Zsemle magliszt nélkül

A receptet Pisti küldte 2011.10.08-án

A zsemle története: Egy magyar low-carbos oldalon (LC Cuisine) láttam ezt a receptet, semmi gabonát nem tartalmazott, csak tojást és krémsajtot/túrót. A sajt egyébként is megosztó lehet paleon belül, de a krémsajt nem tartozik azok közé a bizonyos „kemény sajtok” közé, amelyek esetleg még elfogadhatóak lennének, tehát azt helyettesíteni kell valamivel. Külföldi oldalakon (ahol ez a zsemle „revolution rolls” néven fut) olvastam, hogy egyesek majonézzel helyettesítik a krémsajtot. Kipróbáltam, és bevált, de ha otthonilag készítesz hozzá majonézt akkor ne ízesítsd, feltéve ha nem akarod, hogy túlságosan majonéz ízű legyen a zsemléd. De a majonézes variáció után kipróbáltam, hogy krémes állagú kókuszzsírt kevertem hozzá, és akkor az állaga még jobb lett, úgyhogy ezzel a variációval írom le:

Hozzávalók:zsemlenyersen

  • 3 tojás, szétválasztva
  • 1/4 teáskanál borkőpor (nem összekeverendő a borkősavval, ezt gyógyszertárakban lehet kapni kálium-hidrogén-tartarát néven), a tojásfehérje stabilizálására – A zsemlét ma borkősav porral (lásd lenn) elkészítettem, mert gyógyszertári …tartarátot nem lehet kapni. A zsemle, mint látjátok szép is lett, én meg éreztem, hogy jó is lett. Késhegynyi port tettem a tojásokhoz! (BB)
  • 1-2 evőkanál krémes – kissé felolvadt! – állagú kókuszzsír (vigyázz, ha túl sokat adsz hozzá, túlságosan besűríti a sárgáját) – Elhagytam, és így is jó lett! Legközelebb megsütöm zsiradékkal is, mert akkor biztosan lágyabb lesz a „tésztája”. (BB)

Elkészítés:

  • Ha szükséges, melegítsd elő a sütőt 140-150 fokra
  • Válaszd külön a fehérjéket a sárgájától
  • A fehérjéhez add hozzá a borkőport, és verd fel kemény habbá
  • A sárgáját keverd el egy kis sóval, és a kókuszzsírral vagy a paleo majonézzel
  • Ezután óvatosan keverd össze a sárgáját a fehérjével, vigyázva hogy a tojáshab megtartsa a könnyedségét
  • Helyezz 6 kupacot egy szilikonos vagy sütőpapírral bélelt sütőlapra
  • Süsd 35-50 percig, alacsony hőfokon (kb. 140-150 fok). Ha letelik az idő, készen is vannak a zsemlék! Tartsd őket a hűtőben!

A krémsajtos változatra vannak képek itt és itt, de a majonézes és a kókuszzsíros verzió is ugyanígy néz ki. Talán a kókuszzsíros kicsit szilárdabb, mert ugye megkeményedik a zsír a hűtőben.

zsemléhezfánkhozborkő-150x150

Print Friendly, PDF & Email

21 thoughts on “Zsemle magliszt nélkül”

  1. Jajj BB!

    Gondolatolvasó vagy! Épp akartam Neked írni, hogy szeretném ezt a zsemlét elkészíteni, de nem tudom, mivel váltsam ki a krémsajtot. Erre tessék! 🙂

    Köszönöm!!!

  2. Kedves Pisti!
    Most voltam a gyógyszertárban, és ott azt mondták nekem, hogy soha nem volt nekik borkőporuk, azaz kálium-hidrogén-tartarát. Nem ismerik. Nincs a gyógyszertárban, nincs a számítógépes rendszerben. A patikus boci szemekkel nézett rám. Nincs valamilyen leánykori neve ennek a borkőpornak? A fiam már továbbképzett, és azt mondta, hogy ez a vegyület a borkősav sója. Na ettől még nem lehet kapni:-( Szerinted mi tévő legyek? BB

  3. Próbáld meg más helyeken is keresni, tisztított borkőnek is szokták hívni, a vegyjele KC4H5O6, a gyógyszerészek talán ebből jobban értenek. Egyébként az első helyen én sem kaptam, aztán elmentem egy nagyobb gyógyszertárba, ott volt. További jó kutatást 🙂

    1. Szia Rever! Ma voltam egy nagyobb patikában, és ott sem kaptam tisztított borkőt. Azt tanácsolta a patikus, hogy érdeklődjek mezőgazdasági, vagy borászati boltban.

  4. Sziasztok!
    Nekem azt mondták a gyógyszertárban, hogy nem adható ki. Persze majd még másikban megpróbálom, hátha.. Nem lehet valamivel kiváltani?

    1. Ildikó, felhívhatnád a figyelmüket, hogy még regisztrációs száma is van E336. Engedélyezett adalékanyag.
      A borkősav és sói bizonyára hasonló hatást váltanak ki. Lehet hogy az ízhatás változhat.

  5. Kedves BB!
    Szeretnék egy kis segítséget kérni. Megpróbáltam elkészíteni ezt a zsemlét, kókuszzsírral (trendavit) és borkősav porral (haas).
    Sajnos amint megpróbáltam összekeverni a kikevert tojássárgáját a felvert fehérjével, a fehérje azonnal szétfolyóssá vált, és így kisütni se tudtam. Ezt mi okozhatja? Az arányokat, úgy gondolom betartottam, azzal szerintem nem lehet gond. Úgy vettem észre, hogy a borkősavtól nem is tudom rendesen felverni a fehérjét.

    1. Kedves Timi! Nekem is volt, hogy sikerült, volt, hogy nem. A képen a sikeres akcióm eredményét látod. A borkősavat a legvégén – óvatosan – keverd hozzá. Jobb lenne a gyógyszertári, de nekem nem sikerült szereznem. BB

  6. Hú de macerásnak tűnik az elkészítése! Egy kiló ilyen kész zsemléért felajánlok kettőezer forintot. Ajánlatokat névvel, telefonszámmal kérek. :-))

  7. Szia! Tudnál segiteni, hogy mi a különbség a borkőpor, a borkén és a sütőpor között? Helyettesíthetőek egymással? Látszólag mindegyik a tészta könnyedségét szolgálja… vagy nem? Köszönöm

  8. Sziasztok!:)
    Tetszik a cikk, már kerestem régebben is, úgyhogy örülök, hogy megtaláltam 🙂
    Szóval a borkősav (E-334) úgy tudom, az a borvíz összetevője is, amit lehet használni arc és szem fertőtlenítésre, persze nem savas állapotban, ugye?
    (mi is használni szoktuk néha a borvízet)
    Az E-336 Kálium-tartarát, az a borkősav kálium-sója…
    „A kálium-tartarát különösen a sütőpor savhordozójaként elterjedt. Emellett konyasó-helyettesítőként is használják. A borkészítés során is kálium-tartarátot alkalmaznak, segítségével az újborból gyorsan eltávolítható a borkő. Teljesen veszélytelennek számít.”

    Élesztővel is meglehet próbálni? Egészségesebb is az élesztő, vagy melyik jobb?
    Asszem olcsóbb is… 🙂 Köszönöm előre is a választ!

        1. Megkérdezem a Szendi blogon, hogy mi erről a vélemény? – nem ismerem. BB
          Megkérdeztem, és a következőt összegeztem: Maga az élesztő nem lehet gluténmentes, mivel gomba, ami ellen nem lehet semmilyen kifogás, hiszen eleve nincs is benne glutén. Belinkeltek nekem egy amerikai blog elérhetőségét, ahol van kenyérrecept élesztővel – igaz, hogy a készítője mézet, tápióka és nyílgyökér liszteket használ, melyek nem 100% paleok. A nyílgyökér igen! http://www.thepaleomom.com/2012/03/recipe-yeast-based-paleo-bread.html Nézd meg, ha gondolod. BB

  9. Én úgy tudom, hogy a répacukrot felfalják az élesztőben lévő gombák, így a cukor elvész kémiailag, és lesz tészta kelés 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.