Alapanyagok kategória bejegyzései

A glicin jótékony tulajdonságairól

A Glicin jótékony hatásairól röviden
“A Glicin a kollagén típusú fehérjékben legnagyobb mennyiségben előforduló aminosav. Más fehérjeforrásokban csak kis mennyiségben fordul elő. Manapság sokkal kevesebb kollagén típusú fehérjét fogyasztunk, mint őseink, hiszen a körömpörkölt, csontleves, kocsonya, pacal és hasonló ételek nem túl divatosak már. Jelentősen eltolódott tehát a fehérjebevitelünkből származó aminosavak aránya (csökkent a glicin a többihez képest). Evolúciónk során nem ez volt a jellemző, így fölmerül a gyanú, hogy ennek káros következményei lehetnek. A glicin pótlás előnyös hatásai is ezt a sejtést erősítik. Optimális vércukor A glükóz (és így a szénhidrátok) vércukorszintet megemelő hatását jelentősen mérsékli. Fokozza az inzulin hatékonyságát, azonban az inzulin szintet szinte egyáltalán nem emeli, ellenben a jótékony hatású glükagon szintjén igen, ami az inzulin „ellenlábasa”. Csökkenti az inzulin-rezisztencia esetén megfigyelhető magas vérzsír szintet is. Bőr A bőrünk jelentős mennyiségű kollagént tartalmaz, így glicint is. A kollagén peptidek ráncainkat csökkentő, bőrünk rugalmasságát növelő és hidratáló, bőrfiatalító hatása jól ismert és sokat kutatott. A kollagén pedig hatását nagyrészt a magas glicin tartalmának köszönheti. A kollagén, glicin, C-vitamin, szőlőhéj- és mag-kivonat valamint a bioflavonoidok remek kombináció lehet, ha bőrünk fiatalságára belsőleg gondolunk. Idegrendszer Kis mennyisége fokozza az éberséget és az agyi mikro kapillárisok keringését. Emellett depresszió, skizofrénia és OCD (kényszerbetegség) kezelésére is hatásos megoldás, a különböző kísérletek szerint. Méregtelenítés Ezzel kapcsolatban ugyan csak állatokon végzett kísérletek vannak, de ezek alapján a máj és vese funkcióját javítja, fokozza a glutation nevű erős méregtelenítő és antioxidáns hatású anyag termelődését. Alvás Több kutatás is foglalkozott a glicin alvásra gyakorolt hatásával emberek esetén. A megállapítások közé tartozik, hogy a lefekvés előtt elfogyasztott glicin (3 gramm elszopogatva) javítja az alvás minőséget, gyorsítja az elalvást, valamint enyhíti a túl korai ébredést és kevesebb alvás esetén is kipihentebbek vagyunk. (6 óra alvás glicinnel sokszor jobb alvásminőséget eredményezett, mint 8 óra alvás glicin nélkül.)
Élethosszabbító hatás:
Egérkísérletekben a csökkent kalória bevitel (normál hasznos mikro/makro tápanyag bevitel mellett) hatásosan növeli az élethosszt. Ennek hatását már majmokon is igazolták és részben embereken is (természetesen élethosszig tartó kalóriamegvonásos kísérletet embereken etikai okokból nem lehet végezni, így csak pl az ún. telomerek hosszának méréséből következtettek emberek esetében). A kalóriamegvonásnál is hosszabb élethosszt (+40%) tudtak elérni a metionin nevű aminosav bevitelének korlátozásával egérkísérletekben és később hasonló eredményt értek el úgy is, ha az egerek táplálkozását nagy mennyiségű glicinnel egészítették ki. Ez azért van, mert a glicin korlátozza a táplálékból a metionin hasznosulását, kiegyensúlyozza a fehérjékből fölszívódó aminosav arányt a vérben. Emberek esetében még nem vizsgálták, de feltételezhetően szintén hatásos. Mivel metionin a legtöbb ételben sok van, ezért a gyakorlatban nehezen kivitelezhető a metionin csökkentett diéta emberek esetében. Azonban az étkezés után elfogyasztott glicin (pl glicinnel édesített desszert vagy ital) szimulálja a metionin csökkentett élethosszabbító hatású diétát, hiszen a glicin korlátozza a metionin fölszívódását.
A glicin édesítőszernek is kiváló! Nincs mellékíze, hőálló, a cukorral nagyjából megegyező édesítő hatása van. A polialkoholokkal (pl.: xilit/nyírfacukor, maltit, eritrit) szemben nem okoz bélrendszeri problémákat senkinél. Nem veri át a szervezetet, mert az édes íze mögött nem üres kalória van, ahogy a legtöbb édesítő esetében, hiszen a glicin fehérje és akként is kezeli szervezetünk (az édes íz cukorforrást jelent a szervezetnek és a glicinből szükség esetén a szervezet valóban képes cukrot előállítani, így nem okoz hypoglikémiát). A túlzott vércukor emelkedést gátló hatása miatt pedig különösen jó (szénhidrátokat amúgy is nagy mennyiségben tartalmazó) sütik és hasonlók édesítésére, hiszen azok hirtelen vércukor növelő hatását kordában tartja.”
Print Friendly, PDF & Email

Gondolatok a “bacon”-ről

“Egyedül akkor van baj, ha ezek a vegyületek nitrozaminokká alakulnak…ami nagy hőfokon történő főzéskor fordul elő

Sajnos mindennek van egy árnyoldala is. Amikor a nitriteket magas hőmérsékletnek tesszük ki, a jelenlévő aminosavakkal (a fehérjék alkotói) nitrozaminokat alkotnak ( 25 ).

 

 

Sok fajta nitrozamin van…de a legtöbb rákkeltő hatású ( 26 ). A dohányfüstben a fő rákkeltő anyagok a nitrozaminok. Mivel a legtöbb bacon, virsli és feldolgozott hús sok nitrit sót tartalmaz és ezek egyben magas fehérje tartalmúak is, ezek magas hőfokon való elkészítése tökéletes körülményeket teremt a nitrozaminok kialakulásához ( 27 ). Fontos észben tartanunk, hogy a nitrozaminok keletkezéséhez nagyon magas hőmérsékletre van szükség. Bár a zöldségek szintén sok nitrátot és nitritet tartalmaznak, ezeket ritkán teszik ki nagy hőhatásnak.

Nitrozaminok képződnek még a gyomor savas közegében is.”

Gunnars cikkéből idéztem Szendi Gábor oldaláról!

https://www.tenyek-tevhitek.hu/nitritek_nitratok_es_nitrozamin_baratok_vagy_ellensegek.htm

Print Friendly, PDF & Email

A karob – a kakaó helyettesítője

Szentjánoskenyér fa termése
“Kakaó „Pótszer”, a Karob.

Az Új Életmód 2009/4. számában részletesen írtunk a kakaó „pótszeréroől”, a karobról, fogyasztásának előnyeirõl, szervezetünkre gyakorolt hatásáról, összehasonlítva a kakaóval és a csokoládéval. E régebbi cikkünkboől idézünk néhány fontos tényt:

A kakaóval ellentétben a karob nem tartalmaz az egészségre ártalmas összetevõt. Szénhidráttartalmának nagyobb részét a fruktóz adja, nem az összetett szénhidrátok. Önmagában is édes, az egyiptomi hieroglifákon például az édes szó jelzésére használták. Zsírtartalma töredéke a kakaóénak, A- és B- vitamint, kalciumot, káliumot és vasat tartalmaz. Ballasztanyag-tartalmának köszönhetõen segít a hasmenéses megbetegedésekkor, és a koleszterinszint csökkentésére is alkalmas.

Feldolgozása egyszerű, erjesztést nem igényel. Szüretelés után csak megőrlik, illetve kisebb-nagyobb mértékben pörkölik: minél sötétebb, annál inkább pörkölt.

A karobpor teljes mértékben pótolja a kakaóport: süteményekhez, öntetekhez, italokhoz egyaránt felhasználható. Íze a kakaóénál enyhébb, ezért kicsit több kell belõle – és persze elõször kóstolva szokatlan lehet. Minél korábban ismerik meg gyermekeink, annál inkább megkedvelik, és így elkerüljük, hogy rászokjanak a kakaóra (a „karobon felnõtt” gyerekek nem is kívánják a kakaót). Táblás karobcsoki és karobos mogyorókrém is kapható – ezek ára azonban meglehetõsen borsos, de a karobpor elérhetõ áron szerezhetõ be.

Teobromintartalma miatt a kakaó (csoki) fogyasztása egyes kutyák számára halálos is lehet, ezért a nekik szánt ínyenc – és jutalomfalatokat karobbal készítik. Mi emberek ugyan nem halunk bele a csokievésbe, de ha van egészséges alternatívája, érdemes elgondolkodni a cserén. “

Print Friendly, PDF & Email

Zselatin és kollagén az ízületek és a bőröd őre

Erdeszne zselatin

ZSELATIN

Partneremnél is kapható http://www.biobolt.e-tar.hu/search/?q=zselatin és tudom, hogy sokan megrendelőik vagytok.

http://biowellnatura.hu/p/etkezesi-zselatin.html

“A zselatin 5-szörös mennyiségű víz vagy folyadék sűrítésére képes

A zselatin a legelterjedtebb zselésítő anyag, élelmiszerekben, gyógyszerekben széles körben alkalmazzák. Állati eredete miatt a vegetáriánus élelmiszerekben, valamint egyes vallási előirányzatok miatt, pektinnel, agar agarral, karragénnel, alginsavval, helyettesíthető.

Leggyakrabban fagylaltok, lekvárok zselésítésére használják. Diétás élelmiszerekben zsírok helyettesítésére is alkalmazzák, mert a szájban zsír érzetét kelti, ugyanakkor kalóriatartalma nagyon alacsony.
Gyógyszerekben elsősorban gyógyszerkapszulák bevonatához használják, mert így a kapszula könnyebben lenyelhető.

Kozmetikumokban általában hidrolizált kollagén néven található meg.
Élelmiszerekben a zselatin napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, mellékhatása nem ismert.

Étkezési zselatin – ízületi fájdalmakra

Az étkezési zselatin állati eredetű csontot tartalmaz (ebből készítik) folyadékkal keverve emiatt kocsonyásodik be. Ízületeink akkor fájnak, ha a csontban nincs elegendő mennyiségű kalcium és ezt a csont az ízületből vonja ki, így pótolja a számára létfontosságú alkotó elemet.
Figyelj az ízületi fájdalmakra, mert ez azt jelzi, hogy az ízületeidben nincs elegendő kalcium.

Jó tudni!

Sokan kívülről szájon át szedve próbálják meg a kalcium hiányt pótolni, de azt tudni kell, hogy csak az egészségesen működő szervezet képes a kívülről bevitt kalciumot maradéktalanul hasznosítani!
Ha emésztési problémáid, (hasmenés, székrekedés, különböző allergiák) vannak, akkor a szervezeted nem képes sem a kalcium, sem más szájon át szedett vitamin, nyomelem hasznosítására.
Emiatt a legegyszerűbb módja az ízületi gyulladás/fájdalom külső helyi kezelése.”

KOLLAGÉN

http://vitaminvilag.hu/etrend-kiegeszitok/termekek/gal-kollagen-peptidek?gclid=Cj0KEQiA-_HDBRD2lomhoufc1JkBEiQA0TVMmnjOY6Yefnr6Tx3Fzdq47tcdfyUoYI7B3ArCpaIrlZkaAkfm8P8HAQhttp://vitaminvilag.hu/etrend-kiegeszitok/termekek/gal-kollagen-peptidek?gclid=Cj0KEQiA-_HDBRD2lomhoufc1JkBEiQA0TVMmnjOY6Yefnr6Tx3Fzdq47tcdfyUoYI7B3ArCpaIrlZkaAkfm8P8HAQ

GAL Kollagén peptidek

A kollagén egy óriásfehérje, ami nagy mennyiségben található meg bőrünkben, csontunkban és porcainkban. Az állati bőr, csont és porcok elfogyasztásával (pl csontleves, kocsonya, stb) hozzá is juthatunk sok kollagénhez, azonban ez nagyon nehezen emészthető. A kollagén az emésztés során kisebb alkotóira, peptidekre bomlik, amik egy része utána aminosavakra, így jut a véráramba, hogy aztán a bőrben és ízületekben kifejthesse hatását.

Termékünkben a kollagén már eleve peptidek formájában van jelen, azaz elő van emésztve, hidrolizálva van. Így a fölszívódása már jó és az emésztésünket sem terheli. Ez az emésztést már alig igénylő kollagén peptid (hidrolizált kollagén) segíti a bőr fiatalos rugalmasságának és az ízületek megfelelő működésétét, hajlékonyságát.

A bőrre és ízületekre kifejtett hatás csak kollagén peptidek fogyasztásával kapcsolatosan igazolt, nem előemésztett (táplálkozásból fogyasztott) kollagén esetében nem. (Fontos megjegyezni azonban a gyomor- és bélnyálkahártyára a táplálékból származó, nem előemésztett kollagén a jó hatású egyes szakemberek szerint).

Napi 10g (1 púpozott evőkanál) fogyasztása javasolt napi 1 vagy 2 alkalommal. Íze nincsen, de enyhe szaga miatt érdemes narancslébe, kakaóba vagy pl. tejszínes-vaníliás italba keveri, melyek remekül elfedik azt.

Összetevök: 100% kollagén peptidek (hidrolizált kollagén)

Print Friendly, PDF & Email

A kakaó – gyógynövény

A kakaó nem hizlal, csak a hozzáadott cukor!!!

kakaóbab

http://www.pointernet.pds.hu/tini/diet/tanacs/20110102214545699000000780.html “A kakaó fiatalon tart és élénkít”

A Naturportál oldaláról beidézek néhány jó tulajdonságot, de kattints a sorra és olvass erről részletesebben is!

“Lássuk csak, hogy mire jó a kakaó:

A benne található polifenolok a káros koleszterinek oxidációját okozzák.

A flavonoidok miatt a kakaó az érrendszerre is hatással van. A flavonoidok ugyanis a vérrögképződés gátlásával un. “aszpirinhatást” fejtenek ki.

Erősíti az immunrendszert. Erősítő, roburáló hatású a betegség utáni lábadozásban, valamint hasmenés esetén összehúzó anyag.

Szív- és idegserkentő. …”

A különféle kakaó minőségekről a http://www.wiselady.hu/2009/06/gasztro-mitoszok-3-kakao.html oldalon olvashatsz!

A magam részéről nem félek a kakaó serkentő hatásától, hanem természetesen hozzáadott cukor nélkül élvezem az összes előnyét!
Print Friendly, PDF & Email

Csicsóka

csicsóka

A kép a Google images-ről való

http://hu.wikipedia.org/wiki/Csics%C3%B3ka
"Beltartalmi értékei:
A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványi anyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.
Gyógyhatása
A csicsóka gazdag inulinforrás. Az inulin vízben nem oldódó nagyméretű rost, poliszacharid. Az inulint csak a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni, étvágycsökkentő és hashajtó hatású, de felfúvódást is okozhat.
Különösen elhízásnál és cukorbetegségnél ajánlják, valamint a bélflóra regenerálásához, de ezen túlmenően is széles spektrumú gyógyhatást tulajdonítanak neki. A csicsókát kozmetikai készítményekben is alkalmazzák. ..."
Print Friendly, PDF & Email