Sült Madártej

Sült madártej

Izgalmasan hangzott ez a részemről soha nem hallott süti elnevezés is. …, és valóban, gyakorlatilag a madártejet sütjük meg. Azt kellett még k kitalálnom, hogy az itthon lévő anyagokból mit tudok használni az elkészítéshez?! Tápióka gyöngye volt itthon, de javaslom az elkészítést tápióka liszttel vagy pl. mandula liszttel, kókusz liszttel és a tésztához adott vajjal. Lehet kísérletezni! A tésztába szórt és nem előfőzött tápióka is – több, mint valószínű, hogy működik, hiszen meg kell, hogy duzzadjon sütés közben is! – még nem kockáztattam. A tésztába akár mindig lehet vajat is tenni, aki selymesebb állagot szeretne elérni. Lehet kísérletezni azzal is, hogy a tepsit zsírpapírral kibéleljük. Én fóliáztam, de az a tésztára ragad!

Hozzávalók:

  • 2.5 dl Tápióka gyöngye
  • 1 l növényi tej – kesudió, mandula-, kókusz- vagy zabtej
  • 10 db tojás
  • 1 ek. citrom
  • Stevia vagy eritrit a süteménybe; vaníliaxukor
  • Eritrit porítva a sütemény szórásához
  • Vaj a sütőedény kenéséhez és valamilyen lisztes anyag az edény szórásához – pl. tápióka liszt vagy valamilyen paleo liszt

Elkészítés:

  • A tápióka gyöngyét felöltjük a tejjel és állandó keverés mellett főzzük, ameddig a tápióka megduzzad, majd hagyjuk kihülni.
  • 10 db tojás fehérjét a citrommal és ízlés szerint hozzáadott édesítéssel – pl. 2 ek. eritrit – kemény habbá felverjük.
  • 10 db tojás sárgáját kikeverjük pl. -2 ek. xukorral.
  • A tejben főtt tápiókat összetörjük és hozzá keverjük a xukros tojás sárgáját és a felvert habot.
  • Egy mély sütőedényt kivajazunk és kiszórunk tápiókával vagy paleo liszttel és a masszát az edénybe öntjük.
  • A kiöntött süteményt előmelegített sütőbe tesszük – a tűzforró sütőt minimum hőfokra vesszük vissza és 50 percig szárítva sütjük a tésztát.
  • A megsült, majd kihűlt sütit felkockázzuk és a tetejét porított eritrittel megszórjuk.
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Sült Madártej”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.