Szendi blogos érdekességek kategória bejegyzései

Fitátok – a magok fitát tartalma – Szendi blogos érdekességek

A magok fitát tartalmáról Szendi Gábor oldalán nagyon sok beszélgetés folyt korábban is, és most ismét szóba került. Az, hogy a magok fitát tartalmáról szengab oldaláról is valamilyen információt a PaleoVitalra is beidézzek, ezzel már régen adós vagyok.

SZENDI GÁBOR 2015-BEN MEGSZÜNTETTE A FÓRUMOT, AHOL NAGYON SOK HASZNOS BESZÉLGETÉS ZAJLOTT ANNO.

Itt olvashattok még az oldalamon magok áztatásáról: http://paleovital.hu/?p=16937

Azoknak ajánlom mindezen gondolatok maximális figyelembevételét, akik allergiások a fitinsavra és brutális mennyiségű magot fogyasztanak! BB

Jelentkezzetek be Szendi Gábor fórumára, ott most éppen erről folyik ismét a beszélgetés.

” 147. Paleolga hozzászólása szengab blogján

A dióféléknek, magoknak, gabonáknak magas a fitát tartalmuk, ami kimarhatja a fogakat.

További infó még:
http://paleoleap.com/are-nuts-and-seeds-healthy/
http://wellnessmama.com/1756/how-to-reverse-tooth-decay/

Illetve az újabb blogozók kedvérét bemásolom egy korábbi bejegyzésemet:
Egy rövidebb összefoglaló a magokról, diófélékről: http://chriskresser.com/another-reason-you-shouldnt-go-nuts-on-nuts

Pár fontosabb gondolat:

A magoknak gyakran magasabb a fitát/fitát sav tartalmuk, mint a gabonáknak.

A növényevő állatok meg tudják emészteni a fitátokat, az ember nem. A fitátok gátolják az ásványi anyagok, különösen a vas és a cink felszívódását.

A fitátok akadályozzák a fehérjék és a keményítők emésztéséhez szükséges enzimek működését.

Ha paleo diétát folytatsz, akkor a fitátok nagy részét elkerülöd azzal, hogy nem fogyasztasz gabonákat és hüvelyeseket. Azonban ha sok diófélét és magot fogyasztasz, lehet, hogy meghaladja a fitát fogyasztásod a biztonságos mértéket.

Az ember napi kb. 100-400 mg fitátot tud tolerálni.

100 gramm mandulában 1200-1400 mg fitát van.

Olyan diéta esetében, amely kevés fitátot és sok ásványi anyagot, mint pl. vasat és kalciumot tartalmaz, egy maréknyi, megfelelően előkészített dióféle fogyasztása a legtöbb embernek nem okoz problémát. Azok azonban, akiknek fogszuvasodásuk, csontritkulásuk van, továbbá a várandós nők és a 6 év alatti gyerekek, jobb, ha minél kevesebb fitátot fogyasztanak.

149. Szengab

148. Paleolga
A fitin sav problémát ismerjük, és keressük is rá a megoldást. Bence javaslata, hogy sok C-vitamin együttes bevétele csökkenti a fitinsav hatást, továbbá, ha nem főétellel esszük, akkor ninc silyen probléma. akókuszlisztben szinte nincs is fitin. továbbá kapható fitáz enzim, ami remekül semlegesíti a fitint, ill. a kötött formában jelenlévő fitátokat is lebontja. CSAKHOGY, természetesen Magyarországon nem forgalmazható. De ez nem gátol meg senkit abban, hogy rendeljen magának. Én pl. ezt szedem: http://www.lefeurope.com/en/products/01706

Print Friendly, PDF & Email

Szendi blogos érdekességek – Paleos irányzatok I. rész (02.01.) – II. rész 02.05.

1549.  zsóka

2012. 02.01. 13.41

1531. descalcez

hard paleo: csak paleo élelmiszert eszik
hardabb: paleo, de zöldségek, gyümölcsök nyersen
még hardabb: paleo, de tojás nyersen, húsok épp csak hőkezelve
leghardabb: paleo, de minőségi háztáji húsok, zöldségek, gyümölcsök, csigák

Ez az én kicsit humoros megközelítésem!

1562.  descalzes

2012.02.01.15.18

 • 549. zsóka Ez jó megközelítés 🙂

Én inkább így sorolnám be az egyes irányzatokat:

 • Cordain féle paleo, ez a “klasszikus”, solancae család (krumpli paradicsom) inkvizíciója. Bár a guruja nem eléggé hitelesíti számomra a saját étrendjét, vagy ő maga csak vizet prédikál és bort iszik?

 • PaNu Kurt Harris MD irányzata, 80% állati eredetű termék, növényi olajok mellőzése, főképp állati fehérjékre és zsírra épít. Burry is ehhez áll közel.
 • Sisson féle irányzat 80% paleo, 20 %-ban mindent elnéz, tejterméket, krumplit, rizst.
 • Szengab féle paleo abszolút glutén és cukorellenes, viszont sajtok tejfehérjéi mehetnek. Mega dózisú vitaminok pedig követelmény.
 • Denise Minger – sok gyümölcs, kevés zöldség de azok szinte csak fermentálva, húsok épp hogy csak megpárolva, belső szervek nyersen. Kiegészítőnek csak D3 omega3 K2. Többit mind a táplálékból kell felvenni szerinte.
 • Thijs Klompmaker (Wai) szerint rengeteg gyümölcs, napi egy maréknyi olajos mag, halak csak nyersen, tojás csak nyersen, hőkezelt étel csak elvétve “nasinak”. Kevés fehérje. (energiát szénhidrátból és zsírból nyerjünk, ne annyira fehérjéből) Zöldségek zöldek feleslegesek, sőt mind károsak szerinte. Ezekből az ételekből minden vitaminhoz nyomelemhez hozzájutunk, étrend-kiegészítők csak károsak.
 • 801010 kizárólag növényi alapú, gyümölcsök fehérjéit zsenge zöldekből egészíti ki.
  Semmi étrend-kiegészítő vagy vitamin nem kell.

  Én Denise Minger és Wai irányzatait a 801010 állati eredetű táplálékkal kiegészített változatainak tekintem, vagyis csak azt nem tartják be a 801010-ből, ami annak a lényege, vagyis a vegaságot. Én jómagam DM és Wai irányelveit próbálom meg követni. Wai gasztronómiailag kicsit silány lenne, bár nyáron napokig csak azt eszem amit ő, de így a nagy hidegben jól esik egy kis sült hús, vagyis több fehérje. Persze a 801010 zöldjeit sem vetem meg, főleg azért, mert magamnak meg tudom termelni.

  Tehát ezeken az irányzatokon belül mindben más a “hard”. Persze csak azokat soroltam fel, melyekbe picit jobban beleástam magam. Az összes irányzat listája picit hosszú, nem sorolom fel, akit érdekel a linkre kattintva elmerülhet az ősember táplálkozásának útvesztőiben: paleodiet.com/definition.htm

 • 1563.  zsóka
  2012. 02. 01. 15:46

  1561.descalcez

  Nos igen ez tudományos megközelítés.
  Jómagam szengab féle paleót folytatok. Kivétel a sajt, mert nálam az mégis csak tej. Hardabb változatát, ahol a zöldségek nyers állapotban vannak. Hőkezelve csak a húsok, a tojásfehérje.
  A vitaminokat szükségesnek tartom, mert a piacról vásárolok és nem én termelek.

 • 1616. burry  2012.02-03- 20:58

 • 1562. descalcez

  • Egy pár gondolat a kemény paleo témához!

   1. Arányok: A betegeknél történt megfigyeléseim szerint 50% hús alatt és 10 % gyümölcs felett a paleo nem működik. Nem okoz betegséget de jelzi szervezetünk, hogy nem jó! Így csak a következő két szélsőség között mozoghat:
   – hús több mint 50% max 100%
   – zöldség max 40 %
   – gyümölcs max 10 %
   2. Minőség: zöldség nyers, gyümölcs szezonális, zsír állati, hús minél vörösebb
   3. Csak ha éhes vagy akkor eszel
   4. Kihágás nincs
   5. Vitaminpótlás, csak a szükséges mértékben, ami jelenleg nem kiforrott
   6. Mozgás 10-15 km sétának megfelelő, átlagos mozgásforma
   7. Klórmentes víz
   8. A bőrrel érintkező anyagok esetében csak természetes lúgos anyagok,
   9. Vegyszermentes ruhatisztítás

   vagyis, hard paleolit étrend kell hogy társuljon egyéb életmódbeli viselkedéssel is! Lehetne folytatni a sort pl. fogmosás stb!

 • 1622. descalcez 2012.02.04. 8:14

  1616. burry

  Csak 1-2 elméleti felvetés.

  Gyümölcs max. 10%? Ennyire elszakadtunk volna a gyümölcsevő múltunktól? Tényleg már inkább ragadozókká váltunk? Ha ez így van, akkor:

  – Miért nem áldott meg az evolúció urikáz nevű enzimmel?
  – Miért nem tudunk C vitamint szintetizálni? (ez tipikus gyümölcsevő örökség)
  (Persze, tudom húsban is van C vitamin, de ahhoz nem kellene megsütni – mert ugye tönkremegy, nyersen viszont finnyásak vagyunk hozzá.)
  – Miért kezd folyni a nyálam, ha csak gusztusos gyümölcsöt látok, akár a neten, vagy boltban megérzem az illatát. Ugyanez nem mondható el, ha bemegyek egy istállóba?! A kutyánk mai napig remeg, ha kiscsibék kelnek, mindig egyet kísérget. Ha hagynánk, beszippantaná mindet mint egy porszívó. Nekem a kiscsibe látványától nem kezd termelődni a nyálam, legfeljebb a grillcsibe látványától.
  – Ha ennyire alkalmazkodtunk volna a sütéshez, akkor miért vannak olyanok, akiknek nyers étrendre megszűnnek betegségeik.

 • Például www.youtube.com/watch?v=pxzEnvLQvZA videón a leányzó sok mindenről beszél. A kioperált epéjét most hagyjuk, de beszél arról, hogy hangokat hallott, vagyis ilyen skizofrénia szerű tünetekre tippelnék, aztán hangulat ingadozás, amit talán bipoláris zavar? és mániákus depresszió? Nyers étrendtől ez mind a múlté, úgy látszik ő az evolúció mellékterméke?

  – …, valamint a 10-15 km séta nem ad elég ingert a fehér izomrostoknak, tehát kell abba egy kis emelgetés, lépcsőzés vagy fára mászás, vagy sprint…..

  – A többivel, klórmentes víz, fogmosás, stb. maximálisan egyetértek.

 • Mint gyümölcsevő, kerülöm a súroló anyagokat és a flórt tartalmazó fogkrémeket, ezért Gingisol foggélt használok, valamint antibakteriális xilitet teszek a fogkefére; Viszont nem eszem meg, nehogy kigyepálja a bélflórámat, aztán ehessem a bacikat bogyóban. Egy kis nyers csicsóka a turmixba, egy kis mosatlan biogyümölcs, és a bélflóra prebiotikum probiotikum nélkül is helyreáll.

  1624. BB  2012.02.04. 8:57

  1616. Burry
  “vitamin pótlás, csak a szükséges mértékben, ami jelenleg nem kiforrott”

  Kedves Burry!
  A vitaminszedésben, mint városlakó a középutas megoldás mellett voksolok. Lehet, hogy most a többiek hüledezni fognak, de én néha elképedek attól az irdatlan mennyiségű szintetikus vitamintól, amit “az egészség érdekében” sokan nap, mint nap lenyelnek. Először Lenkei “egyen-csomagjaitól” borzadtam el, amit persze egy darabig én is szedtem (Csak az Alapcsomagot!), aztán, ahogy telt az idő, erősen elgondolkodtatott, hogy szükségem van-e naponta magamba dönteni ennyi eszméletlen mennyiségű szintetikus vitamint?! Én még az irdatlan mennyiségű D-vitamin szedésen is mindig elképedek.
  Willson okos szavai csengenek mindig a fülemben. Egy baráti beszélgetés alkalmával azt mondta nekem, hogy tudod, én úgy vagyok a szintetikus vitaminokkal, mint a “szükséges rossz”. Hektikusan érdemes szedni, ha már szedjük, mert az élet is nap mint nap változó. Én azóta ehhez tartom magam. Egy azért számomra elhagyhatatlan: a B-vitamin és a Mg pótlása – kiegészítve C-vel, mert úgy-ahogy így tudom – sajnos csak valamelyest a pm-es idegeimet kordában tartani. D-vitamint szedek, de korántsem brutális mennyiségben, holott én is olvasom szengab ajánlásait. Tehát szedek vitaminokat, de módjával.

  A hús-gyümölcs-zöldség arányaira is hadd reflektáljak. Bár én szívesen helyezem mindenek fölé a húst, mert úgy látszik, hogy van bennem valami “ragadozó-vonal” is – a nevem is bulldog, mégis Desc. véleménye tűnik az észérvei alapján számomra is inkább irányadónak. Éppen ezen észérvek mentén igyekszem az étkezésemet a zöldségek és gyümölcsök irányába elmozdítani; De csak irányába, mert számomra valahol középen van az igazság – az étkezésemet igyekszem átalakítani. Valahol azt érzem reálisnak, hogy 30-max.50% hús, a többi zöldség és gyümölcs. Nekem a cukibetegség miatt inkább a zöldségeket kell preferálnom a gyümölcsök rovására.

Print Friendly, PDF & Email

Szendi blogos érdekességek – Ehető-e a nyers tojás?

Habvarázs nyers tojásból – Desc.-nek ajánlva

Receptkönyvek vásárlása

Paleos és egyéb termékek nagy választékban

A képeket Willsontól kaptam

1347.  descalzes

2012.01.28. 20:14

1304. BB boldogbuldog

Köszi a tojásos receptet. Szoktam még a sárgához kakaót adagolni, ettől teljesen csokoládészerű anyagot kapsz. A kókuszkrémtől meg olyan lesz, hogy a bolti tejcsoki elbújhat mellette. A sárgáját nem szoktam géppel keverni, hozzájárul a benne lévő koleszterin károsulásához….

Dr. Légrády ezt írja a tojások szalmonella fertőzöttségéről:

“A kutikula a strucctojást 30–35 µm (mikrométer, a milliméter ezredrésze), a tyúktojást 5–10 µm vastagon vonja be. A kacsatojáson ez a réteg ennél is vékonyabb, a 3 µm-t nem haladja meg, s ez az egyik fontos oka a gyakori, szinte kizárólagosan kacsatojásból eredő Salmonella-fertőzéseknek.

A fejlődő fiókának oxigénre is szüksége van, s a héjon lévő ovális nyílások, a pórusok teszik lehetővé a légcserét. A pórusok száma jóval több a tojás tompább (butább) végén, míg az ellenpóluson elenyészően kevés. A tyúktojás kb. 68 cm2-nyi felületén közel 10 000 pórus található, viszont egységnyi területen a kacsáén több és nagyobb méretű is. Utóbbival is magyarázzák, hogy a tojás okozta emberi Salmonella-fertőzésekért szinte kizárólag a kacsatojás felelős. (Magyarországon tilos étkezési célú fölhasználása! – de azokban az országokban, ahol még engedélyezik, kötelező föltüntetni a kacsatojást tartalmazó dobozon, hogy tíz percig főzni szükséges!)

A pórusok tölcsérszerűek; a héj külső felületén nagyságuk a tyúktojásnál 10 × 30 µm, a kacsáénál 10 × 40 µm – ami a bakteriális fertőzés tekintetében lényeges különbség –, de a héjon áthaladó tölcsérszár gyorsan leszűkül 6 µm-re és így éri el a belső héjfelszínt. Ez a szerkezet újabb barikádot emel a nemkívánatos betolakodók elé.”

www.szamosmiklos.hu/tojaskonyv/

Ezenkívül még Mercola doki ajánlását is megéri szem előtt tartani.

articles.mercola.com/sites/articles/archive/2002/11/13/eggs-part-two.aspx

Gurítod a tojást, ha huppan, ne edd meg nyersen. Ha deformálódott, vagy van kiugrás a héjon, nincs nyers evés. Ha repedt, akkor sem. Ha már feltörtem, és a sárgája nincs egyben, vagy híg a fehérje akkor odaadom a macskáknak.

Print Friendly, PDF & Email

Szendi blogos érdekességek – Kókusz zsír, kókusz olaj – Joe

Receptkönyvek vásárlása

A kép a Google images-ről való

1277.  Joe

2012.01.27.16:10

1270, 1271 BB, Paleolga

A kókuszzsír/olaj ugyanaz. Paleolga jól írtad (24,5 fok felett folyékony, azaz olaj, egyébként szilárd, azaz zsír). Annyit helyesbítenék, hogy nem csak az extra szűzre igaz ez, a finomítottra is (kivétel a trendavites, ami ahogy Des. bebizonyította, hidrogénezett).
A finomított és extra szűz kókuszolaj/zsír közt annyi az észrevehető különbség, hogy az utóbbinak kókusz illata és íze van, a finomítottnak nincs, mert vákuum alatti felgőzöléssel szagtalanítják (és sajnos gyakran még hexánnal is átmossak, de ezt nem jelölik rajta…).
Amúgy a trendavites kókuszzsírok közül is van amelyik olvad 24,5 fokon, így szerintem a finomítottak esetében picit zsákbamacska, hogy melyik hidrogénezett és melyik csak finomított.
A tuti az az, ha szűz kókuszolajat használunk, de annak kókusz illata/íze van, így pörkölthöz talán nem a legjobb… és az ára is borsos. Itthon sok szűz kókuszolajam van és majdnem mindent abban sütök, nekem kifejezetten tetszik ez a kókuszos íz, a legtöbb ételhez illik szerencsére.
Hamarosan (kb. 1 hónap) lesz is belőle termékem, aminek barátságosabb ára lesz, azaz nem 10x csak kb. 2x annyiba fog kerülni, mint a finomított.

Sütéshez a legpaleóbb szerintem a kókusz- vagy pálmazsír, de jó a paleolaj (az olajessimo nem!) és a teavaj illetve a ghee is, mert ahogy korábban kifejtettem, sütésnél a fő szempont, hogy minél kevesebb legyen benne az omega-6. Az, hogy nincsen benne omega-3 nem számít, azt nem a sütőolajjal kell bevinni…

Print Friendly, PDF & Email

Szendi blogos érdekességek – paradió, lenmag

Receptkönyvek vásárlása

 

Szengab blogjáról beidézek ide egy-egy hozzászólást.

Csak vigyázat a sok paradióval! Nem is beszélve a szelénen kívül a magas O6 tartalmáról!

797. Rozcsika
2012. 01. 16. 9:37

796. fenyőke
Szia! A kevés nyál az átmeneti problémám volt, amikor elfelejtve azt, hogy napi 3-5 darab paradiónál többet nem szabad enni, marékszám ettem. Később meg is találtam a számításaimat Mezei Elmira Szakácskönyv I 96. oldal utolsó bekezdés. 3 dkg=kb. 10 szem=550 mikrogramm, az AllTech Sel-Plex szerves szelén max. adagja 200 mikrogramm, de napi adagnak inkább 50 mikrogrammot javasol. Tehát nem is 3-5-öt, hanem csak 1 szemet szabadna enni naponta a paradióból.

Az alábbi táblázat hivatkozása

Az alább kigyűjtött mennyiségek a hivatkozás szerint kisebb csészényi mennyiségre – 130-150 g-ra értendők!

Mag                                   Omega3               Omega6

Kesudió - pirított              161 mg             7661 mg
Dió                            9079 mg            38092 mg
Mandula - pirított                                   12648 mg
Szezám – egész, száraz                376 mg            21372 mg
Lenmag                              22813 mg             5911 mg
Paradió – szárított, nem blansírozott    18 mg           20564 mg
Kókusz – húsa, őrölt                                        355 mg
Mogyoró (bokor)                          87 mg             7832 mg
Pisztácia – szárazra sütött            262 mg            13636 mg
Tökmag - szárított                    181 mg            20703 mg
Napraforgó - szárított                 74 mg            23048 mg

A lenmaggal az O6-ot olcsóbban ellensúlyozhatod, mint a halolajjal. Ezzel nem a halolaj ellen beszélek.

Szengab blogjáról:

404. descalcez
2012. 01. 09. 14:16

396. Ilona

Elvileg megteheted, de lenmaggal vagy lenmagolajjal is egyensúlyozhatod. Erre a célra a halolaj kicsit költséges….. Ugyanazért a delta-6-desaturase enzimért versengenek, ha alfa-linolénsav jut hozzá, akkor EPA lesz belőle, ha pedig omega6, akkor arachidonsav, majd annak a jó kis gyulladásfokozó végtermékei. (Prostaglandins, Thromboxanes, Leukotrienes)

456. Korinna
2012. 01. 10. 14:16

Sziasztok !

Én úgy emlékszem, egy éve arról volt szó, hogy a lenmag evését ne vigyük túlzásba, mert sok benne a fitoösztrogén, sokaknak menzesz problémát okozott, bezavart a peteérésbe, meg ilyenek… Gábor mesélte, hogy a lánykája reggelente kb. 2 kanál lenmagot (pelyhet?) kever a reggelijéhez, és az (Neki) még jó volt, de ha történetesen hozzáenne más ételekben is napközben…., szóval úgy emlékszem ebben maradtunk. Tehát, ha most a magevés miatti plussz O6-ot akarjuk közömbösíteni ( 411. descalcez ) a lenmaggal, nekem legalábbis, aki zabálom feszt a kesut, lehet, meg kéne ennem fél kiló lenmagot, vagy az olajból annyit hogy rögtön szaladhatnék a csempeszobába….?!

Print Friendly, PDF & Email

Szendi blogos érdekességek – Az Omega3 és az Omega6 helyes arányai – Joe

mass-effect-3-omega-dlc-uk-release-date-1810

A kép a Google images-ről való

Kiegészítem 2016-ban az alábbi beszélgetést a Dr. Fung blogján olvasottakkal:

“A megfelelő mennyiségű omega-6 zsírsav előnyös az emberi egészségre , mert bioaktív molekulák , különösen azok, amelyek részt vesznek az immunválaszban és a kardiomiocita (izom sejtek) összehúzódásában. Az omega-6 zsírsavakból gyakran van túlkínálat , míg az omega-3 zsírsavakból is a modern nyugati étrendben használatos olajok miatt. A sok omega-6 hiperimmun válaszokat szül, és zavarja a az omega-3 zsírsavak megfelelő funkcióját, a káros hatások krónikus kardiovaszkuláris betegségeket és a gyulladásokat okoznak.”

“639.  Joe

2012.01.12. 18.04

 •  A legjobb megoldás szerintem, ha alacsonyan tartjuk az omega-6 bevitelünket (10 g/nap alatt, 5-6 g tűnik optimálisnak) és állati eredetű omega-3-ból (EPA+DHA) min. 2 g/nap veszünk magunkhoz.
 • A növényi eredetű omega-3-at (ALA)  messziről elkerüljük!
 • Ha az omega-6 fogyasztásunk optimális, akkor a növényi omega-3 kifejezetten ártalmas! (Kivéve SDA, de az csak az echium olajban van sok, ami beszerezhetetlen és arany árban van).
 • Ha az omega-6 bevitelünk magas (min.10g), akkor érdemes csak növényi o3-at (ALA-t) is fogyasztani az állati mellett (pl. 1ek lenmagolaj/nap).

Kifejtem bővebben, hogy miért:

A növényi és állati o3-ak közt nem a hasznosulásokban van a lényeges különbség:

 1. A növényi o3-ból (Alfa-linolénsav = ALA) a szervezetben egy enzim hatására (delta6desturáz) SDA keletkezik, abból meg EPA. Ez az ALA -> SDA konverzió az, ami kb. 10% hatékonyságú, ezért szokták a hasznosulást hozni fő különbségnek az állati- és növényi- o3-ak közt. Ugyan ez az enzim alakítja át az omega-6-ot (LA = linolsav) egy gyulladásfaktorrá (ARA = arachidolsav). Egyrészt káros: Ha sok o6-ot fogyasztunk, ebből a gyulladásfaktorból is sok lesz, ettől káros a sok O6. Másrészt hasznos:
  1. Ugyanakkor az O6-ból gamma-linolénsav (GLA) is keletkezhet a szervezetben, annak alakulásában is ugyan ennek az enzimnek van szerepe. Ez a GLA egy gyulladás-csökkentő hatású, az EPA/DHA-hoz hasonlóan fontos zsírsav.

A növényi o3 (ALA) és az állati o3-ak (EPA/DHA) különböző módon fejtik ki hatásukat:

 1. Az ALA verseng az enzimért a omega-6-tal (LA), így az ALA és LA arány fogja megszabni, hogy mennyi gyulladáskeltő hatású ARA tud képződni.
 2. Az állati eredetű o3 nem verseng az o6-tal, viszont képes az ARA-t a káros tevékenységében megakadályozni (nem engedi érvényesülni a receptorjainál)

Mivel a növényi omega-3 verseng az omega 6-tal, így nem csak az ARA képződését, de a GLA képződését is visszaszorítja!

Az állati eredetű o3-ak nem szorítják vissza az GLA-t, viszont a fölöslegben képződött ARA-t hatástalanítják.
Azt is fontos megemlíteni, hogy ARA-ra is szüksége van a szervezetnek!, csak nem túl sokra. Gyermekeknél fontos különösen az ARA, főleg csecsemőknél, ezért fontos, hogy ők ne kapjanak lenmagolajat és egyéb növényi O3-at!!!

Ha magas az O6 bevitel, jól jön a növényi O3, de ha nem csak annyit érünk el vele, hogy csökken a GLA szintünk és a még szükségesnél is kevesebb ARA lesz a szervezetünkben. Szóval a növényi O3 kétélű fegyver!

Az állati O3 viszont csak segíteni tud, ártani nem! - Nem csökkenti a GLA-t és az ARA-t is csak fölöslegben kezdi gátolni.

Összefoglalva:

 • Növényi O3-at mértékkel (és csak ha sok O6-ot fogyasztunk), állati O3-at bőséggel.

Az omega-6 bevitelt 10 g alatt tartani nem nehéz:

 • Zsiradéknak használjuk alacsony O6 tartalmú zsiradékot (kókuszzsír/pálmazsír/teavaj/ghee)
 • Olajos magokból csak a mandula/törökmogyoró és kesu tartalmaz relatíve kevés o6-ot (100g-ban 10g), a többi ezek többszörösét, illetve a makadámi dióban csak 2 g/100 g van, ez a legjobb (illetve pár hét múlva kijövök egy új termékkel az omegamaggal, ami egy csupán 1% omega-6 tartalmú nagyon jó ízű speciális napraforgómag)

Amikor az olajokat és magokat nézzük, hogy mi mennyire paleo, ne az o6:o3 arány érdekeljen, kizárólag csak az o6 tartalom! Minél kevesebb benne az o6, annál jobb. Az arány teljesen mindegy! (a föntiekben kifejtettek miatt) A diónak 4:1-hez az aránya, így tök jónak tűnik (kis mennyiségben jó is), mégis 100g-jában (ami nem sokkal több, mint 1 marék) van közel 50 g omega-6!!!

Remélem érthető, amit írtam és segít rendet tenni a témában …”

644.  Joe
2012.01.12. 19.32

Jaj, amit elfelejtettem írni, hogy pár gramm omega-6-ra azért szükség van naponta! Nehéz megmondani mennyire, de átl. napi kb. 5g lehet az optimális.

Print Friendly, PDF & Email