Willson blogjáról való recept – 2012.06.24.
Kovászos uborka kovász nélkül!
Hozzávalók:
- A kisebb méretű uborkákat (kb. annyi kiló, ahány literes az üveg), körömkefével kétszer megmossuk, a két végét levágjuk (hátha keserű), villával vagy hústűvel alaposan megszurkáljuk (vagy hosszában bevágjuk, de akkor nem lehet télire eltenni)
További hozzávalók:
- Némi babérlevél (esetleg pár meggylevél)
- Torma gyökér (hosszúkás szeletekre vágva),
- Egy nagy csokor kapor,
- Köménymag, szemes bors,
- Koriander, mustármag, fokhagyma, csöves paprika)
- Fél dl ecet, pici szalicil
- Só
Végső műveletek:
- A fenti módon előkészített uborkákat jó szorosan berakjuk az üvegbe, közé a kaprot, babérlevelet, tormát (esetleg erős paprikát, fokhagymát) majd fölöntjük tiszta vízzel (ez csak azért kell, hogy tudjuk, hogy mennyi vizet kell majd beízesíteni)
- Ezután egy fazékba visszaöntjük a vizet
- Elkeverünk benne – öt literes üvegre számítva bő fél marék sót, és fölforraljuk
- Szedőkanállal óvatosan ráöntjük az uborkákra, ilyenkor tehetünk bele fél deci ecetet is
- A tetejére a biztonság kedvéért tegyünk egy csipet szalicilt!
- Lefedjük, meleg helyen, akár napra is, félretesszük
- Másnap újra leöntjük róla a sós vizet, amit ismét felforralunk
- Mielőtt visszatöltenénk, szórunk az üvegbe szemes borsot, köménymagot, (koriandert, mustármagot…), hogy a forró sós víz bemossa az uborkák közé
- Jól megrázogatjuk az üveget, hogy a légbuborékok nehogy bennmaradjanak!
- Tetejére egy csipet szalicilt kell tenni, majd celofánnal lekötjük, és
- 4-8 napon át erős reggeli napon tartjuk***(pl. a konyha-ablakban),
- a tetejére egy naponta többször váltott vizes ruhát teszünk.
- Ezalatt az idő alatt tisztul és kiforr, amikor már nem tisztul, megállt a forrás, kibontjuk és fogyasztható
***Megjegyzés: egész nap ne legyen a tűző napon, csak reggel, keleti ablakban v. oldalon a kertben, hogy ne tudjon fölmelegedni 50 fok fölé, mert leáll a forrás és megfő az uborka. Ebben a melegben a 8 nap is sok, nekem 4 nap alatt elkészült.
Ajánlások:
- Ha nem bontjuk fel, akár eltehetjük így a kamrában télire is. (ez a „Vizes uborka„)
- A felbontott üveget érdemes betenni a hűtőbe. – Először is, mert hidegen finomabb, másodszor meg azért, mert a levegő hatására újra dolgozni kezd. Mivel általában nem fogy el egy nap alatt, előfordulhat, hogy puhulni kezdene az uborka; hogy ezt megelőzzük, plusz egy kanálnyi sót oldjunk meg még idejekorán a levében.
Megjegyzés:
Ráér még most a téli eltevésre gondolni. Ősszel már jóval olcsóbb az uborka, és kevesebb a valószínűsége, hogy keserű, és a hűvösebb napok miatt könnyebb tárolni is. Nálunk, akármennyit raktunk el, általában Karácsonyig elfogyott.
Néha majd át kell nézni, hogy a teteje nem habosodik vagy „bördősödik” e, mert némelyik levegőt kaphat és újra elkezd forrni. Ezeket kibontjuk, levét leöntjük, a fölső ubikat, ha nem puhultak meg, kiszedjük és tiszta vízzel megtakarítjuk. Majd tiszta, felforralt sós vízzel újra felöntjük. (Ha csak leapadt rajta a lé, akkor egyszerűen annyi forralt sós vizet töltünk rá, hogy újra jól ellepje). Kicsi szalicil, majd lekötjük és tovább tároljuk.
Ha a fölsők elkezdtek puhulni, ezeket kidobjuk, a többit tiszta sós vízben a hűtőbe tesszük és mielőbb elfogyasztjuk.
Mártáska! Aktivizáld a cikk mellé kérlek a linket, vagy hozd át a hozzászólásokat is, mert nem győzök válaszolni priviben mindig ugyanazokra a kérdésekre (szalicil, tartósítás, hűtés stb) Köszi!
Aktivizáltam a linket. Már jutott eszembe volt, de nem volt eddig érkezésem erre:-D BB
Köszike! Ügyes vagy!
Tettem fel ecetes meg csemege ubis eltevést (kérték többen), de még nincs hozzá képem. Majd szólok, ha kész lesz…
Pussz! 🙂