SZEMÉLYES BLOG kategória bejegyzései

Hogy vagyok 2018. március 7-én?!

Megosztom veletek Dr. Mercola táplálkozáspiramisát, mert úgy döntöttem, hogy ezt fogom követni.

Van, aki a Szendi-féle paleot követi, van, aki Jaminet Tökéletes Egészség Diétáját, van, aki ketogénezik – paleosan vagy Dr. Fung elvei alapján az LCHF-et követi, olyan ismerősöm is van, aki kizárólag húsevő – zero carb étkezést folytat. Megismerkedtem a Terry Wahls-féle autoimmun protokollal is, és sok receptemet kombatibilissé tettem az AIP követők számára.

Szűkebb baráti körben – jelentős túlsúllyal küzdő sorstársak – felhívták a figyelmemet arra, hogy ne hanyagoljam a zöldségek fogyasztását, a szénhidrátokat, mert nem biztos, hogy Hashimotosként a jó utat választottam?! Ezt támasztják alá a Zsoldos Bence oldalán olvasottak is,

MI DERÜL KI EBBŐL A HOSSZÚ CIKKBŐL, MELYNEK CSAK EGY RÉSZÉT IDÉZEM BE? … AZ ALACSONY CH-BEVITEL AKADÁLYOZZA AZ ELEGENDŐ T3 TERMELŐDÉST!!!

"Pajzsmirigyhormonok és a táplálkozás http://nelegybeteg.hu/tanulmany-szelen-kekjod.php Zsoldos Bence oldaláról

Teljes böjt alatt a szérum T3 24 órán belül elkezdett csökkenni, 4-6 napon belül elér egy platót kb. a kontroll szint alatt 50%-kal, a T4 szinte semmi változást nem mutatott.

Az éhezés után a zsír és fehérje visszapótlásának nincs számottevő hatása a lecsökkent T3 szintre, a szénhidrát újra fogyasztásának hatására a T3 szint megnövekedett. A növekedés mértéke a szénhidrát mennyiségétől függ, Az 50 g glükóz csak részben, a 160 g glükóz teljesen visszaállította az eredeti T3 szinteket

Szénhidrátok fogyasztása előnyt vagy hátrányt jelent a pajzsmirigy ellátottság szempontjából?

A nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrend jelentősen csökkenti a T3-at. Egy napi 20, illetve 30 g szénhidrátot tartalmazó étrendben a T3 szint 50%-kal csökkent, és négy hétig, illetve több hónapig úgy maradt, amíg újra meg nem emelték a szénhidrát szintet, mert akkor ismét növekedni kezdett

A csökkent T3 ellenére, a TSH szint normális, vagy enyhén csökken. A normál vagy enyhén csökkent TSH szint azt jelzi, hogy a csökkent szénhidrát bevitel miatt. a szervezet nem szenved hiányt pajzsmirigy hormonokban

A T3 termelés megnövekszik, amikor szénhidrátot adnak egy alacsony szénhidráttartalmú étrendhez, ami azt jelzi, hogy az étkezési szénhidrát egy pajzsmirigy hormont igénylő folyamat.

Az alacsony szénhidrát bevitel miatt a T3 szint nagymértékben lecsökken, de nem okozza az alulműködés tüneteit. A nagymértékű szénhidrát bevitel a pajzsmirigyhormon termelődését elősegíti, és emiatt megnövekszik a jód igény.

A magas szénhidráttartalmú étrendek összefüggést mutatnak a jelentősen magasabb szérum T3 szinttel, összehasonlítva a nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrendekkel A magas keményítő- és cukortartalmú ételek fogyasztása óta a T3 szint 1,5-szeresére nőtt
Kopp W. Nutrition, evolution and thyroid hormone levels - a link to iodine deficiency disorders? Med Hypotheses. 2004;62(6):871-5.

A sorstársaim indítottak el azon az úton, hogy visszakanyarodjak a ketogéntől a paleohoz. …, és nagyon okosan tették, hogy efelé irányították.

Januárban beiktattam 14 olyan napot az étrendembe, amikor csak zöldféléket és gyümölcsöket ettem, majd visszatértem a paleohoz, mert egyszerűen a vegyes táplálkozásban hiszek a mai napig.

Meglepő módon a “vegán” időszakban a cukorértékeim lényegesen javultak – az éhomi végre ismét!!! Minden részem tiltakozik a vegánság ellen, tehát 100%, hogy nem fogom követni, de az a két hét azt bebizonyította számomra, hogy a testzsírom olvadni kezdett és ezzel egyenes arányban a cukorértékeim ismét az átlag 6.6 felé tendáltak. Ahogy visszatértem a paleohoz – a paleos szokásaim szerint a low carb paleohoz, az éhomi cukraim megint kúsznak felfelé. IF (Szakaszos böjt) szerint 6/18-ban étkezem.

Tapasztalati megfontolásból gondoltam arra, hogy Dr. Mercola piramisa talán visszahozza a jó cukorértékeimet?!

Azt is észrevettem, hogy a sertéshús nem a legjobb választás számomra, igyekszem teljesen kiiktatni. Sajnos a zsíros szalonnák sem nyerők.

Halat, csirkét és marhahúst eszem, továbbá sok föld feletti zöldséget. Leadtam azt a 10 kg-ot, melyet a ketogén mellett szedtem fel. Ameddig mások ketogénnel fogynak, én miért ne reagálnék pont fordítva?!

Lehetséges, hogy koromnál fogva az inzulin receptorok kimerülőben vannak? Merkformin XR 500 – 500-at szedek reggel és este. Csak, ha nagyon muszáj, csak akkor megyek el orvoshoz, mert a padlás tele van velük, a bukszám meg üres.

Arra gondoltam, hogy mindaddig folytatom a ch-bázísú (Mercola) étkezést, amíg legalább nem érem el a korábbi – nem alacsony -, de kisebb súlyomat. Valójában már messze nem esztétikai kérdés a túlsúlyom, hanem se megvakulni nem szeretnék, se vesedializisre nem kívánok majdan járni, se pedig nem szeretném, ha nem gyógyuló sebeim lennének.

Egy szó mint száz – probléma nélkül unalmas lenne az élet. 😀

Print Friendly, PDF & Email

Arany középút

Régen jelentkeztem személyes bejegyzéssel. 8 éve követek egy elvet, hogy egészségileg felépítsem magamat a pajzsmirigyem “elsorvadásának” járulékos betegségeiből – anyagcsere, idegrendszer, cukorháztartás, érrendszer és szív kisebb-nagyobb nyavalyái.

A legutóbbi személyes állapotommal kapcsolatos eseményt, miszerint a pajzsmirigyem bal lebenye teljesen visszaépült, a jobb lebeny még nem, és a nyaki ultrahang tipikus Hashimotos pajzsmirigy képét mutatta, az AntiTPO-m pedig 260 volt (pm. gyulladás szint a felső 9-es határral szemben) – már megosztottam veletek.

Az étkezés terén kirándulást tettem az Autoimmun Protokollban és egy nagyon kedves tagokból álló AIP kezdő csoportot találtam. Megismerkedve az AIP-pal, azt 8 hétig követtem, majd visszatértem a ketogénhez úgy, hogy hatottak rám az autoimmun étkezés irányelvei, mely alapvetően szigorított paleo étkezés.

Igaz az az állítás, hogy ketogénezel ugyan, de nem kell görcsösen a ketozis állapotát forszírozni. Most végre ettől a fikciótól felszabadultam. Jelenlegi étkezésemben soha nem haladom meg az 1200 ccal-át, és általában -, mint mindig – fogyási szándékkal 800-900 cca-ra lőttem be a napi fogyasztásomat. Arra ügyelek, hogy a fehérje fogyasztásom mindig magasabb legyen, mint a zsír és megengedek magamnak napi maximum 40 gr szénhidrátot, általában hideg bogyós gyümölcsöt. A “fagylaltokért” való rajongásom nekem télen és nyáron töretlen.

Nagyon lassan, de ismét elkezdtem fogyni – 6 hét alatt 4 kg-ot. Meglátjuk. Jól vagyok. A cukrom a cukorbetegség ellenére jónak mondható, mert a HbA1c 6.5, 6.6 – kissé emelkedett az igazán jónak tartott 6.3 ellenében.

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Print Friendly, PDF & Email

Személyes blog – Van pajzsmigyem – elképesztő!

2017. október 5-én volt egy elképesztő hírem: 11 év után ismét van pajzsmirigyem! Normál méretű. A bal oldali echos szerkezetű, a jobb normál, pici nem beteg göbbel. A radiológus azt mondta, hogy a szervezet öngyógyít. 11 évvel ezelőtti volt ultrahang és biopszia is. Hashimotos vagyok ugyan, de visszaépült a pm. Éppen jókor tértem át 8.5 év után Autoimmun Protokollra. Hihetetlen, nem térek magamhoz!  A 11 év előtti diagnózis – 100%-os sorvadàs.

A HÍR UTÁN MÁSNAP EGY KÉZZEL FOGHATÓ MAGYARÁZAT SZÜLETETT ARRA, HOGY MIÉRT NEM LÁTTÁK 11 ÉVVEL EZELŐTT A PAJZSMIRIGYET? Jód-izotóp sztintigráfia vizsgálatot nem végeztek rajtam 11 évvel ezelőtt, ergo nem bizonyosodott meg teljes körűen az endokrinológus arról, hogy van-e pajzsmirigyem vagy sem?!

Belém égett a 11 évvel ezelőtti vizsgálat. Az ultrahang nem mutatott szövetállományt, a doktornő egy hatalmas tűvel beleszúrt a nyakamba és szintén nem talált semmit. Ennek alapján megállapította, hogy nincs pajzsmirigyem és a legmagasabb dózisú Thyroxint – 175 mg adta.

A mostani történet úgy kezdődött, hogy miután a

Jódpótlás tudományos alapokon csoportban

felvetődött, hogy nem létező pajzsmirigy ide vagy oda, de jódra és szelénre a többi endokrin szervünknek is szüksége van, ezért per hecc csináltattam egy ANTI-TPO labort, miután különben is készült egy nagy laborom. Az ott látott értéktől padlót fogtam, miután 260.0 a gyulladás szint, ami csak akkor lehetséges, ha van pajzsmirigyem. Mindezek után csináltattam egy nyaki ultrahangot, melynek a következő lett az eredménye:

“A pm. jobb lebenye 18x16x48 mm, a bal lebeny 19x18x35 mm nagyságú. Az isthmus 3 mm vastag. A mirigy kifejezetten inhomogén echoszerkezetű, foltos echoszegény felritkulásokat muatat, ezen belül a bal lebenyben egy 13×6 mm-es echoszegény solid képlet látszik. A vascularisatio megtartott. A nyaki lágyrészek között megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. A nyálmirigyek épek. Vélemény: struma nodosa. A pm. chronikus gyulladásos betegségére utaló UH kép.”

Tipikus Hashimotos leletet kaptam kézhez, és igenis van pajzsmirigyem!

A kezelő orvosom a következőt mondta: “A régi ajánlás szerint az 1,  a legújabb ajánlás szerint a fél cm-nél nagyobb pajzsmirigy göbökből mintát kell venni, pajzsmirigy aspirációs cytologiai vizsgálatot kell végezni.”

Még nem döntöttem arról, hogy megnézetem-e a “13×6 mm-es solid képletet”, miután ezzel élek már évtizedek óta, s jelenleg totál elegem van az orvosokból!

Print Friendly, PDF & Email

Személyes blog – Megőrültem?! – irányváltás!

…, nem nem őrültem meg, csak amióta legutoljára írtam a személyes blogomba, az valamikor tavasszal volt (mindjárt megnézem!) MÁRCIUS ÉS JÚNIUS, és azóta “sok víz lefolyt a Dunán”.

2017 nyarán felpörögtek az események. Tök gyanútlanul mentem el május elején a belgyógyász, kardiológus orvosomhoz a szokásos negyedéves kontrollra. Teljesen jól voltam és fizikálisan akkor is és most is jól vagyok. A lelkembe is sikerült az elmúlt hónapokban jól belegyalogolni …

A történések röviden:

Az ominózus kontroll EKG-ja a korábbi vizsgálatokhoz képest eltérést mutatott.

Az orvos utasította az asszisztensét: “Amennyiben a Márta azt mondja, hogy nem bírja a terheléses futást, azonnal állítson le!”

Én hallva ezt az utasítást – “Talán most fogok a futógépen elpusztulni?!” alapon – a lehető legrövidebb idő után abbahagytam a futást. A szokásos 8 és fél perc és kiváló MET eredmény helyett valami kriminális 4 perces eredményt produkáltam. Megjegyzem mellesleg, hogy ezt a terhelést – látva az EKG-mat el sem szabadott volna végeztetni!

Bal Tawara szárblokkot mutatott az EKG! A Tawara a szív oxigénellátását van hivatva a külső falon támogatni és van egy jobb oldali szára is, ami adott esetben mindkét szár funkcióját átveszi, majd, ha a delikvensnek mákja van, akkor a blokkolt szár működése helyre áll. Két hét múlva már helyre is állt!!!

A kardiológus invazív érfestésre küldött a Városmajori Szívklinikára, mely vizsgálatot korrekten el is végezték és kijöttem egy totál negatív lelettel, azaz minden erem kristálytiszta. A kezelőorvosomhoz az ominózus beavatkozás óta nem mentem el, miután volt olyan kedves olyan minősíthetetlen szavakkal utamra bocsájtani engem: “Márta!, jó lenne, ha a vizsgálat idejére néhány kg-ot fogyna, mert össze fog maga alatt szakadni a vizsgálati asztal!” .. Ettől az orvosi dumától még a mai napig nem tudok magamhoz térni. Mondta nekem egy olyan orvos, aki lassan 5 éve ismer. No comment.

Ezután a “kaland” után az időmet új kardiológus keresésével töltöttem. Kettőnél voltam, elájulva nem vagyok egyiktől sem, s mindjárt elmondom, hogy miért?

Az első kardiológus a nyáron megállapította a bal Tawara helyreállását, de nem volt képes önállóan dönteni a Metformin szedésével kapcsolatban. A későbbiekben felkeresett orvos pedig az általa rendelt nagy laboron nem volt képes felfedezni, hogy a veseműködésem

“enyhén csökkent funkcióból”

“középsúlyosan csökkent funkció” státuszába került.

…, s hogy mégis minderre hogyan jöttem rá én, aki egyáltalán nem értek a laborleletek elemzéséhez, hiszen soha az életben nem tanultam? Úgy jöttem rá, hogy van nekem egy kedves paleos orvos barátom, akit ugyan csak virtuálisan ismerek, de miután a kézfejekben víz visszatartásra panaszkodtam, rákérdezett a vesefunkcióra. Mondd, hogy melyek azok – kértem, mert gőzöm nem volt róla. Ennek mutatói a Karbamid, a Kálium, eGr és a vizeletből kicsapódó fehérje szintje. Azt mondta ekkor, hogy azonnal keressek fel egy nephrológust!

A neten vadásztam egyet, fel is kerestem, fiatal és alapos orvos. Ez az orvoslátogatás egy hónapja történt.

Az orvosnál kiderítettük, hogy a vesefunkcióim már 2015-ben enyhén érintettek voltak, s most mi okozta a romlást?! – na mi? – az invazív beavatkozásra rosszul lettem előkészítve. Ezt a kezelő orvosnak kellett volna elvégeznie. Injekciót és orvosságot adnak a kontraszt anyag rombolása ellen – megfontolt esetben. Nos az én esetem felháborítóan felelőtlenül lett megoldva! Elképesztő!

Tegnap csináltattam egy nagy labort, az ő általa kért vesefunkciós paraméterekkel kiegészítve és csináltak nekem egy vese ultrahangot is. Helyreállt az elmúlt időszakban a vesém az eredeti enyhén érintett állapotba!

A laborvizsgálatig már – egy hónapja a ketogénembe belecsempésztem “vesediéta” elveket  webbeteg.hu.

Egyre inkább rájöttem, mely döntésben egy szintén beteg paleos sorstársam lelkileg és értelmileg is támogatott, hogy érdemes lenne nekem is az AIP diéta irányába elmozdulnom.

Nos, megérkeztem a váltás okához! Terry Wahls elvein alapul az az Autoimmun protokoll, melyről olvashatsz részletesen

Lukács Mónika Szeress, ha tudsz blogján,

vagy Polgár Annamária Letisztult táplálkozás oldalán.

Nem szeretnék a ketogénnel teljesen szakítani, hanem valamennyire kombinálom az autoimmun protollal úgy, hogy a szénhidrát fogyasztásomat igyekszem a maximum 40 gr határon belül tartani. Erre a cukorbetegségem miatt is szükségem van.

Egy meghökkentő lelettel is szembesültem, mert a 11 éve 100%-ig elhalt pajzsmirigyem ellenére az ANTI-TPO szintem 260.6 a 9-es felső határt meghaladva. Ezen az értéken teljesen elképedtem. Igaz, hogy soha nem kérte egy orvos sem ennek mérését, hanem én kíváncsiságból megcsináltattam. Mit jelent tehát ez? -, nos azt, hogy hiába gondoltam volt, hogy túl vagyok az autoimmun folyamaton. Nagyon nagy tévedés! Az egész endokrin rendszer – szív, máj, hasnyálmirigy, vese stb. – változatlanul támadás alatt van. Nagy valószínűséggel korábban az ANTI-TPO az egekben lehetett, mert az elmúlt 8 és fél év paleo vihette le a 260-as szintre az értéket, de ott van a gyulladásfaktor. Ez tehát a másik oka annak, hogy az Autoimmun Protokoll felé fordulok! Nem mellesleg pedig megpróbálkozom a Lugol szedésével

Jódpótlás tudományos alapon csoport 

oldalán olvasottak szellemében.

Jövő héten a nephrológussal átbeszélem a leleteimet, a betegséggel kapcsolatos gondolataimat.

Istenemre, nekem nem a titkárképzéshez szükséges bölcsész és szakmai ismereteket kellett volna tanulnom, hanem  egészségügyi pályát kellett volna választanom. Sajnos közepes a lexikális memóriám, nem értek a biokémiához, matekhoz, fizikához, de még bölcsész fejjel is meg lehet tanulni a betegségünket. Tehát akármi is legyen a szakmád, csak józan paraszti ész kell ahhoz, hogy átláss orvosi összefüggéseket.

Print Friendly, PDF & Email

Személyes blog – A Q10 természetes forrásai

Közelebbieket http://q10.info.hu/a-q10-termeszetes-forrasai oldalon olvashattok.

Egy paleos barátom fogalmazta igen bölcsen: “Zselatinos ételeket eszünk az ízületeink gyógyítására, s ezen logika alapján pl. az állati szív tartalmazza magasan a legtöbb Q10-et, melyre fogyasztásával a saját szívünket erősíthetjük!”

Ebből a cikkből idézek adatokat arról, hogy mely étkek tartalmaznak a legmagasabb arányban Q10-et. Az ételek között találsz nem paleoba soroltakat is, de a kép teljessége miatt nem törlöm ki azokat.

  • marhaszív 113, marhamáj 39-50, marha izom 26-40
  • sertésszív 11,8-128,2, sertésmáj 22,7-54, sertés izom 13,8-45
  • szardínia 5-64, vörös húsú makréla 43-67, fehér húsú makréla 11-16, lazac 4-8, tonhal 5
  • szójaolaj 54-280, olívaolaj 4-160, szőlőmagolaj 64-73, napraforgóolaj 4-15
  • rizskorpa 27, kókusz 27
  • földimogyoró 27, dió 19, szezámmag 18-23, pisztácia 20, mogyoró 17, mandula 5-14
  • petrezselyem 8-26, brokkoli 6-9, karfiol 2-7, spenót 1-10, szőlő 6-7, kínai kel 2-5
  • avokádó 10, feketeribizli 3, eper 1, narancs 1-2, grapefruit 1, alma 1

Nálam most ez a téma előtérbe került, mégpedig azért, mert a szívem bal oldali Tawara szára blokkolt állapotba került. A Tawara szár jobb és bal oldali szára ingerületi feladatokat lát el: a szív munkára késztetése. A bal szívkamrám kisebb már régen, mint a jobb oldali, azaz az évek során a szívizom kisebb lett. A bal kamrából áramlik vissza a vér a testbe. Most tehát már az ingerületi zóna is elhalt. Ilyenkor a jobb Tawara veszi át a bal funkcióját is.

A 8 év paleonak és az immár több mint egy év ketogénnek köszönhetően az invazív vérfestés teljes terjedelmében tiszta ereket tárt fel. Ennek szívből örülök, ugyanakkor azért boldognak az össz állapotot tekintve nem mondhatom, hogy boldog lennék. Most hatványozott odafigyeléssel kezdtem el Q10-et szedni, a Magnézium szedését sem szabad elhanyagolnom, s továbbra is szedem a D-vitamint és a K2-öt. Olyan két terméket kerestem, mely hazai beszerzéssel megoldható és még van pick-pack ponti kiszállításuk is. Ez a választott cég ki más lehetett volna, mint a http://www.biobolt.e-tar.hu/. Miután szedek vérhígítót, ezért a K1 vitamint nem tartalmazó BioCo terméket választottam.

Arról olvastam, hogy évtizedek óta fennálló magas vérnyomás betegség és bizony-bizony a pajzsmirigy betegség szövődménye lehet a kialakult szív probléma.

Egyébként köszönöm jól vagyok. A történésekről nem is tudnék, ha az EKG, majd az ultrahang nem mutatta volna ki az elváltozást. Jól megijedtem, mert az orvos csendes infarktust is feltételezett volt a háttérben. No de ez nincs, és ezt a – ketogén és a böjtök miatti – tiszta ereimnek köszönhetem!!!

“A Tawara-szárak “elektromos vezetékek”. A sinus csomó ingerképzését a jobb és bal kamra felé vezetik. Ha a bal nem működik, akkor a kamra a jobb szár felől, de a jobb kamrán át retrográd irányban érkező ingerre húzódik össze. Ez látható az EKG görbén. A szárblokk néha van, néha nincs, és van amikor mindig látható. A szívizom hibernált állapotból visszajöhet.” Egy igen kedves orvos barátom biztató szavai.

Print Friendly, PDF & Email

ÖNIGAZOLÁS – 2017 MÁRCIUSA

A tegnapi napon, s bár már évek óta létező oldal, rátaláltam a zimonyi.hu oldalra. Már 2005 óta írja a szerző, melyről – emlékeztettek rá, hogy anno a Szendi-blogon is beszéltünk, de én teljesen elsikkadtam felette. A blogger jó ideig szüneteltette az írást és most ismét belevágott. Tegnap és ma sokat olvastam az oldalát. “Te jó ég!” – mondtam magamban már 2010 környékén a blogger hölgy Livia (kórboncnok 30 akárhány éves orvos) már akkor beszélt az oldalán azokról a dolgokról, melyeket én csak ennyi év után fedezek fel számomra igazságként?!

Egy szó, mint száz, meglehetősen meghökkentem – pozitív értelemben – az oldalán talált mondanivalótól. Nem csak az étkezés mikéntjéről szól az oldala a “Konyha, kert” kategória címszava alatti posztokban, hanem ír más személyes témákról is. Ezeket, ha megnyitjátok az oldalt, majd láthatjátok.

Gyakorlatilag azokat az elveket vallja és követi, ahova az életmódomban én – sok-sok kísérletezés után – most jutottam el. Nála is van veseprobléma indíttatás arra, hogy belevágott egy egyéni étkezési módba, mint ahogy nálam is a Hashimoto. Ő már évekkel ezelőtt az Intermitted fasting követője volt, amiről én a Leangains módszer című posztom alatt írok. A különbség az, hogy ő 18/6 órás intervallumban étkezik, én pedig 16/8-ban. A szakaszos böjtöt tehát ő már jóval korábban követte. Rábukkantam az oldalán, hogy hivatkozik Gery Taubesre is. Gyakorlatilag LCHF diétát követ, de nem a paleos változatát, amennyiben ő eszik tej származékokat – tejszínt és sajtokat. A tejszín és sajt ajánlása egyébként megtalálható Dr. Fungnál és Moskowitznál is.

Nem is tudom, hogy nem kellene-e az oldalam nevét PaleoVital-ról valami másra változtatni? -, hiszen a blogon található tartalom iszonyatosan sokat változott az elmúlt lassan 7 blogos év során?! Persze nekem a paleo szó soha nem jelentette az “ősbarlangos” életérzést, amellyel még ma is gúnyolódnak a hozzá nem értők, illetve a téma kapcsán felületes emberek, és csak a kezdetekben volt egyenlő Szendi paleojával. Paleo akár lehet a tiszta étkezés szinonímája?! – nekem kb. ezt jelenti.

Visszatérve Lívire – szinte kísérteties, ahogy jelenleg étkezem, az mennyire egyezik az ő életvitelével. A szakaszos böjtről már beszéltem. …, s akkor nézzük, hogy miből áll az ő és az én étrendem:

Livinél – zsír, tojás, szinte alig izomhús (ha igen, akkor marha), jó minőségű házi virsli és kolbász, sajt, tejszín némi joghurttal keverve (ezt összeérleli) és bogyós gyümölcsökkel eszi, hosszan főzött kollagénes levesek, zöldséglevesek, nyers leveles zöldségek nagy mennyiségben és nagyon ritkán egy-egy alma, egy-egy szem nem bogyós gyümölcs bűnözésként. Remélem, hogy pontosan vázoltam fel az étrendjét?! Ja, a mostani cikkében “Mit együnk 2017-ben” leírja: vajat, tejszínt, teljes túrót, húst, májat, tojást, olívaolajat, olajos magvakat, sajtot, halszeletet, szalonnát és sokféle zöldséget.

A magamét nyilván, hogy pontosan tudom, mely nagyon hasonló lett az elmúlt lassan egy évben. Én eddig semmiféle joghurtot nem ettem az inzulinválasza miatt, vajat viszont igen, eszem 100% NoCarb rost zsemlét (elég domináns az étkezésemben!), kollagénes levest és kollagénes édességet fogyasztok bogyósokkal és tejszínnel. Soha nem csábulok el – kevés málna vagy áfonya, szeder kivételével – más gyümölcsre. Igyekszem minél több leveles zöldséget enni – nyers spenót, madársaláta, leveles saláta, jégsaláta, szárzeller, káposzta stb. Húsfélékből kizárólag jó minőségű csirkét, némi halat, alig valamennyi izomhúst (nem kívánom!) eszem, marhát viszont igen – pl. gyakran tatár beefsteaket és levesben főtt lábszárat és gyakran “burkolok” húsos szalonnaféléket.

Most érzelmileg éppen azon a ponton vagyok, hogy örülök annak, hogy jelentősen változott a gyulladásra utaló értékem (az évek során az érték az egyharmadára csökkent!), a triglicerid szintem tökéletes, a Hb1ac – háromhavi cukorátlag 5.8.

Istenem, hogy a szedett gyógyszereim nem engedik igazán a további fogyást?! Ez van. Jól vagyok, a mozgás nem esik nehezemre, az ízületeim kisebb döccenőkkel, de rendben vannak.

Apropó egy malőr miatt abba kellett hagynom a Curves tornát. Most vettem egy Verlon Waldlaufer cipőt és gyalogolok, meg egyelőre egyszer egy héten másfél órát táncolok Senior Örömtánc keretében. A Curves malőrt majd elmesélem – hihetetlen story.

Érdeklődéssel fenem a fogam a Zimonyi oldal inzulinos, koleszterines bejegyzéseire. Tegnap olvastam a Livinél a fiziológiás inzulinrezisztenciáról – …, anyám, egészen megdöbbentem, hogy mennyire logikus, hogy mitől következik be?! Olvassátok el, érdemes!

Print Friendly, PDF & Email