inspiráció a paleos életmódváltáshoz – kezdőknek; ismétlés haladóknak

Change your life – Életmódváltás – A kép a Google images-ről való.

Kedves Kezdő vagy Ismételni vágyó olvasóim! Íme elkészítettem a blogomhoz a használati utasítást, illetve inspriálni kívántam a most kezdőket az életmódjuk változtatásának útján!

„Amikor egy ember arra az elhatározásra jut, hogy az egészsége megőrzése, avagy az elveszített egészsége helyreállításához az étkezési módján is változtatni fog, akkor több lehetőség áll előtte…. együk a lehető legjobb minőségű ételeket, kerüljük a gyulladást okozó élelmiszereket, próbáljunk visszafordulni ősi étkezésünk hagyományaihoz, éljünk aktív alkotó és mozgásban gazdag életet, próbáljuk meg az ételeink helyes megválasztásával megelőzni a betegségeket, illetve kezeljük a már kialakultakat.”

“A bölcsnek tudnia kell, hogy az egészség az ember legnagyobb ajándéka, és meg kell tanulnia, miként kovácsolhat hasznot a betegségből a gondolatai révén.” HippokratészTöbbek között a fentieket 4 évvel ezelőtt (2016.10.30) írtam egy A PALEO NEM VALLÁS c. bejegyzésemben.

Nem vagyok tanácsadó és azt kérem, hogy mindenki a saját felelősségére válassza a neki megfelelő egészségmegőrzési vagy gyógyulási utat! Én kizárólag az önkifejezés egy eszközének tartom a blogolást, továbbá a példáimon keresztül tanítani szeretnék.

Immár tizedik éve létezik a blogom és mindazok, akik hűségesen követnek tapasztalhatták, hogy a legmesszebb áll tőlem mindennemű dogmatikus gondolkodás. Tudok nagyon hinni egy módszerben, ami változást hozhat az életemben és tudok nagyon csalódni is. Abból a szempontból is megismerhettetek, hogy bevallom a tévedéseimet és azokat a saját példámon keresztül az olvasóimnak be is mutatom.

Ami az étkezés mikéntjét a XXI. században előtérbe hozta – az igény arra, hogy „együk a lehető legjobb minőségű ételeket, kerüljük a gyulladást okozó élelmiszereket, próbáljunk visszafordulni ősi étkezésünk hagyományaihoz, éljünk aktív alkotó és mozgásban gazdag életet, próbáljuk meg az ételeink helyes megválasztásával megelőzni a betegségeket, illetve kezeljük a már kialakultakat.” 2016.10.30

Adva van egy ember, aki most 2020-ban azzal szembesül, hogy valamit változtatnia kellene az életmódján. Körülnéz és látja maga körül, hogy igen sokan éppen ilyen kereső helyzetben vannak. Adott esetben tanácstalanok, hiszen a legjobb egészségmegőrző vagy gyógyulási utat szeretnék választani maguknak. Ha valaki hozzám fordul tanácsért, akkor a következőket tudom neki mondani:

  • Tapasztalhatja, hogy reneszánszát éli a vegetarianizmus különböző formái és meglepő módon annak legszélsőségesebb formája is a vegánság. Ha valaki ezt az utat választja, akkor azzal számolnia kell, hogy különösen oda kell figyelnie arra, hogy ne alakuljanak ki hiánybetegségei. Feltétlenül pótolnia kell a B12 vitamint, a vasat és a cinket, melyek korlátolt mértékben a növényi táplálékokban is benne vannak, de legnagyobb mértékben állati belsőségekben lehet étel formájában magunkhoz venni. A tojást evő vegetariánusok a tojással egy szuper élelmiszert fogyasztanak, így azzal sok növényekben nem található értékes tápanyaghoz hozzájutnak.
  • A vegán mindennemű állati eredetű táplálékot kivet az étrendjéből. Ezt az életmódot is nagy odafigyeléssel lehet jól csinálni. Ismerek 20 éve vegán életmódot folytató egyént. Én nem értek egyet ezzel az étkezéssel, de magánügy és egyéni döntés kérdése.

A fenti két utat vagy erkölcsi: állatot nem ölünk elv miatt, vagy a biodiverzitásnak az ipari állattartás miatti felborulása miatt: ipari marhatenyésztés, ipari csirkék stb. választják sokan.

A növény is élő szervezet, csak a mozgása, a lélegzése, a biológiai folyamatai az állatokénál jóval lassúbb, tehát nekem ugyanúgy élőlény, mint az állat!

Én azt vallom, hogy a tápláléklánc csúcsán lévő ember minél kevésbé zsákmányolja ki a földet és próbáljon meg még időben visszafordulni a föld kizsákmányolása helyett a nem ipari gazdálkodáshoz! Természetesen tudatában vagyok annak, hogy ez a vágy a helyzetemet tekintve tele van naivitással, de azért a magam porszem voltával is hozzá tudok tenni a gyakorlathoz és sok porszemből lesz a homok, vagy akár a futóhomok.

  • A manapság másik végletet jelentő táplálkozási irányzat, melyet sokan követnek: a ketogén étkezés és annak egy véglet formája a carnivore (kizárólag hús) fogyasztása.
  • A ketogén étkezést én magam is gyakoroltam, de számomra (1949-ben születtem és elsorvadt pajzsmirigyes Hashimotos vagyok!) – nem hozott megoldást! Ketogén Low Carb High Fat LCHF bejegyzések címszó alatt 14 blogbejegyzésben gyűjtöttem az életmódhoz anyagot, illetve fejtettem ki a véleményemet. Moskowitz, Jeff Cyr „Keto Saved me” c. posztjának magyarra való fordítását is megtalálod a blogomon, ha a linkre kattintasz! Én Jason Fung ketogén irányelveit követtem – étrendet és elvi alapvetést találsz a link alatt! Ketogén receptek – 537 db Sokan követik a ketogén paleo alapokon nyugvó változatát is. Ismerek carnivore követőt is!
  • 11 évvel ezelőtt jelent meg Szendi Gábor „Paleolit táplálkozás” c. könyve. Erre a könyvre sokan az életmód bibliájaként tekintettünk és ma is jó néhányan vannak ezzel így. Szendi Gábor az akkor már évek óta Amerikában irányzatként jelentőséggel bíró Loren Cordain paleoját tekintette és tekinti alapnak, melyre az általános paleos szabályokon kívül – gabonák, tejtermékek, finomított szénhidrátok és ipari élelmiszerek, cukrok – kizárása mellett alapvetően az alacsony szénhidrát alapon nyugvó, azaz low carb étkezés értendő. Ma, 11 évvel a Szendi-féle alapelvek lefektetése után a szerző még tovább megy és nyitottabbá vált a paleo ketogén változata irányában. Szendi Gábor könyvét egy életmódot változtatónak ma is szívből ajánom elolvasásra; itt a blogon Alapanyagok, étrend – Szendi – a címsorban is megtalálható írásomban olvashat a Szendi-féle elvekről a linket megnyitó olvasó! Összesen 1752 paleos recept található a blogomon (Ebből 453 AIP, 537 ketogén és a továbbiak Szendi és Jaminet elveknek felelnek meg, amit valamennyi receptnél külön kategorizáltam!)
  • Az Autoimmun Protokoll irányzat alapvetően paleos elveken nyugszik. Az Autoimmun Protokoll elméletéről a linkre kattintva olvashatsz! Érintett autoimmun Hashimotos betegként nagy várakozással vágtam bele ennek az életmódnak a követésébe. A megengedett étrend célja a gyulladások minimalizálása vagy megszüntetése olyan ételek tiltásával, melyek gyulladásos állapotokat okozhatnak. Az AIP jeles képviselője pl. Dr. Terry Wahls, Dr. Izabella Wentz (utóbbi könyve nemrégen jelent meg magyar fordításban. Sok autoimmun étkezéshez kapcsolódó recept is készült ebben az időszakban – 453 db! Számomra nem hozott áttörést. Az egyik lehető legrosszabb laborletem született két év AIP után, de természetesen nem az étkezés módja miatt. Ekkor úgy döntöttem, hogy nem folytatom az AIP-ot, miután nagy lemondásokkal, odafigyeléssel jár és az én testemet már a tízféle gyógyszer (képtelen vagyok elhagyni!) jelentősen befolyásolja!
  • Először 2015 májusában írtam Paul Jaminet és felesége Shou Ching által írt könyvről, magyar nyelven „Tökéletes Egészség Diéta” (TED) címmel jelent meg. Angolul a cím, egyben az irányzat neve: „Perfect Health Diet” – PHD. Ha a Jaminet által képviselt paleos irányzatát lényeges – Cordain paleojától eltérő – másságát akarnám aláhúzni, akkor az elsősorban a lassan felszívódó szénhidrátok igenlése, a fermentált tejtermékek elfogadása, a természetes édesítők mértékletes alkalmazása – pótlók helyett!, a zsírtalanított maglisztek – sós és édes sütemények étrendből való kizárását kell megjelölnöm. Paul Jaminet gondolkodásától még a fermentált kovászolt kenyér sem áll távol. Ez utóbbi gyakorlat lisztérzékenység (cöliákia) esetén erősen megfontolandó, továbbá a glutén miatt is megbetegedett autoimmun betegek esetében is inkább kizárom. (Személy szerint én csak azért kacérkodom a visszavezetés gondolatával, mert egy PudMed által közzé tett cikkben olvastam arról, hogy a valóban hosszú fermentáció még a glutént is megsemmisíti! és 14 év küzdelme és csak részleges eredményessége után megkockáztatom.) Általában autoimmun betegeknek ezt a merész lépést nem ajánlom!
  • „Paleos irányzatokhoz fűzhető gondolataim” címmel ez év szeptemberében írtam egy posztot, melyben kifejtem, hogy miért tértem vissza a Tökéletes Egészség Diétához.

Az étkezési irányzatokon kívül természetesen írok a böjt nem csak ebben az egy posztban, hanem másutt is vissza-visszatérően, valamint sport címszó alatt a mozgásformák jelentőségéről.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.