Gyümölcsök és zöldségek aszalása – nem csak aszalógépben

A képek a Google images-ről valók

Forrás: http://aszalas.wordpress.com/2009/04/08/szilva-es-meggy-aszalas-sutoben-vagy-aszalogep-segitsegevel/

„Az aszalás napjainkban is remek tartósító eljárás, ha szezonális gyümölcs megőrzése a célunk, ráadásul egy modern háztartási gép, az aszaló segítségével nagyon egyszerű is a csemege elkészítése. Lássuk most hogyan gyárthatunk otthon aszalt szilvát és cseresznyét akár sütőben is!

Szilva aszalás

Nem mindegy, hogy melyiket választjuk aszalásra a szilvafajták közül. Besztercei fajta a legajánlottabb aszalásra, de azért egyéb fajtákkal is próbálkozhatunk. Az aszalt szilva emésztés-elősegítő, hashajtó, ezért kerül gyakran müzlibe is, de emellett vesebetegeknek is nagyon hasznos. A műveletet sütőben 56-60 fokon kezdjük el a szükséges tisztítás és egy kis szárítás után. Ha már alaposan megfonnyadt a gyümölcs, felemelhetjük a sütő hőfokát 70-80 °C-ra. Ugyanez vonatkozik egy modern aszalógép használatára is, először ne a legnagyobb fokozaton lássunk neki a szárításnak! A magot előre is kiszedhetjük, de könnyebb, ha a gyümölcs már kicsit összeesett. Nagyon finom csemegét készíthetünk, ha a mag helyére még az aszalás előtt egy dió-, vagy manduladarabot nyomunk! És csak a miheztartás végett: 1 kilogrammnyi friss szilvából nagyjából 35-50 dkg aszalt szilva lesz.”

Cseresznye és meggy aszalás

Az aszalt meggy- és cseresznye helyettesítheti akár a mazsolát is a süteményben. A cseresznyéből a legalkalmasabbak az aszalásra nagyobb szeműek, gondoljunk csak arra, hogy egy apró szemű gyümölcs aminek a magja viszonylag nagy,megszárítva szinte semmit nem hagy az aszalványból az eljárás végére. A magot hagyjuk a meggyszemekben az aszalás idejére, és csak a szárat távolítsuk el. Amíg a meggyszem nyomásra levet enged, az aszalást folytatni kell. Ha kész a finomság, vigyázzunk, nehogy túlszáradjon a gyümölcs!

Forrás: http://aszalas.wordpress.com/category/paradicsom/

„A paradicsom-aszalás igazán nem nehéz

A paradicsomokat először félbevágjuk, majd eltávolítjuk a közepéből a magokat. Ha sütőben készítjük, akkor egy alufóliával bélelt tepsire, ha aszalógép segítségével, akkor pedig az aszaló tálcáira helyezzük rá szépen sorban, nyitott részükkel felfelé a kimagozott feleket.  Ekkor szórjunk rá sót, ami szintén segít a tartósításban, és megadja, kiemeli az aszalt paradicsom zamatát. Figyeljünk oda arra, hogy a nagyobb darabok mindig több idő alatt készülnek el, tehát körülbelül azonos méretű gyümölcsöket válogassunk.

Az aszalt paradicsom egyszerűen jó, a zöldségek aszalása is könnyen megoldható

Aki kóstolt már ilyet, annak nem kell bemutatni, milyen csodálatos és intenzív íze van, aki még nem, annak pedig azt javaslom, az első adandó alkalommal próbálja ki! Köretként, fűszerként egyaránt használható, ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy az aszalással elkészített gyümölcsök és zöldségek sokkal egészségesebbek más módszerrel előállított társaiknál.”

A képek a Google images-ről valók
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Gyümölcsök és zöldségek aszalása – nem csak aszalógépben”

  1. Paleos üdv mindenkinek!
    Hátha valaki kedvet kap így aszalni gyümölcsöt/gyökeret/zöldet: „http://www.geopathfinder.com/9473.html”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.