A receptet Pisti küldte 2011.10.08-án
A zsemle története: Egy magyar low-carbos oldalon (LC Cuisine) láttam ezt a receptet, semmi gabonát nem tartalmazott, csak tojást és krémsajtot/túrót. A sajt egyébként is megosztó lehet paleon belül, de a krémsajt nem tartozik azok közé a bizonyos „kemény sajtok” közé, amelyek esetleg még elfogadhatóak lennének, tehát azt helyettesíteni kell valamivel. Külföldi oldalakon (ahol ez a zsemle „revolution rolls” néven fut) olvastam, hogy egyesek majonézzel helyettesítik a krémsajtot. Kipróbáltam, és bevált, de ha otthonilag készítesz hozzá majonézt akkor ne ízesítsd, feltéve ha nem akarod, hogy túlságosan majonéz ízű legyen a zsemléd. De a majonézes variáció után kipróbáltam, hogy krémes állagú kókuszzsírt kevertem hozzá, és akkor az állaga még jobb lett, úgyhogy ezzel a variációval írom le:
- 3 tojás, szétválasztva
- 1/4 teáskanál borkőpor (nem összekeverendő a borkősavval, ezt gyógyszertárakban lehet kapni kálium-hidrogén-tartarát néven), a tojásfehérje stabilizálására – A zsemlét ma borkősav porral (lásd lenn) elkészítettem, mert gyógyszertári …tartarátot nem lehet kapni. A zsemle, mint látjátok szép is lett, én meg éreztem, hogy jó is lett. Késhegynyi port tettem a tojásokhoz! (BB)
- 1-2 evőkanál krémes – kissé felolvadt! – állagú kókuszzsír (vigyázz, ha túl sokat adsz hozzá, túlságosan besűríti a sárgáját) – Elhagytam, és így is jó lett! Legközelebb megsütöm zsiradékkal is, mert akkor biztosan lágyabb lesz a „tésztája”. (BB)
- Só
Elkészítés:
- Ha szükséges, melegítsd elő a sütőt 140-150 fokra
- Válaszd külön a fehérjéket a sárgájától
- A fehérjéhez add hozzá a borkőport, és verd fel kemény habbá
- A sárgáját keverd el egy kis sóval, és a kókuszzsírral vagy a paleo majonézzel
- Ezután óvatosan keverd össze a sárgáját a fehérjével, vigyázva hogy a tojáshab megtartsa a könnyedségét
- Helyezz 6 kupacot egy szilikonos vagy sütőpapírral bélelt sütőlapra
- Süsd 35-50 percig, alacsony hőfokon (kb. 140-150 fok). Ha letelik az idő, készen is vannak a zsemlék! Tartsd őket a hűtőben!
A krémsajtos változatra vannak képek itt és itt, de a majonézes és a kókuszzsíros verzió is ugyanígy néz ki. Talán a kókuszzsíros kicsit szilárdabb, mert ugye megkeményedik a zsír a hűtőben.
Jajj BB!
Gondolatolvasó vagy! Épp akartam Neked írni, hogy szeretném ezt a zsemlét elkészíteni, de nem tudom, mivel váltsam ki a krémsajtot. Erre tessék! 🙂
Köszönöm!!!
Örülök:-))))))) Szia, BB
Kedves Pisti!
Most voltam a gyógyszertárban, és ott azt mondták nekem, hogy soha nem volt nekik borkőporuk, azaz kálium-hidrogén-tartarát. Nem ismerik. Nincs a gyógyszertárban, nincs a számítógépes rendszerben. A patikus boci szemekkel nézett rám. Nincs valamilyen leánykori neve ennek a borkőpornak? A fiam már továbbképzett, és azt mondta, hogy ez a vegyület a borkősav sója. Na ettől még nem lehet kapni:-( Szerinted mi tévő legyek? BB
Próbáld meg más helyeken is keresni, tisztított borkőnek is szokták hívni, a vegyjele KC4H5O6, a gyógyszerészek talán ebből jobban értenek. Egyébként az első helyen én sem kaptam, aztán elmentem egy nagyobb gyógyszertárba, ott volt. További jó kutatást 🙂
Köszi Pisti az infót, próbálkozom. BB
BB!
Ezen a wikipédialapon több infó is van róla.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Monok%C3%A1lium-tartar%C3%A1t
Szia Rever! Ma voltam egy nagyobb patikában, és ott sem kaptam tisztított borkőt. Azt tanácsolta a patikus, hogy érdeklődjek mezőgazdasági, vagy borászati boltban.
Sziasztok!
Nekem azt mondták a gyógyszertárban, hogy nem adható ki. Persze majd még másikban megpróbálom, hátha.. Nem lehet valamivel kiváltani?
Ildikó, felhívhatnád a figyelmüket, hogy még regisztrációs száma is van E336. Engedélyezett adalékanyag.
A borkősav és sói bizonyára hasonló hatást váltanak ki. Lehet hogy az ízhatás változhat.
Köszönöm!
Nekem is azt mondták, hogy nem adható ki, vegyek helyette borkősavat fűszerboltban…
Kedves BB!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Megpróbáltam elkészíteni ezt a zsemlét, kókuszzsírral (trendavit) és borkősav porral (haas).
Sajnos amint megpróbáltam összekeverni a kikevert tojássárgáját a felvert fehérjével, a fehérje azonnal szétfolyóssá vált, és így kisütni se tudtam. Ezt mi okozhatja? Az arányokat, úgy gondolom betartottam, azzal szerintem nem lehet gond. Úgy vettem észre, hogy a borkősavtól nem is tudom rendesen felverni a fehérjét.
Kedves Timi! Nekem is volt, hogy sikerült, volt, hogy nem. A képen a sikeres akcióm eredményét látod. A borkősavat a legvégén – óvatosan – keverd hozzá. Jobb lenne a gyógyszertári, de nekem nem sikerült szereznem. BB
Hú de macerásnak tűnik az elkészítése! Egy kiló ilyen kész zsemléért felajánlok kettőezer forintot. Ajánlatokat névvel, telefonszámmal kérek. :-))
Szia! Tudnál segiteni, hogy mi a különbség a borkőpor, a borkén és a sütőpor között? Helyettesíthetőek egymással? Látszólag mindegyik a tészta könnyedségét szolgálja… vagy nem? Köszönöm
Sziasztok!:)
Tetszik a cikk, már kerestem régebben is, úgyhogy örülök, hogy megtaláltam 🙂
Szóval a borkősav (E-334) úgy tudom, az a borvíz összetevője is, amit lehet használni arc és szem fertőtlenítésre, persze nem savas állapotban, ugye?
(mi is használni szoktuk néha a borvízet)
Az E-336 Kálium-tartarát, az a borkősav kálium-sója…
„A kálium-tartarát különösen a sütőpor savhordozójaként elterjedt. Emellett konyasó-helyettesítőként is használják. A borkészítés során is kálium-tartarátot alkalmaznak, segítségével az újborból gyorsan eltávolítható a borkő. Teljesen veszélytelennek számít.”
Élesztővel is meglehet próbálni? Egészségesebb is az élesztő, vagy melyik jobb?
Asszem olcsóbb is… 🙂 Köszönöm előre is a választ!
Kedves Luca, az élesztő nem paleo, …, és egyébként is csak répacukorral lép erjedéses kapcsolatba. BB
Én kaptam gluténmentes élesztőt. /?/
Megkérdezem a Szendi blogon, hogy mi erről a vélemény? – nem ismerem. BB
Megkérdeztem, és a következőt összegeztem: Maga az élesztő nem lehet gluténmentes, mivel gomba, ami ellen nem lehet semmilyen kifogás, hiszen eleve nincs is benne glutén. Belinkeltek nekem egy amerikai blog elérhetőségét, ahol van kenyérrecept élesztővel – igaz, hogy a készítője mézet, tápióka és nyílgyökér liszteket használ, melyek nem 100% paleok. A nyílgyökér igen! http://www.thepaleomom.com/2012/03/recipe-yeast-based-paleo-bread.html Nézd meg, ha gondolod. BB
Én úgy tudom, hogy a répacukrot felfalják az élesztőben lévő gombák, így a cukor elvész kémiailag, és lesz tészta kelés 😀
Igen, jól tudod. Mégsem nagyon használunk élesztőt. Van, aki az élesztőre allergiás.