Táblázatok kategória bejegyzései

Glikémiás terhelés

vercukormero

 

"Táplálkozásunk alapját a következő elv betartása képezze: 
Lehetőleg kerüljük a magas glikémiás terhelésű élelmiszerek fogyasztását, a magas glikémiás indexűeket pedig,
egyenlítsük ki alacsony glikémiás indexűekkel!

glikémiás terhelés (GL), ami egyidejűleg veszi figyelembe az adott élelmiszer glikémiás indexét és egy adagra eső szénhidrátmennyiségét. Ezáltal sokkal pontosabban meghatározható az inzulinháztartásra gyakorolt hatás.

A glikémiás terhelést úgy határozhatjuk meg, hogy a GI-t százaléknak véve megszorozzuk az elfogyasztandó élelmiszeradagra eső szénhidrátmennyiséggel (szénhidráttartalomból kivonva a rostmennyiséget; grammban kifejezve). Alacsony értéknek a 16 alatti számít."

http://www.wellnesstippek.hu/Tippek/glikemiasterheles.htm – Itt alaposabban utánanézhetsz!

Print Friendly, PDF & Email

Glükóz- és fruktóztartalom – zöldség, gyümölcs, aszalványok

zöldségekgyümölcsaszalvány

glükóz (szokásos hárombetűs rövidítése: Glc) – köznapi nevén szőlőcukor – egy monoszaharid, pontosabban aldohexoz. Fontossága a biológiai folyamatokban alapvető: a sejtek energia- és metabolit forrásként hasznosítják. Bioszintézise szén-dioxidból és vízből kiindulva fotonenergia felhasználásával történik a zöld növényekben a fotoszintézis során. Élő szervezetben a glükóznak csak a D enantiomerje fordul elő, melyet dextróznak neveznek. ... Szabad állapotban előfordul a természetben egyes gyümölcsökben (pl. a szőlőben, innen a szőlőcukor név). A vérben a koncentrációja éhgyomornál 70–100 mg/100 ml értékek között, szénhidrát gazdag étkezés után 160 mg/100 ml alatt számít normális értéknek. Diszacharidok  pl. szaharoz, maltóz, cellobioz, laktóz) és poliszacharidok (pl. keményítő, glikogén, cellulóz),  alkotórésze. A természetben csak a D-glükóz fordul elő. https://hu.wikipedia.org/wiki/Gl%C3%BCk%C3%B3z
A fruktóz (INN: fructose) vagy gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában. A monoszacharidokhoz tartozó ketohexóz,, szabad állapotban igen elterjedt mind a növény-, mind az állatvilágban. Nagy mennyiségben található a gyümölcsök nedvében, a mézben, egyik komponense a szacharóznak is. Biológiailag a glükózhoz hasonlóan fontos szénhidrát. A szervezetben a gyümölcscukornak szőlőcukorrá való átalakulása enzimes hatásra megy végbe. Így a gyümölcscukor is felhasználódik, de elfogyasztása után, lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor. Ennek gyógyászati szempontból nagy jelentősége van. A gyümölcscukor a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40%-kal kevesebb is elegendő. Ezáltal csökkenthető az energiabevitel. * (lásd lent is!) Cukorbetegek is fogyaszthatják, de számukra gyümölcscukorból és szorbitból napi 30 g-nál több nem ajánlott. A fruktózt az inzulintól függetlenül használja fel a szervezet: a fruktóz szelektíven a máj glikogénraktárait  tölti fel, ha ezek beteltek, akkor triglicerideket állít elő belőle a szervezet, azaz zsírrá alakul. A túlzott fruktózbevitel hatására fokozódik a zsírdeponálás a szervezetben. Fogyasztása edzések előtt vagy tartós megterhelés esetén javasolható. https://hu.wikipedia.org/wiki/Frukt%C3%B3z

https://www.facebook.com/Paleo-Szeged-377077052405591/?fref=photo

Ezért a gyűjtésért a Paleo-Szeged-nek köszönettel tartozunk:

“A WHO szakértői határozott összefüggést találtak a magas cukorfogyasztás, az elhízás és a fogromlás között. Az ötszázalékos glükoz bevitel naponta mintegy 25 gramm vagy 6 teáskanál cukrot jelent egy normális testtömegindexű (BMI) felnőtt esetében.”  hazipatika.com
“A fruktóz fogyasztás kedvezőtlen hatásait: emeli a triglicerid szintet, fokozhatja az elhízást, növelheti a húgysav szintet és vesekövességet okozhat, mindezen hatások összegzéseként gyorsíthatja az érelmeszesedés kifejlődését, melyet önmagában a cukorbetegség fennállása is felgyorsíthat.” macosz.hu *Cukorbetegek is fogyaszthatják, de számukra gyümölcscukorból és szorbitból napi 30 g-nál több nem ajánlott.

glükozésfruktóz

aszalványokgyümölcsökglésfrtartalma

 

Print Friendly, PDF & Email

KALÓRIA, FEHÉRJE, ZSÍR ÉS SZÉNHIDRÁT KALKULÁTOR

KALKULÁTOR

a Kalóriaguru táblázata remekül használható, megkönnyíti az életedet, ha éppen arra vetemednél, hogy számolni szeretnél minden összetevőt. Én is ezt használom mostanában.

Kattints a linkre, és mindennek utána  nézhetsz!

Az alábbi képen látható tekerős segédeszközt szívesen elfogadnám, de sajnos csak a neten találtam ezt a képet.

kalóriakalkulátor

A kép a Google images-ről való
 

A paleo nem fogyókúra, hanem az egészséges életmód egyik kiváló alternatívája, de ha a paleoval fogyni is akarsz, akkor a napi ch-bevitel lehetőleg ne haladja meg a 20-30 gr-ot! A zsírokban magas ugyan a kalória-érték, de mivel eltelítenek, nem tudsz belőlük sokat enni!

Print Friendly, PDF & Email

Szénhidrát és zsír táblázat Tormástól a keto.hu-ról


kaloriabevitel-csokkenteseEzennel csak szeretnélek benneteket átvezetni egy igen hasznos helyre – a keto.hu oldalra, ahol egy táblázat található Tormás remek kidolgozásával:

Olajos magvak, zöldségek és gyümölcsök felszívódó (nettó) szénhidráttáblázata, illetve a különböző zsírok és olajok omega-6 és omega-3 tartalma, ezek aránya.
Ott ahol fontos, cukor, keményítő, fehérje és zsír értékkel.
Print Friendly, PDF & Email

Glikémiás index (GI)

glikémiás indes

Dietless – részletes táblázattal és további ismeretekkel

“… Mi az a glikémiás index (GI)?

A glikémiás index egy olyan 1 és 100 közötti numerikus érték, amely azt mutatja, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet. Az étkezés során bevitt szénhidrátokból lebontott glükóz vagy más néven vércukor az emberi szervezet legfontosabb energiaforrása, amely a vérben keringve jut el a test különböző pontjain található sejtekbe.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után (ami pedig nem túl szerencsés helyzet hosszabb távon).

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó GI-értékeket, azt találjuk, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik  a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatjuk azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezetünket a szükséges energiával. …”

Print Friendly, PDF & Email