Miért lettem paleos?

A képen az ősünk, a bonobo majom látható:-)

1971.  BBboldogbuldog

2010. 08. 05. 9:08

A (Szendi Gábor) tények-tévhitek blogjáról származó hozzászólásom

A magam laikus módján szeretnék ezúttal néhány gondolatot felsorakoztatni amellett, hogy én miért lettem paleos, és miért hatott rám Szendi Gábor „Paleolit táplálkozás” c. könyve:

Az igazság az, hogy Loren Cordain-ről előbb hallottam, mint Szendi Gábor könyvéről. Cordain egy német ismeretterjesztő filmben azzal az egyszerű “tanári trükkel” szemléltette elméletét, miszerint egy több-tízméteres mátrix-nyomtatós leporellón bejelölte az emberiség történetének elmúlt “ezer évei”-t – ezer év = 1 mm. Így kapott, ha jól emlékszem egy 26 m hosszú leporellót. A letelepedés évezredei ebből kb. 1 méternyi részt tettek ki, tehát – a “történeti arányokat” figyelembe véve felmerült bennem a kétely, hogy valóban tudott-e az emberi szervezet a letelepedéssel járó földművelésből származó táplálékokhoz alkalmazkodni?! Ezen a szemléltető anyagon tehát mm-ekben szinte ki sem fejezhető hosszúságú volt az a rész, mely a 19. század végén, 20. század elején bekövetkezett ipari forradalom óta eltelt időszakot volt hivatott bemutatni. Ez idő óta különösen sok manipulált élelmiszert és műkaját eszünk!!! …, ÉS GONDOLTAM ETTŐL KELLENE TÖBBEK KÖZÖTT MEGSZABADULNI! Ehhez igen jó alternatívának tűnt számomra a paleolit táplálkozás.

Elgondolkodtatott az a tény, hogy hogyan létezik az, hogy mindazok a sokáig érintetlen társadalmak, melyek még néhány száz éve vagy netán néhány évtizede nem szenvedtek a civilizációs betegségektől (indiánok, más nemrég még természeti népek, … ma már a hunzák is stb.), ahogy kapnak a nyugati étrendből “egy kis kóstolót” – elhíznak, szív és érrendszeri betegség, cukorbetegség stb. sújtja őket?!

Az is gondolkodóba ejtett, hogy miért van a közvetlen környezetemben annyi súlyos beteg? – Kapásból, sajnos különösebb nehézség nélkül fel tudok sorolni rákosokat – legalább 6-8 esetet a családomban és a barátaim között. Miért tudok sec-pec felsorolni szív és érrendszeri betegeket?, és további súlyosabbnál súlyosabb nyavalyákat?

Felmerült bennem, hogy jó néhány évtizeddel ezelőtt hirtelen rákban elhunyt, akkor már 70 éves túratársamat miért vitte el oly hirtelen a rák? -, amikor életét évtizedeken át az erdőben töltötte, különösebben nem élt stresszes életet…, és csak “egészségesen táplálkozott” – zöldséget, gyümölcsöt, és elsősorban rengeteg tejet és kenyeret fogyasztott?

Tudatosodott bennem az a tény, hogy a mai manipulált élelmiszerek mennyire kevés vitamint tartalmaznak -, és azokat folyamatosan pótolni kellene!

Nem volt nehéz felismerni, hogy a mozgásszegény életmód is a civilizációs betegségek egyik forrása.

Elgondolkodtatott továbbá az is, hogy miért szinte “törvényszerű”, hogy 50 éves kor után valamilyen betegséggel kell együtt élni? …, és vajon mi lehet annak az oka, hogy SAJNOS saját magamat sem kivéve, ezeknek a nem várt betegségeknek elszenvedői kell, hogy legyünk?!

A paleolit szemléletű életvitel és étkezés számomra általános közérzetjavulást, a betegségem tüneteinek komoly visszaszorítását, mellesleg némi fogyást, …összességében javuló életminőséget eredményezett!

Tudományos érvekkel nem tudok vitatkozni, mert nem értek hozzá! …, de azt tudom, hogy

 • ha a betegségeim kialakulásának hátterében a rejtett lisztérzékenységem áll (és nagyon is valószínű),
 • ha a gyulladások szintjét a tej elhagyásával csökkenteni tudom (… és úgy tűnik, hogy igen),
 • ha többek között az idegállapotom a tudatos vitaminpótlással javul (… márpedig javul),
 • ha az ízületeimet már nem terheli a korábbi mértékben a túlsúly, mert a jó szénhidrátok fogyasztása, a károsak elhagyása ezt eredményezi (… márpedig ezt),
 • AKKOR MIÉRT NE LEHETNE A PALEO AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD EGYIK JÓ ALTERNATÍVÁJA?

Tehát számomra, a “megtévesztett” paleosnak ez a táplálkozás

nem fogyókúra hóbort, hanem választott életmód.

Soha rosszabb ne történjen velem:))

 

Print Friendly, PDF & Email

42 thoughts on “Miért lettem paleos?”

 1. Helló, gratula a bloghoz nagyszerű, “teccik” ez a Miért lettem paleós? gondolat, aki eddig eljut az talán rádöbben a dologra és nem vesződik el számunkra.
  Azt a fagyit meg kóstolnám csak azt az Agarat még nem tudom hol fogom beszerezni, és miért kell kétszer leírni, mondjuk így jobban húzza a szemet az biztos, köszi a sok receptet.
  Jóska

 2. BB!
  A paleoihletet is nagyon szerettem, ajánlottam barátaimnak és mindenkinek akivel találkoztam.:-) A PaleoVitál is nagyon szép és használható lett. Most megpróbálom hitvallásodat a facebookra kitenni, ha sikerül. Tudod én inkább az olvasósok közé tartozom, de azt rendületlenül, a kezdetektől. Mégegyszer gratulálok és KÖSZÖNÖM!
  Karika

 3. Örülök, hogy rátaláltam erre a sok jó receptre. Most éppen az érdekel Szendi Gábor könyvének elolvasása után, hogyan kezdjem el a paleolit táplálkozást. Köszönet a közreadásért, óriási segítség.
  Évi

 4. Kedves BB azt szeretném megtudni, hogy a tökmagon az olajtökmagot érted-e (zöld szin)
  és még azt, hogy a napraforgómagliszt használható-e? Sajnos én vidéken élek és nehezebb beszerezni az alapanyagokat.Nagyon jó a mandulaőrlemény csak sajnos a nyugdijamból nehezen tudom beszerezni, pedig 5 hete paleozok és már sokkal jobban vagyok.Voltam Bpesten bevásárolni de a Joe boltot nem találtam meg. Az Ázsia BT.ben meg az Üllői uton vásároltam . Arra gondoltam ,hogy kipróbálnám 2:1 arányba keverni a mandula:napraforgó maglisztet ha lehet.Nagyon sok receptet kipróbáltam már, köszönöm a segítséged. Zsuzsa

  1. Kedves Zsuzsa!

   Tökmag – igen, a zöld színű olaj tökmagról van szó. Eleinte hántolt tökmagot vásároltam, és itthon megőröltem, majd pedig készen vettem tökmaglisztet. A napraforgó mag legjobb tudomásom szerint nem paleo, de ebben elbizonytalanodtam. Ígérem, hogy utánanézek. Két liszt-beszerzési forrást tudok neked melegen ajánlani, és még fel sem kell jönnöd Pestre:-D Az oldalamon megtalálod jobb oldalon a biobolt-e-tar.hu címét, és még a PaVit11 kód beírására kedvezményt is fogsz kapni. Ennek az on-line áruháznak nagyon jók a termékei. Jelenleg a magliszt@gmail.com címen tudsz Joe-tól liszteket vásárolni. Írj neki, és postázni fogja. Az ő lisztjei lesznek kaphatóak a biobolt-e-tar.hu-n is. A vidéki életnek vannak hallatlan előnyei a paleo szempontjából. Most csak a maglisztre gondolva pl. az őrölt dió kiváló alapanyag. A diót azért propagálom kevésbé, mert az aztán a legdrágább. A mandulaliszt a legsemlegesebb ízű, ezért használom előszeretettel. Bármilyen magliszt jó, bátran kísérletezz! Amikor paleozni kezdtem előszeretettel használtam kókuszlisztet (a kókuszreszelék tovább darálva), mert szerintem talán ez a legolcsóbb. Egy gond van vele, hogy nagyon rá lehet az ízére unni:-(, de azért keverve nem rossz. Tehát dió, dió, dió -, mert szerintem isteni, … ha ennek beszerzése a vidéki lét körülményei között nem gond. Nekem még nagyon bevált a szezám is. A magot le lehet őrölni, és kész a liszt. A szezámmal vigyázni kell, mert ha túlzásba visszük, akkor keserű íze van. Remélem, hogy tudtam segíteni. Bármilyen kérdéssel továbbra is keress meg. Paleovitalitással, BB

 5. Kedves BB,

  nagyon tetszik a blogod, sok jó receptet lehet itt találni. Én kb 3 hónapja paleózok, most egy kicsit megakadtam. Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e tanácsot kérni Tőled?

  Üdv.

  Barbara

  1. Tisztelt BB.szeretném megkérdezni,hogy mik azok a vitaminok ,amit okvetlen megkell venni ,a paleo étkezéshez,67 éves vagyok,1,5 hónapja kezdtem,de mivel mütött csipőm van ahhoz a vitaminkirálytól Multi Senoirt szedek.Megköszönöm,hogy segit,esetleg ,melyik könyvbe találom meg?margit.

 6. Kedves BB!

  Másfél hete próbálkozom a paleos ételekkel.Csodásan érzem magam és nagyon tetszenek az ötletek , finomak az ételek is.A kenyér pótlóval van kis gondom,a recepteknél sehol nincs feltüntetve a sütési hőfok/pl.mandulás diós keksz,magvas töpörtyűs lenmagkenyér stb./
  Légy szíves segíts ebben.
  Gratulálok az oldaladhoz!!!Nagyon sokat böngészem, mert áttértünk erre az étkezésre a férjemmel, s így nagyon hasznos számunkra.A szakácskönyv is megvan .
  Sok sikert kívánok sok szeretettel: Tünde

  1. Kedves Tünde!
   Miután nekem igazi hagyományos öreg sütőm van, így nem gondoltam hőfokra. Azt szoktam mindig odaírni, mint az “öreg” háziasszonyok, hogy “előmelegített sütőben süsd a xy-t, qz percig”. Az előmelegített sütő 180 C fokot jelent, ahogy ezt már a különféle főzőműsorokból leszűrtem. Bízom abban, hogy ezzel a válasszal már minden oké lesz:-D Sikeres paleos konyhatündérkedést kívánok! BB

 7. Kedves BB. Nagyon tetszik a blogod, sokat tanulok belőle. Sajnos én is elakadtam most. Április óta paleozom, és sokkal jobban is érzem magam, de most kezd hiányozni az igazi kenyér íze. Már mindenféle liszttel próbálkoztam,eleinte zab majd len, szezám, tökmag és gesztenye, mák de nem sikerül jóízű kenyeret összehoznom. A gesztenye kimondottan édes sütikhez tökéletes. A többit akárhogy keverem mindig valami keserű útóizt érzek: Páromat is bevontam, csinálja is de már előre félek minden reggel, vagy ha kenyérfélét akarok adni neki, hogy mit fog kitalálni. Már felajánlottam, hogy neki vegyünk inkább hagyományos kenyeret és a többi étel legyen paleós, de ő ezt is és azt is igényelné, mert azt látja rajtam, hogy nekem bevált a paleós rendszer. Mivel tudnám a kenyereimet finomabbá tenni? Köszi, hogy meghallgattál. Ilona

  1. Kedves Ilona! Kenyér alapanyagának a mandula lisztet (pellet), vagy a hántolt mandulát – kávédarálóban való őrléssel – ajánlom. A mandulának teljesen közömbös íze van, ezért ez használható a legjobban. Az Auchanban tudod a “legolcsóbban” megvásárolni a hántolt mandulát. A szezámpehely nagyon jó alapanyag (bioboltokban kapható) – én nagyon kedvelem. A szezámpehellyel is (szezám!!!) arra kell vigyázni, hogy a kesernyés ízt el kell fedni pl. őrölt köménymaggal és esetleg még őrölt borssal. A férjed kenyér utáni vágyát szerintem a “Kenyér tojásfehérjéből és maglisztből” kenyérrel tudnád kielégíteni. Ez a kenyér fél óra alatt elkészíthető! Willson Mandulakenyere vagy Alexandra Szezámkeksze szintén két kiváló “kenyér”, de ezek inkább crakerek. Még dobogós a kenyerek közül a diós. Mindhárom utóbb felsorolt kenyér már nagyon paleos, de finomak. Tehát szerintem a tojásfehérjés lesz a nyerő. Drukkolok, hogy sikered legyen:-D Bocsi, hogy nem azonnal válaszoltam, de nem tudtam először megnyitni a hozzászólásodat. Szia, BB

 8. Köszönöm a jó tanácsokat, még ma kipróbálom és majd írok, hogy hogy ízlett. A manduláról lehúzod a héját ugye, és megpirítod mielőtt ledarálod?Keresem ” kenyér tojásfehérjéből és maglisztből ” receptjét. Köszi Ilona

  1. Kedves Ilona! Ne bajlódj a mandulával, hacsak nincs saját termésetek, és azt használod:-D Lehet kapni hántolt mandulát. Amennyiben hántolatlan, akkor természetesen meg kell szabadítani a mandulát a héjától. Nézd meg a módszert valahol a neten. Én a hántolást még soha nem csináltam, de úgy rémlik, hogy langyos vízbe kell áztatni a mandulát, hogy könnyen lejöjjön a héja. BB

   1. Kedves Ilona, a mandulát forró vízbe kell áztatni, kicsit hűlni hagyod és kicsusszan a héjából. Remélem nem nagyon késett el a hozzászólásom. Üdv. Adrienn

 9. Kedves BB, tényleg szép az oldal, gratulálok!
  Én május eleje óta élek a paleo szerint, és nem okozott semmilyen gondot az átállás, nem hiányzik semmi a “régi” alapanyagok közül. Télen lehet, hogy kicsit nehezebb lesz, mert kisebb akkor a gyümölcs-zöldség-választék.
  Nagyon jó paleo-fogásokat lehet kikísérletezni! Az itt összegyűjtött receptek is nagyon jók, ideszokok 🙂
  Szép napot,
  Ági

  1. Kedves Ági! Jólesőek a dicsérő szavak, melyeket írtál. Ha van valamilyen jó kísérleted, a receptedet örömmel felteszem ide a PaleoVital-ra. Mint látod, a saját receptjeimen kívül gyűjtöm mások receptjeit is. A Paleofutárral semmi kapcsolatom nincs -, ezért se jó, se rossz véleményt nem teszek ki róluk. A FB Paleolit táplálkozás oldalán vagy a Paleofutár oldalán, ha kedved van, mondhatsz róluk véleményt. Örülök, ha ideszoksz:-D A Paleolihlet is az én oldalam (kompromisszumos receptek), továbbá a PaleoVital is -, a két oldalon már több mint 600 paleos recept közül válogathatsz. Szia, BB

 10. A print -es verzió rosszul van programozva, a sima egy oldal helyett kinyomtatott tizet !
  Fekteteve ! Hozzászólásokkal, képekkel meg mindennel !Szóval ez nem a nyomtatható változat! Csak szólok, hogy más ne járjon pórul, javítsátok már ki.
  Köszönettel, Feterik Szilvia

  1. Heat (informatikus) keresetlen szavakkal üzeni:-)))
   “A nyomtatás a hozzászólásokat is hozzáteszi, nem lehet WP menüben állítani. Nem teljesen olyan, mint egy nyomtatási nézet szokott lenni, mert pl. az árnyékolásokat nem kellene nyomtatnia… Az elforgatást valószínűleg valaki más csinálta, a nyomtató tulajdonságainál lehet módosítani. Készítettem néhány próba nyomtatást XPS-be, csak a Chrome 13-as nem csinálta jól! Van IE8, Firefox 6, Chrome 13-as, Opera 11.50-es a levél mellékletben. Meg tudod jeleníteni pl. IE-vel (XPS viewerrel) Legjobb megoldásnak az látszik, hogy keresni kell egy másik nyomtató részt. Működik ez is, csak jó lenne, ha külön tudná szedni, kell-e hozzászólás is.”
   “Feltettem egy másik nyomtatót is (PrintFriendly beépülő), ez PDF-be is tud írni, lehet állítani a betűméretet, és ki lehet kapcsolni a képeket is. Szépséghibája, hogy reklámoz a dög… Hagytam az előző nyomtatót is, mert ez az új csak a fő cikket nyomja ki, a hozzászólást nem.”

 11. Kedves BB,
  érdekes, hasznos a blog, jó rajta böngészgetni, erre több szót nem is fecsérelnék.
  Azonban szeretném egy apró pontatlanságra felhívni a figyelmét, tényleg szőrszálhasogatás, de na. 🙂 A “Miért lettem paleos?” című gondolatmenetben az évek, centi ill. milliméterek nagyon nem stimmelnek, tekintse át! (Nem lehet a XIX., XX,. sz 5 cm, ha ezer év egy mm.) Tudom, apróság, de a szendii már-már szőrszálhasogató pontosságot én is a magaménak tudom.
  Üdvözlettel:
  Eszter

  1. Kedves Eszter! Mondhatnám viccesen, hogy na végre, hogy másfél év után valaki észrevette a szándékosan elrejtett pontatlanságot.:-)) Köszi, hogy figyelmeztettél …, és a tegezést csak azért választottam, mert a paleosok tegeződnek:-)) Mindjárt javítom. BB

 12. Kedves BB!

  Én csak most értesültem a Paleo táplálkozásról a Duna TV-n keresztül, és azonnal elhatároztam, hogy kipróbálom. Köszönöm a sok értékes receptet! Érdeklődni szeretnék, hogy a pálma cukor, az agavé szirup és a juhar szirup a Paleo része-e? Én ezekhez tudok legkönnybben hozzájutni. A xylitol hasfájást okoz, a steviát meg nem szeretjük.
  Köszönettel: Anikó

  1. Kedves Anikó! Tapasztalatból mondom, hogy jó döntés a paleo táplálkozás követése:-) Sajnos a felsorolt cukrok egyike sem paleo. Ajánlani tudom a Xukor0-ót, melynek az édesítő értéke egy kicsit kevesebb, mint a xukoré, de semmiféle problémát nem okoz, és mellékíze sincs. A steviának nem tudom, hogy ismered-e a porított és tablettás formáját, mert már ezekben a termékekben sikerült a kellemetlen mellékízt hellyel-közel kivonni. Xukor0-ót beszerezhetsz az oldalamról is elérhető, és paleosoknak kedvezményt adó biobolt-e-tar.hu-n. Sok sikert és paleovitalitást kívánok. BB

 13. Kedves B.B.!
  Én is csak gratulálni tudok a weboldaladhoz, NAGYON jÓ!!!!! Nagy segítség a paleo bevezetéséhez a mindennapokban. 2011 decembere óta paleozok kislányommal együtt aki 5 éves és 1 tipusú cukorbeteg. Mióta paleozik, azóta nincs szükségünk inzulinra és a vércukor szintje normál tartományban mozog:) !!!!
  Köszönet ÉS HÁLA érte Mindenkinek, Többek közt Önnek is!!!!!:)
  PALEO SZÉP NAPOT MINDENKINEK ÉS MINDENKINEK CSAK ANNYIT ÜZENEK , AKIK MÉG NEM TUDJÁK, HOGY BELEVÁGJANAK-E VAGY SEM:CSAK NYUGODTAN MERJENEK BELEVÁGNI MERT MEGÉRI!!!!!!!:)

 14. Kedves BB!

  Szívből örülök, hogy Rád bukkantam. Fél éve hellyel-közzel már áttértem a paleo életmódra és mivel még így is érzem áldásos hatását férjemmel úgy döntöttünk, hogy teljesen átállunk rá. Sajnos nem az igazi az egészségem, de már így is több pozitív változás ért, mint a paleo előtt. Családalapítás előtt állunk és gyermekeinket is ebben a tudatosabb, egészségesebb szellemben szeretnénk felnevelni. Ha majd esetleg elakadnánk valamiben, kérdésünk lenne Hozzád fogok fordulni! Nagyon szuper, hasznos az oldal, gratulálunk!

 15. Szia! Nekem nagyon új ez az egész de úgy érzem muszáj valamit tennem az egészségem rendbehozása és megőrzése érdekében. Kicsit beásom magam a témába mert tetszenek a receptek. Mara

 16. Kedves BB!
  Örülök,hogy Rád talàltam.Lenne egy kérdésem,mivel még kezdö paleos vagyok,esténként a tv előtt elkap a nassolás,ilyenkor tökmagot rágcsálok.Ez jó megoldás?És a kesu?

  1. Esti rágcsálás – mértékkel:-))) Amennyiben normál súlyú vagy, akkor nem kell, hogy lelkiismeret furdalásod legyen. Amennyiben túlsúly is van, akkor a rágcsálás – felejtős. BB

 17. Kedves BB!
  Nagyon tetszik ez a web-oldalad-van mit tanulnom.
  Kéréssel fordulok hozzád. Amennyiben hozzájárulsz, szeretném felhasználni a ” Miért lettem paleos”c. bevezető gondolataid ( a Szendi G. blogjáról származót ).
  Ha megtetszik valamelyik recept, akkor mi a módja annak, hogy én is közzétehessem oldalamon? http://www.paleolit.sk ( csak le kell fordítanom:-)).
  Köszönöm válaszod, üdvözlettel. Galgóczi Imre

 18. Kedves BB!

  Eddig csak fél-paleóztam és sok receptet kipróbáltam, de mostanában – sajnos már szükségszerűségből – már kísérletezgetek saját receptekkel is. Szeretném megosztani veletek – kép nélkül – és kérdezném, hogy elküldhetem-e Neked a recepteket és ha igen, akkor hova? Él még ez a cím: kelpatmar@gmail.com ?
  Sok hagyományos receptet sikerült “paleosítanom” és – mivel nem szeretek sokat pepecselni – az ételek könnyen és gyorsan elkészíthetők és – mások szerint finomak is.
  Szeretnék hozzájárulni a “paleocsalád” jobb-létéhez 🙂

 19. Kedves BB!

  Szeretném kipróbálni a paleós étrendet,de sajnos nem tudok drága élelmiszereket megvásárolni.
  Léteznek “normál” árú paleós alapanyagok?

  Minden jót kívánva: Ildikó

  1. Kedves Ildikó! Nyisd meg a http://paleovital.hu/?page_id=1564 Főzési alapötletek linket. Itt sok ötletet találsz. A paleosok a zöldségeshez és a henteshez járnak, kenyeret és sütit nem muszáj enni. A kenyerek között találsz olcsó alapanyagút is, azt is nézd meg. Vannak vegetariánus paleosok is, akkor a húsra sem kell költeni, illetve fogyassz kevesebbet, mert nem kötelező. Vidéken a háztájiból beszerezni az alapanyagokat még könnyebb, ha vidéken élsz?! Sok sikert kívánok a paleoban. BB Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

LCHF – ketogén Dr. Fung. Paleolit receptek, táplálkozási kérdések, életmódbeli tanácsok portálja. Paleo Fúzió, Szendi, TED irányzat.; Autoimmun Protokoll