez a kérdés merülne fel. Vajon mit csinálok rosszul? Már 6 tojást használtam el de többet nem szeretnék elpazarolni 🙁

    Köszönöm a választ!

    1. Sajnos gőzöm nincs, hogy mit rontasz el? – talán az a gond, hogy a bolti keményítővel sűrített majonéz képe jár a fejedben?! Ha ez lenne a probléma próbálkozz nyílgyökérliszttel (Arrowrot) sűríteni. Én még soha nem rontottam el a leírt módszer szerint, de a házi majonéz nem úgy néz ki, mint a tubusos. BB

  10. Angyalhaj
    Majonéz: tojás sárgája ahány db annyi evőkanál nyírfacukor-ezt habverővel habosra keverni,hozzátenni egy citromlevét,ízlés szerint mustárt,borsot,sót,tovább keverni,aztán folyamatosan és apránként az olívaoajat adagolni.Látni fogod,hogy sürüsödik.Talán a citromlé hiánya miatt nem elég sürü.
    Ugyanezzel a folyamattal elkészíthető főtt tojás sárgájából is.

  11. Ha a megmosott tojást 1 percre forró vízbe teszed, tuti, hogy nem lesz semmi bajod a nyers tojástól, hiszen csak a héja lehet szalmonellával fertőzött. Én mindig így csinálom, és még sose volt semmi bajunk. Az viszont fontos, hogy csak nagyon friss tojást használj, megbízható helyről.

  12. Figyeleeeeem! :)))…több helyen is ezt olvastam:

    „…Általában azt hiszi az ember, hogy a természetes táplálék a legelőnyösebb, mint például a nyers tojás fogyasztása. Azonban, az ember, habár mindenevő, gyomra nincs felkészülve minden nyers tápanyag megemésztésére. A tojás esetében sem lenne ez másképp, viszont a modern fertőtlenítési eljárásoknak köszönhetően már nem kell komolyan tartatnunk pl. egy szalmonella-fertőzéstől.

    A tojás nyers fogyasztásának egyik hátulütője, hogy ekkor szervezetünkbe kerül a tojásban megtalálható avidin nevű enzim. Habár kevesebb, mint 0,5%-át adja a tojásnak, jelentős élettani hatással bír szervezetünkre: megköti a biotint, így megakadályozza annak felszívódását. A biotin nem elégséges felszívódása pedig vitaminhiányos állapotba teheti szervezetünket. Viszont, az avidin hő hatására elveszíti aktivitását, így hatástalanná válik. Így már el is érkeztünk egy okhoz, amely arra buzdíthat minket, hogy mindenképp süssük/főzzük meg a tojást, és ne kerüljünk vitaminhiányos állapotba.

    Másik ok, amiért érdemes hővel kezelni a tojást, az a tojásban megtalálható csaknem 40%-os emészthetetlen fehérjefrakciók denaturálódása a folyamat által. Magyarán, hőkezeléssel 40%-al emészthetőbb tojáshoz jutunk, amely már nem terheli meg a szervezetet. Végezetül számoljunk egy kicsit. Aki rendszeresen iszik nyersen tojásfehérjét, az valószínűleg pénzügyi indíttatásból teszi. …” http://www.gyorsfogyokura.net/mit-erhetunk-el-a-nyers-tojas-fogyasztasaval.html

Hozzászólás a(z) Pisti bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.