Sport kategória bejegyzései

Szenior örömtánc

Mozgás – öröm – agytorna

A mozgás és a tanulás fiatalít

A SZENIOR ÖRÖMTÁNC egy forradalmian új közösségi táncolási forma, az idősödő ember szervezetéhez illeszkedő kíméletes „sporttevékenység”. Az új tánclépések megtanulása intenzív agytornát kíván, és elősegíti az idegpályák „olajozását”.
Folyamatosan lehet csatlakozni 50-től 100 éves korig. Sem előzetes tánctudásra, sem táncpartnerre nincs szükség, csupán egy váltócipőre.

Jelmondatunk: Tánccal az Alzheimer-kór ellen!

Helyszín: Csili Művelődési Központ B épület – Sárga terem

(1201 Budapest, Baross u. 55.)

Hétfőnként: 13.30-15.00 – alkalmanként 400 Ft
Kezdés: 2017. február 27. (Az első szenior örömtánc ingyenes.)

Budapestiek, akiknek nem számít Dél-Pest és a Csili a “világ végének” – gyertek!

Először meglehetősen szkeptikusan álltam hozzá ehhez a foglalkozás formához, de egy kedves paleos ismerősöm invitált. Gondoltam, miért ne, kipróbálom. Eddig két alkalommal voltam. Az első alkalom inkább sok bemutatkozó beszélgetéssel telt el, a zumbához szokott énem meglepődött a táncok azonnali bemutatás helyetti részletes szöveges elemzésén. Tegnap aztán – két alkalom betegség miatti kihagyása után – ismét voltam, s bizony másfél órán keményen kellett koncentrálni a lépéskombinációk pontos betartására. “Van ebben ráció.” – gondoltam volt tegnap és még másfél óra folyamatos mozgástól el is fáradtam. A szervezők várnak további résztvevőket. Kellemesen – 17-en voltunk a tegnapi foglalkozáson, de még jó néhányan elférnek a teremben.

Print Friendly, PDF & Email

Curves fittnes

curves0

Már megint kitaláltam valami “őrületetet” 🙂 10 napja beiratkoztam Curves fittness-re. Egy kőrbe kell beállni, ahol ruganyos dobogón, majd váltakozva különféle fittnes gépeken kell 30″-ig más-más izomcsoportot megmozgató gyakorlatokat végezni. Az edzés félórája kifejezetten üdítő. Az én idegeimre kifejezetten pozitívan hat a női locsogás és a jó zene. Mindenki a maga erőnlétének megfelelően végezheti a gyakorlatokat. Középen áll az edző, aki személyi edzőként kontrollálja a gyakorlatok végzését – instruál és korrigál. Bemelegítés – edzés – levezetés – közben pulzusmérés. A gépek típusai – lábgép, kargép, hátgép, vállgép (9 féle). A puding próbája az evés. A későbbiekben beszámolok arról, hogy hogyan válik be számomra ez az edzési mód. Fiatal és idős nőknek egyaránt ajánlott!

Az első alkalom állapotfelméréssel telik. A konzultáns edzővel megbeszéljük, hogy az edzések hogyan zajlanak. Egy női klubba kell belépni egy örökös tagsági díjjal, majd a havi díjat is be kell fizetni. Korlátlan edzési lehetőséget biztosít ez a díj (a havi 10e elosztva nem drága!), akár naponta kétszer is járhat a beiratkozó és tetszőleges időpontban állhat be a “körbe” edzeni.

Egyelőre három dolog tetszik igazán:

  1. Biztosítva van az akár napi, de nem megterhelő egyénre szabott mozgás. A sarok tüskéim nem fájnak. Óva vagyok az újabban sorscsapásszerűen bekövetkező uszodai fertőzésektől.
  2. A kezdési időpont kötetlen és az edzőterem viszonylag közel van.
  3. Vidám a hangulat, nem kell magányosan sportolnom, mint ahogy eddig csináltam – gyaloglás, úszás.

curvesvicces

Gary Heavin és felesége, Diane az első Curves női  fitness klubot 1992-ben nyitotta az Egyesült Államokban. Ez az új 30 perces női fitness koncepció egyesítette az erősítő tréninget és a folyamatos kardióvaszkuláris mozgást biztonságos és hatékony hidraulikus ellenállás alkalmazásával.

"A Curves program lehetőséget biztosít egy 30 perces köredzésre, mely biztonságos és hatékony hidraulikus ellenállással valósítja meg az izomzat erősítését és a kardió edzést. Továbbá a Curves lehetőséget biztosít egy Testsúlyellenőrzési Program kivitelezésére, amely tartalmazza az újonnan tudományosan igazolt módszert, ami által az anyagcsere folyamat felgyorsítható, s ezáltal szükségtelenné válik az állandó fogyókúrázás.

Gary Heavin, a Curves megalapítója és vezérigazgatója több könyvet írt: A New York Times Best-Sellers listáján található „Curves: Permanent Results Without Permanent Dieting (Tartós eredmények állandó fogyókúrázás nélkül)” és „Curves On the Go”.A Curves a világ legnagyobb és leggyorsabban fejlődő fitnesz franchise hálózata, több ezer Klubbal és több millió taggal világszerte."
Print Friendly, PDF & Email

Power Plate edzés

powerplate_main

http://www.powerplatekozpont.hu/ Ide kezdtem el járni. Eddig 5 edzésen vagyok túl és nagyon élvezem. Természetesen a gyakorlatokat személyi edző irányításával hajtom végre. A teljesítőképességemhez mért feladatokat kapok. Egyelőre én vagyok a Pace központ legidősebb vendége. 😀 Nyugdíjasként előléptettek “diákká” -, ami a havi korlátlan bérlet árában fejeződik ki.

http://www.power-plate.hu/A_Power_Plate_roviden/A_modszer/Alapelv.html

A teljes test vibrációs tréning Newton második törvényén alapszik, mely röviden:

F=ma, azaz az Erő egyenlő a tömeg és a gyorsulás szorzatával.

A hagyományos edzésekkor súlyok segítségével növeljük az erőt, míg a Power Plate gép a vibrációval (a gyorsulással) hat az erő nagyságára.

A Power Plate gépek platója több irányban mozdul el. A fel-le elmozdulás hatására növekszik az izomtónus, a jobbról-balra és az előröl- hátra történő elmozdulás az egyensúlyt és a koordinációt javítja. A plató akár másodpercenként 50-szer is képes rezegni, beállítástól függően.

A Power Plate gépek az úgynevezett  PrecisionWave™ technológiával működnek. Ez egy igen pontos, harmonikus rezgő rendszer, mely a plató teljes felszínén egyenletes és szabályozott rezgést garantál – így lesz az eredmény is konzisztens és kiváló.

Ezen rezgések váltják ki azt az öntudatlan izomreakciót, mely miatt az izmok másodpercenként több alkalommal is összehúzódnak és elernyednek.

A Power Plate gépek orvostechnikai eszköz tanúsítvánnyal rendelkező berendezések. Akár orvosi rehabilitációs program részeként is alkalmazhatóak.

 

Központi iroda és edzőterem

Cím: 1054 Budapest, Alkotmány utca 16 Fsz 2.

 

Print Friendly, PDF & Email

A kerékpározás előnyeiről

kerékpározás

http://www.turistamagazin.hu/kardiozz-bringaval.html

“… Már 10 perc bringázás után javul az erek vérellátása, 20 perc erősíti az immunrendszert, egy óra elteltével pedig boldogsághormon termelődik, és csökken a stressz. Ez az állóképességi sport hosszantartó, folyamatos, ismétlődő mozgásból épül fel, elsősorban a lábat dolgoztatja meg, de szükség van hozzá a felsőtest, a karok, a nyak és a váll izmaira is. …”

“… Ellentétben sok más sporttal, például a kocogással vagy a futással, a kerékpározás nem terheli meg nagymértékben az ízületeket, sőt erősít bizonyos ízületi szalagokat, így súlyfelesleg mellett is gyakorolható.”

Print Friendly, PDF & Email

Tricikli -, ha nem tudsz biciklizni

"Pár éve, amikor először láttam felnőtt triciklit, nagyon megörültem: arra gondoltam, ha majd öreg leszek, ilyennel megyek a piacra, beteszem a hátsó két kerék közötti kosárba az unokáimat meg a káposztákat és jól megtekerem.
Most még jobban örülök! Tegnap egy súlyosan mozgáskorlátozott fiút láttam ilyennel közlekedni - egyedül! Elejtett egy kulcsot, a nagylányom fölvette, mert látszott, ez neki nagy nehézséget jelentene, majd a fiú kérésére betettem a kulcsot a táskájába és elköszöntünk. A fiú egész teste görcsben volt, alig tudott artikulálni, de látszott, hogy teljesen épelméjű, valószínűleg nem tudta uralni az izomzatát. Mi azután megálltunk dinnyét venni, így kb. 1 km-rel előrébb utolért bennünket: olyan hetykén ült a triciklin, hogy öröm volt nézni. Nem túl gyors, de egyenletes tempóban tekert, és haladt is szépen. (Ráadásul jó lakat volt nála!) Meg is beszéltük a lányaimmal (6 és 12 évesek), hogy gyalogosan bizonnyal nem jutna messzire, de milyen klassz, hogy a triciklivel ő is bárhová elindulhat.
Mit ad Isten, ma egy középkorú asszonyt láttunk, aki ugyancsak mozgássérült kb. 17-18 éves lányát tanította triciklizni. A nagylánynak szinte egymást verték a térdei, kissé még bizonytalanul, de ügyesen csinálta, az asszony loholt mellette.
Vagy ott van a 20 körüli fiú, aki a harmadik éve megrendezett debreceni virágkarneváli kerékpáros felvonuláson normál felnőtt montival tekert "hasalva" - ugyanis a fiúnak olyan rövid és egyenes karja volt, mintha a könyökéből nőttek volna ki a kézfejei. A srác még a bringaszépségversenyre is benevezett.
Nem beszélve a jól ismert Novák Feri bácsiról, aki 70 fölött is fél karral rója a kilométereket...
Jó lenne ide valami meghatóan szépet írni, de nem tudok, meg nem is igen kell."
Print Friendly, PDF & Email