Úszásterápia és erőedzés – hát- és derékfájás, az ízületi problémáim megoldása

Hátúszás
Gyorsúszás
Erőedzés

Ajánlás az erőedzésről: „Maradandó pozitív ízületi és izomzati, valamint beidegzési változásokat (pl. testtartás, erő, gyorsaság, robbanékonyság fejlesztés) CSAK ezzel lehet elérni és fenntartani.” (Manzera Éva) – az edzőt Dr. Szakács Krisztina ajánlja.

Gyakorlatilag az ajánlás azért szól az erőedzésről, mert az alaulműködő pajzsmirigyes erőnlétét, testkompozícióját, izomzatát kell erősíteni, hiszen az alapbetegségének számtalan szövődménye lehet. Egyike pl. a komoly ízületi érintettség.

Én pl. koromnál(71) és általános egészségi állapotomnál fogva ma már csak úszni járok és végig hátúszással erősítem a hátízületeimet és a gerincoszlopomat. 6 évvel ezelőtt, amikor már ugyan megszállottként foglalkoztam az egészségem helyreállításával, de heti 4-5x-i 8 km-es gyaloglás teljes mértékben kikészítette a lábamat. A saroktüskéim miatt már nem tudtam tovább folytatni a gyaloglást. Abban az időben táncolni is jártam, mely a gyaloglásnál jóval összetettebb mozgás. A jól kivitelezett és jól irányított erőnléti edzés nálam fiatalabbaknak mindenképpen inkább ajánlott, hiszen a pajzsmirigy alulműködők és a Hashimotosok gyakran küzdenek jelentős túlsúllyal. Ez a túlsúly komolyan megterheli a lábakat, ha a gyaloglást vagy futást választjuk. Rövid könnyű séta – szerintem szuper és az úszás, a fizioterápiás tornák szintén célirányosak. Úszásnemként a hát-, illetve a gyorsúszás a helyénvaló edzésforma, hiszen a gerincoszlop ezeknél az úszásnemeknél van ideális pozicióban. Szoktam egyébként még a vízben gyalogolni is, mert ilyenkor nem terhelem a túlsúlyommal a csontozatomat.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.