Kenyérsütős paleo kenyér I. – mandula, len, gesztenye

A receptet Hazsu küldte 2011.10.09-én

Az ötletet Hazsunak az Elena blogján található recept adta.

kenyérsütőskókuszosszőlős

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 2 evőkanál zsiradék – pl. sertészsír, kacsazsír, libazsír vagy jászvaj – Csak őrölt mandulából készült kenyérnél nincs szükség zsírra!; viszont szoktam a liszthez tenni 1-2 evőkanál nyílgyökér lisztet
  • Egy fél literes bögrével „lisztek” – 2/3-ad rész őrölt mandula, 1/3-ad rész egyéb lisztek – pelletek (pl. lenliszt, gesztenyeliszt, kókuszliszt)
  • 1 kávéskanál sütőpor vagy szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál őrölt köménymag
  • 1 evőkanál citromlé (lehet almaecet is, de az nem 100% paleo)
  • Apróra vágott aszalt paradicsom (elhagyható!)

Elkészítés:

  • Üsd bele a 6 tojást a kenyérsütő edénybe
  • Olvaszd fel a zsiradékot, és kihűlve öntsd a tojásokhoz
  • Öntsd rá a liszteket (a zsírt a lisztekre is öntheted)
  • Szórj bele sütőport vagy szódabikarbónát
  • Tedd a tészta alapba a fűszereket
  • Aszalt paradicsom (nyugodtan elhagyható!)
  • Amikor a gép már dolgozik, akkor kell rálöttyinteni  a citromlevet (almaecetet), mert egyébként a liszt túl hamar kipezseg és nem növekszik meg eléggé a kenyér
  • Minden gépen van egy rövid (rapid) program. Ez kb. 15 percig dagaszt (azaz jól összekeveri). Utána 15 percig keleszt, azaz langyosan tart, ez nem kellene, de nincs baja tőle. Utána 30 percig süt (Az enyém tovább! BB).
  • Ha a kenyér tetejét nem látod elég barnának, akkor meghosszabbíthatod a sütést 10, akár 15 perccel!
  • Kiválóan szeletelhető, semleges ízű kenyér lesz

Megjegyzések:

A tészta állaga, a hagyományos dagasztanivalónál jóval hígabb, hiszen nem is dagasztja, hanem keveri igaziból. Ha ez nehezen megy, mert pl.kicsit több lenliszt csúszik bele, akkor menet közben ráüthetsz egy tojást vagy több zsiradékot (esetleg vizet max. fél decit, mert különben sületlen lesz a kenyered).

A kenyeret tegnap megsütöttem – aszalt paradicsom nélkül -, és kiváló lett! BB

Print Friendly, PDF & Email

41 thoughts on “Kenyérsütős paleo kenyér I. – mandula, len, gesztenye”

    1. Zsókám! Na, tegnap, amikor Hazsutól megkaptam a receptet, rögtön nekiestem a sütésnek. Szárított paradicsom nem volt itthon, de nem is kell feltétlenül bele. Szódabikarbónám volt sütőpor helyett -, ami jobb is. A hozzáadott citromlé remek ötlet, mert számtalanszor tapasztaltam már, hogy a pelletek pezsegnek. Egyszóval – jó a recept:-) BB

    1. Szia Rever! Többször tapasztaltam paleo pelletes sütéseimnél, illetve pl. a főzött tészta kísérleteimnél egyértelműen, hogy a pellet nehezen áll össze, mintegy a víz hatására „pezseg”. Kémiai hatásmechanizmus áll természetesen ennek hátterében, melyet természetesen hozzáértés hiányában nem tudok todományosan kielemezni, de annak örülök, hogy Hazsu rájött arra, hogyha citromot ad a nyers tésztához, akkor az alapanyagok összeállnak. Ez hasonló, mint a zsemlés recepthez hozzáadott borkőpor; hiszen a répacukor+tojásfehérje kemény marad és süthető, s nagy találmány, hogy ezek szerint a borkőpor+tojásfehérje is kemény marad és süthető. BB

      1. Értem, talán nem a liszt pezseg, hanem a szódabikarbóna. A búzalisztes kenyérbe is szoktam tenni ecetet, vagy aszkorbinsavat, ez segítette a buborékképződést és a stabilabb buborékokat. A kenyér állaga is jobb lett, kevésbé morzsálódott.

  1. BB, és a többiek! Egy nem idevaló kérdés: csak én nem tudok feljutni a SZ.G. blogra, vagy másnak is lehetetlen elérni a freeblogokat?

  2. Szia! Most kapcsoltam be a kenyérsütőt. Viszont a diókenyeres képen látom, hogy kisebb a kenyérsütő, mint az enyém, ami 2 dagasztókaros. A recept szerint csináltam, így lehet, hogy vékonyabb lesz. Majd beszámolok. Viszont lehet, hogy érdemes odaírni a receptbe, hogy kis kenyérsütőhöz… Az enyémen pl. a rövid program 2 órás, a hosszú 3.30-as. Meglátjuk, ez milyen eredményt hoz.

    1. Szia!
      Az első kenyeret a régi Severin kenyérsütővel sütöttem meg, amelyiken a legrövidebb program 2 óra 20 perces volt. A kenyér tökéletes lett. Szegény Severin-nek már a „torka is véres volt”, úgyhogy vettem egy Moulinex új kenyérsütőt. Ezen a 8. program 1 óra 20 perces. Az eredmény ugyanolyan jó lett. Nincs jelentősége annak, hogy 1 vagy 2 dagasztókaros a kenyérsütő. Szerintem az a lényeg, hogy az adott gépen a legrövidebb programon kell sütni. Ennek azért van jelentősége, mert nincs szükség kelesztésre.

  3. Sziasztok!
    Lehet hogy butaságot kérdezek,de meglehet ezt a kenyeret rendes sütőben is sütni?
    Ha igen akkor mennyiben tér el a sütési idő?
    Előre is köszönöm a választ:)

    1. Kedves Judit!
      Keresd ki jobb oldalon a Kenyerek linket (vagy kattints az előbbi hivatkozásra), találsz 39 db kenyeres receptet. A paleo kenyerek zöme sütőben készült eddig. A gépben való sütés csak a legújabb felfedezés. A receptekből mindent meg fogsz tudni! Jó sütést kívánok. BB

  4. Én azt szeretném tudni, hogy vajon mitől zöldek az én kenyereim? Ezeken a képeken sosem látom, az enyémek meg mind zöldes színűek, bármelyiket sütöm. Ez egyébként nagyon finom, jó az állaga, meg minden – az én gépemen van „gluten free” program, azzal csináltam, jó lett, ez pont két órás program – csak zöld színű. Pedig nincs benne lenmag, se lenmagliszt. Eddig azt gondoltam, hogy attól. De ebben nincs, és ez is zöld. A gyerekeim azért nem csípik annyira, mert „ezek a paleolit kenyerek mind zöldek”…

    1. Kedves Szazjoli!
      Hogy szép magyarsággal válaszoljak: aztat aztán én nem tudom, hogy mi a búbánattól zöldek a kenyereid??? Nekem tényleg nem zöldek. Éppen most fogok feltenni egy zöldbe hajló árnyalatú kenyeret, mert eztet most tökmagliszt hozzáadásával sütöttem:-D Tehát: gőzöm nincs – sajna, hogy néked mitől zöldülnek be?! BB

  5. Kedves Szazjoli!
    Nekem is hébe-hóba bezöldül a paleo péksütemény ill. kenyér. A tökmagliszteseken kívül a mandulát tartalmazók – de csak néha! Mivel élvezeti értékükön nem rontott a zöld, nem jártam utána, csak sejtem, hogy a mandula és valamely hozzáadott fűszer okozta. (A mandulakivonat, sőt, a mandulaaroma is zöld!)
    Szerintem nincs ok az aggodalomra, próbáld változtatni az arányokat, hasonlítsd össze a blansírozott ill. a „rendes”, héjas mandulát, és jegyezd fel, mely fűszerek használatánál zöldül a süti.

  6. Vettem kenyérsütőgépet, és kipróbáltam a fenti receptet többé-kevésbé így, illetve módosítva is. Az illat isteni, az íz finom (lenne), az állag viszont rémes.

    A tészta összekeveredik rendesen, csomómentesre, viszont nem áll össze egy darabba, már sütés előtt négy felé törik. Sütés közben semmit nem növekedett.

    Ennek talán az lehet az oka, hogy nem őrölt mandulát, hanem mandulalisztet használtam. Illetve a második próbálkozásnál a fél literes bögre fele volt mandulaliszt, a másik fele gesztenye-, kókusz-, len- és tökmagliszt keverék. A bögre fél literes, lemértem, és körülbelül 20 dkg liszt fér bele.

    Mit tegyek, próbáljam több zsírral? Azért gondoltam erre, mert a lisztekből kisajtolják a zsírt. (Pont ezért vettem lisztet, őrölt magvak helyett.)

    Szódabikarbóna bőven ment bele, és két nagy kanál kibazsír.

    Citrom mennyi kell? Fél citrom levét használtam, és akkor öntöttem bele, amikor liszt már nem volt szárazon.

    Tegyek bele esetleg egy kevés vizet?

    1. Kedves Mage! A sütőgépes kenyerekben kötelező az őrölt magok használata, úgy, ahogy a receptben le van írva. A pelletek önmagukban egészen másképpen viselkednek, mint őrölt maggal keverve. Ha követed a recept utasításait, akkor biztos a siker. A pelletekhez egyébként is zsír hozzáadása szükséges, mert különben nem működnek, csak éppen számunkra jó zsírokat lehet hozzá tenni. A citrom mennyisége végeredményben azért majdnem mindegy, mert ha 1 evőkanálnyi mennyiségnél többet teszel bele, akkor max. citrom ízű kenyered lesz. Kövesd a receptet, és biztos lesz a siker. BB

      1. Legközelebb jó leszek, ígérem. Vettem rendes mandulát, remélem, a kávédaráló megbírkózik vele.

        Az nem baj, ha rajta van a héja? Természetesen a belső, vékony héjra gondolok.

        Köszönöm a segítséget.

        1. Kedves Mage! Nem baj, a hántolatlan mandula is jó lesz. Az Aldiban és a Lindl-ben is (néha hiánycikk), de gyakorlatilag folyamatosan kapsz 20 dkg-os kiszerelésben hántolt, vagy hántolatlan mandulát, elfogadható áron. Ha ezeket használod, akkor még az otthoni őrléssel sem kell vacakolnod. Jó sütögetést kívánok. Meglásd a kenyér jól fog sikerülni. Először mindig tarts be egy receptet 100%-ig, aztán lehet kísérletezni. Kísérletezz nyugodtan, mert a konyhaművészetben éppen ez a szép:-D BB

  7. Most tettem a sütőgépbe a kenyérhez valókat. Az enyémen 60 perc az össz. idő, a legrövidebb sütéshez. Ahogy elnézem elég száraznak tűnik, de meglátom mi sül ki belőle. Eddig villanysütőben sütöttem, de nagyon szeretném, ha így is sikerülne, mert a kenyeret szelni jó. A lepénykenyerek meg valahogy számomra nem az igaziak. Legközelebb megpróbálom gluténmentes élesztővel is. Nem találok erre vonatkozó adatot, hogy az élesztő paleo vagy nem paleo. Hangsúlyozom, hogy gluténmentesről van szó. Ha valaki tudja kérem írja meg. Szeretnék 100% paleo étrendet tartani. Köszönöm.

    1. Kedves Ági!
      A sütőgépebe tett hozzávalóknak inkább folyósnak kell lennie. Ezért akár kevés vizet is önthetsz az alaphoz. Lehet a folyósságot tojással is növelni. Lehet kókusztejet is beletenni. Tegyél az alapba némi zsiradékot is. A gluténmentes élesztőről soha nem hallottam, így fogalmam sincs róla. Az élesztő maga nem paleo. Sikeres sütést kívánok. BB

  8. Elkészült a művem, de kenyér helyett „császármorzsa” lett belőle. Tapasztalat: kevés volt a folyadék, zsiradék, és sajna rossz sütőprogramot indítottam el. De nem adom fel!

    Kedves BB!
    Köszönöm a gyors választ.

    Üdv: Ági

  9. Én még csak most kezdek átállni a paleo életmódra, s szeretném elkészíteni első paleós kenyeremet kenyérsütőgépben.
    Azt szeretném kérdezni, hogy az őrült mandula az összes kenyérsütős recepthez kell, vagy lehet helyettesíteni valami olcsóbb hozzávalóval?
    Lenmagliszttel nem lehet készíteni kenyérsütős kenyeret?
    Amennyiben csak az őrölt mandula jó, akkor vidéken, vagy interneten hol tudok olcsó őrölt mandulához hozzájutni?
    Még egy kérdésem volna. 🙂 Mi a különbség az őrölt mandula és a mandulaliszt között? Helyettesíthető az őrölt mandula, mandulaliszttel?
    Köszönöm szíves válaszát!

    1. Kedves Lala, lehet készíteni kenyérsütős kenyeret mandulaliszt nélkül is. A kenyérsütős kenyerek közül az I. változatot nézd alaposan át, és annak analógiájára próbálj sütni. A paleo lisztekről találsz posztot a blogon – írd be a keresőbe, de jelentkezz be pl. a FB-on, és ott naponta teszek fel ajánlatokat. Éppen tegnap tettem fel a paleo liszteket. On-line rendelésre a http://www.biobolt.e-tar.hu/-t ajánlom, mert széles a választékuk, és a legjobb áron dolgoznak. Az oldalamon keresd meg pl. az elérhetőségüket, mert onnan is eljuthatsz hozzájuk. Jó paleozást kívánok. BB

      1. Köszönöm a gyors választ. 🙂
        Arra gondoltam, hogy mandulaliszt helyett lenmaglisztből sütném a kenyereket, mivel sajnos jelen anyagi lehetőségeim között nem engedhetem meg magamnak a mandulalisztet. 🙁 /Lenmagliszt 1.120 Ft/kg, mandulaliszt 4.000 Ft/kg.:-(/
        A kérdésem csak annyi volna, hogy a folyamatos lenmagliszt fogyasztás nem okoz valamilyen problémát, mondjuk a bélrendszerben. Mert azt olvastam, hogy a lenmag nagyon egészséges (nemcsak az emésztésre), de napi 2-3 kanállal fogyasztva. Nagy mennyiségben, folyamatosan fogyasztva nem okozhat valami
        problémát. Például gondolom kismamák az ebből készült kenyeret sem fogyaszthatják, ahogy például a lenmag fogyasztása sem ajánlott számukra.
        Várom szíves válaszát, s elnézést a sok kérdés miatt, csak kezdőként azért még nem minden tiszta számomra.

  10. Sokat olvastam a paleo táplálkozásról, de van pár dolog amit nem értek. Sütőport vagy szódabikarbónát mért lehet enni? A sütőporban pl. térfogatnövelő van és kukoricakeményítő, ez mennyire természeti? Tejet nem lehet, sajtot igen, túrót nem tudom … ezek mitől függnek?

    1. Kedves Márton, A hazai paleozás kezdetén még sokan sütőport használtunk. Tehát, ha régi receptben sütőporral találkozol, akkor helyette használj szódabikarbónát, mert az a helyes. Mellesleg a sütőporban lévő kukoricakeményítő valójában elenyésző, de igazad van, kerüljük, ami kerülendő. A sajtok közül a az un. kemény sajtok vonatkozásában megengedő a paleo -, mint pl. parmezán, cheddar stb., melyek hosszú érlelési folyamaton mennek keresztül. Vannak természetesen olyanok, akik nagyon szigorú paleot tartva ezeket sem eszik. Jó paleozást, BB

  11. A 6 tojás miatt hány nap alatt érdemes elfogyasztani a kenyeret, ill. hogyan ajánlatos tárolni, esetleg hűtőszekrényben?
    Nem szeretném, ha a nagy melegben a tojások miatt valami gond lenne.

  12. sziasztok,
    én nagyon el vagyok keseredve:
    1 hónapja paleozom, de a kenyereim borzalmasak, eddig sütőben sütöttem, egyik se jött fel szemernyit sem, állaga vagy kemény sík lepény, vagy őzgerincben egy mancs (méregdrága hozzávalókkal), több a kukában landolt,
    most veszek kenyérsütőt, hátha jobb lesz…

  13. Eddig ez lett a legjobb kenyerem, pedig eléggé szkeptikus voltam az állaga meg a gépi sütés miatt. Most új távlatok nyíltak meg előttem! Ezek szerint van nem lapos, kőkemény, nyögvenyelős paleo-kenyér is 🙂

  14. A sütőpor témához: sajnos van olyan, ami búzalisztet is tartalmaz, nem csak simán keményítőt. Márkát nem írok, de V betűs. 🙂
    Ledöbbentem, és mivel csak itthon olvastam az összetevőket, mehetett a kukába.
    Szóval sütőport egyáltalán nem javaslok, de olvastam, hogy élesztőt pl. lehet, csak nem tejjel és cukorral, hanem vízzel és mézzel kell futtatni. Illetve szerintem a nyírfacukor ugyanolyan jó, nem? Van ezzel valakinek tapasztalata? Köszi

    1. A xilit mivel nem táplálja az élesztőgombákat nem kedvező a kelesztéshez, a méz viszont igen (bár nem tudom maglisztekkel hogy viselkedik az élesztő).

      1. Egyébként maga azt élesztő sem paleo:-( Vegyél tápiókalisztet, az is persze csak kompromisszum, mert igen magas a Ch tartalma, de az fellazítja a tésztát, továbbá az utifűmaghéj (ez utóbbira én személy szerint allergiás vagyok, de sokan nem!) BB

  15. Sziasztok!
    A képen úgy látom, hogy szépen átsült a kenyér.
    Én más lisztből készítettem (szezám, tökmag) és a külseje
    jó, de a belseje nem sült át, ugyanúgy ahogy a sütőben készülteknek sem. 🙁
    A liszttel van baj, vagy valami más a gond?

    1. A kenyér az én sütésem, és valóban átsült még a régi időkben is. Igazad van, mert a paleo kenyerek gyakran belül vizesek maradnak. Újabb idők tapasztalata, hogy érdemes a kenyerek tésztájához némi útifűmaghéj lisztet vagy NoCarb lisztet hozzátenni – ezek az állományjavítók segítenek a kenyér vizességének megszüntetésében. BB Márta

Hozzászólás a(z) BB bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.